10 tips för att maxa Onedrive i Windows 10
Onedrive är Microsofts molntjänst, alltså ett lagringsutrymme som inte ligger på din egen dator utan på externa servrar. Genom att spara din information här kommer du åt den överallt – oavsett vilken pryl du använder.Till en början var Onedrive, som då hette Skydrive, en separat tjänst som bara användes för att lagra filer. I dag är den däremot inbyggd i Windows, och mycket lagras automatiskt här.
Det finns dock många smarta finesser som de flesta brukar missa och här kommer 10 Onedrive-tips för dig som kör Windows 10.
1. Logga in
Onedrive är en integrerad del i Windows 10, och för att få full nytta måste du vara inloggad med ett Microsoft-konto på datorn. Om du inte är det klickar du på Start-knappen och väljer Inställningar, Konton, Logga in med ett Microsoft-konto i stället. Öppna sedan Onedrive via Start-knappen. Första gången kan du behöva logga in igen – med samma användarnamn.

2. Hantera filer i Utforskaren
Alla filer som ligger i Onedrive-mappen på din dator synkroniseras automatiskt till Microsofts servrar. Du kommer åt mappen via vänstermenyn i Utforskaren, och du kan flytta, kopiera och spara filer här precis som vanligt. Om du raderar en fil härifrån tas den alltså bort överallt.

3. Styr vad som ska synkas
Har du dåligt plats på din dator kan du begränsa synkroniseringen. Det gör du via Onedrive-ikonen. Den visas som standard längst ned till höger på skärmen och om du inte ser den måste du först klicka på Visa dolda ikoner (upp-pilen). När du ser Onedrive-ikonen högerklickar du på den och väljer Inställningar, Konto, Välj mappar. Nu visas en lista över allt du har på Onedrive – och du väljer vad som ska hämtas till den dator du använder.

4. Använd webbläsaren
De filer som ligger på Onedrive kommer du alltid åt via webbläsaren, oavsett var du befinner dig. Surfa bara till onedrive.live.com och logga in med ditt Microsoft-konto. Nu kan du kopiera, flytta och öppna dina filer, och du kan även ladda hem dem till hårddisken – eller ladda upp nya.
5. Fixa gratis Office-paket
Om du kör Onedrive via webbläsaren kan du öppna och redigera Office-filer i de kostnadsfria webbversionerna av Word, Excel, Powerpoint och Onenote som finns här.
Logga in som i tipset ovan och klicka på en fil om du vill öppna den i webbversionen av något av Office-programmen. Du kan också klicka på ikonen som ser ut som ett rutnät högst upp till vänster för att skapa nya Word-, Excel-, Powerpoint- och Onenote- dokument.
6. Hämta app till mobilen
Du kan även komma åt dina dokument via en Onedrive-app för din smartphone eller surfplatta. Den låter dig även automatiskt ladda upp alla exempelvis alla foton du tar med telefonen/plattan. Det finns appar för Android, Iphone/Ipad, Mac och Windows-telefoner, och du når dem via onedrive.live.com/about/sv-se/download.
7. Dela filer med andra
Om du vill dela ett dokument med andra högerklickar du på en fil i Utforskaren och väljer Dela en OneDrive-länk. Nu skapas och kopieras en direktlänk och du kan klistra in den i valfritt program.
För att detaljstyra väljer du istället alternativet Fler delningsalternativ för OneDrive. Nu öppnas webbgränssnittet och du kan välja hur du vill dela dokumentet. Du bestämmer också om mottagaren enbart ska få titta på dokumentet eller om det även ska gå att redigera.
Den här delningsinställningen kan du ändra efteråt under rubriken Delas med.
8. Hämta alla filer
En smart finess är att du kan använda Onedrive för att komma åt datorns hårddisk på distans. Högerklicka på Onedrive-ikonen (se tips 3) och välj fliken Inställningar. Koppla på funktionen Använd OneDrive för att hämta filer på den här datorn.

Nu visas datorn via ditt Onedrive-gränssnitt och du kan hämta valfria filer på distans – om datorn är påslagen förstås.
9. Spara allt på Onedrive
Om du vill att alla dokument som standard ska sparas på Onedrive går du till inställningsmenyn (se tips 3) och väljer fliken Spara automatiskt. Byt till OneDrive under Dokument och bilder. Här kan du också välja att automatiskt spara alla foton, videoklipp och skärmbilder som du tar på datorn.
10. Fixa mer lagringsutrymme
I gratisversionen av Onedrive får du ett lagringsutrymme på några gigabyte. Om du behöver mer kan du gå till inställningsmenyn (se tips 3) och välja Hantera lagring. Här ser du hur mycket utrymme du har och vad det kostar att skaffa mer. Du kan också klicka på Få kostnadsfritt lagringsutrymme om du vill se vad du kan göra om du vill slippa betala.

Så håller Windows 10 ordning på dina bilder
I och med att Microsofts fokus flyttas från den traditionella skrivbordsdatorn till surfplattor och mobiler så blir kamerafunktionen allt viktigare. Windows 10 har därför givetvis inbyggda appar både för att fotografera och för att hålla ordning på fotona.Appen som låter dig fotografera heter kort och gott Kamera, och är oerhört enkel. För att plåta trycker du bara på kameraikonen. Du kan växla till filmläge med hjälp av ikonen som ser ut som en projektor och vill du justera ljuset klickar du på pilen högst upp. För andra inställningar använder du de tre punkterna uppe till höger.

