Netgear Nighthawk AX8 – wifi 6-router med egen stil
Nu börjar det äntligen lossna på routermarknaden, med fler och fler wifi 6-routrar i svenska butiker. Netgears första är en spektakulärt utformad enhet. Är det dags att ta klivet till nya standarden? Vi testar!
Nya wifi-standarden 802.11ax, bättre känd under nya namnet Wifi 6, ska kunna lösa många problem i ditt trådlösa nätverk. Dels höjer det maxhastigheten till enskilda användare tack vare fler parallella dataströmmar (om du har rätt mottagare), och ökar givetvis också maxkapaciteten, dels ska det kunna minimera risken för störningar från andra nätverk i närheten.
Vi har testat en Wifi 6-router tidigare, Asus RT-AX88U i slutet av 2018. Tillverkarna har inte varit så snabba på att lansera nya modeller som vi trodde, och datorer och mobiler med den nya tekniken är fortfarande extremt sällsynta.
Nu i sommar har i alla fall Netgear fått fart och släpper hemmaroutrar med wifi 6. Här är den första som kommit ut i butiker; Nighthawk AX8, eller RAX80 som dess korrekta modellnummer är.
Spejsat värre
Den ser ut som något som borde flyga runt i en sci-fi-film, en mörkt silvergrå strömlinjeformad design med två stora uppåtvikta “vingar” på sidorna, som rymmer dess antenner antennerna. Vingarna går att fälla ihop för transport, men har annars fast position. Nighthawk RX8 kommer med en rätt så stor och extra klumpig ac-adapter som pluggas direkt in i väggen. Den kan vara en orsak till lite problem om det är trångt bland eluttagen i hemmet. Netgear Nighthawk AX8 har en minst sagt egen stil. Routern går att att väggmontera men ser då ganska fånig ut, den är helt klart designad för att stå på ett bord. Den har svart galler för ventilation fram- och baktill, och knappar för wps och wifi samt statusdioder sitter på baksidan nära anslutningarna.
Du får en gigabit wan för internetanslutningen, och fem gigabit ethernet för lan, varav två går att parkoppla för länkaggregering, det vill säga till en dator med dubbla nätverkskort för extra hög hastighet.
Att installera går smidigt om du laddar hem Nighthawk-appen till Android eller IOS. Den kräver att du skapar ett konto konto hos Netgear eller använder ett befintligt. Därefter scannar appen en medföljande qr-kod som sköter allt vad gäller anslutning och lösenordskonfigurering. Routern har ett säkert lösenord från början men du kan ändra det om du vill. Sedan uppdaterar appen routerns firmware till senaste version.
Enkel app, mer via datorn
Väl klara möts vi av ett enkelt gränssnitt på engelska med grundläggande huvudfunktioner snabbt tillgängliga. Här finns en sida för övervakning och hantering av anslutna enheter. Du kan inte göra så mycket här, bara blockera internetaccess och se information. Det finns en hastighetsmätare för din fasta internetuppkoppling, en mätare för signalstyrkan på wifi-signalen, gästnätverkshantrare och en trafiksmängdsmätare. Vardaglig hantering av routern sker enklast med mobilappen. Här får du bland annat behändig statistik över trafikmängder, men mycket i funktionsmängd är annars bortplockat och kräver inloggning till routerns webbgränssnitt istället. Slutligen finns enklare wifi-inställningar där du kan välja mellan samlat eller delat frekvensband – det är som standard delat på ett ssid för 2,4 GHz och ett för 5 GHz – samt ändra eller dela lösenord. Det är allt. Mer detaljerade inställningar får du öppna routerns webbgränssnitt för.
Det har fördelen att det går att få på svenska. Här kan du slå av och på 802.11ax-stöd, det vill säga de separata funktioner som är unika för wifi 6. Det är påslaget som standard men har du ännu inte några wifi 6-prylar att ansluta kanske finns orsak att ha det avslaget. Utöver det finns det mesta i normal inställningsväg, som brandvägg, QoS- och upnp-alternativ, samt filserverfunktion på usb. Den kan delas ut online via Netgears webbtjänst ReadyShare Cloud.
