På Facebook uppstod en liten diskussion om gamla sökmotorer före Google-eran, i samband med att någon berättade att Altavista lägger ner den 8 juli. Om du använde webben före Google så kommer du säkert ihåg Altavista. Sökmotorn lanserades för 18 år sedan och nu är det dags för pension, har nuvarande ägaren Yahoo beslutat.
Altavista lanserades den 15 december 1995, som ett projekt av DEC – Digital Equipment Corporation – ett företag som bland annat byggde servrar. Tjänsten hade utvecklats av programmerare i DEC:s lab, och syftet var att ta fram tjänster för att söka efter och hitta filer enklare. Jag har även läst om att Altavista från början var ett rent tekniskt experiment för att demonstrera prestandan hos DEC:s serverplattformar.
Jag minns när jag första gången fick se Altavista, och hur imponerad jag blev av snabbheten och mängden webbsidor de indexerat. Det måste ha varit på våren 1996, när jag gick sista terminen på gymnasiet.
AltaVista, 1995
Under det tredje och sista året hade vi två dagar yrkespraktik på schemat, eftersom det var en yrkesorienterad linje (grafisk tryckmedia, med inriktning på typografi och reproduktion), och jag hade praktik på ett ställe i Ljungby som hette IdéCentrum. Här samlades en massa småföretag inom mediaproduktion, och man höll också i olika former av utbildningar.
Mitt i byggnaden fanns en datorsal med internetanslutna datorer. Nu är det här preskriberat, inte minst på grund av att yrket jag utbildade mig inom (repro) datoriserades och försvann i samma veva som jag gick ut gymnasiet, så jag kan väl erkänna att jag var en lat och enormt skoltrött och dålig elev. Jag vet inte ens vilket företag jag på pappret praktiserade hos, men de var inte speciellt engagerade i praktikanter, så jag åkte till IdéCentrum för att sitta framför Internet hela dagarna.
Innan jag, av en några år äldre datornörd, blev introducerad för Altavista, var det Webcrawler som var den främsta sökmotorn på webben. Faktum är att Webcrawler fortfarande finns kvar, med i stort samma logotyp, fast numera fungerar den som en metasökmotor.
1996 såg Altavista ut ungefär som Google gör idag. Webbsidorna var väldigt nerskalade, och förstasidan bestod i stort sett av en logga och ett sökfält. Hade man inte fallit för att, liksom de flesta relativt stora webbsajter, bygga om hemsidan till en så kallad portal i slutet av 90-talet, kanske sökmarknaden sett helt annorlunda ut idag.
20 servrar och 500 GB lagringsutrymme
Två år senare hade Altavista uppgraderat sina system ordentligt för att kunna hantera den ökade mängden sökningar som gjordes med tjänsten. Hos Wikipedia berättar man hur plattformen såg ut:
As of 1998, it used 20 multi-processor machines using DEC’s 64-bit Alpha processor. Together, the back-end machines had 130 GB of RAM and 500 GB of hard disk space, and received 13 million queries every day. [Källa: Wikipedia]
Det här kan man ju jämföra med tekniken som krävs av Google. Hur många servrar Google använder sig av är inte officiellt, vilket har lett till att många tekniker försökt räkna ut det. En del har tittat på kartor för att ta reda på hur stora Googles olika datacenter är, och baserat på detta räknat på hur många servrar som får plats.
En liten del av ett av Googles datacenter
Siffrorna varierar väldigt mycket men generellt kan vi vara rätt säkra på att det rör sig om ”miljontals”. Och hur mycket lagringsutrymme det sammanlagt finns går också bara att spekulera i. Det är betydligt mer än Altavistas 500 GB under 1998.
Men så såg webben annorlunda ut 1998. Visst hade boomen kommit igång men antalet existerande webbsidor har sedan dess ökat i ett rasande tempo. En före detta kollega berättade att han i början av 90-talet fått ett telefonsamtal från en kompis, som jobbade på ett av Sveriges universitet där man var väldigt tidigt ute med Internet och webben. ”Nu har jag besökt alla webbsidor på Internet”, sa killen, ”vad gör jag nu?”.
Altavista blir en portal – som alla andra
Runt millennieskiftet skulle alla relativt kända sajter bli portaler. En portal kan ses som en startsida varifrån man nådde allt nödvändigt på nätet. Det var röriga sajter med tonvis av länkar. De ville vara en sajt som passade alla. Så också Altavista.
Altavista 2000
Runt omkring år 2000 sprack den så kallade dotcom-bubblan. Fram tills bubblan sprack puttade investerare in kopiösa mängder pengar i de mest besynnerliga webbsajter (min favorit är MsFreckles, som plockade in 30 miljoner som de snabbt brände på nån slags TV-program, för att därefter få panik och inse att affärsplanen helt och hållet saknade intäktsmodell, varpå de började försöka sälja schampo och annat på provisionsbasis, för att sedan gå i konkurs – fem månader efter start).
Vad som hände över i stort sett en natt runt år 2000 var att riskkapitalisterna och andra investerare ville att bolagen började tjäna pengar. Portalerna fick panik och började pumpa in tonvis med annonser och reklam för att generera intäkter. En del överlevde efter att ha trimmat verksamheten genom att till exempel göra sig av med alla internationella kontor där webbdesigners och mellanchefer satt och rullade tummarna.
Altavista 2002
Trenden att ha så fullsmockade webbsidor som möjligt började avta och 2002 såg Altavista annorlunda ut. Nu hade man skalat bort större delen av portalverksamheten och fokuserade på att hjälpa användarna att hitta rätt på webben.
Google krossar alla konkurrenter
Mitt under alla sökmotorers förvandlingar till portaler hände dock någonting. 1998 lanserades en ny sajt som gick under namnet Google.
Google 1998
Det var också en sökmotor men den hade två styrkor gentemot de övriga; för det första var designen helt avskalad och hemsidan innehöll inte mycket mer än en logotyp och ett sökfält, och för det andra var sökalgoritmen helt överlägsen de övriga. Google hittade helt enkelt det surfarna sökte efter. Och dessutom presenterade de resultaten på sidor som innehöll bara just detta – sökresultat.
Därefter gick det snabbt. Nu var det rätt många år sedan Google lanserades, men sedan flera år tillbaka dominerar de sökmarknaden totalt. Internationellt har Yahoo och Bing en del andelar, fast i Sverige är det Google som gäller hos de alla flesta.
Altavista 2013
Altavista har dock bitit sig kvar. Tjänsten har bytt ägare några gånger, och idag är det Yahoo som äger den. Men nu har företaget valt att koppla ner Altavista för gott. Den 8 juli 2013 stänger söktjänsten dörrarna och Altavista går i pension.
Under mitten av 90-talet var Altavista det självklara valet av sökmotor – idag är det nog inte många som kommer att saknar den, av annat än nostalgiska skäl.
Tommy K Johansson
Driver teknikbloggen tkj.se. “Mina läsare brinner för teknik och älskar det lika mycket som jag.“