Fler tester av bärbara datorer
- Bästa laptop med högst prestanda
- Bästa laptop under 8 000 kronor
- Bästa laptop under 10 000 kr
- Lättviktare: Bästa tunna laptop
- Lättviktare: Bästa tunna laptop – under 10 000 kronor
En bra laptop kan innebära en som är så tunn, lätt och bärbar som möjligt, byggd för maximal mobilitet. Eller så kan det gå andra vägen, och tillverkare tävlar om att stoppa in så mycket prestanda och teknik som möjligt i något som fortfarande kan kallas bärbart, även om det kan vara ryggknäckande tungt.
De flesta av oss vill nog ha något mellanting, en bra balans mellan goda prestanda, praktisk användbarhet när du har datorn hemma, och ett behändigt format som går att lätt stoppa i en väska och ta med sig vid behov. Och gärna inte orimligt dyrt.
Då faller valet allt som oftast på den klassiska 15-tummaren, där det finns många kvalitetsmodeller att välja mellan med pris på mellan 12 000 och 15 000 kronor. Eller 15,6 till 16 tums skärmformat som det egentligen handlar om. De har ungefär samma yttermått, och skillnaden på 15- och 16-tummare är att 16-tumsskärmar är i 16:10-format istället för 16:9, med extra rader pixlar på höjden. En 1080p eller 1920×1080-skärm blir 1200p, eller 1920×1200 utan att bli bredare. Det ger lite mer yta, praktiskt till exempel vid skrollning på webbsidor. Men enorm skillnad är det inte.
Likheter och skillnader
De väger för det mesta runt två kilo, har för det mesta just en 1080p eller 1200p-skärm med goda egenskaper för kontorsjobb och surf, och har som minst moderna kontorsprestanda med en Intel Core i5 eller Core i7-processor, eller motsvarande Ryzen 5 eller Ryzen 7 från AMD. Varenda dator vi testat på senare tid med dessa förutsättningar har också 16 gigabyte ram-minne, och en 512 GB eller 1 TB stor ssd för lagring.
Trots många likheter så skiljer sig datorerna i denna klass åt på flera sätt. I den här sammanställningen finns tester av tre typer av datorer: Kontors-laptops för hemmet, gaming-laptops och skapar-laptops. Hemmakontorsdatorer har fokus på rätt prestanda och hårdvara för att surfa, hålla videomöten, köra Office och göra lättare mediejobb. En bildskärm med lite bättre kontrast och färger, och ett försök till behagligt tyst fläktkylning och god batteritid är viktigt.
Gaming har andra krav, och vill du spela datorspel på din laptop behöver du ett kraftfullt grafikkort och processor med högre effekt som kan hålla höga prestanda under längre tid. Du vill också ha en skärm med 120 Hz bildfrekvens eller mer och gärna kort svarstid, så att spel flyter på bra utan att hacka. Men detta sker då med kortade batteritid, högre vikt, högljudd kylning och sämre övrig bildkvalitet i skärmen.
Kreativitet kostar
Slutligen har vi datorer byggda för kreativt skapande. Det innebär att de har viss extra grafikprestanda, men inte nödvändigtvis lika kraftfull som i en utpräglad speldator, och en skärm som prioriterar hög upplösning, stort färgomfång och hög färgkorrekthet över snabb frekvens. Kylningen kan även här bli lite högljudd. Det är sällan dessa datorer är så billiga som 15 000 kronor, men en laptop med vissa ambitioner åt det hållet lyckades kvala in under pristaket och är med i testet.
Under året har två klassiska tillverkare fallit bort från laptoptillverkare som PC för Alla testar, Dynabook (tidigare Toshiba) och Fujitsu. De har under många år levererat datorer främst till företag, men har också funnits att köpa i butiker. Det ser det ut att bli ändring på. Fujitsu har meddelat att de inte längre säljer datorer med distribution till vanliga återförsäljare. Och Dynabook lade i våras ned Sverigeverksamheten helt.
Vi skriver framför allt om konsumentprodukter, men gör ingen skillnad på datorer, så länge en vanlig svensk privatkund kan köpa dem. Därför har det blivit en del företagsdatorer som Lenovo Thinkbook och HP Elitebook under åren. Men då alla andra tillverkare har en gedigen uppsättning konsument-laptops är det dem jag tagit in och testat här.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi kontaktade samtliga större datortillverkare tillgängliga för konsumenter i Sverige, och bad dem skicka sin bästa 15-16-tummare för under 15 000 kronor. Alla utom Microsoft och Apple, då inga aktuella Surface Laptop eller Macbook i rätt storlek har så lågt pris. Samtliga leverantörer svarade och sju av åtta hade modeller att ställa upp med. Startfältet kompletterades med ett test som gjordes tidigare under våren av en passande Acer-laptop.
Datorerna testades en och en, fabriksnya eller systemåterställda, och med samtliga tillgängliga uppdateringar av system, bios och drivrutiner. Prestanda mättes med senaste versionerna av Cinebench, Geekbench och Crystal Diskmark. Batteritid mäts under full processorlast och full skärmljusstyrka, samt med passiv processor och minsta synliga skärmljusstyrka. Övriga kvaliteter bedömdes under två till tre dagars blandad användning, inklusive webbsurf, videoströmning och arbete i Microsoft Word och Excel samt Adobe Photoshop. Datorer med spelgrafik har även testats med en uppsättning blandade spel från Steam och Xbox.
Acer Aspire Vero 15 – grön laptop från Acer

