Expertbetyg
Fördelar
- Övertygande prestanda
- Högupplöst, ljusstark och färgstark oled
- Fortfarande diskret kylning
- Snabba uppkopplingar och anslutningar
Nackdelar
- Begränsad batteritid
- Märkligt dämpade högtalare
- Inte längre ultralätt
Omdöme
Vill du ha en kompakt dator för kreativt skapande är Zenbook 14 Oled ett lockande val. I alla fall om du fortfarande vill ha hyfsad mobilitet och inte vill betala hutlöst för en riktig proffs-laptop. Den lysande skärmen har rätt kvalitet och nya Alder Lake P-processorn ger ett bra prestandalyft. Detta dock till bekostnad av batteritid. Datorn har dessutom detaljer som kunde vara bättre, framför allt högtalarna.
Stort test av kraftfulla laptops

Den är några millimeter bredare och en millimeter tjockare än Zenbook 14X, men väger fortfarande i stort sett lika mycket, precis under 1,4 kilo. Någon superlätt och ultrabärbar dator är det inte, men nära nog för den som inte är kräsen. Det här är enligt Asus årets ”standard”-Zenbook, medan den verkligt ultralätta framöver kommer att vara Zenbook S 13, som kommer till Sverige senare under året.
En påtaglig skillnad ett nydesignat tangentbord, där Asus tagit bort de irriterande navigationsknappar som satt på höger sida och gav orsak till en del feltryck. Det är på gott och ont, eftersom funktioner som Home, End, PgUp och PgDn nu endast nås via funktionsknappskombination. Tangentbordet är annars så välbyggt som vi kommit att förvänta oss i en Zenbook, med bra respons i tangenterna och precis rätt slaghöjd, samt ställbar och tydlig bakbelysning.
En på-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsare sitter som en av tangenterna, men inte lika dumt placerad som i en del andra Zenbook-modeller, där det varit risk för att man stänger av datorn istället för att göra ett backsteg. Dessutom har knappen mer motstånd och utstickande design, så vi klagar inte på det längre.

Rätt kvalitet på det mesta
Musplattan är stor och ger bra kontroll. Den är dock ovanligt mottaglig för fettfläckar, som gör att den ser mindre snygg ut efter bara en kort tids användning. Med ett tryck i övre högra hörnet aktiveras den virtuella sifferknappsats som Asus har i flera av sina datorer. Det är ingen gångbar ersättare för ett riktigt siffertangentbord, men kan vara praktiskt i vissa situationer. Har du en mus inpluggad är det lätt att aktivera det och avaktivera pek. Då kan det bli användbart. Annars är det svårt att kombinera med musstyrning.Webbkameran har till och från varit ett problembarn för Asus, men på senare år har lägstanivån höjts, och här är det bra kvalitet på både bild och ljud. Den är inget märkvärdigt, en 720p-kamera som filmar i 30 Hz, men den gör det med brus- och släpfri bild, pålitlig hantering av olika ljusförhållanden och har rätt färger, särskilt för hudtoner, vilket är det viktiga. Mikrofonen gör också ett bra jobb med behaglig röstupptagning och lite brus.
På sidorna sitter en väl godkänd uppsättning anslutningar. Dubbla Thunderbolt 4-portar med full funktion, så du kan ladda batteriet i vilken som av dem. Därtill en usb 3-port av typ a, även den av snabb gen 2-typ, och slutligen headsetport, hdmi samt en mikro sd-kortläsare. En till vanlig usb-port hade varit välkommet, men då ett kylningsgaller täcker ena sidan är det svårt att se var det hade fått plats. Du får givetvis också snabb trådlös uppkoppling, med fullt wifi 6E-stöd.
Stor uppgradering i prestanda
Datorn finns i både Intel och AMD-versioner, där AMD-modellerna inte har möjlighet att köra Thunderbolt, utan istället har snabba vanliga usb c-portar med strömmatning och displayport. AMD-modellerna kör också Ryzens 5000-serie istället för senaste 6000-serien, så Intel-modellen, som nu har 12:e generationen Alder Lake är den mest moderna och intressanta. Den har samma processor som i Samsung Galaxy Book 2 Pro 5G, Intel Core i7-1260P. Det är ett påtagligt steg uppåt i prestanda för en 14 tums Zenbook.
I förra generationen satt en fyrkärnig Intel-processor av strömsnålaste sorten Tiger Lake U med 12 till 28 watt effektförbrukning, men Asus har valt att inte köra motsvarande Alder Lake U i årets Zenbooks, utan går upp ett snäpp i kraft och prestanda. Nya processorn har hela tolv kärnor och 28 till 64 watt effekt.
Det är inte tolv kärnor som presterar till max, utan fyra som bidrar till topprestanda i tunga operationer, medan de andra åtta är Intels nya efficiency-kärnor, som främst är till för att ta hand om allt annat i bakgrunden. Kör du bara enklare program kan även de köras med efficiency-kärnorna, vilket spar ström.Även de nya prestandakärnorna är klart vassare än tidigare och bidrar till en prestandaökning på mellan 20 och 60 procent i olika mätmoment. Och det kunde ha varit ännu bättre, för processorn underpresterar något jämfört med samma i Samsungs dator. Det kan vara en medveten konfiguration eller ha att göra med hur effektiv kylningen är.
Återhållsam kylning trots det
Med galler för fläktutblås på sidorna och ett visst väsande under hög last är det uppenbart att datorn transporterar bort en hel del överskottsvärme. Men kylningen är inte överdrivet intensiv, det känns som om den skulle kunna flåsa på mer.Det här är en Intel Evo-certifierad dator och därmed har den inte ett diskret grafikkort. Det behövs i och för sig inte annat än om du vill kunna spela spel på din dator, Intels egna Iris Xe-grafik ger bra skjuts i produktivitetsprogram och duger även för enklare spel.
