Första Vero fick bonuspoäng för ambitionen att vara en del av kretsloppet och ha hållbar design. Så generöst kan inte en uppföljare bedömas. Det är i princip samma dator som föregångaren, fast med marginella hållbarhetsförbättringar. Datorn i sig är godkänd för sitt pris, men snabbare processor hjälper inte när den underpresterar och fläktarna väsnas. Stort test: Sju starka laptops att köra Windows 11
2021 släppte Acer sin första Aspire Vero, en laptop med hållbar eko-profil, byggd på delvis återvunnet material. Aspire Vero var enkel att underhålla och uppgradera, allt för att inte bli en slit- och släng-dator. Hösten 2022 kom den andra generationen av Vero-laptops. Men av någon anledning dröjde det ända tills nu innan den går att köpa i Sverige.
Vad som gör Vero mer miljövänlig än andra datorer är framförallt att chassit delvis är byggd av återvunnen plast. Även andra saker är nu mer återvunna, som förpackningen, tangenterna och musplattan. Musplattan ska helt och hållet vara gjord av plast från havet. Det är dock fortfarande mycket som inte är återvunnet. Den är inte i klass med till exempel en mobil från Fairphone. Men visst är det ett bra steg på vägen.
Återvinnbarhet är en annan grön aspekt. Skärmpanelen uppges gå att återvinna till 99 procent. Det är också lättare att komma åt och uppgradera eller underhålla komponenterna inne i datorn än i de flesta konsument-laptops. Det gör det lättare att undvika att det blir en slit-och-släng-maskin.
Väldigt lite av detta är dock nytt jämfört med första Vero. Musplattan och tangentbordets knappar ska vara gjorda av delvis återvunnen material, vilket de inte var förut, och det gör dem inte sämre att använda. Det är ingen premium-kvalitet och lyxkänsla i tangenterna, men det var det inte i föregångaren heller. Det är väldisponerat och fungerar, och du får tydlig bakbelysning. Returpappergrå stil. Charmigt på sitt sätt, men det hade varit tacksamt med mer ergonomisk form.
Grön stil och bra pris
Det är precis som tidigare cirka 30 procent av plasten i chassit som är återvunnet, och inget utöver det, förutom kartongen datorn levereras i. Är det tillräckligt för att kalla det här för en hållbar och kretsloppsvänlig dator? Alla steg mot det uppskattas givetvis, men nej, någon Fairphone på laptopsidan är inte Vero. I alla fall inte än.
Den vill dock väldigt gärna framstå som det, med en design som signalerar mer miljötänk än det egentligen är i själva datorn. Ytor ser ut som pressat oblekt returpapper, men är i själva verket plast som bara till en tredjedel är återvunnen. Det är en iögonfallande estetik som faktiskt kan tilltala när alla andra laptops är deprimerande lika varandra. Men tyvärr är datorn också onödigt tjock och kantig, vilket gör den obekväm att bära.
Det här är ingen överdrivet dyr dator, 12 990 kronor får du betala för den. Prestanda är i kontorsklass, men inte mer. Då datorn egentligen släpptes redan i höstas har den inte senaste generationen av Intels Core-processor, utan 12:e generationen. Core i7-1255U för att vara specifik, en strömsnål processor som gör ett bra jobb i enkärniga operationer, men som inte hänger med Intels processorer i P- eller H-serierna för tung arbetsbelastning. Den går smidigt att surfa, strömma video eller köra Word och Excel, men du stöter på problem om du försöker redigera foton eller film på datorn. Att kalla skärmen för ljusstark är att ta i, men den är ett snäpp bättre än 2021 års modell.
Små förbättringar i skärmen
Det är inte heller något du troligen lockas till att göra på dess skärm, en enkel 1080p-ips med bra kvalitet för webb och dokument. Den har även behagliga egenskaper för att visa media, så länge du inte när hdr-ambitioner. Den har bättre ljusstyrka än föregångaren, något jag uppskattar, då det kanske var förra modellens svagaste punkt. Nu kan jag sitta med ett fönster i ryggen utan att det blir problem med läsbarheten. Färgomfånget verkar också högre, närmare srgb-klass än tidigare.
Tyvärr matchas det inte av godkända högtalare. Ljudet från dem är tunt, spretigt och odetaljerat. Här behöver du nog plugga in hörlurar för en behaglig upplevelse. Eller gärna ett headset, om du ska köra videomöte, ty den inbyggda mikrofonen är inte i toppklass den heller. Däremot är webbkameran övertygande problemfri.
Sexton gigabyte ramminne är ett plus i prisklassen. Åtta hade inte varit orimligt i prisklassen. Men det är långsamma ddr4-minnen, de flesta andra kör ddr5. En stor ssd på en terabyte är också bra. Den är också uppfriskande snabb, om än inte så snabb som de allra bästa just nu. Du får stöd för wifi 6e. Har du rätt router hemma kan du surfa snabbt. Datorn har också väl godkänt med externa anslutningar, både usb-portar, hdmi och fast nätverk. Alla anslutningar du kan tänkas behöva.
Oväsen drar ner betyget
Tyvärr verkar inte Acer ha förstått att det är en svalare och strömsnålare processor i datorn, för Aspire Vero har fläktkylning som om det vore en tung prestandaprocessor. Så fort kärnorna belastas drar en högljutt väsande kylning igång och pumpar luft igenom datorn. Luften som kommer ut är kall, så frågan är om det verkligen är nödvändigt. Nu är det bara jobbigt störande.
Slutligen vill jag rikta en liten bön till Acer, rensa gärna upp i mjukvarujungeln. Det är alldeles för mycket onödigt som bara är i vägen och irriterar. Dels egna appar som borde kunna rensas upp bland och slås ihop, dels en hel del bloatware.
Nyhetens behag har gått över, och en ny Aspire Vero, som i princip är gamla Aspire Vero med minimala förbättringar och överraskande nog en påtagligt försämrad och högljudd kylning. Det räcker bara till ett halv-positivt omdöme. Det är kul att Acer försöker hitta ett hållbarhets-spår, men de har en bit kvar för att få ihop det till en attraktiv laptop.
Specifikationer
Produktnamn: Aspire Vero AV15-52-73F2 NX.KBRED.006 Testad: Mars 2023 Tillverkare: Acer Processor: Intel Core i7-1255U, 6st Performance upp till 4,8 GHz + 8st Efficient upp till 3,6 GHz Grafik: Intel Iris Xe Minne: 16 GB ddr4 Lagring: 1 TB Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter Webbkamera: 1080p Anslutningar: Thunderbolt 4, usb 3 typ a, hdmi, lan, headset Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Home Övrigt: Fingeravtrycksläsare Ljudnivå: 0-40 dBa Batteritid: 2 tim 30 min (hög belastning, full ljusstyrka), 16 tim 30 min (låg belastning, låg ljusstyrka) Storlek: 36,4 x 23,8 x 1,8 cm Vikt: 1,76 kg Rek. pris: 12 990 kr Aktuellt pris: 12 990 kronor hos Acer
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 7 711 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 705 poäng Geekbench 5, cpu*: 7 131 poäng Geekbench 5, cpu en kärna*: 1 697 poäng Geekbench 5, gpu*: 15 895 poäng Geekbench 6, cpu: 7 453 poäng Geekbench 6, cpu en kärna: 2 295 poäng Geekbench 6, gpu: 13 352 poäng Disk, läsning: upp till 5 034,15 MB/s Disk, skrivning: upp till 4 841,61 MB/s