Wifi 6-routrar har funnits att köpa i snart tre år, men det gick först långsamt att introducera dem. Endast ett fåtal släpptes till en början, och de hade då inte hela den nya standardens funktionsutbud implementerade.
De första routrarna kom till och med innan den nya standarden var helt färdigställd. Men under 2020 kom leveranserna av wifi 6-routrar igång på allvar och de flesta nya datorer, surfplattor och mobiltelefoner du kan köpa idag har wifi 6-mottagare.
Wifi 6 är alltså uppföljaren till wifi 5, som varit dominerande i trådlösa nätverk under större delen av 2010-talet. Det kan låta självklart, men det är inte så uppenbart om vi tittar på de namn som användes för wifi-generationer tidigare: 801.11ac för wifi 5 och 208.11ax för wifi 6. Därför bestämde sig branschorganisationen Wi-Fi Alliance för några år sedan för det nya och tydligare sättet att benämna standarderna, och med wifi 6 har det slagit igenom på allvar.
Tänk på detta när du köper router
Har din nya mobil och laptop wifi 6-stöd får du många fördelar om du också byter router. Och nu finns det en stor variation i prylarna: Det finns kraftfulla prestandaroutrar för gigabit-hastigheter, 8k-streaming och gaming. Det finns påkostade mesh-system för stora villor, men det finns också små och enkla wifi 6-routrar för under tusenlappen. De är sådana vi testar här. De passar bra för ett litet hem, en en- eller tvårumslägenhet, där en eller ett par personer bor. Även där är det nu hög tid att byta upp sig, om du inte redan gjort det.
Snabbare, stabilare och smartare
De teoretiska maxhastigheterna mellan en router och en klient (det vill säga en dator, mobil eller annan wifi-mottagare) är högre med wifi 6 – och den är det både på det snabba 5 GHz-bandet och på långsammare 2,4 GHz. Även i enklare och billigare routrar som inte kommer upp i gigabit-fart kan det gå snabbare än med en motsvarande wifi 5-router.
Du får också längre räckvidd. Eller egentligen inte. En 5 GHz radiosignal med en viss effekt har en viss fysisk gräns, men med smartare dataprotokoll går det att överföra data säkrare och snabbare trots svag signal.
Wifi 6 använder ett nytt sätt att dela upp datakanaler, som gör att flera klienter kan prata med varandra samtidigt utan att det blir risk för trafikstockning med lagg som följd. Det kan vara bra om du har många saker online som behöver snabba svarstider men inte tar upp mycket bandbredd, till exempel för onlinespel och ip-telefoni. Det är också bra för att se till att mängder av uppkopplade smarta hemmet-prylar inte stör när du ska surfa och strömma med mobiler och datorer.
Slipp störande grannar
Här finns också en teknik som kallas bss-färgning. Bss är kort för Basic Service Set och är en identifierare av olika wifi-nätverk och vilken wifi-kanal de använder. En ”kanal” är den exakta radiofrekvens just ditt wifi använder, nära 5 GHz eller nära 2,4 GHz. Om två wifi nära varandra har samma eller nästan samma frekvens så kan de störa varandra och sänka prestandan på bägge.
Det här kan wifi 6 undvika med denna ”färgning”, en identifierare som gör att de kan ignorera varandra. Det kan vara extra bra just om du bor i en liten lägenhet, där du ofta har många grannar med wifi runt omkring dig. Mobila prylar med wifi 6 kan även dra nytta av twt (target wake time), som hjälper dem att spara på batteriet, då wifi i enheten snabbare kan gå ned i vänteläge när kommunikationen med routern tar paus.
Slutligen introduceras ny och bättre wifi-säkerhet med wpa 3. Det gör det svårare för hackare att bryta sig in i ditt nätverk och gör det svårare att avlyssna nätverkstrafik. Om inte alla dina prylar stödjer wifi 6 (och det är inte troligt på flera år) så kan du ställa routern i ett blandat säkerhetsläge och fortfarande tillåta wpa 2 i ett blandat läge. Det är fortfarande säkrare än att köra wpa 2 för allt, för alla dataströmmar med wpa 3 är individuellt krypterade.