Fördelar
- Ett grönare alternativ
- Bra skärm för arbete och media
- Bra batteritid
- Gott om portar
Nackdelar
- Prestanda inte i topp
- Obekvämt kantig design
- Onödigt högljudd kylning
- Trista högtalare
Första Vero fick bonuspoäng för ambitionen att vara en del av kretsloppet och ha hållbar design. Så generöst kan inte en uppföljare bedömas. Det är i princip samma dator som föregångaren, fast med marginella hållbarhetsförbättringar. Datorn i sig är godkänd för sitt pris, men snabbare processor hjälper inte när den underpresterar och fläktarna väsnas.
Betyg: 3 av 5
Testad: Mars 2023
Processor: Intel Core i7-1255U, 6st Performance upp till 4,8 GHz + 8st Efficient upp till 3,6 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB
Asus Vivobook 16X Oled: Mycket kraft – men ingen oled

Fördelar
- Höga prestanda för pengarna
- Passar både för surf, jobb och lättare spel
- Bra bildskärm, trots utebliven oled
- Relativt lätt
Nackdelar
- Äldre hårdvara
- Måttlig batteritid
- Något plastig konstruktion
Väl beprövad hårdvara, en skärm som håller hög nivå för prisklassen, och behagligt dämpad kylning trots höga prestanda. Denna 16 tums Vivobook ger dig mycket för pengarna. Av allt utom batteritid, i alla fall.
Betyg: 4 av 5
Testad: Juli 2023
Produktnamn: Asus Vivobook 16X K3605ZC-N1131W
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i7-12650H, 6st Performance upp till 4,7 GHz + 4st Efficient upp till 3,5 GHz
Grafik: Nvidia Geforce RTX 3050, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 16 tum blank ips, 1920×1200 bildpunkter
HP Envy X360 15: Välbyggd Ryzen-laptop med pekskärm

