Så uppgraderar du till ssd – och får fart på din gamla dator
Av alla komponenter i din dator är hårddisken en av de mer komplicerade att byta ut. Själva fysiska mekandet är okomplicerat. Diskar sitter oftast tillgängliga i datorn, och de är inte särskilt ömtåliga att hantera.Att byta disk kan dock innebära att du måste göra en del förberedelser. Disken innehåller data, dina filer, ditt operativsystem och dina program, som du förmodligen inte vill bli av med. Dessa behöver först och främst tas om hand, innan du kopplar loss din gamla disk.
Läs även: Bästa ssd – test av snabba externa hårddiskar
Välj rätt typ av ssd
Det finns två vanligt förekommande format på ssd:er. Först har vi 2,5 tums-diskar med sata-anslutning. Det är samma format som för kompakta mekaniska hårddiskar. De monteras på separat plats i datorn och ansluts till moderkortet med en sata-kabel och en separat kabel för ström. I bärbara datorer sitter dessa två oftast ihop som en kontakt.Sedan har vi mer kompakta ssd-diskar i m.2-format. Dessa ser ut som små minneskretsar och monteras i en speciell sockel på datorns moderkort. Dessa finns i två kategorier: pci express (pcie) och sata. Sata-enheter använder samma dataprotokoll och har samma hastigheter som de stora 2,5-tumsdiskarna.
Pcie-diskar finns i sin tur i två olika klasser: pcie x2 och pcie x4. En x4-disk går att köra i en dator som bara har stöd för x2, men du får inte ut maximal hastighet och den är dyrare.

Vilken disktyp du ska välja beror givetvis på vad datorn har stöd för. Eftersom vi här pratar om ett rent byte av disk bör du skaffa samma typ som den du redan har. Exempelvis: har du i dag en vanlig mekanisk sata-disk är det en 2,5-tums sata-ssd som gäller.
Hinder och begränsningar
Det är ingen större skillnad på tillvägagångssättet i bärbara och stationära datorer, men i bärbara kan det vara krångligt att komma åt diskarna, då alla tillverkare har sin egen placering och montering av dem.Till exempel har en 2,5-tums sata-disk alltid samma längd, bredd och placering av kontakter – men de kan vara olika tjocka. Därför bör du först öppna upp datorn och se efter exakt vilket format den befintliga disken har, så att du inte köper en som är för tjock för datorn.

I många bärbara datorer är det tyvärr inte möjligt att byta disk. Många datorer går inte att öppna upp själv med standardverktyg, och även om den går att skruva upp kan lagringen sitta monterad på ett sådant sätt att den inte går att byta ut. Börja alltså med att kolla upp din modell.
Räkna också med att eventuell garanti slutar gälla om du skruvar upp och mekar med en bärbar dator. Det kan även gälla stationära märkesdatorer. Dessa är dock i regel mycket enklare att öppna upp och byta ut komponenter i.
Det här behöver du för att komma igång med ditt diskbyte:
En ny ssd med rätt format och gränssnitt för din dator. Idealiskt är en ssd som är lika stor eller större än den disk den ska ersätta. Riktigt stora ssd-diskar är dock dyra. Du behöver åtminstone en som kan rymma Windows och de program du installerar. Vi skulle rekommendera en enhet på minst 250 GB. Dessa är i dagsläget relativt prisvärda.Ett externt hårddiskkabinett för usb som passar din disk. Sådana finns för både 2,5-tums och m.2-diskar och kostar mellan 200 och 500 kronor. Finns till exempel hos Kjell och Company här.
En liten stjärnskruvmejsel. Exakt vilken storlek på mejsel du behöver varierar från dator till dator.
Ett program för hårddiskkloning. Windows har ingen inbyggd funktion för detta, men det finns många bra tredjepartsprogram. Här använder vi Ease US Todo Backup Free som är enkelt att använda, gratis och gör allt vi behöver.
Du kan eventuellt också behöva:
En separat extern usb-hårddisk. Detta för att säkerhetskopiera systemet innan du sätter igång, och för att spara undan och arkivera sådant som du inte kan eller vill flytta med dig.Monteringssats för 3,5-tumsplats. Om du vill installera en 2,5-tums-ssd i en stationär dator är det inte säkert att det finns en naturlig plats att skruva fast den, då hårddiskar ofta har större formatet 3,5 tum. Då behöver du först skruva fast den i en ram som har rätt bredd och fästen. Till exempel den här hos Dustinhome.
Sata-kabel och strömkabeladapter. Om du gör ett rakt byte mellan en gammal och en ny 2,5-tums (eller 3,5-tums) sata-disk i en stationär pc kan du ansluta den nya disken till samma kablar som den gamla. Men det är möjligt att du vill behålla den gamla disken som en extra lagringsdisk i datorn. Då behöver du både datakabel till moderkortet och strömkabel till kraftenheten. Sata-kabel kostar 60 kronor hos Kjell och Company

