Låt din gamla avlagda smarta telefon fortsätta vara smart – skapa en live-strömmande övervakningskamera som kopplas till ett wifi-nätverk! Du kommer då att kunna se precis vad kameran ser oavsett var du befinner dig – så länge du har tillgång till någon form av nätverksuppkoppling.
För att konstruera vår övervakningskamera använder vi oss av
telefonen Samsung Galaxy W tillsammans med gratisappen IP Webcam. Självklart fungerar programmet även med andra Android-
baserade telefoner. Det enda kravet som ställs är att versionsnumret av Android är högre än 1.6. Vilken Android-version din telefon har kontrollerar du enklast genom att navigera till Inställningar, Om telefonen, Android-version (sökvägen kan skilja sig åt lite beroende på vilken telefon det gäller).
Steg 1:
Börja med grundläggande telefoninställningar
Det första steget är valfritt men vi vill att kameraappen ska fungera optimalt och därför återställer vi vår telefon till fabriksinställningar. Med andra ord raderar vi allt på telefonen.
Fixa wifi och Google-konto för Google Play
För att vår telefonkamera ska kunna fungera måste den vara kopplad till ett wifi-nätverk. Vi kommer i den här guiden inte i detalj gå igenom hur du skapar ett sådant. Det hela är dock inte särskilt komplicerat och de två saker som behövs är egentligen en bredbandsanslutning och en trådlös router. Hur du konfigurerar routern tillsammans med din bredbandsanslutning skiljer sig lite beroende på tillverkare och märke, men allt som oftast följer det med tydliga instruktioner till den router du använder.
App. Vi hämtar hem IP Webcam.
Dags att justera inställningarna i IP Webcam
IP Webcam har en hel del inställningar som kan ändras för att kameraupplevelsen ska bli så smidig som möjligt. Det första vi gör är att ställa in bildkvaliteten för själva videoströmmen (Resolution). Vår telefon klarar maximalt av 800 x 480 pixels upplösning vid film genom IP Webcam och det är vad vi väljer i programmet. Upplösningen för fotografier (Photo Resolution) ställer vi denna till maximala 2 560 x 1 920 pixel. Bildkvaliteten (Quality) ställer vi till 70 då det oftast inte är särskilt stor vinning i bildkvalitet kontra bildstorlek (och alltså hur mycket telefonen behöver arbeta) över detta.
Landscape då vi kommer att ha kameran horisontellt för att få så bred bild som möjligt. Inställningarna Use front facing camera, FPS Limit och Focus Mode låter vi vara som de är. Under Connection Settings pekar vi sedan på Login/password och skriver in ett valfritt inloggningsnamn samt lösenord som framöver kommer behöva knappas in för att ansluta till kameran. Efter detta klickar vi även i Prevent going to sleep för att telefonen inte ska gå i standby-läge så länge IP Webcam är aktivt. De övriga inställningarna låter vi vara som de är varpå vi pekar på Start server längst ned för att starta kameran.
Ställ in. IP Webcam har flera inställningar som kan ändras för att få bästa kameraupplevelsen.
Kolla så allt fungerar!