Fördelar
- Hög byggkvalitet
- Bra pennkontroll
- Utmärkt ljud och webbkamera
Nackdelar
- Inte i topp prestandamässigt
- Måttlig batteritid
- Något blek skärm
Om du inte kan ha dedikerad skribordsplats för en stationär dator så är det här ett bra hemmakontorsalternativ, för just alla dina kontorssysslor, från Office till videokonferens. Skärmen och prestanda räcker dock inte till mer, och kort batteritid gör datorn mindre mobil än den kunde varit.
Betyg: 3,5 av 5
Produktnamn: HP Envy X360 15-ey0036no
Testad: Juli 2023
Tillverkare: HP
Processor: AMD Ryzen 7 5825U, 8st kärnor upp till 4,5 GHz
Grafik: AMD Radeon RX Vega 8
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum ips, 1920×1080 bildpunkter, multitouch
Lenovo Yoga 7 16IRL8 82YN001HMX

Fördelar
- Goda prestanda
- Stor, högupplöst skärm
- Hög byggkvalitet
- Utmärkt batteritid
Nackdelar
- Skärmen når inte proffsnivå
Lenovo håller hög nivå på nästan allt i denna Yoga-dator, och viktiga enskilda saker som skärm, webbkamera och batteritid är bättre än man kan begära. Mycket mer är det svårt att begära av en 16-tummare för under 15 000 kronor.
Betyg: 4,5 av 5
Produktnamn: Lenovo Yoga 7 16 16IRL8 82YN001HMX
Testad: Juli 2023
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7-1360P, 4st Performance upp till 5 GHz + 8st Efficient upp till 3,7 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 Gb ddr5
Lagring: 1 TB ssd, plats för micro sd
Bildskärm: 16 tum blank ips, 2560×1600 bildpunkter
Medion Erazer Crawler E40: Mycket prestanda för pengarna

Fördelar
- Höga prestanda till rätt pris
- Bra tangentbord och mus
- Snabb skärm
Nackdelar
- Bleka färger i skärm
- Tung, tjock och kantig
- Kort batteritid
Medion visar att de kan leverera mycket laptop för lite pengar, och prestanda går det inte att klaga på. De gör det dock inte med särskilt mycket finess, och denna tjocka, tunga dator blir bara värd sin slant om du spelar mycket spel.
Betyg: 3,5 av 5
Produktnamn: Erazer Crawler E40 MD 62518
Testad: Juli 2023
Tillverkare: Medion
Processor: Intel Core i5-13500H, 4st Performance upp till 4,7 GHz + 8st Efficient upp till 3,5 GHz
Grafik: Nvidia Geforce RTX 4050, 6 GB
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter, 144 Hz
MSI Cyborg 15: Prisvärd spelgrafik, och inte mycket mer

Fördelar
- RTX 4060 till bra pris
- Kompakt och inte alltför tung
- Snabb skärm
Nackdelar
- Underpresterande cpu
- Blek bild och trist ljud
- Högljudd kylning
- Kort batteritid
Det är för prisvärd bärbar gaming som du skaffar denna dator, och bara om spelprestanda är viktigare än annan prestanda, och om det är viktigare att det går snabbt än att det är vackert på skärmen. Eller låter bra.
Betyg: 2,5 av 5
Produktnamn: MSI Cyborg 15 A12VF-022NEU
Testad: Juli 2023
Tillverkare: MSI
Processor: Intel Core i5-12450H, 4st Performance upp till 4,4 GHz + 4st Efficient upp till 3,3 GHz
Grafik: Nvidia Geforce RTX 4060, 8GB
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter, 144 Hz
Samsung Galaxy Book 3 lever inte upp till sitt pris

Fördelar
- Tunn och lätt för 15 tum
- Bra batteritid
Nackdelar
- Svaga prestanda
- Blek bildskärm
- Ganska plastig
Det här är den svagaste av de Samsung-datorer jag har testat i år. Både i rena specifikationer, kvalitet och prisvärde. Den är inte direkt underkänd, men det finns mer dator att få om du ska spendera 12 till 13 tusenlappar, så ta dig tid att leta alternativ.
Betyg: 3 av 5
Produktnamn: Samsung Galaxy Book 3 NP750XFG-KB8SE
Testad: Juli 2023
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i5-1355U, 2st Performance upp till 4,6 GHz + 8st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för micro sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter