Har du en dator som du ska sälja eller göra dig av med på annat sätt? Så här ser du till att du inte lämnar några spår av ditt digitala liv på den.
Av Mattias Inghe
PC för Alla
När du gör dig av med en dator genom att ge bort eller sälja den vill du förmodligen inte att den nya ägaren ska kunna se dina gamla filer. Detsamma gäller om du lämnar in den på återvinning – du vill knappast att någon som får tag i hårddisken eller ssd:n ska få tillgång till dina data.
Innan du lämnar ifrån dig datorn är det därför viktigt att du ser till att den är nollställd och raderad på ett säkert sätt. Det ska inte gå att använda ett filåterställningsprogram för att återskapa innehållet; vi har hört alldeles för många skräckhistorier om begagnade datorer som efter en snabb genomsökning har visat sig vara fulla av den gamla användarens känsliga filer.
I den här guiden går vi igenom hur du säkert raderar datorn, men också hur du ser till att allt annat som är kopplat till gamla datorn kan följa med till den nya.
Börja med säkerhetskopia
Innan du börjar nollställa datorn föreslår vi att du gör en färsk och komplett säkerhetskopia av allt innehåll, och dubbelkollar att allt har följt med. Du kan använda ett program som Macrium Reflect Free eller Acronis True Image för att skapa en klonbackup du dessutom kan starta en annan dator från (förutsett att Windows har nödvändiga drivrutiner).
Läs mer i vår Plus-artikel: Säkra dina filer – så fixar du egen backup där hemma En klonbackup kan även vara praktiskt om du vill flytta till din nya dator utan att börja om med programinstallationer och annat. Det enda du behöver göra efter att ha klonat in en sådan backup till den nya datorn är att aktivera Windows och eventuella betal- och prenumerationsprogram vars licenser är kopplade till en viss hårdvara. Du får också hämta och installera drivrutiner till nya datorns grafikkort och andra komponenter.
Flytta licenser och avregistrera datorn
Nästa steg är att se till att du får med dig alla dina programlicenser till nya datorn. En del programmakare kopplar din licens till en viss dator och om du vill flytta programmet till en annan dator måste du först avregistrera det på den gamla – eller gå igenom en i vissa fall komplicerad nollställningsprocedur. Har du köpt Windows själv och inte använt Microsofts gratisuppdatering från Windows 7 och 8 till 10 har du en produktnyckel som du kan använda för att aktivera Windows på den nya datorn. Om du inte har den nedskriven någonstans kan du extrahera den ur Windows. Det finns flera sätt – enklast idag är programmet Showkeyplus som du kan hämta från Microsoft Store, alltså den programbutik som är inbyggd i Windows.
Idag använder de flesta utvecklare onlineaktivering för mjukvara, kopplat till ett konto och inte en licensnyckel. Men nycklar förekommer fortfarande och om du har köpt mjukvara som aktiveras med en nyckel är det en bra idé att kolla att du har dessa nycklar till hands efter flytten till ny dator. Har du varit riktigt duktig kanske du har sparat nycklarna i en lösenordshanterare eller någon annanstans. Har du inte det kan du söka i mejlarkiv eller kolla om du kan logga in hos utvecklaren och få nyckeln därifrån.
Om du inte kan hitta nycklarna kan du försöka extrahera dem ur Windows med ett tredjepartsprogram som Belarc Advisor (du kan även öppna Registereditorn och leta upp programmet under HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE där du kan hitta produktnyckeln, men det är rejält krångligt och tidsödande). När du har installerat Belarc Advisor och kör igång programmet kommer det hålla på en ganska lång stund och samla in uppgifter om datorn och systemet. Resultaten öppnas i webbläsare och du kan klicka på Software Licenses i menyn till vänster för att komma till licensnycklarna.
För program som måste aktiveras på en viss dator och inte kan vara installerade på fler än en (eller ett visst antal) datorer åt gången är det bäst att först avaktivera datorn innan du nollställer den. Det gäller till exempel Adobes Creative Suite-program som Photoshop, och många ljud- och 3d-program.
