Släktforska med dna – vi testar 4 populära tjänster
Att upptäcka sitt ursprung genom släktforskning lockar allt fler. En anledning kan vara populära tv-program som Allt för Sverige, medan en annan mer påträngande anledning är all reklam för släktforskningssidor med dna-test som syns ganska precis överallt. Men vad skiljer de olika tjänsterna åt? Vad får vi egentligen ut av ett dna-test – och är de pålitliga?
För att få svar på dessa frågor har vi testat fyra av de tjänster som är störst bland svenska användare: Family Tree DNA (FTDNA), Ancestry, 23andme och Myheritage. Vi har valt att begränsa jämförelsen till hur dna-testerna fungerar, hur enkla hemsidorna är att använda och navigera, vad vi faktiskt får ut av dna-matchningar, vilka extratjänster som erbjuds och vad som kostar extra.
Vi har också valt att mestadels rikta in oss på dna-matchning till möjliga släktingar, det vill säga basfunktionerna för varje tjänst. För den som vill ha mer information har till exempel 23andme och Myheritage även ett hälsotest, medan Family Tree DNA erbjuder mer avancerade släktskapstester.
Läs även: Så kommer du igång med släktforskning på nätet
Resultat tar tid
Efter att ha beställt ett dna-kit dröjer det en till två veckor innan de kommer fram till oss. Samtliga dna-kit ser likartade ut och innehåller allt som behövs för att samla in och skicka tillbaka dna-proverna.Insamlandet av dna sker på två sätt: med Family Tree DNA och Myheritage ska en bomullssvabb gnuggas i insidan av vardera kind i 30 sekunder, medan ett provrör ska fyllas med saliv för Ancestry och 23andme. Det sistnämnda systemet är svårare att utföra, speciellt då vi inte får dricka eller äta något minst 30 minuter innan testet.

Fasta och valfria kostnader
Startpaketen för dna-testerna ligger på liknande priser hos samtliga tjänster, men håll ögonen öppna efter frekventa reor.Det finns också olika verktyg som hjälper dig med ditt släktforskande, till exempel uppgifter hämtade från digitaliserade kyrkoböcker och diverse arkiv. Bäst på den delen är Myheritage och Ancestry, men det krävs ett års- respektive månadsabonnemang för att få tillgång till alla tjänster och hjälpmedel.
Om du vill släktforska utan att behöva betala för dna-matchningar och andra hjälpmedel kan du använda Riksarkivets digitala arkiv och databaser.
Oklara träffar
Något som är värt att tänka på är att oavsett tjänst så innebär ett dna-test inget facit för hur din släkt ser ut. Det krävs en hel del tid för att knyta samman dna-trådarna. Det är enbart personer som har skickat in sitt dna som syns i listorna, så har du otur har kanske ingen av dina närstående släktingar skickat in ett dna-test till den tjänst du valt.Med lite tur har kanske en av dina avlägsna släktingar redan byggt ihop ett stort träd av delar av din släkt. Vill du ha större chans på träff kan det därför vara bra att på förhand bestämma om du främst ska leta efter släkt i till exempel Europa, USA eller Asien.
Tjänsternas dna-tester ger också tydlig information om ditt ursprung, men hur väl den stämmer är minst sagt oklar. Att vi är cirka 5 procent finnar är alla tjänster överens om. Däremot varierar den skandinaviska biten stort: mellan 57 procent och 95 procent. Enligt en tjänst har vi våra rötter i Storbritannien, medan en annan säger Tyskland/Frankrike.
Anledningen till de stora skillnaderna är att dna:t jämförs med matchande användares nuvarande boendeort, inte egentlig bakgrund – även om det så klart finns ett samband.