Nu även prispressat
De första routrarna som verkligen började pressa priset för wifi 6 kom under 2020, men kostade då mer än vad de gör nu. En handfull modeller släpptes med pris mellan 1 200 och 1 600 kronor. Dessa har sedan dess fallit rejält i pris och går idag att köpa för under 1 000 kronor. Under vintern och våren 2021 kom det också nya modeller som riktade in sig på den prispunkten direkt.
Så hur bra är de? Får du den wifi du behöver i ett singel- eller tvåmanshushåll? Får du lika bra säkerhet och lika mycket praktisk funktionalitet som med större och dyrare routrar? I princip ja. De är givetvis begränsade i maximal bandbredd, så är ni fler än tre till fyra tunga dataströmmar samtidigt så tar megabiten slut, och de har inte topphastigheter till enskilda klienter heller. Men du får fortfarande ett visst prestandalyft, och alla stabilitets-fördelar med wifi 6.
Det du inte får är riktigt samma mängd av extra funktioner i routrarna som dyrare modeller erbjuder. Endast en av våra testade routrar har usb-port för att koppla in extern lagring, och endast en annan har inbyggt virusskydd som bonusfunktion. Det är annars två saker som är vanliga på många andra nya routrar.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi har under 2020 och 2021 testat en handfull wifi 6-routrar som kostar under 1 000 kronor eller som nu har sjunkit i pris till den nivån. Dessa har vi samlat här och uppdaterat med färska priser och omdömen. Testet har sedan kompletterats med nya tester av routrar i prisklassen som vi tidigare inte tagit in för test.
Routrarna har testats en och en, fabriksnya eller efter full systemåterställning, installerade i en tvårumslägenhet med balkong. Hastigheten har uppmätts med Iperf, med filöverföring mellan två pc-datorer med 2×2 wifi 6-nätverkskort, samt med mätningar mot Bredbandskollen via husets fiberbredband på 1 Gbit/s. Mätning har skett på tre punkter: i samma rum som routern tre meter ifrån, på tio meters avstånd i ett intilliggande rum och på balkongen, 15 meter från router med två väggar emellan.
Asus RT-AX55: Prispressad wifi 6 i funktionsrik router
RT-AX55 är en router som visar att du inte behöver betala hutlösa priser för snabb wifi.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Är du van vid Asus routrar sedan tidigare och vill ha en prisvärd wifi 6-router för en mindre lägenhet så har RT-AX55 allt du behöver. Den har pålitlig prestanda i sin kapacitetsklass, men utan att direkt toppa hastighetsligan. Du får mer möjlighet än de flesta konkurrenter att själv kontrollera ditt nätverk, och antiviruslager i routern på köpet är ett klart plus.
Positivt
Stabilt snabb på 5 GHz
Många smarta extrafunktioner
Inbyggt virusskydd
Negativt
Något omständlig installation
Bitvis rörigt gränssnitt
Relativt långsam på 2,4 GHz
Testad: Augusti 2021 Kontakt: Asus Trådlösa protokoll: Wifi 6 Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz Pris: 839 kronor hos NetOnNet
Asus RT-AX58U: Prisvärd wifi 6-router med smart säkerhet
Från Asus kommer denna behändiga hemmarouter med inbyggt antivirus och nya extra säkra wpa3.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Asus RT-AX58U är en solid router som inte kostar alltför mycket och som levererar ett komplett knippe funktioner. Den är ett smart köp om du verkligen tänker utnyttja dem. Vill du bara ha wifi och inte bryr dig om allt det extra kan den dock kännas lite överambitiös. Men med ett överkomligt pris kan vi ändå rekommendera den. Den är inte lika kraftfull som RT-AX92U, men bättre anpassad för fristående bruk i ett litet hem.
