Fakta om internet
1. Datorn där allt började


2. Första banner-annonsen
Reklam på sajter, ett nödvändigt ont på internet sedan, ja hur länge egentligen? Den första banner-annonsen skapades av den amerikanska operatören AT&T. Av copyn på bannern att döma var de även långt i framkant även vad gäller click-bait-rubriker…
3. Första webbkameran
Den första webbkameran som kopplades upp mot internet hade det ädla uppdraget att övervaka Cambridge Universitys kaffebryggare. Det finns nämligen inget som driver utvecklingen framåt så snabbt som besvikelsen över att behöva gå hela vägen till fikarummet och upptäcka att bryggaren är tom.
4. Första smileyn
Emojis, vår tids hieroglyfer. Den första enkla text-smileyn skickades redan 1979 av en Kevin Mackenzie och såg ut så här:-)
Tre år senare utvecklades den av en Scott Fahlman, fick ögon och blev smileyn vi är vana vid i dag.
🙂
I japan används också smileys, men de är vända åt rätt håll, mer avancerade och betydligt mer kawaii. Till exempel:
(ノ^ヮ^)ノ*:・゚✧
5. Första Youtube-videon
Den första Youtubevideon laddades upp 2005 och heter rätt och slätt “Me at the Zoo”. I det korta klippet pratar en kille om elefanterna på San Diego Zoo. I dag har klippet drygt 34 miljoner visningar. Det lönar sig att vara tidig med saker!
6. Över 30 000 sajter hackas varje dag
Enligt säkerhetsföretaget Sophos upptäcks hela 30 000 nya sajter om dagen som sprider virus. Ofta är sajtägaren omedveten om att sajten hackats och infekterats med skadlig kod.Missa inte: 9 läskiga fakta om datorvirus

7. “Surfa på nätet” myntades av en bibliotekarie
Att surfa har blivit synonymt med internet, men för länge sedan betydde det bara att åka bräda på vatten. Först med att göra en internetterm av orden var bibliotekarien Jean Armou. Hon skrev en nybörjarguide till nätet och ville ha en metafor som visade hur roligt, men också krävande det är att ta sig runt på nätet. Läs hela hennes berättelse om ordet här.
8. Så uttalas gif
Formatet för rörliga bilder, GIF, skapades 1987 av Steve Wilke som var en ingenjör vid Compuserve. 2011 fick han pris för sin uppfinning och avslöjade på galan att det uttalas “jiff”, inte “giff”. Men “giff”-uttalsförespråkarna nöjde sig inte med det, utan menar att eftersom det är en förkortning för “Graphics Interchange Format” borde g:et vara hårt. Och debatten går vidare och precis som “kex vs chex”-kriget, lär internet inte enas inom en överskådlig framtid.
9. Miljarder uppkopplade prylar
Mobiler, datorer och nu internet of things. Antalet prylar som pratar med nätet ökar stort för varje år som går. År 2015 uppskattade Gartner att 4,9 miljarder prylar var uppkopplade. I år är den siffran 6,5 miljarder. År 2020 tros hela 20 miljarder prylar ha internetuppkoppling.
Första sajten och darknet

10. Hälften av jordens befolkning har nu internet
Antalet internetanvändare har mer än fördubblats på tio år. 2006 hade cirka 17 procent av jordens befolkning tillgång till nätet, i dag är den siffran 46 procent, eller 3,4 miljarder människor. Kanske inte helt oväntat bor de flesta internetanvändarna, i faktiska tal, i Kina (642 miljoner, år 2014). Ungefär 50 procent av alla användare bor i Asien.Ps. Här kan du se hur gammalt internet är. I skrivande stund fyller nätet 10 029 dagar.

11. Den första sajten är fortfarande live
Den första sajten som gick live på nätet skapades 1991 och är passande nog en beskrivning av vad internet är för något. Du hittar sajten på https://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.Men det är inte den enda fornlämningen på internet. Minns du filmen Space Jam från 1996 med Michael Jordan? Sajten finns fortfarande kvar! Kolla sajten och dess heta design här.