När du klickar på bilden öppnas den i Windows 10:s fotoapp, som inte oväntat heter Foto. Den kan användas för tre saker:

Sortera
Appen håller både ordning på dina foton i molntjänsten Onedrive och i mappen Bilder på hårddisken. Du kan även ”bevaka” fler mappar genom att välja Inställningar, Källor. Om du klickar på Samling visar du alla dina bilder i kronologisk ordning medan Mappar låter dig bläddra genom dina bildmappar. Du kan också skapa ett eget fotoalbum genom att välja Album, klicka på plus-ikonen till höger och följa instruktionerna.Redigera
Om du öppnar ett foto hamnar du i redigeringsläget. Välj ikonen som ser ut som en penna för att exempelvis rotera, beskära och ta bort röda ögon. Du kan också justera ljus och färger samt lägga på olika effekter. När du är klar väljer du Spara för att skriva över originalbilden eller Spara kopia för att behålla originalet intakt.
Dela
När du öppnar eller markerar en bild dyker det upp en knapp som heter Dela. Här kan du skriva ut bilden, mejla den till någon annan eller dela den i sociala medier.10 tips som gör Windows 10 säkrare och snabbare
Har du uppgraderat till Windows 10? I så fall är du inte ensam! Microsofts nya operativsystem, som lanserades i somras, har blivit en succé och allt fler väljer att uppgradera.
Utvecklarna har jobbat hårt med att skapa ett system som ska gå att köra på direkten, men det finns trots allt en del inställningar som du behöver göra själv. Framför allt kan det vara bra att titta mer på säkerhet och integritet.
Här är 10 tips för dig som vill göra Windows 10 snabbare och säkrare.
Kolla ditt virusskydd…
Precis som i Windows 8 ingår antivirusprogrammet Windows Defender och Windows-brandväggen i systemet. Du får alltså ett grundläggande skydd utan extra kostnad. Den här lösningen är dock mindre säker än kommersiella säkerhetspaket från exempelvis Norton och F-Secure. Om du har ett sådant är det viktigt att se till att de inte har blivit inaktiverade under uppgraderingen till Windows 10.GÖR SÅ HÄR. Öppna Kontrollpanelen och välj System och säkerhet, Säkerhet och underhåll, Säkerhet. Kolla att rätt verktyg används! I annat fall kan du behöva installera om ditt säkerhetspaket.

… och ställ in det
För de flesta fungerar standardinställningarna för Windows Defender utmärkt, men om du vill ändra dem klickar du på Start-knappen och öppnar Inställningar, Uppdateringar och säkerhet, Windows Defender. Du kan exempelvis tillfälligt avaktivera antivirusprogrammet om du behöver göra ovanlig installation och du kan ange att vissa filer aldrig ska viruskollas. Det här bör du dock undvika om du inte vet exakt vad du gör.Du kan också klicka på Använd Windows Defender längst ned för att manuellt söka igenom datorn.

Håll koll på uppdateringarna
Om du kör den vanliga Home-versionen av Windows 10 sker alla uppdateringar med automatik, och du kan inte avaktivera dem. Vill du göra det måste du använda Pro-versionen.Däremot kan du manuellt gå in och söka efter en uppdatering. Ibland dröjer det nämligen en tid innan de automatiska uppdateringarna startar, så genom att göra det manuellt sker det snabbare.
GÖR SÅ HÄR. Klicka på Start-knappen och öppna Inställningar, Uppdateringar och säkerhet, Windows Update. Klicka på Sök efter uppdateringar.

Säkerhetskopiera datorn
Om datorn skulle gå sönder eller om du byter dator är det klokt att säkerhetskopiera alla filer. Det är enkelt med funktionen Filhistorik.GÖR SÅ HÄR. Klicka på Start-knappen, öppna Inställningar, Uppdateringar och säkerhet och välj Säkerhetskopiering. Stoppa in ett usb-minne eller en hårddisk och välj Lägg till en enhet. Klicka på Fler alternativ så kan ställa när du ska säkerhetskopiera och vad som ska vara med.
Förutom att skydda dig vid systemkrascher kan du använda funktionen för att gå tillbaka till tidigare versioner av filer du har ändrat. Högerklicka bara på en fil och välj Egenskaper, Tidigare versioner. Markera en version och välj Återställ.

Installera om Windows 10
Om din dator börjar krångla är det enkelt att installera om Windows. Du får då en ”ren” dator och blir av med tidigare problem. Det här är exempelvis en sista lösning om du har drabbats av spionprogram som inte går att ta bort – men det är också smart om du ska sälja datorn och vill rensa den totalt.GÖR SÅ HÄR. Du klickar på Start-knappen och väljer Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Välj Kom igång under Återställ den här datorn. Nu får du välja om du ska behålla eller radera dina filer.

Starta i felsäkert läge
En klassisk problemlösning är att starta datorn i felsäkert läge. Det görs dock på ett annorlunda sätt i Windows 10 än i tidigare versionerGÖR SÅ HÄR. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Välj Starta om nu under Avancerad start. Nu startas datorn om, och när den har gjort det väljer du Felsök, Avancerade alternativ. Här kan du bland annat återställa datorn till en tidigare punkt då allt fungerade – eller välja hur den ska starta.

Spara Windows 10 på usb-minne
Att återställa Windows är bara möjligt så länge datorn fungerar. För att skydda dig vid en datorkrasch är det klokt att skapa en extern återställningsenhet på exempelvis ett usb-minne.GÖR SÅ HÄR. Stoppa in ett usb-minne på minst 8 GB i datorn. Gå sedan till sökverktyget bredvid Start-knappen och sök efter programmet Skapa en återställningsenhet. Öppna det och se till att rutan Säkerhetskopiera systemfiler till en återställningsenhet är ikryssad. Bekräfta med Nästa och följ instruktionerna i guiden.