Positivt
God, stabil prestanda
Mängder av extra funktioner…
…inklusive mesh-stöd och antivirus
Nu med wpa3
Negativt
Extra usb-port hade varit bra
Måttlig maxkapacitet
Rörigt gränssnitt
Testad: Januari 2020, uppdaterad november 2020 Wifi-kapacitetsklass: AX3000 Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0 Pris: Från 1 490 kronor på Prisjakt.
D-link DIR-X1560: Prispressad wifi 6-router för mindre hem
Nu har även D-link börjat satsa på wifi 6. De debuterar med en enkel instegsmodell.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Vill du bara uppgradera till wifi 6 i lägenheten för nya mobilen och datorn, och inte bryr dig så mycket om extrem kapacitet i det trådlösa nätverket så gör DIR-X1560 jobbet till ett överkomligt pris. Men det är ingen router för den som vill ha detaljkontroll, en del egenheter i gränssnittet irriterar och de funktioner man får känns lite väl nerbantade. Ett tryggt köp om du har måttliga krav, men inte ett särskilt inspirerande.
Positivt
Stabil uppkoppling och god räckvidd
Lätt att installera
Röststyrning
Bra pris
Negativt
Begränsad maxhastighet
Måttligt funktionsutbud
Bitvis virrigt gränssnitt
Testad: Maj 2020 Wifi-kapacitetsklass: AX1500 Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan Pris: 634 kronor hos ComputerSalg
D-link DIR-X1860: Fullfjädrad wifi 6-router till bra pris
D-link visar att det inte behöver vara dyrt att koppla ihop sina wifi 6-prylar.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Det här är mer än en uppgradering från D-links budgetrouter. Det aningen högre priset ger dig en router som både är och känns betydligt mer wifi 6. Behöver du inte toksnåla är den det klart bättre alternativet av de två, och en bra konkurrent bland andra prispressade wifi 6-routrar.
Positivt
Extra bra räckvidd för sin klass
Lättinstallerad och lätthanterad
Wifi 6 på bägge banden
Prisvärd
Negativt
Måttlig maxhastighet och kapacitet
Begränsat med funktioner
Webbgränssnittet behöver uppfräschning
Testad: Oktober 2020 Wifi-kapacitet: 574 + 1 200 Mbps Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan Pris: Från 1 274 kronor på Prisjakt.
Huawei Wifi AX3 QC: Kompakt och snygg wifi 6-router med mycket bandbredd
Denna stiliga lilla router från Huawei har mer wifi-kapacitet än vad vi förväntar oss till detta pris.
Betyg 4 av 5
Omdöme
AX3 QC gör tre saker bra. Den ger dig mycket utrymme för många prylar som vill surfa och strömma snabbt, den är lättskött med snyggt gränssnitt och smart anslutningsfunktion, och den är kompakt och diskret. Den saknar dock rätta maxhastigheten och räckvidden för ett riktigt toppbetyg. Dessutom är några funktioner inte särskilt lätthanterliga.
Positivt
Hög wifi-kapacitet
För det mesta lätthanterad
Smart med nfc
Bra pris
Negativt
Inte i topp för hastighet och räckvidd
Få ethernet-portar
Enstaka funktioner behöver finputsas
Testad: Oktober 2020
Wifi-kapacitet: 574 + 2 402 Mbps Anslutningar: 1 st gigabit wan, 3 st gigabit lan Pris: 699 kronor på Komplett.se
Linksys MR7350: Enkel wifi 6-router för mindre hem
Första routern från Linksys med wifi 6 ger dig rätt egenskaper till ett anständigt pris.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Bor du själv eller med ett par personer i en mindre lägenhet behöver du ingen monsterrouter. Med MR7350 får du bra prestanda för alla småprylar, plus ett par aktiva användare åt gången, men inte mer. Smidig administration med bra fjärråtkomst är ett plus, och de få extrafunktioner som routern har hanterar den väl.
