Låt Linux rädda din gamla dator – helt gratis
Alla har vi väl en eller flera gamla datorer som står undanstoppade någonstans och inte längre används eftersom de känns för gamla och trötta. Förmodligen har de urgamla operativsystem som inte längre stöds, exempelvis Windows XP eller Windows Vista. Säkerheten är usel och de går inte att uppgradera.Andra har en hyfsat ny dator som fortfarande tuffar på bra, men som ändå inte når upp till Microsofts högt ställda krav för Windows 11 som släpps i höst. Windows 10 stöds visserligen till 2025 men den som inte har lust att skaffa ny dator bara för att kunna köra senaste Windows kan kika på ett annat alternativ.
I båda fallen kan svaret vara Linux, ett operativsystem som fungerar på allt från uråldriga och långsamma hemdatorer till superdatorer. Det är också en bra lösning om du har dåligt med pengar och helt enkelt inte har råd med en uppgradering.
Inte längre krångligt
Många är rädda för Linux, eftersom de har hört att det är så invecklat och krångligt att använda. Men så är det inte alls, inte numera. Det enda lilla motstånd som finns är att det är annorlunda – du måste lära om lite av det du vant dig vid med Windows och Windowsprogram.Linux är ett gratis operativsystem som har funnits sedan början av 90-talet, och har sedan nått en användarbas som spänner över industrier och kontinenter. Linux finns överallt, till exempel i telefoner, bilar och kylskåp. Det driver det mesta av internet, vetenskapliga superdatorer och världens börser. Linux är ett av de mest pålitliga och säkra operativsystem som finns.
Det finns en mängd olika varianter av Linux, utvecklade med olika ändamål i syfte. En del av dessa så kallade distributioner är gjorda för att driva servrar så stabilt och säkert som möjligt, andra för att kunna användas på riktigt gammal hårdvara utan att vara för långsamt. För den som funderar på att byta från Windows är det förmodligen ett modernt gränssnitt, enkelhet, lättåtkomliga program och brett mjukvarustöd som är viktigast, vilket du finner i olika ”Desktop”-varianter.
Vad är Linux?
Linux består av ett antal delar:- Bootloadern. Mjukvaran som hanterar datorns startprocess. För de flesta användare kommer detta helt enkelt att vara en skärm som dyker upp som så småningom försvinner när själva operativsystemet startas.
- Kärnan. Det här är den enda delen av det hela som faktiskt heter Linux. Kärnan är operativsystemets lägsta nivå och hanterar processor, minne och kringutrustning. Linux är en så kallad monolitisk kärna och är en stor och komplex skapelse.
- Daemoner. Det här är bakgrundstjänster (utskrift, ljud, schemaläggning och liknande) som antingen startar från början eller efter att du loggat in på skrivbordet. Motsvarar Windows tjänsteprocesser som du kan se i aktivitetshanteraren.
- Terminalen. Terminalen, eller skalet (shell) är en kommandoradstolk, ungefär som Kommandotolken i Windows. Den låter dig styra datorn via kommandon som skrivs in i ett textgränssnitt. Olika distributioner kan ha olika namn på själva programmet, eller terminalemulatorn som det också kallas.
- Grafisk server. Det här är delsystemet som visar grafiken på din bildskärm. Det finns i princip två: Gamla X Window Server (X11 eller bara X) och moderna Wayland. Wayland har varit på gång många år och är både säkrare och effektivare, men är fortfarande inte helt i paritet med X funktionsmässigt och har inte blivit standard än.
- Skrivbordsmiljö. Detta är den del av Linux som vanliga användare faktiskt interagerar med, precis som i Windows. Det finns många skrivbordsmiljöer att välja mellan (Unity, Gnome, Cinnamon, Enlightenment, KDE, XFCE, med flera). Varje skrivbordsmiljö innehåller inbyggda program (till exempel filhanterare, konfigurationsverktyg, webbläsare, spel och annat). Gnome och KDE är de största, följt av XFCE. Många stora Linux-distributioner finns i olika ”smaker” med olika skrivbordsmiljö.
- Applikationer. Skrivbordsmiljöer erbjuder inte ett fullt programutbud. Precis som till Windows finns det till Linux tusentals högkvalitativa mjukvarutitlar som enkelt kan hittas och installeras. De flesta moderna Linux-distributioner inkluderar App Store-liknande verktyg som centraliserar och förenklar installationen, men du kan även lära dig att hitta, installera och avinstallera program via terminalen.
Alla dessa delar finns där, precis som motsvarande i Windows, men du märker inte så mycket av dem i ett modernt Linux. Det är bara att tuta och köra.
Många varianter
Till skillnad från Windows 10 finns det inte en enda version av Linux, utan en stor mängd olika så kallade distributioner. Linux-distributioner tar Linux-kärnan och kombinerar den med annan mjukvara som GNU-kärnverktyg, grafisk server, en skrivbordsmiljö, webbläsare och andra program, teman för systemets utseende och diverse annat.Varje distribution förenar en kombination av dessa element till ett komplett operativsystem som du kan installera. De har alla olika utseende och hanteras inte heller exakt likadant. De är också olika svåra att vänja sig vid.
Det finns en handfull stora distributioner och många mindre som utgår från någon av de större och bygger vidare. Debian är en av de ursprungliga och största distributionerna, men Ubuntu, som bygger på Debian, har gått om och har idag fler användare. Linux Mint är en nybörjarvänlig variant av Ubuntu (och därmed ”barnbarn” till Debian).

