Du får massor av datorkraft och en mycket bra skärm till ett klart överkomligt pris. Resten av datorn är för det mesta godkänd den också. Tveksamma högtalare och webbkamera gör dock att den tappar i omdöme, och gör den mindre mångsidig. Men ska du till exempel redigera foton och har för snäv datorbudget för en riktig proffslaptop, är den ett intressant alternativ. Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
Oled-skärmar har blivit allt mer populära i bärbara datorer. Numera kan du hitta många ultratunna laptops med oled till ett rimligt pris. Det är också ett vanligare val i kraftfulla datorer för kreativt skapande. Men oftast då i dyrare proffsdatorer. Acer Swift 3 Oled, som presenterades under sommaren och som nu finns tillgänglig att beställa, är en kompakt men fortfarande högpresterande oled-laptop för dig som inte vill betala för mycket.
Datorn finns tillgänglig i två versioner, med Intel Core i5-12500H och 512 gigabyte ssd för 12 990 kronor och den kraftfullare modell vi testat med Core i7-12700H och 1 terabyte ssd för 14 990 kronor. Bägge har 16 gigabyte ramminne, och är för övrigt identiska, med samma, skärm, portar, design och funktioner. Då det känns som om själva poängen här är att maxa prestandan tycker vi Core i7-modellen är det mer naturliga valet.
Vi har testat en laptop med den här processor tidigare, gamingdatorn Lenovo Legion 5 med 16-tumsskärm och pris på cirka 20 000 kronor. Här får vi samma höga prestanda i cpu-intensivt arbete som cad, videoredigering, multitasking och sändning av videoströmmar. Snabbt 16-gigabyte ddr5-minne gör sitt till. Mer hade givetvis varit välkommet, men med tanke på datorns pris är det svårt att klaga. Vår modell har som sagt en stor ssd på 1 terabyte. Den läser inte lika snabbt som de allra bästa, men tappar å andra sidan inte hastighet i skrivprestanda, vilket många gör.
Det som kanske främst saknas är grafik. Du får nöja dig med integrerade Intel Iris Xe. Det gör att du inte får samma skjuts i prestanda när du till exempel arbetar med vissa effekter och filter i foto- och videoredigeringsprogram som utnyttjar grafikkortet. Iris Xe hjälper givetvis en del, men ett snabbt Geforce- eller Radeon-kort är givetvis fortfarande bättre. Det gör också det här till en dator för mer enklare spel. Tunga prestanda trots lätt vikt och relativit slimmat format.
Öppen luftväg håller kylningen dämpad
Med skärm på 14 tum i 16:10-format med smala skärmkanter och en vikt på bara 1,4 kilo, är det en dator som ligger på gränsen till ultralätt. Den kunde varit än mer minimal i måtten, men Acer har prioriterat luftigt chassi och därmed mer luftflöde för kylning, så den har ett par extra centimeter på längden.
Det gör dock att kylningen aldrig blir mer än måttligt högljudd. Å andra sidan är det väldigt sällan fläktarna stannar helt och datorn blir knäpptyst, den ger i stort sett konstant ifrån sig ett vagt sus. När processorn belastas som mest kan den bli rejält varm, fast det mesta i värmeväg förpassas effektivt ut från datorn, så chassit blir aldrig mer än aningen ljummet.
Det mesta i chassit är i aluminium och har eleganta matta metallytor, men trots det ger det en plastig känsla. Det är en viss svikt i undersidan och i skärmlocket. Tangentbordet är inte det mest välbyggda vi sett. Knapparna är silvergrå i samma ton som aluminiumchassit, men är givetvis i plast, och har något skramlig konstruktion och svag klickkänsla. Bakbelysningen är något ojämn och stör mycket om den är igång när det är ljust, men är effektiv i mörker.
Miljötänk, men bara i en komponent?
Musplattan är gjord i vad Acer kallar Oceanglass, vilket i själva verket inte är glas alls utan återvunnen plast från havet. Det är en sympatisk detalj, och dessutom är den av hög kvalitet med utmärkt komfort och kontroll. Om än ganska liten i måtten. Det känns märkligt med bara en sådan detalj i en dator. Men kanske är det ett tecken på att Acer är på väg att fasa in fler gröna tankar i sitt datorsortiment, och inte bara i hållbara specialdatorn Aspire Vero?
På sidorna sitter dubbla Thunderbolt 4-portar, dubbla usb 3 typ a, hdmi-utgång och hörlursport. Det är väl godkänt, men känns ändå som om det borde fått plats med något extra. Kanske en usb-port eller nätverksport? Det finns utrymme för det. En sd-kortläsare hade inte varit fel i en sådan här dator, då dess kraft och framförallt skärm gör den till ett intressant val för en nybörjar-vloggare med dslr-kamera.
