Testad produkt: Kobo Sage
Pris: 2 990 kronor hos Webhallen eller hos Kjell & Company
Läsplattor fyller onekligen sin nisch. Tack vare e-ink-tekniken är de mycket mer behagliga för ögonen när du läser. Faktum är att undertecknad tycker att de är överlägsna vanliga böcker. Men nog om det och raskt vidare till Kobo Sages för- respektive nackdelar.
Expertbetyg
Fördelar
- Bra skärm
- Batteritiden
- Svensk bokhandel
- Mycket trevlig att läsa på
Nackdelar
- Priset!
Omdöme
När vi packar upp Kobo Sage är det lätt att tro att det är en Kobo Libra H20 som ligger där, det är först när de placeras bredvid varandra som skillnaden blir uppenbar: storleken. Men den har ett par nya funktioner, men är de verkligen värda det höga priset?
Istället för en 7-tums pekskärm, som fanns i Libra H20, har Kobo Sage begåvats med en 8-tums skärm som har upplösningen 1 440 x 1 920 och en pixeltäthet på 300 dpi. Detta gör den skarp som tusan och mycket behaglig för ögonen. Illustrationer ser också mycket bra ut, visserligen är skärmen svartvit, men skillnaden mellan tidigare modeller och den här är tydlig.
Bra taktila knappar
Skärmen är omgiven av en svart plastram, där den ena sidan sticker ut mer än den andra. På denna kant sitter två knappar som du kan bläddra med. Designen är perfekt för att hålla läsplattan med en hand. Du kan också bläddra genom att svepa över skärmen. Det går också att låsa skärmen i porträtt- eller landskapsläge – oavsett om du är höger- eller vänsterhänt.

Fyra kärnor som inte gör skillnad
Kobo Sage har en fyrkärnig cpu och enligt egen utsago snabbare wifi. Ärligt talat är det ingenting som märks av. Det är inga som helst problem att bläddra bland sidorna eller ladda ned en bok med den äldre Libra H20, faktum är att vi märker ingen skillnad. Det är möjligt att det kommer att släppas nya funktioner som kräver mer prestanda. Som exempelvis en välfungerande browser. Det finns redan en i Sage, men den är sorterad under beta-funktioner. Och tur är det. Den har problem med att rendera sidor och är väldigt långsam.
Stylus för den som vill
Kobo Sage har en del andra funktioner som ordlistor, du kan ladda ned flera olika språk, koppla den till Dropbox och Overdrive, som gör att du kan låna böcker från svenska bibliotek. Och du kan ansluta en stylus till den och göra handskrivna anteckningar i böcker eller pdf-dokument.

Just det senare kan vara intressant för studenter, om studentlitteraturen går att anförskaffa som e-bok eller pdf. Vill du ha en stylus får du slanta 450 kronor.
Kobo har även stöd för ljudböcker. Anslut dina hörlurar via bluetooth och tryck på play. Dock finns inget stöd för att installera appar, som till exempel Storytel.
Hårdvarumässigt är det inte särskilt mycket som skiljer Kobo från exempelvis Pocketbook Era. Den har större skärm, men de är ungefär lika snabba, har väldigt läsvänliga skärmar, wifi, stöd för ljudböcker samt kan läsa en himla massa olika bokformat. Men Kobo Sage vinner på ergonomi, med stora knappar som ger en taktil känsla samt integrerad bokhandel med böcker på svenska (och andra språk). Och visst har den bra batteritid och laddas numera via usb-c. Tack för det, Kobo!
Fast Kobo Sage har ett enormt black om foten: priset. Snudd på hiskeliga 3 000 kronor är alldeles för högt, framför allt med tanke på att du kan köpa en Kobo Libra för snudd på halva priset. En läsplatta som i princip ger dig samma funktioner, dock ingen stylus, med med samma härliga läsupplevelse.
Specifikationer
Tillverkare: Kobo
Modell: Sage
Testad: Augusti 2022
Skärm: 8 tums e-bläckspekskärm, 1 440 x 1 920
Belysning: Ja
Batteritid: ”Flera veckor”
Kompatibla format: Epub, epub3, flepub, pdf, mobi, jpeg, gif, png, bmp, tiff, txt, html, rtf, cbz, cbr.
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 32 GB
Mått: 160,5 x 181,4 x 7,6 mm
Vikt: 240 gram
Övrigt: Bluetooth, wifi
Pris: 2 990 kronor hos Webhallen eller hos Kjell & Company