Efter att ha pekat på Start server i vår telefon växlar telefonen till kameraläge och visar en ip(v4)-adress längst ned på skärmen, i vårt fall blev det 192.168.1.70:8080. Hela denna adress knappar vi in i vår webbläsare i datorn. I den ruta som kommer fram fyller vi i det inloggningsnamn och lösenord vi skapade i föregående steg och klickar på OK.
Användarnamn och lösenord. Vi loggar in med de uppgifter vi tidigare knappade in i IP Webcam.
Android webcam servier. Den här sidan möts vi av när vi skriver
in kamerans ip-adress i vår webbläsare. Vi väljer Use Java browser plugin.
Vi har bild! Vår telefonkamera (än så länge liggandes på bordet bredvid oss) skickar nu videoströmmen direkt till vår dator.
Så kommer du åt kameran utifrån
Som allt är inställt nu kan vi se vår kamera endast när vi själva är uppkopplade mot vårt lokala wifi-nätverk. Tanken är dock att vi ska kunna se vår strömmande video oavsett var vi befinner oss. För att lyckas med det behöver vi två ip-adresser. Den ena är kamerans ip-adress, vilken vi redan har koll på då den visas i telefonens display (alltså 192.168.1.70:8080). (Det avslutande kolontecknet och 8080 hör egentligen inte till ip-adressen utan specificerar i stället vilken så kallad port som kameran använder för att skicka informationen genom.) Den andra adressen är vår externa ip-adress, alltså den adress vi får av vår internetleverantör och som går till vår router. För att få reda på denna adress surfar vi till visaminip.se.
Portvidarebefordran. Här fyller vi i ip-adress.
8080. Numret för start- och slutport.
Spela in den strömmande videon
Nu kan vi alltså, var vi än är och så länge vi har tillgång till någon form av internetuppkoppling, se precis vad vår kamera ser. Vi vill dock gärna ta det steget längre och göra det möjligt för kameran att själv upptäcka och filma till exempel inbrottstjuvar, om någon sådan mot förmodan skulle dyka upp. För det här steget använder vi oss av en dator som, precis som kameran, ständigt måste vara påslagen för att det ska gå att spela in. Självklart kan följande steg även göras på en nas eller annan typ av server om du inte vill ha en dator igång för jämnan.
1. Under Camera type väljer vi Network (IP) camera. Manufacturer låter vi vara på Other.
2. Sedan klickar vi på Next och kryssar för översta alternativet (Set up Vitamin D Video with a network camera that is already working).
3. Eftersom vi redan känner till vår kameras ip-adress väljer vi det nedersta alternativet i nästa steg (Manually specify the address of a network camera).
4. I nästa steg fyller vi i alla uppgifter vi har om vår kamera. Stream path är direktlänken till den strömmande videon och det är den vi vill ha in till programmet. Enkelt nog heter den kort och gott ”video”, så video det är vad vi fyller i under Stream path.
5. Efter att ha klickat på Next en gång till får vi fram kamerans bild i programmet. Avslutningsvis får vi även döpa kameran till något passande. Vi väljer Hall, eftersom det är där kameran är tänkt att placeras.
Ställ in regler för inspelning