I vår guide använder vi två ssd-diskar som vi fått låna från Kingston; 2,5-tumsenheten SSD Now UV500 (319 kronor hos Webhallen) och m.2-enheten SSD Now A1000 (509 kronor hos Dustinhome). Till UV500 medföljer faktiskt både externt kabinett, monteringssats för 3,5-tumsplats, och alla kablar och skruvar du kan tänkas behöva. Till båda diskarna får vi med en fullversion av det utmärkta diskkloningsprogrammet Acronis True Image HD.
I guiden väljer vi dock att köra på vårt gratisprogram, eftersom vi inte kan garantera att just din disk inkluderar ett program.
Förbered och klona systemet
Förbered systemet för kloning
Här fokuserar vi på hur du byter till en ny systemdisk, det vill säga den där Windows och alla program är installerade i på de flesta datorer.Gör en systembackup. Det innebär alltid en viss risk att gå lös på datorn med skruvmejsel. Om något skulle gå fel har du då alltid en trygg utgångspunkt att återgå till. Öppna Kontrollpanelen (Start-menyn > Windows-systemet > Kontrollpanelen), gå in under System och säkerhet och välj Spara säkerhetskopior av dina filer med Filhistorik, och sedan Säkerhetskopia av systemavbildning.
Välj en extern usb-hårddisk eller en nätverksmapp. Sedan väljer du vilka volymer som ska kopieras. Systemvolymen C: är förvald, men du kan också välja att göra backup på fler volymer.

Rensa och krymp gamla disken. Om din nya ssd är större än din gamla disk kan du skippa detta steg. Börja annars med att manuellt flytta över stora filer du vill spara till en usb-hårddisk eller nätverksdisk, och avinstallera program och spel du inte använder. Glöm inte att tömma papperskorgen. Kör också Windowsverktyget Diskrensning (Sök på Diskrensning i Sökmenyn) som raderar sådant som webbläsarcache och hämtade filer.
Gå sedan in i Diskhanteraren (högerklicka på startmenyn och välj Diskhanteraren), högerklicka på C: i listan av volymer högst upp och välj Krymp volym. Tryck sedan Krymp. När krympningen är genomförd ska c-volymen vara mindre, och nästan full. Starta sedan om datorn och se till att allt fungerar som det ska innan du går vidare.

Dags att klona
Montera din nya disk i det externa kabinettet, och anslut till datorn med usb. En del diskar kommer färdigformaterade och dyker upp direkt som en ny volym i utforskaren.
Om din disk inte gör detta behöver du gå in i Diskhanteraren igen. Där bör du hitta en ny disk i hårddisklistan nertill som är helt svartmarkerad och står angiven som Okänd. Högerklicka på den och välj Initiera disk.