Fixa bättre batteritid
Windows 10 har en funktion för att ge dig bättre batteritid på en bärbar dator. Du hittar den via Start-knappen, Inställningar, System, Batterisparfunktion.Här kan du se hur mycket batteritid som återstår och genom att klicka på Batterianvändning får du veta vilka som är de stora batterislukarna och hur du ändrar deras inställningar.
Du kan även slå på Batterisparfunktionen och välja Inställningar för batterisparfunktion.
Precis som tidigare finns Energialternativ under Inställningar, System. Här bestämmer du när datorn ska gå ned i strömsparläge och när skärmen ska släckas.

Rensa bort gamla Windows – och andra onödiga filer
När du installerar Windows 10 har du 30 dagars ”ångerrätt”. Under den tiden kan du återgå till din tidigare version och för att göra det här möjligt lagras en säkerhetskopia på din hårddisk. Den kan vara över 25 gigabyte stor, så om du inte vill byta tillbaka kan du spara plats genom att ta bort den. Du kan även rensa bort andra onödiga filer på hårddisken.GÖR SÅ HÄR. Öppna Utforskaren och högerklicka på den enhet du vill rensa. Välj Egenskaper, Allmänt, Diskrensning och klicka på Rensa systemfiler. Nu visas en lista över filer du kan ta bort. Markera varje kategori och klicka på OK så startas diskrensningen.

Skydda dig från Windows 10:s övervakning
Windows 10 innehåller många övervakningsfunktioner. Genom att hålla koll på vad du gör framför datorn anpassar sig Windows 10 till dina behov. Nackdelen är att du även får skräddarsydd reklam tack vare funktionen annonserings-id, och många ser integritetsproblem med det här.Det går dock att skydda sig mot Windows 10:s övervakning, och i den här artikeln visar vi dig hur: www.pcforalla.se/2.1054/1.634644.

Logga in i Windows 10 utan krångliga lösenord
Brukar du glömma ditt lösenord? I så fall lär du uppskatta att Windows 10 har många smarta funktioner som gör det lättare att logga in.Här är fyra tips om hur du skräddarsyr inloggningen.
1. Skippa Microsoft-kontot
Att logga in med sin Outlook-adress på datorn är frivilligt. Om du upplever det som ett integritetsproblem kan du logga in som vanligt med ett så kallat Lokalt konto. Öppna bara Start-menyn och välj din inloggning uppe till vänster. Gå till Ändra kontoinställningar, Ditt konto och klicka på Logga in med lokalt konto i stället. Nu får du välja användarnamn och lösenord. Klicka på Nästa och följ instruktionerna.

2. Logga in med ditt ansikte
En cool nyhet är Windows Hello, som låter dig logga in med fingeravtryck och ansikte i stället för krångliga lösenord. För att Hello ska fungera krävs speciell hårdvara, men även på en vanlig dator finns det smidiga alternativ som pin-koder eller bildlösenord.
Du ändrar genom att öppna Start-menyn och välja din inloggning uppe till vänster. Gå till Ändra kontoinställningar, Inloggningsalternativ. Vad som visas beror på vilken hårdvara du har.

3. Logga in automatiskt
Om du vill kan du helt skippa inloggningen. Det här ska du förstås bara göra på datorer som ingen obehörig har fysiskt tillgång till. Så här gör du:
1. Öppna sökfönstret bredvid Start-knappen och skriv netplwiz. Klicka på Kör kommando.
2. Ta bort krysset i rutan Användarnamn och lösenord måste anges för användning av datorn och klicka Verkställ.
3. Nu får du ange användarnamnet, det vill säga ditt lokala konto eller ditt Microsoft-konto. Skriv ditt lösenord och bekräfta med OK. Nästa gång du startar datorn loggas du in automatiskt.

4. Skippa inloggningen
Om du inte vill ta bort inloggningen helt kan du välja att bara skippa inloggningen när datorn har gått ned i viloläge. Det gör du genom att öppna Start-menyn och välj ditt konto uppe vänster. Gå till Ändra kontoinställningar, Inloggningsalternativ. Under rubriken Kräv inloggning väljer du i vilka lägen du måste logga in.

Så skyddar du barnen (och ger andra vuxna tillgång till din dator)
En nyhet i Windows 10 är ”barnkontot”. Det går ut på att barnen får ett eget konto som föräldrarna kan kontrollera. Det går exempelvis att ställa in tidsbegränsningar och att hindra barnen från att besöka vissa webbplatser. Så här använder du det:1. Surfa till account.microsoft.com/family och logga in med ditt eget konto.

2. Klicka på knappen Lägg till ett barn. Om barnet redan har en Microsoft-adress fyller du i den och väljer Skicka inbjudan, I annat fall skapar du en ny adress.

3. Barnet får nu en inbjudan till sin mejladress och måste klicka på Acceptera inbjudan och sedan logga in.

4. När barnet accepterat dyker namnet upp under rubriken Din familj. Klicka på det så öppnas olika verktyg för att styra vad han eller hon får göra:
Senaste aktiviteter. Titta på vad barnet gör. Du kan välja att få en aktivitetsrapport varje vecka.

