Lenovo lyckas ovanligt bra med att kombinera bra gaming-egenskaper med skärm och rätta funktionerna för en ambitiös hobby-filmare och även en del andra typer av kreativt jobb. Det är inte en fullfjädrad proffsdator, men räcker långt med smarta funktioner och smidig hantering. Stortest: Kraftfulla laptops för kreativt jobb
Legion är egentligen Lenovos gaming-varumärke. Men de nya Legion 5 Pro-datorer som släpptes under sommaren har högre och framför allt bredare ambitioner än att bara spelas på. Istället är den riktad till dig som också vill ha en bra dator för mediaskapande. Datorn finns i en handfull olika konfigurationer med prislapp mellan cirka 15 000 och 20 000 kronor. Här har vi testat den dyraste och bästa av dem. De är dock alla övertygande kraftfulla, byggda på senaste AMD Ryzen 5000-generationen prestandaprocessorer och med RTX 3060 eller RTX 3070-grafikkort. De billigaste modellerna har Ryzen 5, men här sitter Ryzen 7 5800H med åtta kärnor och upp till 16 processortrådar med hypertrådning, och givetvis RTX 3070-grafikkort. Den har 16 gigabyte ram-minne som går att utöka till upp till 32 gigabyte, och en snabb en terabyte stor ssd.
Prestandamässigt mäter den sig utan problem med kraftfulla proffsdatorer som Dell XPS 15, MSI Create Z16 och Asus Zenbook Pro 15 Duo, fastän de kostar mellan fem och tio tusen kronor till. Men då är ju det specialdatorer med påkostade, högupplösta bildskärmar för just kreativt jobb på proffsnivå. Det får du inte här, men faktiskt inte så långt ifrån.
Precis som för de datorerna innebär den höga prestandan att du får dras med en hel del fläktljud när datorn hårdbelastas. Legion 5 Pro hanterar det bra, med fläktar som i och för sig går igång tidigt med ett påtagligt brus, men som aldrig blir extremt högljudda. Med stora fläktutblås på sidorna och baktill är luftflödet i chassit mer obehindrat än i många andra likande laptops.
Gott om bildutgångar
De flesta av datorns externa portar sitter i bakkant, och ett par kompletterande usb-portar sitter på sidorna. Här hittar vi många traditionella usb 3 typ a-portar och två snabba usb 3 typ c-portar. Du får även fast nätverk och en hdmi 2.1-utgång. På ena kortsidan sitter sedan en hörlursport, och på den andra en switch som stänger av webbkameran, vilken är en fullt duglig 720p-kamera, men inte mer än så.
Det som saknas är full Thunderbolt 4-kompatibilitet på typ c-portarna, men det är något som får kompromissas bort för att det är en AMD-plattform och inte Intel. Med så bra anslutningsmöjligheter för övrigt är det dock inget vi saknar. Usb c-portarna har fortfarande displayportstöd, vilket är det viktigaste. Lenovo Legion 5 Pro har subtila drag av gaming-estetik, men mer återhållsam design än många andra speldatorer. Legion 5 Pro har en 16 tums ips-skärm med 16:10-bildförhållande och 2 560 x 1 600 bildpunkter. Det ger den en bra skärpa och plats med mycket arbetsyta. Den är också överraskande ljusstark med upp till cirka 550 cd/m2. På full ljusstyrka får du dock inte fördel av skärmens annars goda kontrast för att vara en ips-panel. Med så högupplöst skärm får även ett RTX 3070-kort kämpa med att hålla sig över 60 fps i alla spel, men med lite kompromiss i kvalitetsinställningar eller extra aktiv dlss-klarar den för det mesta av att hantera det.
Proffsnivå för mycket
Färgomfånget är inte uppe i dci-p3 eller AdobeRGB-klass för en proffsfotograf eller grafiker, men uppges motsvara 100 procent av srgb-färgskalan, vilket är utmärkt för dig som vill redigera video, eller fotar och designar som ambitiös hobbyist. Färgkorrekthet inom srgb-omfånget är garanterad med färdiga testade färgprofiler framtagna i samarbete med Pantone och X-rite, och med programmet X-rite Color Assistant kan du enkelt byta mellan dem.
Skärmen har stöd för Dolby Vision-HDR och kan kontrolleras med olika hdr-profiler för extra intensitet eller svärta med ett speciellt program från Dolby. Detta ser dock ut att endast aktiveras med bildmaterial som stödjer det, och påverkar inte upplevelsen med ett vanligt Windows-skrivbord, spel och flertalet program.
Samtidigt är det fortfarande en bra skärm att spela spel på. Du får ofta välja mellan snabb skärm eller proffsig bildkvalitet, men här får du både och. Du får 165 Hz uppdateringsfrekvens, stöd för G-Sync och relativt korta svarstider. Det är inte nere på 1-2 millisekunder som i de allra bästa spelskärmarna, men fortfarande stabilt under 10, vilket är bra för en laptopskärm, och i klass med till exempel en Asus ROG Strix G15. Många anslutningar baktill, och kylningsgaller överallt.