Installera och starta kloningsprogrammet. Egentligen är Ease US Todo Backup Free som namnet antyder ett backupprogram, men i dess meny till höger hittar du alternativet Clone. Klicka på den och välj sedan att klona hela hårddisken som innehåller C: med kryssrutan höst upp. Här kan du välja att bara kopiera volymen C: men då får du inte med sådant som systemåterställnigspartition och bootsektorer.

Klicka Next, välj här den anslutna usb-disken som Target, och klicka Advanced Options. Eftersom vi klonar till en ssd, kryssa för Optimize for ssd, och tryck Ok, därefter Next.

Nu kommer du till en summeringssida för det kloningsjobb du ska utföra. Klicka Proceed för att sätta igång. Nu genomför programmet en kloning, och skapar en exakt kopia av din disk på den nya ssd-enheten.

Det här kan ta allt från en kvart till ett par timmar, beroende på din hårddisk, storleken på dina data och hastigheten på din usb-port. När kloningen är klar stänger du ner programmet, kopplar ut usb-disken och stänger av datorn.

Så byter du till ssd
För bärbar dator
Nu är det dags att byta diskar. Dra ut alla strömkablar och (om möjligt) koppla loss batteriet. Därefter öppnar du upp datorn eller serviceluckan om din dator har en, och lokaliserar hårddisken.En sata-disk av 2,5- eller 3,5-tumsformat har två kontakter på ena kortsidan för data och ström. Börja med att koppla loss dessa. I bärbara datorer sitter dessa två ofta tillsammans i en stor kontakt.

I en bärbar dator kan monteringen av disken variera, så detta är bara ett exempel på en vanlig typ av montering. I vår dator sitter disken i en liten ram som i sin tur sitter fast med endast en skruv i datorn. Först får vi montera loss ramen från datorn, sedan är den lätt att lossa från själva disken.

Vår nya ssd är lika lätt att trycka dit. Den har skruvhål på sidorna som ramen fäster i med ett snäpp. Se bara till att vända den rätt, så att kontakten går att plugga i. Till slut fäster vi ramen igen på samma sätt som den satt, och avslutar med att trycka dit data- och strömkontakten.

Efter att ha skruvat tillbaka datorns bakstycke är det klart, och vi startar datorn med samma Windows-installation – men med snabbare ssd.
För stationär dator
I en stationär dator är diskar för det mesta enklare att komma åt, men här sitter ström- och datakabel separat. Om du ska byta från en disk till en annan kan du givetvis använda samma kablar och behöver inte tänka mer på det.
Det är inte säkert att din dator har plats för en 2.5-tumsdisk. Standardformatet på en hårddisk i en stationär pc är 3,5 tum. Därför kan du behöva en monteringssats. I vår dator sitter dock alla hårddiskar i slädar som skjuts in på diskplatserna. I dessa går det att montera både 2,5- och 3.5-tumsdiskar.
Vi börjar med att koppla loss anslutningarna från vår befintliga disk, en gammal 3,5-tums mekanisk hårddisk. Därefter är den lätt att dra ut ur datorn, och montera loss från släden.

Vill du behålla din gamla disk som extra lagringsvolym (och har en diskplats över inne i datorn för det) så är det bara att montera in den i datorn igen. Därefter behöver du hitta en ledig sata-port och dra en ny sata-kabel från den, samt ansluta en egen strömkkontakt. Det sitter för det mesta flera strömkontakter på samma sladd.

Diskar av m.2-typ är mindre, men desto enklare att koppa in. De sitter monterade direkt på moderkortet med en stor kontakt i ena änden.

Det är bara att dra loss och sedan trycka dit din nya disk. För det mesta behöver de även fästas i bakkant med en skruv eller en hake.

Har du fler än en disk behöver du se till att det är den nya som datorn bootar upp och laddar in Windows från. Detta kan du kontrollera i datorns bios-meny. Här är en guide till hur du kommer åt den och hur du ställer in startordning på datdorns diskar.