Strular din smarta högtalare eller någon annan Google Home-pryl? Appen Enhetsverktyg kan lösa problemet.
Av Martin Appel
PC för Alla
Google är en av jättarna i våra smarta hem. Företaget ligger bakom storsäljare som Chromecast, alltså den lilla ”puck” som du stoppar in i tv:n eller skärmen och som låter dig visa filmer, serier och tv från olika streamingtjänster.
Google har även en stor serie med smarta högtalare som inte bara spelar upp musik utan som även kan ta emot röstkommandon. I Googles portfölj finns även produkter som övervakningskameror, dörrklockor och brandlarm.
Du styr det mesta med en och samma app: Google Home. Men appen kan inte bara hantera företagets egna prylar; även smarta hemmet-produkter från andra tillverkare går att koppla ihop med Google Home.
I och med att prylarna är hopkopplade får de fler funktioner. Du kan exempelvis tända och släcka dina Philips Hue-lampor med rösten via Googles smarta högtalare.
Problemlösare
Som regel är det enkelt att koppla in nya prylar till Google Home (se artikeln nedan), men ibland händer det att du får problem. Lösningen kan då vara att använda appen Enhetsverktyg, eller Device Utility som den i skrivande stund heter i Google Play Butik.
Bakgrunden till appen är en juridisk tvist i USA, där högtalartillverkaren Sonos har stämt Google för patentintrång. Appen ska vara ett sätt att gå runt dessa problem.
Men oavsett bakgrund så kan appen Enhetsverktyg vara en bra hjälp om du har problem att lägga till en ny enhet till Google Home. Det här kan exempelvis hända om prylen har varit inkopplad någon annanstans tidigare, och i så fall kan det stå Aktivering krävs när du försöker koppla in prylen.
1. Skaffa appen
Se till att alla berörda prylar använder samma trådlösa nätverk och samma Google-konto. Hämta appen Device Utility (Enhetsverktyg) från Google Play Butik och tryck på Installera. Öppna därefter appen och tryck på Nästa.
2. Bevilja behörighet
Appen måste nu få platstillgång och behörighet att ansluta till prylar i närheten med hjälp av bluetooth. Exakt hur du beviljar dessa behörigheter varierar från telefon till telefon, men du får hjälp av knappen Inställningar i Enhetsverktyg.
3. Stäng av wifi
Nästa steg är att tillfälligt inaktivera wifi i din mobiltelefon. Även det här sker på olika sätt på olika telefoner, men du hittar det som regel via Inställningar, Nätverk och internet, Internet. Här för du reglaget vid Wifi till vänster.
4. Sök enhet
När wifi är inaktiverat öppnar du på nytt Enhetsverktyg, som börjar söka efter enheter i närheten. Markera en enhet och tryck på Nästa. Nu startar en guide och du får svara på ett antal frågor. Vilka de är beror på vilken pryl som du vill koppla in. .
5. Slå på wifi
När du har gått igenom hela guiden aktiveras prylen och när detta är klart uppmanas du att på nytt ansluta din mobiltelefon till ditt wifi-nätverk. Det gör du förstås på samma sätt som i steg 3 – fast du för reglaget åt andra hållet.
6. Avsluta verktyget
Nu är allting klart och du kan avsluta Enhetshanteraren. Om du inte har några problem med andra enheter kan du till och med avinstallera den. I stället ska du öppna appen Google Home där du kan styra enheten precis som vanligt.
Lägg till direkt i Google Home
Som regel behöver du inte använda Enhetsverktyg för att lägga till en ny enhet till ditt Google Home. Så här går det till – om allt fungerar som det ska. 1. Öppna appen Google Home och tryck på plus-ikonen uppe till vänster. 2. Under rubriken Lägg till i hemmet väljer du Konfigurera enhet. Välj Ny enhet, markera ditt hem och tryck på Nästa. 3. Nu letar appen upp din enhet och låter dig konfigurera den. Sker det inte direkt kan du få söka via en lista. Exakt hur det här går till beror på vad det är för pryl, men en pedagogisk guide visar hur du går till väga.