Surfning. Blockera barnförbjudna sajter. Om du är missnöjd kan du tillåta blockerade sajter eller stoppa sådana som är tillåtna.
Appar, spel och media. Begränsa användning utifrån åldersklassificeringen.
Skärmtid. Bestäm under vilka tider barnet får använda datorn – och den maximala tiden per dag.
Köp och utgifter. Sätt in pengar på barnets konto om du vill låta dem köpa appar. Barnet kan alltså inte handla för mycket.
5. För att ge barnet tillgång till en dator eller surfplatta loggar du in som vanligt och går sedan till Inställningar, Konton, Familj och andra användare. Klicka på Lägg till en familjemedlem, Lägg till ett barn. Fyll i barnets webbadress, klicka på Nästa, Bekräfta.

Fotnot: Den här funktionen kan även användas för att ge andra familjemedlemmar tillgång till din dator. Om du väljer att lägga till vuxna familjemedlemmar kontrollerar du förstås inte deras användning.
Så delar Windows 10 dina hemliga lösenord (och så stänger du av funktionen)
Den nya funktionen Wi-Fi Sense gör det lättare att hitta trådlösa nätverk. Många nätverk är som bekant skyddade av lösenord, men om du har varit inloggad en gång så sparas lösenordet så att du loggas in automatiskt i fortsättningen.Wi-Fi Sense låter dig dela de här lösenorden med dina vänner. Har exempelvis din syster loggat in på sitt favoritkafés trådlösa nätverk får även du tillgång till det. Dessutom kan uppkopplingen till ett helt öppet nätverk ske automatiskt.
Wi-Fi Sense har fått kritik av säkerhetsexperter, och om du känner dig orolig går funktionen att styra själv:
1. Öppna Inställningar och välj Nätverk och Internet, Wi-Fi, Hantera Wi-Fi-inställningar. Slå på eller av funktionen med reglaget högst upp.
2. Du kan dela nätverk med dina kontakter i Outlook, Skype eller Facebook, och med kryssrutan bestämmer du själv hur.
3. Att dela nätverk sker inte automatiskt. Första gången du kopplar upp dig mot ett nätverk kan du kryssa i rutan Dela nätverk med mina kontakter. Om du inte gör det delas nätverket inte.
4. Vill du ta bort ett delat nätverk öppnar du Inställningar och väljer Nätverk och Internet, Wi-Fi, Hantera Wi-Fi-inställningar. Här finns en lista över ”dina” nätverk och du kan markera ett och välja Sluta dela (eller Dela). Väljer du Glöm slutar du spara det helt och hållet.
5. Om du har en trådlös router och inte vill att folk ska dela ditt lösenord är det lätt att spärra. Lägg bara till ordet _optout i nätverkets namn. Byt exempelvis namn från Mittforetag till Mittforetag_optout. Hur du byter namn styrs av vilken router du har. Kolla handboken!


Fler uppkopplingstips i Windows 10
Ikonen för trådlös uppkoppling har ändrats, men upplägget är precis det samma. Klicka för att koppla upp dig.Vill du veta hur mycket data du har förbrukat klickar du på nätverksikonen och väljer Nätverksinställningar, Dataanvändning. För fler detaljer om vilka appar som förbrukar finns under Information om användning.
Om du surfar via 3g- eller 4g-nätet har du som regel ett maxtak. Detta kallas i Windows för Anslutning med datapriser, och många appar kan reducera förbrukningen. Du bestämmer själv om en anslutning ska räknas hit genom att klicka på nätverksikonen och välja Nätverksinställningar, WiFi. Se till att du är uppkopplad på den anslutning du vill ändra och välj Avancerade alternativ. Ändra reglaget vid Ange som anslutning med datapriser.
Så skapar du virtuella skrivbord för multitasking i Windows 10
En av de mest omtalade nyheterna i Windows 10 kallas för virtuella skrivbord. Om du är i datorläget kan du skapa ett skrivbord för jobbet (där du samlar dina kontorsprogram ) och ett annat för hemmet (där du har spel och medieprogram).Att skapa virtuella skrivbord är lätt. Öppna den nya Aktivitetsvyn, som visar alla öppna fönster. Det gör du genom att klicka ikonen som ser ut som tre rektanglar i Aktivitetsfältet. Klicka sedan på Nytt skrivbord. Du öppnar skrivbordet genom att klicka, och kan sedan placera appar, mappar och genvägar enligt eget tycke. För att växla mellan skrivborden är det bara att ta fram Aktivitetsvyn igen.
En annan cool nyhet kallas för att Snappa. I tidigare versioner har du kunnat dra program och mappar till skärmens sidor för att låta dem fylla halva skärmen.
Numera kan du på samma sätt dra dem till hörnen för att dela skärmen i tre eller fyra delar. När du gör det visas alla andra öppna program som miniatyrer i det lediga utrymmet, och du kan klicka på den som du vill lägga där.
Om du inte vill använda funktionen slår du av den under Inställningar, System och Multitasking.