Snyggt ljud, men utan tyngd
Datorn har inte kraftfulla högtalare, så den där riktiga tyngden i bastonerna saknas, men de levererar ändå rent och snyggt ljud med bra rymd, tack vare ljudförbättring i samarbete med Nahimic. Vi kan dra på full ljudvolym i systemet utan att kvaliteten blir lidande. Det som till en början saknas är den där krispigheten i diskanten, men den går att lyfta fram genom att med manuell justering av equalizer i Nahimics kontrollprogram.
Legion 5 Pro är en bastant konstruktion med en vikt på 2,45 kilo och chassi mestadels i solid aluminium. Det är inte en så gaming-profilerad design som Lenovos andra Legion-datorer, utan det är mestadels en avskalad stil, utan gamingdatorers typiska udda vinklar och neonfärger. En stor vit Legion-logotype på baksidan lyser upp, men bara när datorn körs med strömadapter inpluggad.
Det bör den dock göras för det mesta, för batteritiden är rätt begränsad. Vi får ut ungefär en timmes intensivt jobb eller spelande ut den, och inte mer än max fyra timmar av försiktigt kontorsjobb och surfande på låg ljusstyrka. Det finns ett sätt att klämma ut lite mer ur den, genom att sätta grafikkortet i hybridläge. Då kör den Intels inbyggda grafik för allt utom spel. Men i en sån här dator vill vi ju också kunna använda Geforce-grafiken för kreativa program som har CUDA-stöd, så vi lämnar hybridläget avslaget.
Smarta lösningar för kontroll
Detta och mycket annat i datorn sköts från smidiga programmet Lenovo Vantage. Här får vi överblick över prestanda och dators hälsa, justera batteriställningar för snabbladdning eller förbättrad livslängd, göra systemuppdateringar och en handfull andra mindre inställningar. Det går till exempel att programmera makron för tangentbordet. Du växlar lätt mellan prestandaläge och dämpad kylning. Till skillnad från andra snabbkommandom är det dock inte angivet på tangentbordet, utan bara på denna etikett i hörnet. Tangentbord och musplatta håller god mekanisk kvalitet, men valet att inkludera en nummerknappsats gör att tangentbordet blir hopträngt. Lenovo utnyttjar dock hela datorns bredd, och låter just sifferknappsatsen på sidan stå för de största kompromisserna när det ska konkurreras om trångt utrymme. Den viktigaste delen av tangentbordet är fortfarande godkänt rymlig. Tangentbordet har tydlig bakbelysning i två steg, men ingen rgb-kontroll.
I tangentbordet finns en smart snabbkontroll för att växla mellan tre prestandalägen. Tyst, som är fläktlöst (förutom i nödfall), begränsar prestanda och dämpar skärmen för att spara batteri, Prestanda som maximerar kylning och datorkraft, och ett balanserat mellanläge som funkar bra i de flesta lägen. En diod i datorn på-knapp ovanför tangentbordet indikerar sedan vilket läge den körs i. Maxläget går bara att aktivera med ström inkopplad.
Det är mycket vi gillar med Legion 5 Pro. Den är inte bara en kraftfull speldator till ett rimligt pris, utan höjer ambitionsnivån med en snygg, skarp och proffsigt färgkorrekt skärm som ger goda förutsättningar för framför allt kreativt videoskapande. X-Rite Color Assistant låter dig snabbt växla mellan färdigkalibrerade färgprofiler. Du kan få samma prestanda för en ännu lägre slant, men då i en mer gaming-specifik dator med 1080p-skärm. Det är lätt att växla mellan spel och jobb, och datorn har många små smarta lösningar för att optimera upplevelsen för bägge. Att du får två års garanti och service på den är ju inte heller helt fel, och Lenovo får pluspoäng för att all extra mjukvara är nödvändig och ingenting är bloatware.
Specifikationer
Produktnamn: Lenovo Legion 5 Pro 16 82JQ002AMX Testad: September 2021 Tillverkare: Lenovo Processor: AMD Ryzen 7 5800H, 3,2 GHz octa core Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB Minne: 16 GB ddr4 Lagring: 1 TB ssd Bildskärm: 16 tum matt ips, 2560×1600 bildpunkter, 16:10 bildförhållande, 165 Hz Webbkamera: 720p Anslutningar: 2 st usb 3 typ c gen 2, 2 st usb 3 typ a gen 1, lan, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1 Operativsystem: Windows 10 Home, klar för Windows 11 Övrigt: 2 års servicepaket, 6 månader Geforce Now på köpet. Ljudnivå: 0-47 dBa Batteritid: 1 tim 10 min (hög belastning), 4 tim (låg belastning) Storlek: 35,6 x 26,4 x 2,7 cm Vikt: 2,45 kg Rek. pris: 19 990 kr Aktuellt pris: 19 990 kronor hos Elgiganten
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 12 489 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 425 poäng Geekbench 5, cpu: 7 303 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 397 poäng Geekbench 5, grafik (CUDA): 130 268 poäng 3dmark Fire Strike (DirectX 11): 23 625 poäng 3dmark Time Spy (DirectX 12): 10 409 poäng 3dmark Port Royal (Strålspårning): 6 363 poäng Disk, läsning: upp till 3 568 MB/s Disk, skrivning: upp till 3 016 MB/s