Surface Laptop 5 (15 tum) är välbyggd – men alldeles för dyr
Är det här allt efter ett och ett halvt år? Det är som alltid snyggt och välbyggt, och allt fungerar, men nya Surface Laptop är absolut inte värt det höga priset.
Stora modellen av Surface Laptop 5 lyckas inte övertyga. Den vill ge intrycket av att vara en Macbook Pro-utmanare, och kostar nästan som en, men har prestanda som en enklare ultralätt surf- och Office-laptop. När nytänkandet uteblir, och prestanda och funktioner ligger långt efter vad prislappen antyder, räcker det inte med att det är snyggt och välbyggt. Stort test av bärbara datorer – 10 kraftfulla laptops för kreativa jobb
Microsofts datorutbud har alltid gått sin egna väg. Alla pekskärmsbaserade och för det mesta med mobilitet i främsta rummet. Surface Laptop är deras mest konventionella pc, en traditionell laptopdesign, fast med en del typiska Surface-egenskaper, som egna laddporten Surface Connect, och högupplöst pekskärm i 3:2-format. Den finns i 13- och 15-tumsformat, och en ny version av bägge kom under hösten. Här är 15-tumsmodellen av Surface Laptop 5.
Surface Laptop 5 15 tum finns i tre modeller, där det enda som skiljer dem åt är färgvalen, mängden ramminne och lagring. Basmodellen har åtta gigabyte ramminne och 256 gigabyte ssd, och toppmodellen har 32 gigabyte ram och en terabyte ssd. Den mellanmodell Microsoft skickat mig för att testa är mellanbocken Bruse med 16 gigabyte ram och 512 gigabyte ssd. Ingen av datorerna är direkt billiga, de går på 16 999, 22 999 och 30 199 kronor. En tung höjning i pris för bara lite extra minne och lagring.
Det är få skillnader mot Surface Laptop 4 som kom våren 2021, utan det handlar om ett fåtal uppgraderingar på insidan, främst 12:e generationens Intel Core istället för 11:e. Det känns lite märkligt att recensera en sprillans ny dator med dessa processorer, då vi som bäst väntar på nästa generation laptop-processorer från Intel. För Surface Laptop 4 fanns det också AMD-alternativ, men de har Intel skippat denna gång.
Mer specifikt är det Intel Core i7-1255U som sitter här, den enklare och mer strömsnåla av denna generations processorer. Den har som alla gen 12-processorer från Intel extra många strömsnåla så kallade Efficient-kärnor, som ska användas för mindre krävande uppgifter och multitasking. Men U-serien har inte mer än två av Performance-kärnorna, de som ska ta sig an tyngre arbetsuppgifter. Visst är det väldesignat och högupplöst skärm är alltid ett plus, men en snygg yta måste backas upp av rätt hårdvara bakom. Det du får här rättfärdigar inte priset.Halkar efter i prestanda Det här känns som ett osmart val från Microsoft. Det gör att Surface Laptop 5 inte alls kommer upp i den nivå på prestanda som många andra laptops, både i 13- och 15-tumsformat levererar på senare tid, och att jobba med program som Photoshop och Autodesk går klart segare här är i många mycket billigare laptops vi testat i år. Du får inte heller något diskret grafikkort, varken i denna mellanmodell av datorn eller i ännu dyrare varianten, utan det är Intel Iris Xe som står för grafikprestandan.
Som surf- media och kontorsdator gör den ett bra jobb, men i en 15 tums laptop för över 20 000 kronor förväntar vi oss muskler som möjliggör att göra mer än så här. AMD-versionen av Surface Laptop 4 stod sig mycket bättre i konkurrensen än vad Microsoft valt att stoppa in i denna nya generation. Faktum är att den nya datorn bara är marginellt snabbare än föregångaren från 2021 när det kommer till krävande flerkärniga operationer. Dessutom har Microsoft stoppat in en bara halvsnabb ssd.
Minneskretsarna är uppdaterade från ddr4 till ddr5, vilket ger ett visst lyft i prestanda, framförallt i samarbete med de många Efficient-kärnorna gör det att multitasking, att jobba i många fönster och flikar samtidigt, flyter på bra. Wifi är också uppgraderat till wifi 6. Men inte till wifi 6e. Slutligen har usb c-porten på sidan blivit uppgraderad från Thunderbolt 3 till Thunderbolt 4. En usb och en Thunderbolt 4 på ena sidan. Ladd- och dockinngsporten Surface Connect på den andra. Det är allt.
Samma som förr
Är det några fler nyheter här, förutom att den givetvis levererad med Windows 11 istället för Windows 10, så är det inga som är uppenbara. Det är fortfarande irriterande få externa anslutningar, ett till synes estetiskt val från Microsoft som går ut över datorns praktiska hanterbarhet. I sann Surface-stil saknas fingeravtrycksläsare, men ir-baserade ansiktsinloggningen fungerar felfritt, så det blir inget minus för det. Webbkameran på 720p gör inget oväntat och levererar en godkänd och släpfri bild, fast med lite för varma färgtoner och en aning brus.