Så här anpassar du start-menyn i Windows 10
Windows 10 innehåller många viktiga nyheter under ytan, men för många är Start-menyns återkomst ändå den viktigaste.
Start-menyn, alltså den meny du får fram när du klickar på Start-knappen längst ned till vänster, har varit en avgörande del av Windows de senaste 20 åren. Många är vana vid att allt de behöver ska finnas där, så när Microsoft tog bort den i Windows 8 blev protesterna stora.
I Windows 8.1 återkom Start-menyn i en modifierad form, och i Windows 10 har man gått hela vägen och återinfört den.
Den ser dock inte ut precis som vi är vana vid, utan den kan snarast beskrivas som en kombination av Startskärmen i Windows 8 och Start-menyn i äldre versioner. Så här anpassar och trimmar du den:
1. Till vänster visas de viktigaste programikonerna, och du tar bort dem genom att högerklicka och välja Visa inte i den här listan. Här kan du även välja Fäst i Aktivitetsfältet eller Fäst på Start.
2. Start är fältet till höger, och ikonerna som ligger här kan du markera och flytta hur du vill. Det går också att högerklicka för att ta bort ikonen eller ändra storlek. Du kan också stänga av den live-uppdatering som vissa appar skickar ut. Om du har en pekskärm får du fram motsvarande funktioner genom att peka någon sekund och sedan använda nålsymbolen och inställningsmenyn (tre punkterna).
3. För att ändra Start-menyns grundinställningar väljer du Inställningar, Anpassning, Start. Du kan exempelvis ta bort de förslag Microsoft kommer med eller listorna över populära och nya appar. För fler detaljer klickar du på Välj vilka mappar som ska visas på Start.
4. Föredrar du Windows 8:s gamla gränssnitt väljer du Visa Start i helskärmsläge.


Windows 10 är här. I slutet av juli lanserade Microsoft sitt senaste operativsystem, och nu kan alla som vill uppdatera. Har du Windows 7 eller senare är det här helt gratis!
Till skillnad från tidigare versioner är Windows 10 inte bara byggt för datorer utan även för mobiltelefoner, surfplattor och gigantiska presentationsskärmar. Grundtanke är att vi ska kunna köra Windows oavsett pryl. För att det här ska flyta smidigt känner systemet av vilken pryl du använder, och du får med andra ord ett utseende på en surfplatta och ett annat på en stationär dator.
Men även om Windows 10 har blivit bättre på att anpassa sig finns det fortfarande många inställningar du behöver gör för att få ett system som passar just dig.
För komma åt dem är det viktigt att du har koll på Windows 10:s inställningsmenyer. Allt är nämligen inte samlat på samma ställe:
Du öppnar Windows 10:s nya Start-meny genom att klicka på Start-knappen, alltså Windows-flaggan längst ned till vänster. Har du pekskärm väljer du ”hamburger-ikonen”, alltså de tre strecken högst upp till vänster.
Den klassiska Kontrollpanelen finns kvar, och du öppnar den genom att högerklicka på Start-knappen och välja Kontrollpanelen. Du kan även använda Windows+X på tangentbordet.
Den nya menyn Inställningar hittar du genom att öppna Start-menyn.
För att öppna Sökfönstret klickar du på förstoringsglaset till höger om Start-knappen. Nu får du göra en sökning efter både inställningar, appar och filer.
I Åtgärdcenter samlas både meddelanden från systemet och vissa inställningar. Du öppnar det genom att klicka på ”pratbubblan” bredvid klockan. Har du pekskärm sveper du med fingret från vänsterkanten in mot mitten.
Observera att vänsterklick med musen på en motsvaras på en pekskärm av att ”peta”. För att högerklicka håller du kvar fingret några sekunder.

Nästa sida: 8 tips som maxar Windows 10
8 tips som maxar Windows 10
1. Växla mellan pekskärm och tangentbord
Det finns två grundlägen i Windows 10. Det ena är gjort för vanliga datorer och ser ut äldre Windows-versioner. Det andra liknar Windows 8 och är gjort för surfplattor.
Under installationen känner systemet automatiskt av vad du har och väljer ”rätt” läge. Om du vill byta gör du det genom att ta öppna Windows nya Åtgärdscenter. Välj att aktivera eller avaktivera Surfplatteläge.

2. Rotera skärmen rätt
Har du en surfplatta roteras skärmen automatiskt genom när du vrider på den. Vill du slippa det sveper du från vänsterkanten för att öppna Åtgärdcenter. Klicka på Rotationslås för att bestämma hur du vill rotera.
I en dator kan du gå in under Inställningar, System, Visningsalternativ. Under Orientering väljer du stående eller liggande.

Du kan knyta ett foto till ditt Microsoft-konto, och den visas bland annat högst upp i Start-menyn. Om du inte ser någon bild kan du lägga in den genom att öppna Inställningar, Konton, Ditt konto. Under Din bild väljer du Bläddraför att leta upp den på hårddisken. Har du en kamera kan du även klicka på Kamera.
4. Styr din snabbåtkomst?
Utforskaren, som används för att hålla ordning på filer och mappar finns förstås kvar i Windows 10. Den ser ut ungefär som tidigare, men den har fått en ny funktion som heter Snabbåtkomst. Klickar du på den visas mappar som ofta används och de senaste filerna. Du kan även högerklicka på en mapp och välja Fäst i Snabbåtkomst för att den alltid ska finnas i menyn till vänster. Under Arkiv, Alternativ, Allmänt kan du rensa listan – eller helt koppla bort funktionen.

5. Byt språk
En bra sak i Windows 10 är att du kan välja land och språk. Du är med andra ord inte låst till det språk du valde när du installerade systemet.
Öppna bara Inställningar, Tid och språk, Region och språk. Om det språk du vill använda inte visas klickar du på Lägg till ett språk.

6. Synkroniserar dina inställningar
Även om du har fler datorer eller plattor räcker det med att du gör inställningarna en enda gång. Tack vare funktionen Synkronisering kan exempelvis webbläsarinställningar, lösenord, språkinställningar och skrivbordstema synkas mellan enheterna. Du slår på funktionen under Inställningar, Konton, Synkronisera dina inställningar.
Med det översta reglaget kan du helt koppla bort det medan de övriga styr vad du vill synkronisera.