1. Längst ned i programfönstret har vi nu fått en automatisk regel kopplad till vår Hall-kamera, Any object in Hall. För att ändra den här regeln klickar vi på namnet följt av Edit rule.
2. I fönstret som nu visas klickar vi på Look for och väljer People. Vi kryssar även i Ignore objects smaller than och väljer 50 pixels. Vi går sedan vidare och klickar på That are och väljer Anywhere eftersom vi vill hålla koll i hela kamerans bildomfång. Här kan du om du vill specificera ganska exakta regler för var i det kameran ser något ska röra sig för att programmet ska börja spela in.
3. Sist men inte minst klickar vi även på If seen och sedan på Settings. Här låter vi inställningarna vara som de är från början. Då får programmet nyttja 25 gigabyte utrymme på vår hårddisk samt att det sparar de inspelade filmklippen i två dagar innan de automatiskt tas bort. Genom att klicka på Move Video kan du här även välja var på din hårddisk programmet ska spara de inspelade filmklippen. Vi avslutar inställningarna med att klicka på OK.
4. Innan vi ansluter till vår kamera klickar vi på Every day – 24 hours längst ned i programfönstret. I rutan som kommer fram klickar vi ur 24 hours per day och väljer i stället att inspelningen ska vara aktiv varje dag mellan 8-17, i detta fall; när ingen är hemma. Slutligen klickar vi på den grå knappen i programmets nederkant för att koppla upp datorn mot kameran. Efter några sekunder ser vi kamerans bild på datorskärmen och vår övervakningskamera är äntligen i bruk.
Hörnplacering. Här sitter vår kamera i lugn och ro och filmar entrédörren.
Aktiv. Vår kamera är nu aktiv och syns i programfönstret.
Få mejl när kameran upptäcker någon i hallen
Det går att göra ytterligare inställningar för hur inspelning ska göras i Vitamin D Video än de vi går igenom här. Som avslutning tänkte vi dock visa hur vi får programmet att skicka oss ett mejl så fort det upptäcker aktivitet.
Vi fyller i våra inställningar enligt bilden ovan och klickar sedan på Send Test Message. Under Login user ID och Login/Verify password fyller du givetvis i dina egenvalda inställningar. Övriga inställningar ska dock vara precis som bilden (så länge det är ett Gmail-konto du använder). Precis som sig bör dyker det snart upp ett meddelande i vår inkorg som berättar att det är ett testmeddelande från Vitamin D Video. Vi bekräftar inställningen genom att klicka på OK två gånger. Om en person nu syns framför kameran kommer programmet alltså inte bara att börja spela in utan även ta ett kort och skicka oss via mejl så vi snabbt kan se vem som traskar innanför dörren.
Här kan du se resultatet av inspelningen med vår ombyggda smartphone.
Den här guiden får ses som en introduktion till ett relativt enkelt sätt att skapa en egen övervakningslösning. I och med att IP Webcam gör att telefonen fungerar som i princip vilken annan ip-kamera som helst betyder det i de flesta fall att den även fungerar tillsammans med andra program och appar avsedda för ip-kameror. En smidig lösning att kolla på din kamera genom en annan Android-telefon är till exempel via programmet Tinycam Monitor. Här kan du även lägga till fler kameror direkt med deras ip-adresser och lösenord för att lättillgängligt ha koll på ett större antal övervakningsenheter.
Det är tillåtet att, utan speciella tillstånd, filma privat egendom så länge det är inom dina egna ägor dit allmänheten inte har tillträde. Filmar din kamera däremot gatan utanför ditt hus krävs särskilda tillstånd från Länsstyrelsen, då den faller under lagen om allmän kameraövervakning (LAK).
genom foton och liknande räknas dessa data som personuppgifter om det går att identifiera individer i dem. När det gäller ljudupptagning krävs både tillstånd samt att du måste informera om att ljudupptagning pågår.
Men jag har ju en Iphone!
För dig som sitter med en avlagd Iphone eller annan IOS-baserad enhet finns även liknande program att använda sig av. Med programmet IP Cam Pro kan du i princip göra samma saker som med IP Webcam. Programmet klarar också av att själv spela in filmklipp direkt på enheten vid upptäckt rörelse i kameraomfånget. Även Sensrcam Pro klarar av att göra om din Apple-enhet till övervakningskamera, likväl som den minimalistiska appen Ip Camera.
Diskutera mobiltelefoner på Eforum
Vi visar också hur kameran kan registrera rörelser och spela in så fort någon rör sig framför den.
Använder Android-mobil
För att konstruera vår övervakningskamera använder vi oss av