Risker att tänka på
Det är också värt att tänka på de risker som finns med dna-tester. Den största risken, som företagen också varnar för, är okända och oönskade släktband – eller att du kan få vetskap om genetiska sjukdomar.Något än mer allvarligt är om obehöriga får tag i din genetiska information. Vad händer om ditt försäkringsbolag får vetskap om att du har gener för att eventuellt få en sällsynt sjukdom? Eller om en eventuell arbetsgivare får veta att du har en hög risk att få tidig Alzheimers? Det kan låta som en överdriven dystopi, speciellt för oss i Sverige, men nätkriminella har redan försökt komma åt liknande uppgifter i utpressningssyfte.
Även it-säkerhetsföretagen har höjt ett varningens finger för de risker som potentiellt sett kan uppstå när man använder sig av tjänsterna.
– Den attacken utfördes med syftet att hackare skulle kunna hålla dna-profiler som gisslan och sälja tillbaka dem till användarna. Det var en ögonöppnare för branschen. Plötsligt insåg man varför nätkriminella var så intresserade av dna-uppgifter, kommenterade exempelvis Fredrik Möller, Nordenchef på Proofpoint, intrånget mot det drabbade företaget Myheritage.
Risken att bli drabbad av den typen av intrång hos de seriösa aktörerna får däremot anses vara låg. Det finns dock en rad mer suspekta företag som erbjuder dig att ladda upp dina dna-data från en annan tjänst, för att du sedan ska få all möjlig information helt gratis. Gör inte det.
Å andra sidan är det inte bara intrång vi ska vara oroliga för. Family Tree DNA har till exempel fått be om ursäkt för att de hemlighållit att FBI fick tillgång till deras databas. Något annat som oroar vissa släktforskare är att databaserna helt sonika säljs till tredje part.
Så har vi betygsatt
För att övergå till en mer positiv ton ska det nämnas att vi har fått fram en hel del information om vårt ursprung tack vare de fyra tjänsterna. Med hjälp av dna-träffar och en hel del grävande har vi lyckats spåra släktträdsgrenar ända till 1700-talets början, och även fått en del roliga berättelser. Innan vi började visste vi knappt vad föräldrarna till våra far- och morföräldrar hette.Hur bra varje tjänst är beror dock dels på vad du är ute efter, dels på tur. De betyg vi har gett är baserade på våra helhetsintryck av tester, tjänster och hemsidor, men de ska inte ses som ett regelrätt facit över vilken tjänst som är bäst.
Om du till exempel inte vill betala för abonnemang är Ancestry och Myheritage hårt begränsade och återvändsgränderna är många. Om du är villig att betala erbjuder de å andra sidan utmärkta sökverktyg och hjälpmedel. Om du istället är mer intresserad av att komma i kontakt med eventuella släktingar kan Family Tree DNA eller 23andme kanske vara det du ska satsa på tack vare bättre meddelandesystem.
En annan viktig, och tyvärr turbaserad, faktor är hur många dna-träffar du får – det vill säga hur många av dina släktingar som har skickat in ett dna-test via samma tjänst. I bästa fall får du dussintals relativt närstående träffar med stora släktträd. I värsta fall hittar du ingenting användbart.
Myheritage
Myheritage: Gott om smarta funktioner – för den som vill betala
Myheritage ger det bästa första intrycket av dna-kitten. I den skumgummiklädda insidan ligger testmaterial och ett returkuvert, samt instruktioner för hur du utför testet och skapar ett konto på deras hemsida. Instruktionerna är på engelska, men tydliga bilder gör det enkelt att förstå vad som ska göras.Vad gäller hemsidan är den i stort sett helt på svenska, och de flesta funktioner är relativt enkla att förstå och använda. Ibland hamnar vi dock på sidor med engelsk text, och vissa sidor är uppenbart maskinöversatta. För det mesta är den däremot lättnavigerad och ny information märks tydligt upp, oavsett om det rör sig om dna-träffar eller nytillagda funktioner.