7. Styr låsskärmen
Låsskärmen är det som visas innan du har logga in. Hur den ska se ut styr du genom att välja Inställningar, Anpassning. Låsskärm.
Bakgrunden kan vara en bild, ett bildspel eller en Microsoft-bild (Windows spotlight). Du kan också visa status från dina favoritappar, exempelvis kalender, väder eller klocka.

8. Skräddarsy ditt Åtgärdscenter
I Windows 10:s nya Åtgärdscenter samlas meddelanden och vanliga funktioner. Vad som ska visas bestämmer du själv. Öppna Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder. Överst väljer du vilka snabbåtgärder du vill ha, alltså de fyra ikoner som alltid ska visas.
Precis som i tidigare versioner kan du även välja vilka ikoner som ska visas i Aktivitetsfältet. Det gör du under Aviseringar.

Nästa sida: 7 klassiska Windows-tips i ny tappning
7 klassiska Windows-tips i ny tappning
1. Ställ in klockan
Går datorns klocka fel? Lätt fixat! Öppna Inställningar och välj Tid och språk, Datum och tid. Slå på Ställ in tiden automatiskt. Du kan även behöva ange rätt tidszon och välja Justera datorn för sommartid automatiskt.
Du som reser mycket kan också välja Lägg till klockor för olika tidszoner. De visas om du klickar på klockan längst ned till höger eller om du låter musmarkören vila på den.

2. Förstora skärmen
För dig som har nedsatt syn eller motoriska problem går det att anpassa Windows till dina behov. Du kan exempelvis ta fram ett förstoringsglas för att göra texten större eller ignorera om du trycker på samma tangent av misstag.
De här inställningarna hittar du genom att välja Inställningar, Hjälpmedel.

3. Ändra storlek
Har du svårt att se texten? Du kan ändra storleken procentuellt genom att välja Inställningar, System, Visningsalternativ. Dra reglaget till höger så blir allt större.
För att detaljstyra klickar du på Avancerade skärminställningar, Avancerad storleksändring av text och andra objekt.

4. Kalibrera skärmen
Om du missnöjd med skärmen kan du välja Inställningar, System, Visningsalternativ, Avancerade skärminställningar. Här har du en chans att ändra Upplösning, men som regel är den som rekommenderas också bäst.
Du kan också välja Färgkalibrering för att ställa in hur färger och text ska visas på skärmen.

5. Byt färg och bakgrund
Precis som i tidigare versioner av Windows kan du ändra bakgrunder och färger, men hanteringen har blivit smidigare. Öppna Inställningar och välj Anpassning. Under Bakgrund väljer du skrivbordsbakgrunden, och du kan växla mellan bild, bildspel eller enfärgad.
Klicka på Färger för att styra färgvalet. Välj Accentfärg för att anpassa alla färger till din bakgrund, eller välj färger själv.
Vill du använda ett Windows-tema, alltså ett komplett paket av bild, färger och ljud klickar du på Teman.

6. Ändra ljudet
Tycker du att Windows standardljud är tråkiga är de lätta att byta ut. Öppna bara Kontrollpanelen och välj Maskinvara och ljud. Klicka på fliken Ljud så kan du välja ett ljudschema som Windows standard eller Inga ljud. Du väljer ljud för enskilda programhändelser genom att markera dem, klicka på Bläddra och letar upp ljudfilen på datorn.

7. Styr skrivbordets ikoner
Du bestämmer själv hur ikonerna på det Windows-skrivbordet ska visas. Högerklicka bara på ett tomt utrymme på skrivbordet och välj Visa så kan du välja storlek och placering på ikonerna. Du kan även välja Sortera och välja exempelvis Namn eller storlek.