Till det yttre är det mesta som sagt sig likt. 15 tums Surface Laptop 5 har samma mått, samma vinklar, samma ytor och till och med identisk vikt som föregångaren. Det innebär en Elegant avskalad dator i antingen mattsvart eller platinagrå aluminium, en och en halv centimeter tjock och med en vikt på drygt ett och ett halvt kilo. Allt är utmärkt välbyggt och med en klockren kvalitetskänsla i mekaniken i skärmgångjärn och tangentbord.
Högre slaghöjd på knapparna hade varit ett plus, men utöver det är det svårt att klaga. Mekaniska responsen är väl avvägd och bakbelysningen som är ställbar i tre steg är tydlig. Den som suktar efter en en större musplatta i Surface Laptop, något i Macbook Pro-stil, får vänta vidare på det. Den som sitter här är relativt blygsam. Men den ger utmärkt kontroll, vilket också pekskärmen gör. Den kan givetvis som alla Surface-datorer även styras med Microsoft Surface Pen. Någon sådan igår inte, och nyttan av en sådan i en design som denna som inte går att flippa till tablet-läge kan ju också diskuteras.
Många pixlar, jämna färger
Skärmen är samma som förut, en sympatiskt högupplöst ips-panel med realtivt god kontrast och utmärkta betatiningsvinklar och 3:2 i bildförhållande, vilket enligt Microsoft ska vara det ultimata formatet att använda Windows på. Den har ljusstyrka på strax över 380 cd/m2, vilket räcker för utomhusanvändning om det inte är för intensivt solljus. Den “mattsvarta” modellen är snarare mörkgrå. Riktigt elegant är det i alla fall. Du får dock hålla koll på reflexer, vilka kan bli påtagliga i den blanka bildytan. Microsoft ser ut att ha trimmat till ljusåtergivnigen som var lite ojämn i kanterna på Surface Laptop 4. Färgomfånget är i srgb-klass och den levererar en jämn och neutral färgpalett. Det är en lika behaglig skärm för att titta på en film som för att jobba i ett Word-dokument. Men återigen känns det i underkant för en dator i denna prisklass.
Det har skett mycket i utvecklingen på senare år och prisvärda datorer med ips- och oled-skärmar med större färgrymd och möjlighet att växla mellan färgprofiler är vanligt. Visst, den höga upplösningen i skärmen är snygg och pekskärmen är trevlig. Väl balanserat ljud med god kvalitet är också ett plus, även om manuell kontroll av det saknas helt. Men det känns som det är dags för Microsoft att göra något nytt.
En dator med identitetskris
Det är svårt att se vem de byggt datorn för. 15 tums Surface Laptop 5 är inte kompakt och lätt nog för den som vill ha kontoret på språng. Den har visserligen bra batteritid, och vi uppskattar den kylningen som antingen är helt tyst eller bara diskret surrande. Den har inte datorkraften som krävs för riktigt tungt jobbande, och den har inte heller skärm som håller riktig proffsnivå. Nu är det bara en väldigt snygg dator för att köra lite Office på.
Framförallt en onödigt dyr dator för det. Om du absolut måste ha en Surface laptop precis nu, se efter om du kan hitta AMD Ryzen 7-modellen av Microsoft Surface Laptop 4 istället. Den är nästan lika bra och du kan få den för 10 000 kronor mindre.
Specifikationer
Produktnamn: Surface Laptop 5 15 tum RIP-00038 Testad: December 2022 Tillverkare: Microsoft Processor: Intel Core i7-1255U, 2st Performance upp till 4,7 GHz + 8st Efficient upp till 3,5 GHz Grafik: Intel Iris Xe Minne: 16 GB ddr5 Lagring: 512 GB Bildskärm: 15 tum blank ips, 2496 x 1664 bildpunkter, multitouch Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello Anslutningar: Thunderbolt 4, usb 3 typ a, Surface Connect, headset Trådlöst: Wifi 6, Bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Home Ljudnivå: 0-37 dBa Batteritid: 2 tim 20 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 17 tim 40 min (låg belastning, låg ljusstyrka) Storlek: 34 x 24,4 x 1,5 cm Vikt: 1,56 kg Rek. pris: 22 999 kr Aktuellt pris: 22 990 kronor hos Komplett eller 22 999 kronor hos Webhallen
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 8 667 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 593 poäng Geekbench 5, cpu: 8 719 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 712 poäng Geekbench 5, gpu: 17 843 poäng Disk, läsning: upp till 3 561,74 MB/s Disk, skrivning: upp till 2 512,67 MB/s