Microsoft Office med abonnemang hör också hit, men det gör inget om du missar att logga innan du nollställer datorn. Du kan installera Office på upp till fem enheter per konto (har du en familjeprenumeration ingår upp till sex konton med varsin uppsättning enheter). Enklaste sättet att avaktivera en enhet är genom att logga in på Microsoft-kontot och gå till Mitt Microsoft-konto. Klicka på Hantera under Microsoft 365 [Family/Personal] och sedan på pilen till höger om Office-appar för PC eller Mac. Det visar en lista över enheterna där du är inloggad, och du kan välja att logga ut från samtliga program på den datorn.
Kontrollera att allt fungerar på nya datorn
Om du har möjlighet att behålla gamla datorn några dagar efter att ha skaffat den nya rekommenderar vi starkt att du går igenom den nya och kontrollerar att allt fungerar som det ska och att du har tillgång till alla dina filer och program – innan du går vidare och nollställer den gamla datorn.
På så vis slipper du råka ut för att något viktigt inte kom med i en säkerhetskopiering och för evigt försvinner i nollställningen. Föreställ dig till exempel hur det skulle kännas om du har handlat kryptovalutor och inte får med dig nödvändiga koder och adresser till nya datorn, och allt går förlorat.
Det är även en god idé att installera alla nya drivrutiner du behöver och testköra datorn med några tunga spel och program. Det kan hjälpa dig upptäcka ett måndagsexemplar tidigt, och det är mindre bökigt att reklamera datorn innan du har gjort dig av med den gamla och hunnit bli hemmastadd i den nya.
Radera datorn säkert
När flytten till nya datorn är helt genomförd är det dags att nollställa gamla datorn fullständigt innan du lämnar den ifrån dig (även om du tänker fortsätta använda den i någon annan funktion kan det vara en bra idé att nollställa den).
Förr i tiden var det enklare och tydligare vad du behövde göra för att tryggt lämna över en dator med raderad disk till en ny ägare. Med gammaldags magnetiska hårddiskar var det så enkelt som att starta Windows i återställningsläget eller från en återställningsskiva på usb eller dvd och formatera om hårddisken med slumpmässig data en eller flera gånger.
Idag är det mer komplicerat och hur svårt det är att få till en säker radering beror på flera faktorer, inklusive hur du har lagrat data sedan du först började använda datorn.
Om du fortfarande har en magnetisk hårddisk kan du följa de gamla rekommendationerna, men de flesta – speciellt med bärbara datorer – har idag en ssd och då är de gamla råden riktigt dåliga. Faktum är att det inte spelar någon roll hur många gånger du skriver över en hel ssd med slumpdata, det kan ändå gå att rädda en del gamla filer.
En ssd ger inte operativsystemet direkttillgång till de faktiska lagringskretsarna. När en fil skrivs till den hanterar styrkretsar på ssd:n hur ettorna och nollorna fördelas mellan olika fysiska flashkretsar och operativsystemet har varken insyn eller kontroll över detta. Varje gång data skrivs till en ssd slits den dessutom ut en aning, så att till exempel skriva över hela disken med slumpdata 35 gånger (som tidigare var en rekommendation för paranoida användare) kan kraftigt minska ssd:ns livslängd och trots det inte garantera 100 procent raderad data.
Vad du behöver göra istället är att använda ett program som kan initiera en säker radering av disken. Samsung, Corsair, Sandisk, Crucial och alla de andra stora tillverkarna av ssd:er har program vars huvudsakliga uppgift är att uppdatera en ssd:s basmjukvara, men som även kan initiera en säker radering. Ett alternativ för vilken ssd som helst är tredjepartsprogrammet Parted Magic.
Istället för att skriva slumpdata eller annat till varje minnescell nollställer den här metoden alla bitar på disken till nollor i ett svep, vilket både är säkert nog för de flesta och ger minimalt slitage på lagringskretsarna. Med Parted Magic, ett program som kostar en dryg hundralapp och har flera andra praktiska användningsområden, gör du så här:
Ladda ner och installera Parted Magic på en tom usb-sticka. Det gör du enklast med programmet Rufus, men har du problem med det kan du testa Balena Etcher istället.