baserade telefoner. Det enda kravet som ställs är att versionsnumret av Android är högre än 1.6. Vilken Android-version din telefon har kontrollerar du enklast genom att navigera till Inställningar, Om telefonen, Android-version (sökvägen kan skilja sig åt lite beroende på vilken telefon det gäller).
Då kör vi igång!
Steg 1:
Börja med grundläggande telefoninställningar

För att göra detta på vår Galaxy W går vi in under Inställningar och pekar på Säkerhetskopiera och återställ följt av Återställning till fabriksdata. Skälet till att vi raderar allt gammalt på telefonen är för att tilldela IP Webcam-appen så mycket kraft som möjligt. Målet är alltså att inga andra appar ska köras i bakgrunden och ta upp processorkraft och minneskapacitet från telefonen.
Giv styrka. Vi återställer vår mobil för att kunna ge webbkameraappen så mycket kraft som möjligt.
Steg 2:
Fixa wifi och Google-konto för Google Play
För att vår telefonkamera ska kunna fungera måste den vara kopplad till ett wifi-nätverk. Vi kommer i den här guiden inte i detalj gå igenom hur du skapar ett sådant. Det hela är dock inte särskilt komplicerat och de två saker som behövs är egentligen en bredbandsanslutning och en trådlös router. Hur du konfigurerar routern tillsammans med din bredbandsanslutning skiljer sig lite beroende på tillverkare och märke, men allt som oftast följer det med tydliga instruktioner till den router du använder.
När det trådlösa nätverket är fungerande kopplar vi upp vår telefon mot det genom att gå in under Inställningar, Wifi, klicka på vårt nätverk och fylla i vårt förvalda lösenord.
För att kunna hämta hem gratisappen IP-Webcam måste vi även skapa ett Google-konto att använda med telefonen. Det gör du enklast genom att peka på Google Play Butik under Program (på vissa telefoner endast Play Butik) och följa de instruktioner som ges av telefonen. Väl inne på Google Play pekar vi på förstoringsglaset högst upp och skriver in IP Webcam. Vi hämtar sedan programmet genom att peka på Installera.

App. Vi hämtar hem IP Webcam.
Steg 3:
Dags att justera inställningarna i IP Webcam
IP Webcam har en hel del inställningar som kan ändras för att kameraupplevelsen ska bli så smidig som möjligt. Det första vi gör är att ställa in bildkvaliteten för själva videoströmmen (Resolution). Vår telefon klarar maximalt av 800 x 480 pixels upplösning vid film genom IP Webcam och det är vad vi väljer i programmet. Upplösningen för fotografier (Photo Resolution) ställer vi denna till maximala 2 560 x 1 920 pixel. Bildkvaliteten (Quality) ställer vi till 70 då det oftast inte är särskilt stor vinning i bildkvalitet kontra bildstorlek (och alltså hur mycket telefonen behöver arbeta) över detta.
Orientation, alltså vilket håll kameran placeras åt, ställer vi till

Ställ in. IP Webcam har flera inställningar som kan ändras för att få bästa kameraupplevelsen.
Steg 4:
Kolla så allt fungerar!
Efter att ha pekat på Start server i vår telefon växlar telefonen till kameraläge och visar en ip(v4)-adress längst ned på skärmen, i vårt fall blev det 192.168.1.70:8080. Hela denna adress knappar vi in i vår webbläsare i datorn. I den ruta som kommer fram fyller vi i det inloggningsnamn och lösenord vi skapade i föregående steg och klickar på OK.

Användarnamn och lösenord. Vi loggar in med de uppgifter vi tidigare knappade in i IP Webcam.
Vi möts nu av startsidan för vår nya ip-kamera. Beroende på vilken plattform och program (alltså dator, telefon, surfplatta och så vidare) som används finns det olika typer av tekniker för att se vår strömmande video. Eftersom vi sitter vid datorn väljer vi att använda Java-plugin för att se vår videoström (Use java browser plugin). Här kan du få testa dig fram lite för att se vilket alternativ som fungerar bäst med den hårdvara och de program du använder.

Android webcam servier. Den här sidan möts vi av när vi skriver
in kamerans ip-adress i vår webbläsare. Vi väljer Use Java browser plugin.
En kul funktion som finns integrerad i programmet är alternativ två i listan (Open remote control panel). Funktionen öppnar en liten ”fjärrkontroll” med vilken vi till exempel kan slå på och av kamerans inbyggda led-blixt, ställa in fokus samt ta bilder med kameran.
Skulle det vara så att den strömmande videon hackar, att telefonen tappar kopplingen eller liknande beror det förmodligen på att telefonen inte riktigt orkar med de inställningar för upplösning och kvalitet som du har ställt in. Här rekommenderar vi att du går tillbaka och sänker bildstorleken för den strömmande videon (Resolution), för att se vilken storlek just din telefon orkar med att strömma. Eftersom Android-telefoner finns i en uppsjö olika modeller med olika prestanda är det här dessvärre ett nödvändigt ont för att få allt att fungera smidigt.