Tid: 30 minuter
Det här behöver du:
- En dator med Windows 7 eller 8.
- En internetuppkoppling.
Windows 10 – de nio vanligaste frågorna
Microsoft har några tuffa år bakom sig. Hösten 2012 lanserades Windows 8, och förhoppningen var att systemet skulle bli företagets räddning. Det blev precis tvärtom.Windows 8 blev snabbt hatat, och felet var Microsofts eget. Företaget lanserade ett nytt gränssnitt som var anpassat för surfplattor, trots att de flesta användare körde vanliga datorer med mus och tangentbord.
I Windows 10, som lanserades den 29 juli, har Microsoft tänkt nytt och tänkt rätt. I stället för påtvingade förändringar har man byggt ett operativsystem som anpassar sig till användaren. På en traditionell dator är det ganska likt gamla tiders Windows och på en surfplatta används det moderna gränssnittet som är gjort för pekskärmar.
Men den stora nyheten är egentligen inte gränssnittet. De revolutionerande är att Windows 10 fungerar på alla prylar, exempelvis mobiltelefoner, surfplattor, datorer och stora presentationsskärmar. Alla får gemensamma appar och en gemensam appbutik.
Microsofts förhoppning är att det här blir ett lyft för Windows-telefonerna. Hittills har varken användare eller apptillverkare varit särskilt intresserade, men tanken är att Windows styrka på pc-marknaden ska spilla över på telefonerna nu när apparna blir desamma.
Frågan är förstås hur bra det här kommer fungerar, och i vår nya Windows 10-skola tittar vi på systemet från grunden. I den här första delen bekantar vi oss med de hetaste nyheterna och hur man uppgraderar – men vi börjar med de vanligaste frågorna:
När kommer Windows 10?
Windows 10 lanserades den 29 jul för datorer och surfplattor. Mobilversionen dröjer däremot. Lanseringsdatum är inte klart, men det spekuleras om lansering i oktober.Vad kostar Windows 10?
Konsumenter som har en dator eller surfplatta med Windows 7 eller 8 kan uppdatera gratis till Windows 10. Erbjudandet gäller i ett år, men när du väl har gjort uppgraderingen fungerar den tills vidare. Om du fortfarande kör gamla versioner av Windows 7 eller 8 måste du först uppgradera dem, men även detta är gratis.Alla andra får köpa en ny version av Windows 10. Det kostar lika mycket som tidigare versioner, alltså cirka 1 000 kronor. Läs mer i tabellen.
Windows XP → Ingen fri uppdatering |
Windows Vista → Ingen fri uppdatering |
Windows 7 Starter → Windows 10 Home |
Windows 7 Home Basic → Windows 10 Home |
Windows 7 Home Premium → Windows 10 Home |
Windows 7 Professional → Windows 10 Pro |
Windows 7 Ultimate → Windows 10 Pro |
Windows 7 Enterprise → Uppdateringen styrs av ert avtal |
Windows 8.1 * → Windows 10 Home |
Windows 8.1 with Bing * → Windows 10 Home |
Windows 8.1 Pro * → Windows 10 Pro |
Windows 8.1 Pro for Students * → Windows 10 Pro |
Windows 8 Enterprise → Uppdateringen styrs av ert avtal |
Windows Phone 8.1 ** → Windows 10 Mobile |
Windows RT → Ingen fri uppdatering |
** Alla telefoner kanske inte kan uppdateras. Kolla med tillverkaren
Vilka versioner finns det?
Windows 10 Home är det självklara valet för konsumenter. Det är den versionen som installeras på våra vanliga datorer.Windows 10 Pro vänder sig till professionella användare. Den innehåller krypteringsverktyget Bitlocker och liknande verktyg. Pro-versionen har också bättre stöd för företagsnätverk.
Windows 10 Enterprise och Windows 10 Education vänder sig till företag respektive skolor, och är med andra ord inte intressanta för konsumenter.
Windows 10 Mobile och Mobile Enterprise är versionerna för mobiler (se nedan).
Windows 10 IOT Core är en specialversion för ”Internet of Things” (sakernas internet). Den är med andra ord skapad för andra prylar än datorer, plattor och mobiler.
Vad händer med Windows RT?
När Windows 8 lanserades kom även budgetversionen RT, som var skräddarsydd för surfplattor.RT-plattorna blev ingen succé, och de har numera slutat tillverkas. Du som har en surfplatta med Windows RT kan inte uppgradera den till Windows 10.
Vilka är systemkraven?
Windows 10 har samma systemkrav som Windows 7 och 8:Processor: 1 GHz eller snabbare.
Internminne: 1 GB för 32-bitarsversionen eller 2 GB för 64-bitarsversionen.
Hårddiskutrymme: 16 GB för 32-bitarsversionen eller 20 GB för 64-bitarsversionen.
Grafikkort: Directx 9 eller senare med wddm 1.0-drivrutin.
Bildskärm: 1 024 x 600 punkter.
Fungerar mina gamla prylar?
Windows 10 bygger på samma tekniska grund som Windows 7 och 8. Det bör därför inte bli några kompatibilitetsproblem, utan du kan köra samma program, tillbehör och appar som tidigare. Har du däremot en äldre Windows-version är det inte säkert att allt fungerar.För att vara helt säker kan du söka efter de prylar och program hos Microsofts engelskspråkiga Compatibility Center (www.microsoft.com/en-us/windows/compatibility). Läs mer på nästa sida.
Vilka funktioner försvinner?
Microsoft plockar bort en del funktioner som funnits i tidigare Windows versioner. Windows Media Center försvinner och det finns inget inbyggt program för att spela upp dvd-filmer. Även Windows 7:s gadgetar (minprogram) är borta.Missa inte: Läs mer om alla funktioner i Windows 10
Hur funkar Windows 10 för mobilen?
Windows 10 passar även mobiltelefoner, så den gamla uppdelningen mellan Windows och Windows Phone för mobiltelefoner är med andra ord borta.Lanseringen av Windows 10 Mobile drar dock ut på tiden, och många detaljer är ännu oklara. Spekulationerna talar om lansering i september eller oktober.
Är det värt att uppgradera?
Om du kör en dator med Windows 7 eller 8 är det definitivt värt att uppgradera. Uppgraderingen är gratis, och ställer inga större krav på din dator. För Windows 8-användarna blir förändringarna små medan det kan krävas lite inlärningstid om du kör Windows 7.Använder du Windows Vista eller XP måste du betala runt en tusenlapp för Windows 10, och med tanke på hur billigt det är med nya datorer är det knappast lönt – om du inte har en extremt bra dator.
Artikeln fortsätter på nästa sida
10 heta nyheter du inte får missa
1. Ett enda system. Windows 10 går att använda för dator, surfplatta och telefon – och gränssnittet anpassar sig till den pryl du har. Skillnaden mellan vanliga Windows och Windows Phone försvinner med andra ord.
2. En appbutik. Windows 10 får en enda app-butik. Samma appar fungerar med andra ord för alla prylar.

4. Ny inloggning. Har du svårt att minnas lösenord? Windows 10 har stöd för bildlösenord, pinkod och Fido, en ny standard för att logga in med exempelvis fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.
5. Appar som fönster. Windows 8:s appar var gjorda för helskärmsläge. I Windows 10 väljer du däremot själv storlek, precis som traditionella program. Gränsen mellan program och appar blir med andra ord mindre.
6. Flera skrivbord. I Windows 10 kan du dela skärmen mellan fyra olika appar. Du kan också skapa ”virtuella skrivbord” för att ha en vy för jobbet och en annan för hemmet.