För den här artikeln har vi valt Manjaro, som bygger på Arch Linux och är känt för att fungera bra på många olika datorer, inte minst laptops. Den finns med olika skrivbordsmiljöer och vi har valt KDE eftersom det liknar Windows mest.
När du har din Linuxinstallation igång kan du göra nästan exakt samma saker som du tidigare använde Windowsdatorn till. Programutbudet är enormt och det mesta är gratis. Behöver du något Windowsprogram går det ofta att ordna, antingen via emulatorn Wine eller i en virtuell maskin.
Guide: Så installerar du Linux steg för steg
1. Börja med att ladda ned den distribution du valt, i vårt fall alltså Manjaro med KDE. Du kan också behöva välja mellan 32 och 64 bitar. Välj alltid 64-bitars om din dator stöder det och du inte har någon särskild orsak att välja 32-bitars. 64-bitarssystem kan fortfarande köra 32-bitarskod men inte tvärt om. Filen du får är en skivavbildning, en iso-fil.2. Idag är det få som använder dvd-brännare, det är helt enkelt snabbare och enklare att installera med ett usb-minne. Använd det lilla Windowsprogrammet Rufus, som du kan hämta på rufus.akeo.ie. Starta programmet, välj ditt usb-minne högst upp under Device och klicka sedan på cd-symbolen. Bläddra fram din iso-fil. Välj ISO Image till vänster om cd-symbolen. Klicka på Start och vänta medan usb-minnet skapas.

3. Ditt färdiga minne kan du nu använda för att starta den dator som ska bli Linuxmaskin. Placera din usb-sticka i datorn och starta den.
Nu gäller det att tala om för datorn att den ska starta från minnet, inte från hårddisken. Det görs genom att hålla ned en tangent, vanligtvis F8 eller F12, när datorn startar. Du bör se en text i startfönstrets nederkant som säger Press F12 to select boot device eller något liknande, beroende på biosversion.
Du möts då av en meny där du kan välja att starta från en usb-enhet. Finns ingen sådan startmeny måste du i stället använda den tangent som leder till biosinställningarna, normalt F2 eller Del. Leta reda på inställningarna för Boot och ändra till att usb ska starta före hårddisken. Glöm inte att ändra tillbaka när du är klar. På en del moderkort kan du istället välja något i stil med ”boot override” med vilket du kan välja att starta från en specifik enhet en gång utan att ändra standardinställning.


5. Starta installationsprogrammet, på Manjaro är det knappen Launch Installer i välkomstfönstret som visas. På följande sidor får du välja språk, region och lite annat samt fylla i ett användarnamn och lösen innan installationen kan påbörjas.

6. Ett viktigt steg är där du väljer hur hårddisken ska formateras. Om du vill skriva över Windows och allt annat på datorns interna lagring väljer du att radera disken. Annars behöver du partitionera den och det blir lite krångligare. Med en stationär dator kan det vara smart att stoppa i en extra hårddisk eller ssd enbart för Linux, så att du kan starta om till Windows om du ger upp eller måste komma åt något där.

