Expertbetyg
Fördelar
- Kompakt och diskret
- Lätt att installera och använda
- Pålitliga prestanda för liten lägenhet
- Bra pris
Nackdelar
- Få ethernet-ingångar och ingen usb
- Begränsade inställningsmöjligheter
Omdöme
Att få senaste tekniken brukar ofta vara dyrt, men inte med denna behändiga TP-Link-router. Här får du trippelbands-wifi och wifi 6e-stöd utan att behöva betala överpriser. Du har inte kapacitet för mängder av användare som ska ha hög bandbredd, men för ett mindre hem passar den utmärkt.
Stort test: Maxat snabba routrar med wifi 6e
TP-Link Deco XE75
Pris: 2 190 kronor hos Komplett (1-pack) eller 3 990 kronor hos Kjell & Company (2-pack)
TP-Link är tredje tillverkaren som släpper wifi 6e-routrar i Sverige, men till skillnad från Netgear och Asus börjar de inte med tunga högprestandaroutrar, utan i en för de mesta mer hanterbar prisklass. Vi har testat en deras modeller som är på väg till svenska butiker, Deco XE75. Med den får du wifi på det nya frekvensbandet för bara drygt 2 000 kronor.

Routern är till det yttre en minimalistisk vit cylinder med svart lock, stor som en mindre blomvas, och lätt att diskret placera på en hylla i hemmet. Frågan är om du kan hitta en bra placering för den i närheten av ditt bredbandsuttag. Vi föredrar därför som regel routrar som du har valet att hänga upp på väggen, något som inte är möjligt med denna.
Glöm inte att låsa upp 6 GHz
Efter en enkel installation som är lätt att följa steg för steg med TP-Links mobilapp för Deco-routrar, är det en inställning vi direkt behöver göra. Standardkonfiguration för routern är som huvudenhet i ett mesh-nätverk, där det tredje frekvensbandet med 6 GHz används för så kallad backhaul, det vill säga för snabb och störningsfri kommunikation mellan mesh-noder. Då är det stängt för dig som användare.

Men här har vi ingen mesh, och vill kunna använda 6 GHz för att surfa på med wifi 6e-klienter. Det måste aktiveras manuellt, så att 6 GHz blir en delad frekvens för både wifi-nätverk och backhaul. Men eftersom vi inte behöver backhaul här innebär det att vi får hela frekvensen för oss själva.
Hela frekvensen innebär i detta fall upp till 2 402 Gbit/s på 6 GHz. Sedan får du lika mycket till på 5 GHz och 574 Mbit/s på 2,4 GHz, vilket i verkliga livet innebär överföringshastigheter till en klient på upp emot 1 400 Mbit/s. Det är hälften mot vad de dyraste och mest maxade routrarna levererar, vilket i praktiken innebär att du kan göra det med två klienter per frekvens samtidigt. Huvudorsaken är att Deco XE75 kör 2×2 mimo istället för 4×4 som de bästa. Det innebär dock att du i teorin kan få samma hastighet till en 2×2-klient, vilket de flesta bärbara datorer, plattor och mobiler är.
Snabbt på 6 GHz, stabilt på 5 GHz
Det kommer vi dock inte riktigt upp i. Det finns andra faktorer som håller oss på lite beskedligare topphastighet här. Konstruktionen med interna antenner och beskedligare processorprestanda i routern är två sådana saker. Det sista gör dock att routern aldrig blir varm som till exempel Netgear Nighthawk RAX500, som till och med behöver fläktkylning.
Vi kommer upp i nästan 900 Mbit/s på 6 GHz och strax över 700 Mbit/s på 5 GHz, siffror som är fullt respektabla. Räckvidden på lite avstånd är sedan även den fullt godkänd. Precis som för de dyrare wifi 6e-routrar vi testat avtar hastigheten med två innerväggar mellan oss och routern när vi ansluter med 6 GHz, medan tio meter och en innervägg går problemfritt. På 5 GHz får vi fortfarande tryggt över 300 Mbit/s i nedladdningshastighet, i alla hörn av den trerumslägenhet vi testar routern i.

Så du får hälften så mycket wifi-kapacitet, bara aningen kortare räckvidd och lite mindre topprestanda, för under en tredjedel av priset mot topp-routrarna just nu. Är det bara wifi som intresserar och ni är få i hushållet så räcker det långt. Men Deco XE75 är en mer begränsad router vad gäller andra funktioner.
Ingen funktionsfrossa
Du har tre nätverksportar på baksidan varav du väljer en fritt att vara wan. Du får med andra ord inga möjligheter för snabbare fast internt nät, eller internetuppkoppling, än en gigabit. Routern har inte heller någon usb-port så du får ingen möjlighet till funktioner som filserver, mediaserver eller skrivardelning via routern. Du är också rätt så begränsad i detaljinställningar både för router och wifi-funktioner.
Utöver det har routern en grunduppsättning funktioner. Du kan öppna gästnätverk på valfritt frekvensband, men utan extra funktioner som schema, tidsbegränsning eller extra klientkontroll. Någon manuell qos-kontroll verkar inte finnas. Här finns också en handfull extra bonusfunktioner. Hemautomationskontroll för TP-Links egna smarta hemmet-prylar, samt en handfull tredjeparts-tillverkare som Philips Hue, stöd för röststyrning med Google Assistent och Amazon Alexa samt automation med IFTTT.

Slutligen har vi Homeshield, TP-Links extra säkerhetstjänst, som består av föräldrakontroll och nätverksövervakning. Du får en grundläggande basversion på köpet, men den innehåller bara en del av funktionaliteten, du får till exempel inte aktivt virusskydd för iot-enheter i nätverket. En lättanvänd föräldrakontroll, med innehållsfilter och surfschema per klient ingår också, med fler funktioner som låses upp med en prenumerationstjänst som kostar 609 kronor per år. Då grundskydd ingår känns det som en utgift du inte behöver bekymra dig med.
Specifkationer
Produktnamn: TP-Link Deco XE75 1-pack
Testad: Maj 2022
Kontakt: TP-link
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 6 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 2 402 + 2 402 Mbit/s
Anslutningar: 3 st gigabit wan/lan
Trådlös säkerhet: Wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Nej/nej
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, qos, virusskydd (begränsat + tillval), hemautomation, stöd för Google Assistent, Alexa, IFTTT
Användargränssnitt: App
Fjärradministration: Via app
Storlek inkl. antenner: 10,5 x 10,5 x 16,7 cm
Pris: 2 190 kronor hos Komplett (1-pack) eller 3 990 kronor hos Kjell & Company (2-pack)
Uppmätt hastighet
6 GHz wifi 6E3m: 883 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 465 Mbit/s
15m + 2 innerväggar: 61 Mbit/s
5 GHz wifi 6
3m: 712 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 543 Mbit/s
15m + 2 innerväggar: 323 Mbit/s