Nära och avlägsna släktingar
Själva dna-träffarna är uppdelade i två grupper: storfamilj och avlägsna släktingar. I storfamiljen fick vi fem träffar, varav tre var kända sedan tidigare – och det uppskattade släktskapet stämde helt.En av de övriga träffarna hade ett släktträd där vi enkelt kunde lokalisera gemensamma släktingar. Den sista personen hade varken släktträd eller svarade på meddelanden, så trots en hög matchning förblir släktskapet oklart.
Gruppen med avlägsna släktingar är betydligt större med över 5300 träffar. Där lyckas vi dessvärre inte nysta ut några släktband ens bland de högsta träffarna, trots att Myheritage har en smart funktion kallad Theory of Family Relativity som kunde ha varit till hjälp. Funktionen går automatiskt igenom släktträden och visar upp de troligaste länkarna. Det kräver dock att du och den matchande personen har skapat relativt välfyllda släktträd, vilket inte fanns i vårt fall.

Lättarbetat släktträd
Att skapa släktträd hos Myheritage är enkelt, och blir ännu enklare med de många hjälpmedel som finns tillgängliga. Genom att skriva in uppgifter såsom namn, ort, födelsedatum och eventuellt dödsdatum på släktingar två-tre generationer bort får vi snabbt upp förslag på både föräldrar och syskon.Förslagen kommer från både diverse arkiv, skrifter och böcker som har digitaliserats, samt släktträd som andra användare har skapat. Flera av de uppgifter vi får upp som tips stämmer dock inte, så det är viktigt att inte bara godkänna allt som dyker upp. Då kan släktträdet snabbt spåra ut, fel som dessutom riskerar att leta sig vidare.

Extra avgifter
För att få full tillgång till databaser, hjälpmedel och tjänster behövs dock någon form av årsabonnemang. Det finns flera abonnemang att välja på och vad de kostar och innehåller finns specificerat i en tydlig prislista.Det är också bra att veta att ett dna-test inte ger fri tillgång till de digitala arkiv eller hjälpfunktioner som Myheritage tillhandahåller.
Samtliga abonnemang betalas årsvis.
Sammanfattning

Fakta: MyHeritage
Hemsida: myheritage.se
Testat: Oktober 2019
Pris för ett test: 650 kronor
Abonnemang: Ja, årsvis
Språk hemsida: Svenska
Storlek på databas (cirka): 3,5 miljoner
Beställ dna-test från MyHeritage här!

I stort sett helt på svenska.
Lättnavigerad hemsida.
Smidiga hjälpmedel för att söka släktingar och bygga släktträd.

Vi hamnar emellanåt på engelska sidor, som ibland är konstigt översatta.
De flesta sökverktyg ligger bakom betalväggar med årsavgift.
Många ”felaktiga” förslag i släktträdsbyggandet.
Ancestry
Ancestry – störst databas, men mest amerikanska träffar
Ancestry säger sig vara marknadsledande inom dna-tester för släktforskning och med en databas bestående av fler än 20 miljoner användare borde chansen för många dna-matchningar vara hög. Så är emellertid inte riktigt fallet. Antalet träffar på över 17 500 personer är visserligen högre än de andra tjänsterna tillsammans, men resultatet överraskar oss.
Amerika i topp
Högst upp på vår lista hamnar två sysslingar, fyra bryllingar och därefter 250 pysslingar. Oväntat nog är i stort sett samtliga höga dna-matchningar amerikanska. Inget fel med det, snarare tvärtom om det är vad som eftersöks, men en klar nackdel om du söker svensk släkt.Vi kände inte igen någon av våra dna-matchningar sedan tidigare, men en träff hade ett släktträd där vi enkelt kunde lokalisera gemensamma släktingar. Tråkigt nog gällde det inte de amerikanska matchningarna. Inte heller fick vi några svar på meddelanden som skickats.

Stort digitalt arkiv
Just släktträdsbyggandet är en del som Ancestry gör bra. Precis som hos Myheritage får vi snabbt upp tips om eventuella släktingar så snart vi har skrivit in uppgifter om nära släktingar två-tre generationer bort.Tipsen kommer från både diverse arkiv, skrifter och böcker som har digitaliserats, samt släktträd som andra användare har skapat. Vissa tips stämmer dock inte, så det är viktigt att kontrollerna uppgifterna. Om inte kan släktträdet snabbt bli felaktigt, fel som sedan riskerar att leta sig vidare.