Vi har bild! Vår telefonkamera (än så länge liggandes på bordet bredvid oss) skickar nu videoströmmen direkt till vår dator.
Steg 5:
Så kommer du åt kameran utifrån
Som allt är inställt nu kan vi se vår kamera endast när vi själva är uppkopplade mot vårt lokala wifi-nätverk. Tanken är dock att vi ska kunna se vår strömmande video oavsett var vi befinner oss. För att lyckas med det behöver vi två ip-adresser. Den ena är kamerans ip-adress, vilken vi redan har koll på då den visas i telefonens display (alltså 192.168.1.70:8080). (Det avslutande kolontecknet och 8080 hör egentligen inte till ip-adressen utan specificerar i stället vilken så kallad port som kameran använder för att skicka informationen genom.) Den andra adressen är vår externa ip-adress, alltså den adress vi får av vår internetleverantör och som går till vår router. För att få reda på denna adress surfar vi till visaminip.se.
I nuläget blockerar vår router all inkommande nätverksaktivitet som försöker ta sig in via vår externa ip-adress. Vad vi vill göra är att ge routern instruktioner om att det är okej att släppa igenom trafik så länge den är riktad direkt mot vår ip-kamera. Vi börjar med att logga in på vår router genom att skriva routerns egen ip-adress i ett webbläsarfönster. Är du osäker på vad din router har för adress klickar du (i Windows) på startsymbolen nere till vänster, skriver in cmd i sökfältet och trycker på Retur. Skriv därefter ipconfig i rutan som dyker upp och under Standard-gateway ser du sedan din routers ip-adress (i vårt fall var det 192.168.1.1).
Vi loggar in på routern genom att fylla i vårt användarnamn och lösenord (har du aldrig ändrat dessa uppgifter brukar de normalt finnas i router-handboken). Väl inloggade på vår router (av märket Netgear) klickar vi på Avancerat följt av Portvidarebefodran. Under Serverns IP-adress fyller vi sedan i adressen till vår ip-kamera (i vårt fall alltså 192.168.1.70) varpå vi klickar på Lägg till.

Portvidarebefordran. Här fyller vi i ip-adress.
Härnäst klickar vi på Redigera tjänst för den ip-adress vi nyss lade till. Vi döper sedan vår portöppning till IP Webcam. Tjänsttyp låter vi vara på TCP/UDP och för både Extern startport och Extern slutport väljer vi 8080 eftersom det är den porten vi vill använda för att ansluta till routern genom. Vi verkställer ändringarna med att klicka på Tillämpa och stänger sedan ned routerns webbgränssnitt.
Vad vår router nu gör är att när någon försöker ansluta till vår externa ip-adress följt av ett kolon och portnumret (8080), alltså http://vår_ip_adress:8080, låter den denna trafik passera förbi. Skulle någon försöka ansluta till någon annan port skulle han eller hon däremot fortfarande få meddelandet att sidan inte kunde hittas.

8080. Numret för start- och slutport.
Känner du dig osäker på hur du öppnar portar i just din router finns även den engelska sajten portforward.com där du hittar guider till de flesta routrar på marknaden.
Steg 6:
Spela in den strömmande videon
Nu kan vi alltså, var vi än är och så länge vi har tillgång till någon form av internetuppkoppling, se precis vad vår kamera ser. Vi vill dock gärna ta det steget längre och göra det möjligt för kameran att själv upptäcka och filma till exempel inbrottstjuvar, om någon sådan mot förmodan skulle dyka upp. För det här steget använder vi oss av en dator som, precis som kameran, ständigt måste vara påslagen för att det ska gå att spela in. Självklart kan följande steg även göras på en nas eller annan typ av server om du inte vill ha en dator igång för jämnan.
Vi kommer att använda oss av programmet Vitamin D Video som hämtas från vitamindinc.com för att spela in kamerans videoström. Programmet är gratis så länge det endast är en kamera som används. Gratisversionen har även en begränsad upplösning av videoinspelningen på 320 x 240 pixel. Skulle du vilja utöka antalet kameror samt bättra på upplösningen till 1 280 x 1 024 pixel finns det två betalversioner av programmet. En med ökad upplösning och möjlighet till en extrakamera för 49 dollar (cirka 320 kronor) samt en med obegränsat antal kameror för 199 dollar (cirka 1 300 kronor). Vi kommer dock att använda oss av gratisversionen i den här guiden.
Programmet är relativt systemkrävande och specifikationerna för Windows 7 inkluderar både minst 2 GHz-processor och två gigabyte internminne. Vitamin D rekommenderar även runt 25 gigabyte ledigt diskutrymme för videofilerna som skapas av programmet.
Vi installerar Vitamin D Video genom att dubbelklicka på filen vi hämtat från vitamindinc.com. Efter det startar vi programmet och väljer Tools, Add camera i menyn.