8. Ny webbläsare. Internet Explorer går i graven och ersätts av Microsoft Edge (tidigare Spartan). Den stora nyheten är att du kan markera, anteckna och stryka under direkt på webbsidan. Edge har också ett nytt läsläge som skalar bort allt onödigt.
9. Bättre spel. Windows 10 anpassas för spel. Den innehåller exempelvis Directx 12, som ger bättre grafikprestanda och förbrukar mindre energi. Det går också att strömma spel, film och musik från Microsoft spelkonsol Xbox till datorn.
10. Nya tillbehör. Windows 10 får stöd för hologramhjälmen Hololens och presentationsskärmen Surface Hub, som kan ersätta ett whiteboard. Lanseringsdatum och priser är dock ännu oklart.
Artikeln fortsätter på nästa sida
Så funkar Windows 10

1. Vänsterklicka på Start-knappen så får du fram den nya Start-menyn. Om du högerklickar visas en meny med genvägar till funktioner som Kontrollpanelen och Aktivitetshanteraren.
2. Sökfunktionen finns alltid tillgänglig här. Den söker både på webben och i datorn.
3. Klicka här för att visa alla fönster på skärmen.
4. Precis som i tidigare Windows-versioner kan du fästa dina vanligaste program i Aktivitetsfältet. Högerklicka för att ta bort det!
5. Här hittar du ikonerna för batteri, internet, volym, meddelanden och klockan. Klicka allra längst till höger för att visa Skrivbordet.
6. Här visas din inloggning till datorn – och alla Microsoft-tjänster. Klicka för att ändra dina kontoinställningar eller logga ut.
7. Dina mest använda program/appar visas här. Du kan högerklicka för att ta bort en ikon eller för att fästa den där för evigt.
8. Windows klassiska Utforskare för att hantera alla dina filer finns kvar.
9. Här samlas alla inställningar för datorn och Windows.
10. Klicka här för att stänga av, starta om eller sätta datorn i strömsparläge.
11. Här visas alla appar och program som finns på datorn. Högerklicka för att fästa dem i Aktivitetsfältet eller i Start-menyn.
12. Den nya Start-menyn är en kombination av den gamla klassiska och av Start-skärmen i Windows 8. Du väljer själv vilka ikoner som ska visas och hur stora de ska vara genom att högerklicka. Du kan även skapa grupper och byta namn på dem
13. Den här ikonen visar menyn Meddelanden, som samlar viktig information och genvägar till olika inställningar.
Artikeln fortsätter på nästa sida
Smarta tips för surfplattan

Om du har en surfplatta anpassas Windows 10 automatiskt för pekskärm. För att växla till tangentbordsläget sveper du med fingret från skärmens högra kant in mot mitten och slår av Surfplatteläge.
I surfplatteläget petar du på skärmen för att vänsterklicka. Du högerklickar genom att hålla kvar fingret någon sekund.
När du är i ett textinmatningsfönster visas det virtuella tangentbordet automatiskt. Du kan också använda ikonen längst ned bredvid klockan.
För att få fram meddelandemenyn sveper du med fingret från skärmens högra kant om in mot mitten.
I surfplatteläget är Start-menyn som standard dold. Klicka på ikonen med tre streck högst upp till vänster för att visa den.
Du stänger en helskärmsapp genom att dra nedåt med fingret från skärmens överkant.
Om du vill visa två appar samtidigt drar du med fingret från skärmens överkant. När du har kommit till mitten svänger du höger eller vänster och dockar appen mot kanten.
Växla mellan dina öppna appar genom att dra med fingret från skärmens vänsterkant och in mot mitten. Nu visas apparna som miniatyrer och du kan öppna eller stänga dem.
Artikeln fortsätter på nästa sida
Så förbereder du dig för Windows 10
1. Säkerhetskopiera viktiga filer. Även om risken är liten kan en uppdatering skapa problem, och då är det klokt att ha kopierat dina bilder och andra viktiga filer till en extern hårddisk eller ett usb-minne. Det finns också andra sätt att säkerhetskopiera filerna. Läs mer här: pcforalla.se/flytta.
2. Rensa datorn. Själva Windows-uppdateringen kräver en del plats på hårddisken. Om den är full bör du med andra ord rensa onödiga filer och program.

4. Kolla kompatibilitet. De flesta program och tillbehör som fungerar för Windows 7 eller 8 göra det även för Windows 10. Vill du vara säker kan du använda Microsoft Compatibility Center (www.microsoft.com/en-us/windows/compatibility). Skriv produktens namn så får du se om den är kompatibel. Om du inte hittar den kan du kontakta tillverkaren.
5. Kontrollera installationsprogram. Beroende på vilken uppdatering du gör kan du behöva installera om alla dina program. Se med andra ord till att du har kvar alla cd- och dvd-skivor och att du har sparat lösenord och aktiveringskoder.
6. Förbered avinstallationen. Vill du kunna avinstallera Windows 10? Det enklaste sättet är att använda tillverkarens funktion för fabriksåterställning. Den återställer datorn i samma läge som när du köpte den. Ibland krävs att du skapar en återställningsenhet i förväg. Kontrollera tillverkarens handbok! Har du Windows 8.1 kan du även skapa en Återställningsenhet genom att öppna Kontrollpanelen och söka efter återställningsenhet. Välj Skapa en återställningsenhet och följ instruktionerna!