12. Största delen av internet är dold
Du må hitta miljarders sajter via Google och andra sökmotorer, men den största delen av internet är dold från sökresultat. Denna del av internet kallas “the deep web” och består av allt från temporära sidor (till exempel varukorgar som skapas när du webbshoppar) till intranät och sajter som valt att hålla sig borta från publika sökningar av olika anledningar (the dark web). Den här delen av nätet uppskattas vara hela 4-5 000 gånger större än den “vanliga” webben.
13. Så hur stort är internet? Jättestort!
Med alla nya sajter och Kardashian-selfies som tillkommer varje sekund är det svårt att räkna ut exakt, men forskning visar att det finns minst 4,7 miljarder sidor på nätet. Men det är bara den synliga webben som går att hitta via sökmotorer. Den dolda webben (ovan) är ännu större. På sajten worldwidewebsize.com kan du hålla koll på storleken på synliga internet.
14. Varannan som nätsurfar är inte människa
En undersökning från 2015 visar att bara varannan användare på nätet är en människa. Den andra halvan utgörs av så kallade botar som smyger runt och sniffar på sajter. Men en bot är inte nödvändigtvis av ondo, till exempel använder sig Google av botar för att indexera sajter. Tyvärr är det fler “onda” (29 procent) än “goda” (19,5 procent) i omlopp. Dessa pysslar bland annat med att försöka ta sig förbi säkerhetssystem och påverka sajters Google-ranking.
15. Google-fakta som ger rysningar…
* År 1999 tog det Google cirka en månad att indexera 50 miljoner sidor på nätet. År 2012 tog samma mängd sidor en minut att indexera.* Varje fråga som görs till Google färdas i snitt 2 414 kilometer till ett datacenter och tillbaka till din dator.
* Runt 20 procent av alla Google-sökningar som görs under en dag har aldrig gjorts förut.

16. … och Youetube-fakta som får det att snurra i huvudet
* Varje månad tittas det på sex miljarder timmar video på Youtube.* Pewdiepie har fram till i dag skrapat ihop över över 19 miljarder filmvisningar.
* Varje minut laddas 300 timmar av nya videoklipp upp på Youtube.
* Varje minut tittas det på Youtubeklipp motsvarande 323 dagars film – bara på Facebook.
Källa

17. Varannat mejl är spam
I år räknas det med att vi skickar någonstans runt 200 miljarder mejl (en siffra som hade varit betydligt lägre om jag hade lämnat den här artikeln i tid…) världen över. Lika duktiga beräknas spammarna vara som 2015 stod för ungefär hälften av alla mejl. Då var det ändå ett rekordlågt år för spam. Men även om spam minskar, så har skadliga program och annat otyg som skickas med dem ökat, enligt säkerhetsföretaget Symantec.
18. Första bilden på Internet
Det hade varit lätt att tro att den första bilden på internet skulle ha varit en katt, eller möjligtvis, ehum, något mer vuxenorienterat. I själva verket är den första bilden är den du ser ovan. Den föreställer “The Horrible CERN Girls” som var en parodi-popgrupp som jobbade på CERN. Ja, det är samma CERN som även snickrade ihop den första sajten (punkt 2).19. Sex miljarder femhundratre miljoner tvåhundranittiotvå tusen tvåhundrafyrtio
Så många visningar har den mest sedda videon på Youtube i skrivande stund. Videon i fråga är Luis Fonsis Despacito med Daddy Yankee. Vi tar det igen: 6 503 292 240 visningar.
Snabbast internet och första tweeten

20. Wifi är äldre än du tror
När de flesta tänker på internet på 90-talet så är det nog sladd och modem som dyker upp som minne. Men faktum är att redan 1990, när amerikanska FCC (Federal Communications Commission) släppte nätverksfrekvenser fria, började gruppen som standardiserade Wlan att jobba med sitt projekt. 1997 fanns den kommersiellt gångbara standarden IEEE 802.11 på plats. Tekniken i sig är förstås äldre än så. Det första trådlösa nätverket för datorer byggdes 1971.21. Snabbast internet i världen
Det land som toppar listan (Akamai, 2017 State of the Internet) över snabbast genomsnittliga hastighet i världen är Sydkorea. Därefter kommer Norge och på en hedrande bronsplats hittar vi Sverige.
22. Internet och World wide web är inte samma sak
Internet är namnet på ett nätverk av datorer. World wide web (www) är ett sätt att komma åt och dela information på det nätverket.
23. Nio timmar om dagen framför internet
Enligt en undersökning från Ofcom i tidningen Wired tillbringade vuxna (!) personer i Storbritannien närmar nio timmar om dagen framför media och underhållningen på nätet. Det är mer tid än de flesta sover en natt.
24. Mest Googlat i Sverige
Den mest Googlade ”hur”-frågan i Sverige 2017 var: ”Hur gör man slime?” År 2018 var den mest Googlade hur-frågan “Hur röstar man?”
25. Mannen bakom internet adlad
Mannen som skapade www-protokollet som möjliggjorde det moderna internet vi har i dag, Tim Berners-Lee, adlades av Drottning Elizabeth för sin insats.just setting up my twttr
— jack (@jack) 21 mars 2006