Så gör du Gmail säkrare – och stoppar övervakningen
Googles mejltjänst Gmail är fylld med smarta funktioner, men många oroar sig säkerheten och integriteten. Så här skyddar du dig och dina personliga uppgifter.
Av Martin Appel
PC för Alla
En stor del av de smarta funktioner som finns i Gmail och andra tjänster är möjliga eftersom så många människor väljer att dela med sig av sin information till Google.
Vad Google gör är som bekant att samla in så mycket information som möjligt om alla sina användare. Detta används sedan för att ge oss ett stort antal smarta funktioner.
Det effektiva spamfiltret, de kraftfulla sorteringsverktygen och möjligheten att låta Gmail förutse vad du ska skriva, alla dessa funktioner är möjliga eftersom Google känner användarnas beteende.
Problemet är förstås att informationen inte bara används till att skapa smarta tjänster. Googles affärsidé är som bekant att samla in så mycket information som möjligt om oss användare för att på så sätt exponera oss för skräddarsydd reklam.
Känns det senare som ett hot mot din personliga integritet så finns det sätt att minska ned på informationsinsamlingen – till priset av att du får tillgång till färre smarta funktioner.
Nu är det förstås inte bara Googles övervakning som kan göra en Gmail-användare orolig. Ju mer information vi lagrar här, desto större behov har vi av att skydda den från olika sorters intrång.
I den här artikeln hittar du tipsen som gör att du kan känna dig tryggare.
Allt som handlar om att förändra Gmail styr du via menyn Inställningar. Om du använder datorn hittar du den genom att trycka på ikonen med ett kugghjul uppe till höger och sedan välja Visa alla inställningar.
I appen trycker du på menyknappen med tre streck uppe till vänster. Bläddra dig nedåt och välj Inställningar. Överst hittar du Allmänna inställningar för hela appen och strax under finns de inställningar som du gör för respektive mejlkonto.
Slå av personliga annonser
I Googles värld finns det två olika sorters annonser: Vanliga annonser och sådana som är personliga. De senare anpassas utifrån vad du gör på nätet. Tanken är alltså att de ska vara mer relevanta för dig, eftersom de speglar det du är intresserad av.
Känner du att det här är ett integritetsproblem kan du välja bort de personliga annonserna och bara få sådana som är allmänna. HUR? Öppna Inställningar och välj Allmänt. Gå ned till Prioriteringsmarkeringar för annonser och tryck på länken Du kan visa och ändra inställningarna här. Nu öppnas webbsidan adssettings.google.com. Om Personliga annonspreferenser är påslaget så ser du vad som styr annonserna för just dig, till exempel ålder, kön och språk. Du kan dock välja att slå av de personliga annonserna genom att föra reglaget till läget AV.
Ta bort prioriteringen
Gmail kan analysera inkommande meddelande för att avgöra vad som är viktigt. Det som styr är bland annat vad du har gjort med liknande meddelande tidigare. Vill du kan du koppla bort den här funktionen. HUR? Öppna Inställningar och välj Inkorgen. Gå ned till Prioritetsmarkörer och byt till Använd inte tidigare åtgärder som förslag för viktiga meddelanden.
(I appen saknas den här inställningsmöjligheten)
Skippa smarta funktioner…
Funktionen Smartskrivning handlar om att ge dig förslag på vad du ska skriva – utifrån vad du och andra har skrivit tidigare. Gmail kan helt enkelt fortsätta en mening som du har påbörjat. Tycker du att den här anpassningen känns obehaglig går den att stänga av. HUR? Öppna Inställningar och välj Allmänt. Gå ned till Smartskrivning och byt till Inaktivera skrivförslag. Välj sedan även Anpassning av.
(I appen öppnar du Inställningar, väljer ditt konto och tar bort bocken vid Smartskrivning i e-post.)
… och smarta svar
En liknande funktion kallas för Smartsvar och ger dig förslag på vad du kan skriva i ett svarsmejl. Även den här funktionen går förstås att ta bort. HUR? Öppna Inställningarna och välj Allmänt. Gå ned till Smartsvar och byt till Inaktivera smartsvar.
(I appen öppnar du Inställningar, väljer ditt konto och tar bort bocken vid Smartsvar i mejl.)
Dela inget innehåll
Om du vill kan du dela med dig av innehållet från din mejl, dina chattar och videor. Det ger dig fler smarta funktioner, men om det känns problematiskt när det gäller integriteten kan du ta bort funktionen. HUR? Öppna Inställningar och välj Allmänt. Gå ned till Smarta funktioner och anpassning och avaktivera funktionen. Gör sedan samma sak med alternativet direkt under. Det översta handlar om verktygen Gmail, Chat och Meet medan det undre handlar om alla produkter från Google.
(I appen öppnar du Inställningar, väljer ditt konto och tar bort bocken vid Smarta funktioner och anpassning.)
Säkra lösenorden
Med tanke på hur mycket känslig information vi lagrar i vår mejl är det helt nödvändigt att skydda den med ett säkert och bra lösenord som givetvis ska vara unikt för den tjänsten. När det gäller Gmail är det här förstås extra viktigt, eftersom samma inloggningsuppgifter även styr väldigt många andra tjänster.