Starta om datorn och välj usb-stickan som startskiva i bios/uefi. Hur du kommer åt bootmenyn skiljer sig från tillverkare till tillverkare, så du får kolla upp just din dator. Du kan även ladda bios-inställningarna och välja en temporär startskiva därifrån.
Parted Magic startar nu som ett Linux-system med ett antal olika verktyg installerade.
Starta programmet Erase Disk som ligger på skrivbordet.
Följ instruktionerna och var noga med att välja rätt disk att radera.
Enligt Parted Magics instruktioner bör du lämna lösenordsrutan som den är (med ”password” som lösenord – det är inte en krypteringsnyckel utan används bara under raderingen). Om du har fler än en ansluten och bara vill radera Windows-disken kan du öppna Partition Editor-programmet för att se de olika diskarna och hur stora de är, vilket bör räcka för att hitta rätt. Du kan så klart även radera samtliga diskar om alla ska följa med datorn.
Krypterade diskar
Att säkert radera en ssd blir betydligt enklare om du har använt diskkryptering på den. Allt den behöver göra för att dina filer för alltid ska vara oläsliga blir då nämligen att ta bort krypteringsnyckeln. Det är extremt snabbt och säkert, och sliter inte alls på disken.
Det innebär alltså att det är en väldigt god idé att slå på diskkryptering när du skaffar en ny dator med ssd, eller när du byter eller lägger till en ny ssd i datorn. Windows har länge haft diskkryptering med funktionen Bitlocker, som dock inte ingår i Home-versionen av systemet. Men i Windows 10 och 11 finns en lite enklare (men lika säker) funktion som kallas Enhetskryptering.
Enhetskryptering aktiverar du i Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Enhetskryptering. Funktionen ställer en del krav på datorn. Precis som Windows 11 måste du ha en aktiv tpm-modul (den används för att generera och lagra krypteringsnycklar) som måste stödja Modern Standby, och Windows måste vara installerat med uefi och gpt-partitionskarta, inte biosläge och mbr-partitionskarta. Dessutom måste du vara inloggad med ett Microsoft-konto, och funktionen kan bara kryptera Windows startvolym.Om du har använt Bitlocker eller Enhetskryptering sedan datorn/disken var ny kan du använda Windows inbyggda nollställningsfunktion för att säkert radera alla privata filer. Om du aktiverade enhetskryptering eller Bitlocker innan du började spara några personliga data på datorn (och aldrig har stängt av krypteringen) kan du använda Windows nollställningsfunktion för att snabbt och säkert radera disken. Öppna Inställningar -> System -> Återställning och klicka på Återställ datorn. Välj Ta bort allt i dialogrutan som dyker upp så kommer både Windows och datorns tpm-modul nollställas, så att de gamla filerna är oåterkalleligt borta.
Så gör du om datorn inte kan starta
En trasig dator som inte längre kan starta kan vara ett större problem för datasäkerhet än en fullt fungerande. Kan du inte starta datorn alls kan du inte heller komma åt att radera hårddiskar och ssd:er. Om disken inte är krypterad innebär det att någon ganska enkelt kan plocka isär datorn, ta ut lagringen och komma åt dina personliga filer. Sannolikheten att någon gör det med en dator du tar till återvinning är måhända rätt låg, men inte noll och det finns saker du kan göra för att skydda dina data.
Enklast är att helt enkelt öppna datorn och locka ut lagringsenheten. I en stationär dator är det oftast väldigt enkelt och lagringen kan vara i form av en gammaldags magnetisk hårddisk, en 2,5-tums ssd (samma format som små hårddiskar) eller en modern nvme-baserad ssd på m.2-kort. Bärbara datorer har nästan alltid någon av de två senare, men kan i vissa fall även ha specialvarianter av ssd:er eller lagringskretsar fastlödda på moderkortet.
När du har tagit ut lagringen kan du försöka ansluta den till en annan dator, radera den säkert därifrån och sedan stoppa tillbaka den innan du säljer eller ger bort datorn. Går det inte kan du förstöra den så den garanterat blir oläslig. Med en ssd kan du till exempel borra genom varje lagringschipp.