Positivt
Kompakt och diskret designad
De flesta wifi 6-fördelarna
Snygg och smidig fjärradministration
Negativt
Inga höga topphastigheter
Något kort räckvidd på wifi 5
Få extrafunktioner
Testad: Oktober 2020
Wifi-kapacitet: 574 + 1 201 Mbps Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0 Pris: 749 kronor hos Proshop
Netgear Nighthawk AX4 RAX20: Kompakt wifi 6-router för det lilla hemmet
Med Nighthawk AX4 RAX20 hyvlar Netgear av priset jämfört med tidigare Netgear-routrar vi testat med wifi 6.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Med ett pris på nästan 1 700 kronor i butik är Netgear Nighthawk AX4 RAX20 inte särskilt dyr, men den är inte långt från sina kraftfullare konkurrenter. Det är en lättinstallerad och lättanvänd router som erbjuder god wifi för ett singel- eller tvåpersonshushåll, men inte mycket mer i vare sig funktion eller kapacitet.
Positivt
God räckvidd på wifi 6
Lätt att installera och sköta
Kompakt design
Negativt
Begränsad kapacitet och maxhastighet
Mer måttlig klass på wifi 5
Få extra funktioner
Testad: Februari 2020
Wifi-kapacitetsklass: AX1800 Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0 Pris: Från 1 113 kronor på Prisjakt.
TP-Link Archer AX10: Snabb wifi 6-router för sin prisklass
Med TP-Links billigaste wifi 6-router får du det viktigaste: rätt prestanda och minimalt med krångel för ett litet hem.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Att Archer AX10 är snabbast i sin klass låter imponerande, men skillnaden till nummer två är inte så stor att det avgör till TP-Links fördel. Däremot vinner den på snabbt och smidigt gränssnitt, hög kvalitet på de bonusfunktioner den har, och ett pressat pris.
Positivt
God prestanda och räckvidd
Hög användarvänlighet
Mesh-stöd med bra utbud
Bra pris
Negativt
Låg bandbredd på 2,4 GHz
Få extrafunktioner
Testad: Augusti 2021 Kontakt: TP-Link Trådlösa protokoll: Wifi 6 Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz Pris: 799 kronor på Elgiganten
TP-link Archer AX50: Stabil wifi 6-router till lågt pris
Vill du ha tillgång till den nya snabba wifi 6-tekniken, men bara för ett mindre hem? Då kan TP-links senaste router vara något för dig.
Betyg 4 av 5
Omdöme
TP-link Archer AX50 är inte lika funktionsspäckad som en del konkurrenter, men har smidigare gränssnitt, kompakt och diskret design, ungefär lika bra wifi som konkurrenterna, samt bra pris. I ett mindre hem där du vill ha den senaste wifi-tekniken utan att det kostar skjortan är den ett intressant köp.
Positivt
Hög topphastighet
Tryggt med antivirus
Snyggt, smidigt gränssnitt
Bra pris
Negativt
Extra usb-port hade varit bra
Måttlig maxkapacitet
Räckvidd lite under förväntan för wifi 6
Testad: Februari 2020, uppdaterad november 2020
Wifi-kapacitetsklass: AX3000 Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0 Pris: Från 924 kronor på Prisjakt.
Xiaomi Mi Router AX1800: Wifi 6 till minimalt pris
Billigaste wifi 6-routern hittills kommer från en överraskande tillverkare.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Xiaomis router ger alla fördelarna av den nya wifi 6-tekniken och dessutom stöd för mesh-utbyggnad, till ett löjligt lågt pris. Den presterar dock inte i topp annat än i små lokaler, och om du är ute efter mer funktionalitet än bara wifi, några nätverksportar och bredbandsdelning, erbjuder den inte särskilt mycket.
Positivt
Fullgod wifi 6 för mindre lägenhet
Stöd för mesh-utbyggnad
Bra pris
Negativt
Halvdan räckvidd
Snålt med extrafunktioner
Bitvis omständlig administration
Testad: Mars 2021, uppdaterad augusti 2021 Tillverkare: Xiaomi Trådlösa protokoll: Wifi 6 Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz Pris: Från 399 kr på Prisjakt.