Om du vet med dig att du har ett osäkert lösenord är det klokt att byta. För att ytterligare öka säkerheten kan du också använda något som kallas för Tvåstegsverifiering. Det här betyder att det inte räcker med att ha tillgång till ett lösenord för att logga in på en ny enhet, du måste också bekräfta inloggningen med din mobiltelefon. HUR? Tryck på din profilbild uppe till höger och välj Hantera ditt Google-konto. Välj Säkerhet och tryck på Lösenord om du vill byta det. Du kan också trycka på Tvåstegsverifiering och följa instruktionerna för att öka säkerheten. Läs mer i vår guide här.
(I appen kontrollerar du det här genom att trycka på din profilbild uppe till höger och välja Hantera ditt Google-konto).
Uppdatera telefonnumret
Något annat som är viktigt att uppmärksamma är risken att bli utelåst. Skulle du råka glömma bort ditt lösenord eller skulle någon misstänkt aktivitet förekomma är det viktigt att du har angett återställningsinformation. Det här ett telefonnummer och en alternativ mejladress som du kan använda för att bevisa din identitet eller för att återställa ditt lösenord.
Det är förstås klokt att kontrollera att den här informationen är korrekt – så att du fortfarande har tillgång till det angivna telefonnumret och mejladressen. I annat fall måste du förstås byta. HUR? Tryck på din profilbild uppe till höger och välj Hantera ditt Google-konto. Välj Säkerhet, och gå ned till Så här kan vi verifiera din identitet. Se till att de uppgifter som står där är riktiga – och uppdatera dem annars.
(I appen kontrollerar du det här genom att trycka på din profilbild uppe till höger och välja Hantera ditt Google-konto).
Skippa externa bilder
Rent teoretiskt kan bilderna i ett mejl vara en säkerhetsrisk, eftersom de kan innehålla skadlig kod – men också spåra din användning. Gmail har ett skydd mot detta, men om du vill öka säkerheten kan du stänga av bildhämtningen. Detta kan också vara klokt om du har en långsam internetuppkoppling eller en begränsad mängd data som du får använda.
Är du orolig kan du på samma sätt slå av Dynamisk e-post. Det är mejl som exempelvis innehåller ett frågeformulär eller fält som uppdateras – och som därför kan vara en teoretisk säkerhetsrisk. HUR? Öppna Inställningar och välj Allmänt, Bilder. Byt till Fråga innan du visar externa bilder. Direkt under finns även Dynamisk e-post och här kan du ta bort bocken vid Aktivera.
(I appen öppnar du Inställningar, väljer ditt konto och går till Datanvändning, Bilder. Du kan även ta bort bocken vid Aktivera dynamisk e-post.)
Mejla konfidentiellt
Vill du skicka känslig information kan du använda Gmails konfidentiella läge. Det hindrar mottagaren från att skicka vidare ett mejl eller kopiera dess innehåll. Du kan även skydda mejlet med ett lösenord och göra så att det försvinner efter en bestämd tid. HUR? Tryck på Skriv för att skapa ett nytt mejl och klicka på ikonen med ett hänglås och en klocka. Välj utgångsdatum och lösenordskrav och klicka på Spara. Nu kan du skriva och skicka som vanligt
(I appen väljer du de tre punkterna uppe till höger och byter till Konfidentiellt läge).
5 sätt att stoppa spammen
Irriterar du dig på all skräppost – eller upptäcker du att hederlig mejl försvinner? Här är fem saker du kan göra.
Gmail har ett effektivt spamfilter. Det är inbyggt, och går varken att avaktivera eller ändra. Det du däremot kan göra när du får spammeddelande i din inkorg är att trycka på Rapportera skräppost (ikonen med ett utropstecken). Nu skickas en rapport till Gmail, vilket gör att deras spamfilter blir bättre. Det aktuella mejlet hamnar dessutom i din spammapp. Upptäcker du att du har gjort fel kan du klicka på Ångra-knappen som visas under några sekunder.
Spammen kastas inte omedelbart. Den hamnar i stället i ”karantän” i mappen Skräppost. Skulle du av misstag markera något som spam är det inget problem. Klicka på Mer i vänstermenyn och öppna mappen Skräppost. Leta upp mejlet du vill ”vitlista” och välj Inte skräppost.
Ibland klassar Gmail av misstag även ”hederliga mejl” som skräppost. Om du väntar på ett mejl som aldrig kommer kan det vara klokt att titta i mappen Skräppost. Mappen töms automatiskt efter 30 dagar, så du måste rädda mejlet innan dess (se tipset ovan).
Ett alternativ till att markera mejl som skräppost är att själv blockera en adress. Öppna mejlet, tryck på de tre punkterna högst upp till höger och välj alternativet Blockera NN. För att se vilka du har blockerat väljer du Inställningar och klickar på Filter och blockerade adresser. Leta upp adressen och välj Avblockera om du inte längre vill stoppa den.
Ett bra sätt att minska problemet med spam är att använda flera mejladresser. Genom att ha en huvudadress som du använder med stor försiktighet och en ”slaskadress” som du uppger i sammanhang som kan vara riskabla så minskar du problemet.