1. Under Camera type väljer vi Network (IP) camera. Manufacturer låter vi vara på Other.

2. Sedan klickar vi på Next och kryssar för översta alternativet (Set up Vitamin D Video with a network camera that is already working).

3. Eftersom vi redan känner till vår kameras ip-adress väljer vi det nedersta alternativet i nästa steg (Manually specify the address of a network camera).

4. I nästa steg fyller vi i alla uppgifter vi har om vår kamera. Stream path är direktlänken till den strömmande videon och det är den vi vill ha in till programmet. Enkelt nog heter den kort och gott ”video”, så video det är vad vi fyller i under Stream path.

5. Efter att ha klickat på Next en gång till får vi fram kamerans bild i programmet. Avslutningsvis får vi även döpa kameran till något passande. Vi väljer Hall, eftersom det är där kameran är tänkt att placeras.
Steg 7:
Ställ in regler för inspelning

1. Längst ned i programfönstret har vi nu fått en automatisk regel kopplad till vår Hall-kamera, Any object in Hall. För att ändra den här regeln klickar vi på namnet följt av Edit rule.

2. I fönstret som nu visas klickar vi på Look for och väljer People. Vi kryssar även i Ignore objects smaller than och väljer 50 pixels. Vi går sedan vidare och klickar på That are och väljer Anywhere eftersom vi vill hålla koll i hela kamerans bildomfång. Här kan du om du vill specificera ganska exakta regler för var i det kameran ser något ska röra sig för att programmet ska börja spela in.

3. Sist men inte minst klickar vi även på If seen och sedan på Settings. Här låter vi inställningarna vara som de är från början. Då får programmet nyttja 25 gigabyte utrymme på vår hårddisk samt att det sparar de inspelade filmklippen i två dagar innan de automatiskt tas bort. Genom att klicka på Move Video kan du här även välja var på din hårddisk programmet ska spara de inspelade filmklippen. Vi avslutar inställningarna med att klicka på OK.

4. Innan vi ansluter till vår kamera klickar vi på Every day – 24 hours längst ned i programfönstret. I rutan som kommer fram klickar vi ur 24 hours per day och väljer i stället att inspelningen ska vara aktiv varje dag mellan 8-17, i detta fall; när ingen är hemma. Slutligen klickar vi på den grå knappen i programmets nederkant för att koppla upp datorn mot kameran. Efter några sekunder ser vi kamerans bild på datorskärmen och vår övervakningskamera är äntligen i bruk.
Programmet arbetar nu utifrån de regler vi angav. Det använder vår kameratelefon för att leta efter objekt som ser ut som människor och som är större än 50 pixel i den strömmande videon. Om något som överensstämmer med dessa kriterier syns i kamerans omfång börjar programmet spela in och fortsätter tills inget längre rör sig i bilden.
När det gäller fästanordning för vår mobilkamera har vi införskaffat en universal mobilhållare, som egentligen är tänkt att fästas i en bilruta (kan köpas i de flesta teknikaffärer). Vi har sedan borrat ett litet hål i foten och genom det fått ett lättinställt väggfäste.