Har du lägre ambitioner för att filma dig själv och nöjer dig med webbkamera är den som sitter i Swift 3 Oled ingen höjdare. Den har 720p-upplösning, och levererar en släpfri bild, med mycket överdriven kontrast och färgmättnad, som gör hudtoner sjukligt grälla, addera till detta hård videokompression som orsakar flammiga effekter.
Även för den som bara vill köra videomöten kan en extern webbkamera vara en bra idé. Du får dock bra inbyggda mikrofoner med dito brusreducering. Ljusstark, högupplöst oled till ett väldigt överkomligt pris. Det är inte illa.
Skärmen är starkaste kortet
Förutom processorprestanda är det skärmen som är datorns huvudattraktion. En briljant 2,5k-oled, med 2 880 x 1 800 bildpunkters upplösning, som utan problem räcker för att vi inte ska störa oss på skönjbara pixlar. Den har 400 cd/m2 i grundljusstyrka och möjlighet till mer vid visning av hdr-bild och video, vilket gör att den certifierats enligt Vesa DisplayHDR True Black 500-standard.
Färgomfånget är utmärkt med uppgiven matchning till 100 procent mot dci p3, och med mycket låg färgavvikelse. Det vi dock saknar i Swift 3 Oled, som en del andra laptops med liknande skärmar har, är möjlighet att kontrollera färgrymd och färgtemperatur. Ett blåljusfilter kan aktiveras, samt de som ingår i Intels kontroller för Iris Xe-grafiken. Det hade varit lysande att kunna snabbväxla till kalibrerad srgb, p3 och kanske Adobe rgb-profiler.
Skärmen har också 90 Hz bildfrekvens, vilket gör fönsterhantering smidigare och dokument och webbsidor snyggare att scrolla i. Det går att växla till 60 Hz, om du inte bryr dig och vill vinna några procent i batteritid. Men det är ingen enorm besparing. Vi går från elva till tolv timmars maximal driftstid med skärmljusstyrkan i botten, vilket fortfarande ser bra ut i ett rum med dämpad belysning, men med nästan obefintlig processorbelastning. Det här är en dator som du kort och gott behöver ha strömadapter med dig när du är på språng. Logga in säkert med fingeravtrycksläsaren, som är inbyggd i på-knappen.
…men ljudet brister
Med en så här bra skärm har Swift 3 Oled potential att bli en perfekt dator att strömma film på, men tyvärr matchas inte skärmkvaliteten av lika hög ljudkvalitet. Det saknas detaljer i diskanten och tryck i basen, och både med och utan ljudförbättrgrutinerna från DTS går det inte att få till en bra balans vare sig för film eller musik.
Det, samt kort batteritid och den mediokra webbkameran, gör att vi inte kan rekommendera Acer Swift 3 som en bra allrounddator för blandad användning. Men den levererar två viktiga saker: kraftfull processor och riktigt bra skärm i ett behändigt format samt nästan ultralätt vikt. För den som vill ha mycket kraft för skapande i datorväskan till ett riktigt bra pris är den fortfarande ett högintressant val.
Det finns andra laptops under 15 000 kronor med likvärdiga prestanda, eller kanske till och med bättre i en del gaming-datorer med diskreta grafikkort. Men ingen av dem har samma kompakta format, låga vikt och samma höga klass på bildskärmen.
Specifikationer
Produktnamn: Acer Swift 3 Oled SF-314-71 Testad: Augusti 2022 Tillverkare: Acer Processor: Intel Core i7-12700H, 6st Performance upp till 4,7 GHz + 8st Efficient 2,3 GHz Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7 Minne: 16 GB ddr5 Lagring: 1 TB ssd Bildskärm: 14 tum blank amoled, 2880×1800 bildpunkter, 16:10, 90 Hz Webbkamera: 1080p Anslutningar: 2 st Thunderbolt 4, 2st usb 3 gen 1 typ a, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6,E Bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Home Övrigt: Fingeravtrycksläsare Ljudnivå: 0-39 dBa Batteritid: 1 tim (hög belastning, full ljusstyrka, 90 Hz), 11 tim 15 min (låg belastning, låg ljusstyrka, 60 Hz) Storlek: 31,05 x 21,3 x 1,8 cm Vikt: 1,4 kg Rek. pris: 14 990 kr Aktuellt pris: 14 990 kronor hos Komplett
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 12 457 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 698 poäng Geekbench 5, cpu: 10 932 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 680 poäng Geekbench 5, gpu: 20 340 poäng Disk, läsning: upp till 3 625,98 MB/s Disk, skrivning: upp till 3 492,97 MB/s