HP Spectre X360 14: Flippbar laptop med lysande skärm
Du får läcker design, högupplöst oled-skärm och en av de bästa webbkameror vi sett. Men HP Spectre X360 14 kommer också med en del mindre lyckade sidor.
En snygg design, kraftfulla högtalare och en extra högupplöst och ljusstark oled-skärm är de tre främsta styrkorna med HP Spectre X360 14. Den har egentligen 13,5 tumsskärm så den är relativt kompakt. Men tyvärr i tyngsta laget för en ultratunn laptop, och en del detaljer irriterar. Portplacering och batteritid borde exempelvis ha varit bättre. Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
I skrivande stund har HP ingen extra slimmad och lätt laptop förutom förra årets Pavilion Aero och överdrivet dyra specialbygget Dragonfly G3 inriktad på företag. Därför spanar vi in nya Spectre X360 14. Den är bara aningen tyngre än andra lättviktare vi har testat, och med flippbar design, pekskärm och till och med en aktiv pekpenna på köpet har den många intressanta fördelar som kan vara värd några extra gram.
Datorn har en utstickande design, kort på bredden men ovanligt lång, med skärm i 3:2-format, smala skärmkanter på sidorna och mer rejäl marginal uppe och nere. Den har ett stadigt aluminiumchassi med rundade kanter och hörn både i skärmlocket och nederdelen, vilket gör den behaglig att bära runt på trots den något höga vikten. I bakkant har den en 45-gradig avfasning i vardera hörn, vilket ger den sitt unika utseende, och där kan vi också hitta ett par av dess externa portar, hörlur på ena sidan och en thunderbolt 4 på den andra.
Utöver det har den inte särskilt många extra portar, en thunderbolt 4 till och en usb typ a. Dessa två har blivit inbyggda i den runda formen på sidorna, vilket inte direkt är praktiskt. På sidan hittar vi också en läsare för mikro sd-kort. Usb a-porten sitter i en utfällbar lucka och är svårt att passa in kontakter i, och det är inte säkert att du kan plugga in en typ c-kontakt hela vägen i den andra. Ett typiskt exempel på form över funktion som vi önskar att tillverkare kunde undvika.
Annars har vi inget att klaga på i den fysiska konstruktionen. Datorn har ett utmärkt väldisponerat tangentbord med god slaghöjd och rätt känsla i knapparna, en stor och bekväm musplatta med rätta kontrollen, stadigt gångjärn för flippbara skärmen och en både snygg och bekväm medföljande pekpenna för skärmen. Högupplöst oled höjer upplevelsen.
Skärpt, färgstarkt och ljusstarkt
Just skärmen är en av datorns starkaste kort. Det är en oled med hela 3 000 gånger 2 000 pixlars upplösning. Mer än väl för att få en knivskarp, pixelfri upplevelse. Med ljusstyrka på 400 cd/m2 i standardläge och 500 cd/m2 för hdr, kombinerat med oled-panelens absoluta svärta är kontrasten klockren. Tillsammans med kraftfulla högtalare med fylligt och distinkt ljud signat Bang & Olufsen får du en av de bästa mediaupplevelser du kan få just nu i en så här kompakt dator.
Skärmen har också färgomfång i dci p3-klass och du kan lätt växla mellan srgb-läge, p3 och Adobe rgb i en medföljande app i aktivitetsfältet. Hur nära den kommer Adobe rgb låter vi vara osagt, vi ser ingen skillnad på p3- och Adobe-läget med våra testfoton. Men färgkorrektheten i srgb och p3-läge ser ut att vara mycket hög. Det här är helt klart nära riktig proffskvalitet. Så det passar bra att datorn också har en penna du kan jobba med för sådant som illustration och fotoredigering. Pennkontrollen har något släpig respons, men precisionen är utmärkt.
