Dynabook visar att det går att bygga superlätt dator utan att tumma på funktionsutbudet. Den har verkligen allt, en bra uppsättning externa portar, snabb wifi, inbyggt 4g-modem, plats för minneskort och smartcard, två sorters biometri och till och med två sorters musstyrning. Synd bara att alla detaljer inte håller kvaliteten uppe, speciellt ljudet. Bättre batteritid än väntat är dock ett plus i kanten. Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
Dynabooks bärbara business-datorer med sin enkla men snygga design och lätta magnesiumchassin levererar nästan alltid kvalitet. Nya Portégé X30L, med tillägget K i modellnamnet som indikerar att det är den senaste generationen, har precis uppgraderats med ny Intel-processor. Dynabook säljer det flesta av sina datorer direkt till företag, men det finns ett par konfigurationer tillgängliga i butiker. Vi har fått in Portégé X30L-K-122, den kraftfullare av dessa, med Intel Core i7-processor. Det här är en av de lättaste bärbara datorer du kan få tag på just nu, med vikt på under ett kilo. Det spänstiga magnesiumchassit med yttre i dämpat mattsvarta toner gör att den trots det inte känns ömtålig att använda, och den uppges också ha gått igenom fler fall- och stöttålighetstester än de flesta konsumentdatorer. Det tunna skärmlocket har en tendens att svaja lite, men det är det enda vi upplever som mindre stabilt.
Värt att nämna är mus- och tangentbord som har relativt liten musplatta, styrplupp i tangentbordet för alternativ styrning, och relativt kompakt tangentbord. Det är välbyggt med fin mekanik i knapparna och dämpad men tydlig bakbelysning. En del knappar, som funktionstangenter och pilnavigering, är dock ovanligt små.
Datorn är inte extremt tunn utan det är en hel del luft inne i chassit. Det gör att Dynabook har gott om plats på de platt avfasade sidorna och har till skillnad från de flesta ultralätta laptop-modeller faktiskt utnyttjat det till en generös uppsättning externa portar. Här får du både ett par snabba thunderbolt 4-portar där du även ansluter laddare, två usb typ a-portar, hdmi-port, fast nätverksport och hörlursport. Visst är det ett plus med ett extra val för musstyrning, men är du inte intresserad av detta är den mest i vägen.
Fler funktioner
Alla dessa portar är i skarp kontrast till en del andra 13-tummare som bara har ett par thunderbolt-portar. En del skippar till och med numera hörlursuttag, och det inte nödvändigtvis för att bli tunnare och lättare. Dynabook visar här att det inte är nödvändigt.
Det är inte nog med det, datorn har också mikro sd-kortläsare, smartcard-läsare och sim-kortslucka. Ja, denna modell har även inbyggt lte-modem för mobilt bredband i 4g-hastighet. Och givetvis även snabb wifi 6e-uppkoppling. Så du får så pass komplett uppsättning för anslutning och uppkoppling som man kan begära.
Med Intel Core i7-1260P-processor, 16 gigabyte ddr5-minne och snabb m.2-ssd får vi precis den stabila prestanda för kontorsjobb och enklare mediaredigering som vi förväntar oss. Den jobbar smidigt i webbapplikationer, multitasking mellan många krävande program och med rapp respons i de flesta lägen. Dynabook hör inte till de snabbaste datorerna med denna processor, men de extra procent av multitrådsprestanda vi kan pressa ur ett par av konkurrenterna märks bara av i vissa specifika typer av användning. Det lätta och spänstiga magnesiumchassit håller vikten nere.
Svårt att få dämpad kylning
Datorn kan vara fläktlös i passivt läge eller vid försiktig användning, men med standardinställningar går vinande och högljudda fläktar ofta igång. När det behövs mycket aktiv kylning kan det bli högljutt. I programmet Dynabook Settings kan du aktivera ett eko-läge som kan dra ner avsevärt på energiförbrukningen vid vardaglig användning, och då blir även kylningsbehovet mindre. Här kontrollerar du också en andra funktioner som tangentbord och usb-portar.