Det är annars inte överdrivet med extra funktioner. Vi kan inte se att det går att dela ut skrivare, filserverfunktioner är relativt begränsad, vi har inget virusskydd som i en del andra av Netgears nya routrar, och inte heller någon funktion för föräldrakontroll. Det finns ett webbfilter och blockering av specifika tjänster, men bara universellt, inte per användare eller klient. Behöver du packa ihop och flytta routern går antennvingarna att fälla ner.
AX gör märkbar skillnad
Det intressanta med routern är ju dock prestanda. Hur bra är det med wifi 6? För att ta reda på det har vi använt en av de få wifi 6-prylar som finns att få tag på; Samsung toppmobil Galaxy S10 Plus. Vi får inte ut den teoretiska maxhastigheten med den, men 541 MB/s i samma rum är fortfarande bra.
Bland routerns inställningar hittar vi möjlighet att välja mellan max eller dämpad bandbredd för 5 GHz. Max är 4 800 Mbit/s vilket innebär 600 MB/s. Med flera datorer anslutna som skickar filer mellan varandra kommer vi nära det. I teorin kan man med wifi 6 aggregera 2,4 och 5 GHz och i detta fall komma upp i 6 000 Mbit/s men det lyckas vi inte göra. Det är inte heller något som vi saknar. Det går riktigt snabbt ändå. Bästa hastighet med en dator på nära håll landar på precis under en gigabit, vilket är riktigt övertygande.
Rävkwidden med wifi 6 imponerar. Det går nästan lika snabbt att tanka data och strömma i intilliggande rum, och 25 meter bort med tre rätt så tjocka innerväggar har vi fortfarande nära 200 Mbit/s i hastighet, vilket är extremt bra för 5 GHz-wifi. Det andra som ger stor skillnad är svarstiderna. Här får vi stabilt mellan 2 och 4 millisekunder, medan det varierar stort med signalstyrkan när vi slår av AX-stöd i routern. Då får vi från 4 till 25 ms.
Men det förutsätter ju att alla dina enheter har wifi 6-stöd, vilket ju inte är fallet. Som wifi för wifi 5-enherter (802.11ac) ser det ut att vara lite mer dämpad, men fortfarande bra maxhastighet och det kan vara bra med wifi-förlängare på två till tre rum bort i en normalt hem. I de flesta villor och medelstora lägenheter kan du klara dig, om du har möjlighet att placera AX8 på central plats med hyfsat fri sikt. Alla anslutningar sitter rakt bakåt. Vilka ethernetportar som stödjer länkaggregering är tydligt markerat.
Omdöme
Med ett pris på nästan 3 500 kronor är Nighthawk AX8 ingen särskilt billig router, men börjar du uppgradera din uppsättning av mobila enheter och vill vara tidigt ute med att utnyttja fördelarna i nya wifi-tekniken är den en kvalitetsprodukt som kommer att kunna vara nav i ditt digitala hem länge. Har du inte det kan du gott vänta ett tag. Vi hade även hoppats på lite med funktionsrikedom mjukvarumässigt, men sådant kan förhoppningsvis komma med ny firmware efterhand.
Specifikationer
Produktnamn: Netgear Nighthawk AX8 (RAX80) Testad: Juli 2019 Tillverkare: Netgear Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-5) Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz Wifi-kapacitet: AC4800, AX6000 Anslutningar: 1 gigabit wan, 5 gigabit lan, 2st usb 3.0 Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, tkip, wps Filserver/skrivarserver: Ja/nej Övrigt: Gästnätverk, QoS Användargränssnitt: Webb, app Fjärradministration: Ja Storlek: 30 x 19,7 x 16,4 cm Rek. pris: 3 449 kronor. Pris: Från 2 989 kronor hos Prisjakt. Höga prestanda God räckvidd med wifi5, utmärkt med wifi 6 Enkel installation och administration Stilren, annorlunda design Få extra funktioner Något stor Än så länge dyr