Hjälp och finesser bakom betalväggar
Att bygga upp och dela ett släktträd online är gratis, men om du vill ha tillgång till hjälpfunktioner och kunna söka i det digitala arkivet behövs ett abonnemang. Det finns två att välja på: Sverige eller världen för 995 respektive 1 995 kronor per år. För släktforskare som bara vill använda tjänsterna sporadiskt går det också att välja ett månadsabonnemang för 135 respektive 295 kronor.
Sammanfattning
Trots överlägset största dna-databasen av de testade tjänsterna är Ancestry framför allt till för den som vill söka upp amerikansk släkt. I alla fall sett ut ett dna-perspektiv. För den som vill forska via digitala arkiv finns det dock gott om verktyg och hjälpmedel här, och då kan ett dna-test ses som en rolig bonus som kan öppna oväntade dörrar.
Fakta: Ancestry
Hemsida: www.ancestry.seTestat: Oktober 2019
Pris: 79 euro
Abonnemang: Ja, år eller månad.
Språk på hemsidan: Svenska
Storlek på databas (cirka): 20 miljoner
Beställ dna-test från Ancestry här!

Möjligt att ha månadsabonnemang.
Väldigt tydlig information kring hur de beräknar släktskap.
Smidiga och bra hjälpmedel för att söka släktingar och bygga släktträd.

De flesta sökverktyg och andra hjälpmedel ligger bakom betalväggar.
Vissa sidor är helt på engelska.
Oväntat få svenska träffar.
Family Tree DNA
Family Tree DNA: Avancerad dna-släktforskning
Family Tree DNA ger inget vidare första intryck. En klen låda, som skadats lätt under frakten, innehåller testmaterial – samt en lapp för godkännande som måste fyllas i för hand. Har vi hamnat i medeltiden?Att registrera sig på hemsidan är även det lite omständligt. Dels krävs id-numret från dna-testet som inloggning (istället för e-post), dels fås lösenordet via e-post i samband med den inledande orderbekräftelsen. Lösenordet går att ändra, men inte användarnamnet.

När vi väl är inloggade är det en sparsmakad hemsida som möter oss. Det är grått och trist, men sidorna är trots det ganska sega att ladda in. Dna-matchningslistan på 3 045 träffar är tråkig upplagd, men lätt att använda.
Av träffarna är en person ”nära” släkting, medan strax under 400 träffar klassas som avlägsna släktingar. Resterande personer är ”spekulativa släktingar”, vilket kan förklaras som personer som sannolikt, men inte garanterat, är avlägsna släktingar.
Till skillnad från de andra tjänsterna lyckas vi däremot få kontakt med en handfull personer på vår träfflista. Att meddelanden skickas till en registrerad e-postadress istället för via ett internt meddelandesystem är antagligen en stor anledning till det.

Funktion före form
Grått och trist är också en bra beskrivning av verktyget som används för att skapa släktträd. Men precis som resten av hemsidan är det funktion före form som gäller, och släktträdet är både lättarbetat och lättöverskådligt. Att vi inte matas med notiser om eventuella släktingar eller informationsförbättringar är på ett sätt väldigt skönt.Om du fastnar för släktgrävandet och vill gå ännu djupare är det möjligt att börja med grundpaketet och sedan betala extraavgifter för att utföra de mer avancerade testen. Att skicka in nya dna-test behövs med andra ord inte.

Avancerade extratester
Det som främst utmärker FTDNA från övriga tjänster är just möjligheten att göra mer djupgående så kallade mtDNA- och Y-DNA-test. Där det dna som mäts i de vanliga testen delats upp från vardera förälder för varje generationssteg bakåt, ärvs Y- och mtDNA i sin helhet. På så sätt går det att se andra testade personer som delar släktskap i raka led med mödrar respektive fäder.Ett sådant test kostar emellertid från 169 upp till 650 dollar, så det är mest för dig som verkligen är seriös med din släktforskning. Det finns också en risk att ingen annan person i det släktleden har skickat in ett test.