Det finns också ett läge som påtagligt begränsar datorns maxprestanda och då gör den nästan ljudlös. Men för att aktivera eller avaktivera får du gå in i bios. Det kan det eventuellt vara värt om du vet att du inte ska göra annat än att surfa och jobba i Office på datorn. Då kan du både dämpa ljudet och spara batteri. Det är synd att detta inte går att aktivera på ett enklare sätt.
Det är också webb- och kontorsjobb datorn är som bäst på, med en bildskärm främst fokuserad på energibesparing och inte på bildkvalitet för maximal mediaupplevelse eller kreativt jobb. Det märks när vi kör datorn försiktigt och dämpar skärmljusstyrkan. Även på lägsta nivå är den användbart ljus, vilket gör att vi kan krama ur många extra timmar arbetstid ur den.
Inte för att bildkvaliteten är direkt dålig, med nära srgb-klass på färgomfånget och hög ljusstyrka på upp till 470 cd/m2. Men den har inte riktigt det rätta djupet i kontrasten och ser inte ut att ha fullt neutral färgåtergivning. Ingenting som stör när du jobbar i dokument eller läser en artikel, men kan påverka resultatet om du till exempel ska redigera foton. Linsskydd på webbkameran ger lite extra trygghet.
Fixa ljudet, Dynabook
Precis som tidigare generationer av Portégé X30L så blir vi inte imponerade av ljudet. Dess stereohögtalare, monterade på okänd plats inne i chassit, låter platta och burkiga, med varken behaglig klang för ett filmklipp, musik eller ett röstsamtal. Det hjälper inte mycket att den har stöd för DTS Audio för ljudförbättring. Visst, detta är primärt en jobbdator, och inte en underhållningsmaskin, men även på kontoret kan anständigt ljud för ett Zoom-möte eller en presentation vara avgörande för om en dator är värd att satsa på.
Webbkameran presenterar dig inte heller från din bästa sida. Den har halvdan fokus, bleka kontraster och levererar hårt komprimerad bild. Positivt är att den har ett fysiskt linsskydd du kan skjuta över den, och att det vid sidan om den sitter en ir-kamera för ansiktsinloggning. Du får också en fingeravtrycksläsare om du föredrar det.
Det är funktionsfyllt, snyggt, tåligt och fjäderlätt, men på en handfull punkter brister det också för Portégé X30L-K, dels i dess kompakta tangentbord, dels i skärm och ljudkvalitet. Om du uppskattar mångsidigheten och de många uppkopplingsalternativen kan den trots detta vara värd att kika på.
Specifikationer
Produktnamn: Dynabook Portégé X30L-K-122 Testad: Augusti 2022 Tillverkare: Dynabook Processor: Intel Core i7-1260P, 4 st Performance upp till 4,7 GHz + 8 st Efficient upp till 3,4 GHz Grafik: Intel Iris Xe G7 Minne: 16 GB ddr5 Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd Bildskärm: 13,3 tum matt izgo ips, 1920×1080 bildpunkter Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, 2 st usb 3 gen 1 typ a, lan, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.2, 4g Operativsystem: Windows 10/11 Pro Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare, styrknapp, smartcard-läsare Ljudnivå: 0-42 dBa Batteritid: 1 tim 40 min (hög belastning), 19 tim 10 min (låg belastning) Storlek: 30,6 x 21 x 1,7 cm Vikt: 0,9 kg Rek. pris: ca 20 000 kr Pris: 19 290 kronor hos Databyrån
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 7 633 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 660 poäng Geekbench 5, cpu: 7 862 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 684 poäng Geekbench 5, grafik (OpenCL): 19 823 poäng Disk, läsning: 6 763,12 MB/s Disk, skrivning: 4 873,62 MB/s