7. När du får ett meddelande om att installationen är färdig, ta ur usb-minnet och klicka på Starta om nu. Efter omstarten möts du av en välkomstruta och beroende på distribution kan du även få upp andra meddelanden och automatiskt öppnade program. På Manjaro öppnas ett program kallat Manjaro Hello som bland annat hjälper dig snabbt installera diverse tredjepartsprogram du kan behöva, som webbläsare, officepaket och annat.

8. Nu är du redan igång. Enklare och mer smärtfritt kan det knappast bli. Nu gäller det bara att vänja dig vid skillnaderna mot Windows. Allting är ganska likt, men ändå väldigt annorlunda… Efter en tids användning har du nog fått kläm på det.
6 Linuxdistributioner som passar nybörjare och Windows-användare
Gör dig hemmastadd i Linux
Som vi redan sagt är Linux enkelt. Du behöver nog inte särskilt lång tid för att det ska kännas naturligt. Med skrivbordsmiljön KDE är mycket sig likt och många saker känns igen från Windows:Startmeny. Fungerar snarlikt Windows. Du kommer åt alla program och kan stänga av datorn. Du hittar de senast använda programmen längst till vänster och kan precis som i Windows börja skriva namnet på önskat program för att snabbt få fram det. Till skillnad från Windows visas ingen reklam.
Panel. Detta är vad Windows kallar Aktivitetsfältet, fältet längst ned där aktiva program syns och där du kan fästa program för enkel åtkomst. Högerklicka för att göra inställningar. Längst till höger finns statusfält precis som på Windows, där du kan högerklicka för att komma åt inställningar och annat för varje funktion.

Systeminställningar. Motsvarigheten till Kontrollpanelen och Windows 10:s Inställningar. Här hittar du alla inställningsmöjligheter du kan behöva. Du hittar det i startmenyn, på Manjaro under både Favoriter och Inställningar.
Skrivbord. Används som i Windows. Högerklicka för att snabbt komma åt inställningar eller byta bakgrund.

Filhanterare. Ett program som motsvarar Utforskaren. På Manjaro heter det Dolphin men andra distributioner kan ha andra namn, som Filer.
Precis som på Windows sköter program om sina egna menyer och det finns ingen centraliserad menyrad som på Mac. Program som Firefox och Thunderbird är mer eller mindre identiska på Linux och Windows.
Så hämtar du program
Din fräscha Linuxinstallation innehåller redan en hel del program, som webbläsaren Firefox, e-postprogrammet Thunderbird och mediaspelaren VLC. Men du kan säkert komma på fler program du behöver för att vara produktiv med din dator. När du vill installera ett program i Windows måste du oftast hitta det på internet, ladda ned det och dubbelklicka för att starta installationen. I Linux fungerar det annorlunda.Alla distributioner har en pakethanterare, ett program som håller koll på installerad mjukvara och hjälper dig installera och ta bort program. De flesta har ett grafiskt gränssnitt till detta. På Manjaro heter det pamac men kallas Lägg till/Ta bort programvara, ungefär som i Kontrollpanelen på Windows. På andra distributioner kan det till exempel heta Programhanteraren.

I Lägg till/Ta bort programvara finns tre flikar längst upp: Surfa, Installerade och Uppdateringar. Under surfa kan du bläddra bland tillgängliga program och sortera utifrån kategori och annat, men om du vet vad du är ute efter är det enklast att använda sökfunktionen längst upp till vänster. Installerade-fliken visar allt du redan har installerat. Tryck på Ta bort för att avinstallera eller på namnet för att se mer info och till exempel installera om ett program.
Klicka på merknappen uppe till höger och välj Inställningar. Den inställning vi rekommenderar att börja med är att kryssa i Leta efter uppdateringar och Ladda automatiskt ned uppdateringar, så slipper du gå in och hämta uppdateringar för hand. I Manjaro uppdateras enskilda systemkomponenter var för sig istället för alla på en gång vilket annars är vanligt.
18 program du inte vill missa
- Audacity (ljudredigering)
- Chromium (webbläsare)
- Deluge (bittorrent)
- Gimp (bildredigering)
- Rawtherapee (avancerad bildhantering)
- Pinta (enkel bildbehandling)
- Krita (rita och måla)
- Blender (3d-grafik)
- Dropbox
- Okular (pdf-läsare)
- Enpass (lösenordshanterare)
- OBS Studio (livestreaming och skärminspelning)
- Timeshift (klonbackup)
- Skype
- Spotify
- Minecraft
- Steam (för spelare)
- Wine (för att köra Windowsprogram)