Trots få finesser och hjälpmedel är det inte konstigt att FTDNA är en favorit bland många vana släktforskare. Här hittar vi inga flashiga funktioner eller lättanvända hjälpmedel, men inte heller överdrivna mailutskick eller dolda avgifter. Du betalar för ett dna-kit och eventuella uppgraderingar för att få mer exakta träffar. Family Tree DNA:s hemsida är enkel och avskalad – på gott och ont.
Fakta: Family Tree DNA (FTDNA)
Hemsida: www.familytreedna.comTestat: Oktober 2019
Pris: 79 dollar (99 dollar Y-DNA, 139 dollar mtDNA)
Abonnemang: Nej
Språk på hemsida: Engelska
Storlek på databas (cirka): 2 miljoner
Beställ dna-test från FTDNA här!

Tråkigt, men lättarbetat och tydligt släktträd.
Extra bra för svenska matchningar.
Inga dolda avgifter.

Inte lika många hjälpmedel som andra tjänster.
Grå, tråkig och oväntat seg hemsida.
Småbökig registrering.
23andme
23andme – roligt visuellt och spännande dna-test
När vi får resultatet från 23andme:s ursprungs- och hälsotest blir vi smått överväldigade av all information som finns att tillgå på hemsidan. Förutom dna-matchningar finns det ursprungsinformation ända till neandertalarnivå, en rad undersökningar, hälsorapporter med mera att grotta ner sig i.Tyvärr visar det sig efter ett tag att en ganska stor del av informationen inte är särskilt användbar – även om den kan vara intressant ändå.

Snyggt visuellt
En snygg och lättanvänd världskarta visar var våra dna-träffar håller hus. En i Australien, en i Sydafrika och en på Nya Zeeland. En stor del av träffarna är runt Sverige och norra Europa, men majoriteten finns faktiskt i USA. Av totalt 1200 träffar är cirka 200 i Europa, medan över 500 är i USA. Den uppdelningen skiljer sig relativt mycket från de andra testerna, vilket ger en hint om att 23andme främst passar för släktletande i USA.Ett annat kul och visuellt snyggt inslag är en karta som visar vårt ursprung. Det står bland annat hur stark koppling vi har till varje svenskt län, samt olika delar av Finland och Danmark.
Just kopplingen till svenska län stämmer skrämmande överens med var våra rötter faktiskt finns. Å andra sidan påstår dna-testet också att vi helt saknar svenska förfäder fram till mitten av 1700-talet, vilket inte stämmer. Snyggt paketerad, men inte nödvändigtvis korrekt information.

Spännande dna-hälsa
Något som är desto mer pålitligt är den hälsoinformation som ingår i testet för 199 dollar. Här får vi bland annat veta att vi har anlag för vissa sjukdomar, och de tre ”träffar” vi får finns faktiskt hos närstående släktingar.En betydligt roligare del av hälsotestet är en lista som beskriver våra egenskaper och utseende. Och till vår förvåning stämmer det mesta på listan. Att vårt tjocka hår, ögonfärg och öronsnibbarnas utseende hittas i dna-koden kan vi förstå, men att även sovvanor, vikt och koffeinbehov finns där är mer förvånande.
Även om listan inte är överdrivet användbar är det kul att se hur mycket dna:t faktiskt bestämmer.

Sammanfattning
Vad gäller släktforskning kan 23andme vara ett bra val om du i första hand är ute efter amerikanska släktingar från specifika områden. Den största anledningen att välja dem är emellertid rapporterna om hälsa och andra egenskaper.
23andme
Hemsida: www.23andme.com/en-eu/Testat: Oktober 2019
Pris: 99 euro (199 euro inkl. hälsa)
Abonnemang: Nej
Språk på hemsidan: Engelska
Storlek på databas: 10 miljoner
Beställ dna-test från 23andme här!

Smart och lättanvänd karta som visar dna-träffar.
Bra filtreringsalternativ i listan med dna-träffar.
Intressant och rolig hälso- och egenskapsinformation.

Svag säkerhet på ursprungsrapporter.
Få svenska och europeiska träffar.
Ingen egen släkträdsfunktion.