Hörnplacering. Här sitter vår kamera i lugn och ro och filmar entrédörren.

Aktiv. Vår kamera är nu aktiv och syns i programfönstret.
Steg 8:
Få mejl när kameran upptäcker någon i hallen
Det går att göra ytterligare inställningar för hur inspelning ska göras i Vitamin D Video än de vi går igenom här. Som avslutning tänkte vi dock visa hur vi får programmet att skicka oss ett mejl så fort det upptäcker aktivitet.
Vi börjar med att klicka på vår regel Any objekt in Hall i programmets huvudfönster. Därefter väljer vi Edit rule följt av If seen.
Vi klickar sedan på Take action och markerar Send an email to. I raden under fyller vi i den e-postadress vi vill att programmet ska skicka mejl till varpå vi klickar på Settings.
Vi använder vårt redan existerande Gmail-konto för att skicka mejlen. (Du har förmodligen också redan skapat ett i samband med Google-kontot i steg 2 ovan.)

Vi fyller i våra inställningar enligt bilden ovan och klickar sedan på Send Test Message. Under Login user ID och Login/Verify password fyller du givetvis i dina egenvalda inställningar. Övriga inställningar ska dock vara precis som bilden (så länge det är ett Gmail-konto du använder). Precis som sig bör dyker det snart upp ett meddelande i vår inkorg som berättar att det är ett testmeddelande från Vitamin D Video. Vi bekräftar inställningen genom att klicka på OK två gånger. Om en person nu syns framför kameran kommer programmet alltså inte bara att börja spela in utan även ta ett kort och skicka oss via mejl så vi snabbt kan se vem som traskar innanför dörren.
Här är PC för Allas hemmabyggda övervakningskamera
Här kan du se resultatet av inspelningen med vår ombyggda smartphone.
Så går du vidare
Den här guiden får ses som en introduktion till ett relativt enkelt sätt att skapa en egen övervakningslösning. I och med att IP Webcam gör att telefonen fungerar som i princip vilken annan ip-kamera som helst betyder det i de flesta fall att den även fungerar tillsammans med andra program och appar avsedda för ip-kameror. En smidig lösning att kolla på din kamera genom en annan Android-telefon är till exempel via programmet Tinycam Monitor. Här kan du även lägga till fler kameror direkt med deras ip-adresser och lösenord för att lättillgängligt ha koll på ett större antal övervakningsenheter.
Så säger lagen om kameraövervakning

Vid kameraövervakning på privat plats gäller också personuppgiftslagen (PUL). Här handlar det om att kameraövervakningen inte får vara kränkande mot den personliga integriteten hos den som filmas. Spelar du in eller dokumenterar aktivitet

För mer utförliga beskrivningar om lagarna som gäller se lagen.nu/1998:150 för information om LAK samt på datainspektionen.se under Lagar & Regler, Kameraövervakning för mer information om PUL.

För dig som sitter med en avlagd Iphone eller annan IOS-baserad enhet finns även liknande program att använda sig av. Med programmet IP Cam Pro kan du i princip göra samma saker som med IP Webcam. Programmet klarar också av att själv spela in filmklipp direkt på enheten vid upptäckt rörelse i kameraomfånget. Även Sensrcam Pro klarar av att göra om din Apple-enhet till övervakningskamera, likväl som den minimalistiska appen Ip Camera.
Diskutera mobiltelefoner på Eforum
Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 1-2 timmar.
Det här lär du dig:
Det här behöver du:
Tid: 1-2 timmar.
Det här lär du dig:
- Att göra en ip-kamera av din gamla smartphone och skapa rörelseaktiverad inspelning.
Det här behöver du:
- En Android-baserad smartphone (minst version 1.6 av Android).
- Google-konto.
- Appen IP Webcam.
- Programmet Vitamin D Video (gratis på vitamindinc.com).
- Uppkoppling mot ett trådlöst hemnätverk.
- En dator eller nas/server (för inspelning av övervakningsfilmen).
- Eventuellt en mobilhållare/fäste.