Du kan logga in biometriskt med både fingeravtrycksläsare i tangentbordet, och med ansiktet tack vare ir-kamera som sitter strax intill webbkameran ovanför skärmen. Webbkameran hör till de bättre vi har sett i en laptop. Den har hela fem megapixlars upplösning för att ta bilder, men filmar såvitt vi kan se bara i 1080p. Men det är utmärkt klarhet, ljus- och färgkontroll i bilden, minimalt med brus och inga påtagliga kompressionsartefakter. Det går inte att komma ifrån att HP Spectre X360 14 inte är riktigt så kompakt och lätt som konkurrenterna, men dess 360-gradersdesign kan vara skäl nog för vissa att välja den ändå. Det här är första datorn vi får in för test som kör Intels nya ultraströmsnåla processorer i U-klass ur 12:e generationen, Core i7-1255U. De flesta tillverkare har valt att använda Core i7-1260P istället, då den visat sig vara nästan lika lätt att köra på lågvarv för bra batteritid. Här får vi två Performance-kärnor istället för fyra, och lägre basklockfrekvens. Det är fortfarande åtta Efficient-kärnor, och faktiskt snäppet högre toppfrekvens på dessa än i Core i7-1260P.
Strömsnålt till vilken nytta?
Prestanda är i våra mätningar är faktiskt riktigt övertygande. Den klarar sig nästan lika bra för tunga renderingsjobb och videokodning som flera av datorerna med Core i7-1260P. Den har mindre behov av kraftfull avkylning, så för det mesta jobbar den också betydligt tystare. Den kan dra igång högljudda fläktar, men det sker bara korta perioder.
I enstaka situationer med många intensiva saker som händer parallellt märks det dock att vi har färre kärnor att jobba med, och i just en dator med lysande skärm för kreativt jobb hade den extra kraften från P-serien av Intel-processorer varit välkommen. De prestandatapp vi upplever kan också eventuellt ha med ram-minnet att göra. Det är på godkända 16 gigabyte, men av ddr4-typ istället för ddr5. Rundade designen på kanterna är visuellt snygg, men inte alltid praktiskt. Som här med usb-port som behöver utfällbar lucka. Den strömsnålare processorn ger inte heller någon avgörande fördel för batteritiden. Vi får som bäst ut 13 timmars aktivt användande, och då på jobbigt låg skärmljusstyrka och endast vid försiktig användning. Ska du jobba normalt, eller kreativt med processor- och grafikkrävande program, får du räkna med att behöva plugga in laddare ett par gånger om dagen.
Datorn kommer med en handfull egna program förinstallerade, bland annat ett ritprogram för pennan, en drös med små-appar för kontroll av olika funktioner, från ljud och bild till pennan, och ett år säkerhetsprogram från McAfee. En del rent bloatware kan HP dock inte undvika att också slänga med, som prova på-version av ett vpn-program och en lösenordshanterare. Men de är lätta att ignorera.
Specifikationer
Produktnamn: HP Spectre X360 14-ef0038no Testad: Augusti 2022 Tillverkare: HP Processor: Intel Core i7-1255U, 2 st Performance upp till 4,7 GHz + 8 st Efficient upp till 3,5 GHz Grafik: Intel Iris Xe G7 Minne: 16 GB ddr4 Lagring: 1 TB ssd, plats för mikro sd Bildskärm: 13,5 tum blank oled, 3000×2000 bildpunkter, multitouch Webbkamera: 1920p foto, 720p video, ir för Windows Hello Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, usb 3 gen 1 typ a, headset Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Home Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare, tablet-läge, pekpenna, fodral Ljudnivå: 0-39 dBa Batteritid: 1 tim 25 min (hög belastning), 13 tim (låg belastning) Storlek: 29,8 x 22 x 1,7 cm Vikt: 1,35 kg Pris: Från 24 990 kronor via Prisjakt
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 7 811 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 689 poäng Geekbench 5, cpu: 7 694 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 678 poäng Geekbench 5, grafik (OpenCL): 18 058 poäng Disk, läsning: 6 961,83 MB/s Disk, skrivning: 5 298,22 MB/s