Kanske dock inte på den högupplösta skärm du får här, 2,5k-upplösning eller 2 880 gånger 1 800 pixlar är en utmaning även för en kraftfull gaming-dator. Förutom ny design och tyngre prestanda är skärmen det stora dragplåstret. Redan förra årets oled-skärmar var imponerande, men nu är de ytterligare uppgraderade.
Mer ljus och bättre färgkontroll
Här får du 90 Hz bildfrekvens som ger jämn upplevelse på webb, gränssnitt och dokument. Stort färgomfång, som ger en intensitet till och med över dci-p3-klass, upp till 600 cd/m2 i punktljusstyrka, vilket är mycket för en laptop, Vesa hdr True Black 600-certifiering och Pantone-validering för färgkorrekthet. Det är i hdr-läget som du kan komma upp i sådan ljusstyrka lokalt. Vid vanlig användning klarar skärmen runt 400 cd/m2. Fortfarande bra, men inte unikt bra.
En sak som vi saknade i Zenbook 14X och som nu lagts till är färdiga färgprofiler du kan växla mellan för srgb, dci-p3 och display p3, samt panelens ”native”-färgomfång. Vi är inte säkra på att den i dessa lägen har färgkorrekthet i riktig proffsklass, men de ligger nära nog. Panelen, tillverkad av Samsung som nästan alla oled-skärmar, ska också enligt uppgift vara mottaglig för mycket precis kalibrering om du har rätt utrustningen för detta.
Skärmen har inbyggda högtalare signerade Harman Kardon som ger ett kraftfullt och fylligt ljud. Det saknas dock mycket detaljer i diskanten. Det låter det som om någon slängt en filt över datorn. Vi blir tvungna att trixa med manuell equalizer för att få fram acceptabel nivå av tydlighet i de högre frekvenserna. Lyckligtvis har Zenbook 14 Oled verktyg för detta, med Dolby Atmos-stöd och bra kontroll i appen Dolby Access. Zenbook-datorer har låtit bättre än så här.
Men minne hade uppskattats
Prestandan och skärmens fina färgegenskaper gör nya Zenbook till ett mellanting av en ultratunn laptop och en riktig produktivitets-laptop för kreativt arbete. Du kan givetvis välja en riktig sådan, till exempel Asus egna ProArt, Zenbook Pro och Pro Duo-laptops eller liknande konkurrenter. Men då går mycket av mobiliteten som Zenbook 14 har förlorad, och de kostar betydligt mer. Det här tror vi kan bli en bra kompromiss som träffar rätt för många.Vad som kan vara ett hinder är minnet. Det är snabbt men ”bara” 16 gigabyte, och det finns ingen möjlighet att välja mer eller uppgradera i efterhand. Datorn har en snabb ssd. 512 gigabyte i vår modell, som finns att köpa på Elgiganten, eller en terabyte i en alternativ modell som i skrivande stund säljs exklusivt i Asus webbshop.
En kraftfull processor med högre effekt än tidigare och en högupplöst och högfrekvens oled-skärm är inte skonsamt för energiförbrukningen, men tack vare ett relativt stort batteri får den godkänt, så länge vi inte jämför den med strömsnåla ultrabooks. Du kan få ut en arbetsdag, utan att behöva plugga in den, men bara om du använder den väldigt försiktigt.
Du bör nog se till att alltid ha laddaren med dig. Den 65 watts laddare som medföljer är lyckligtvis kompakt, tänk biffigare mobilladdare, och går lätt ned i en väska eller större jackficka. Med den får du en full laddning på ungefär ett par timmar.
Behändigt program för kontroll
Du kan också välja att begränsa batteriladdningen till lägre procenttal, vilket ska förlänga livslängden. Detta gör du i programmet MyAsus, där du också kan få viss kontroll på fläktar, mikrofon, webbkamera och en del andra detaljer. Här finns också uppdateringkontroll för drivrutiner, supportfunktioner och lite annat smått och gott.Zenbook 14 Oled med Intel-processor finns att beställa i Asus egna webbutik. I skrivande stund är den slut, men ska fyllas på under juni. Den kommer även att börja säljas i juni i utvalda butiker som Elgiganten. Med ett pris på strax under 15 000 kronor är det en dator där du får många fina egenskaper för pengarna.
Men det är inte en dator för alla. Den som tidigare haft en Zenbook 14 kan överraskas av dess högre vikt och större format. Valet av kraftfullare processor och den högupplösta, högfrekventa och ljusstarka oled-skärmen har onekligen en negativ påverkan på batteritiden. För den som kan acceptera detta bjuder den dock på mycket som är väldigt bra.
Specifikationer
Produktnamn: Zenbook 14 OLED UX3402ZATestad: Maj 2022
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i7-1260P, 4st Performance upp till 4,7 GHz + 8st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe G7
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB / 1 TG ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum blank oled, 2880×1800 bildpunkter, 90 Hz
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st thunderbolt 4, usb 3 gen 2 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6E, Bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 2 tim 50 min (hög belastning), 11 tim 10 min (låg belastning)
Storlek: 31,4 x 22,1 x 1,7 cm
Vikt: 1,39 kg
Rek. pris: 14 999 kr (med 1 TB)
Aktuellt pris: 14 999 kr hos Asus
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 8 461 poängCinebench R23, cpu en kärna: 1 476 poäng
Geekbench 5, cpu: 7 105 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 677 poäng
Geekbench 5, gpu: 15 750 poäng
Disk, läsning: upp till 6 648,81 MB/s
Disk, skrivning: upp till 4 917,6 MB/s