Tornado R70 är inget dåligt köp och visar att en Ryzen-dator står sig bra i konkurrensen mot de vanligare Intel-datorerna. Men vi hade hoppats på mer genomtänkta detaljer från PC Specialist. Hantering av rgb-belysning och fläktkontroll är bitvis omständliga, och vi har vissa bekymmer med förinstallerade program som borde ha kunnat undvikas. TEST: Kraftfulla stationära datorer
PC Specialist är en av ett flertal mindre datortillverkare som etablerat sig på senare år som ett alternativ till märkesdatorerna och de butiksbyggda burkarna. Via sin egen webbutik säljer den brittiska tillverkaren datorer som du konfigurerar och väljer komponenter i efter eget önskemål, men de har också färdiga modeller som de säljer via olika återförsäljare i Europa. I Sverige säljs PC Specialist av Elgiganten.
Datorn vi har fått in för test heter Tornado R70, och ser ut att vara snäppet billigare än om vi plockar ihop samma pc i ”lösvikt” i PC Specialists butik. Det du får är en stor och rymlig datorlåda med glasvägg på sidan. Lådan säljs under PC Specialists eget varumärke, och sedan har datorn en mix av hårdvara inuti. Den kommer både från egna varumärket och från tillverkare som Asus, Corsair och Gigabyte.
Allt är i standardformat och datorn är omsorgsfullt ihopsatt, så det är lätt att komma åt för underhåll och framtida uppgraderingar. Datorn har tre stora chassifläktar monterade i framkant och en på baksidan, alla med färgglad rgb-belysning. Ljuseffekterna kontrolleras med en knapp på ovansidan av datorn, där olika effekter kan cyklas igenom, och ett långtryck släcker ner det hela.
Det påverkar inte belysningen i processorfläkt och minneskretsar. Dessa får vi böka oss in i moderkortets bios för att stänga av. Samma sak om vi vill justera ner fläktarnas varvtal under lågintensiv drift. Det går bra att göra om du är van vid det, men vi hade önskat att program för det fanns installerat. Programmet AMD Ryzen Master som ska kunna kontrollera överklockning finns installerat, men startar vi det får vi bara ett felmeddelande att vår processor inte stödjs. Kablar, kraftenhet och hårddiskar kommer du åt från andra sidan, som i de flesta moderna och lite mer påkostade datorlådor nu för tiden.
Utmanar med Ryzen…
Processorn är dock en AMD Ryzen, en åttakärnig Ryzen 7-5700X som ger betryggande grundprestanda oavsett om vi kan överklocka den eller inte. Den drar i våra testet jämnt med motsvarande Intel Core i7 i generation elva men precis som den klart efter Intels processorer i generation tolv. Men den har ett par andra fördelar. För det första är den klart mer energieffektiv och svalare i drift.
Det innebär att processorkylningen inte behöver vara lika aktiv under vardaglig användning. Processorfläkten håller sig på låga varvtal längre än vad en dator med Intel Core i7 gör. Tyvärr är fläkten inte så tyst som vi önskar för att utnyttja det på bra sätt. Den har en påtaglig ljudnivå i lugnaste läge. I gengäld ökar den inte så mycket i volym när den går upp i varv, vilket är ett plus.
För det andra är processorn bra på att på att kombinera sin kraft med prestanda från grafikkort, vilket ger fördel i spel och en del produktivitetsprogram. Vi pratar marginella skillnader som kan uppnås med effektiv kylning eller annan optimering i andra datorer också, det ska inte avgöra ditt processorval.
Vill du i framtiden uppgradera till en ny generation Ryzen, 7000-serien som förväntas komma i slutet av året, kommer du behöva byta moderkort också, då AMD börjar med en ny processorsockel nästa generation. Men med prestandan du får här ser vi inget behov av det på länge. Likaså kan du behöva uppgradera dess 650 watts kraftenhet om du vill ha maxat grafikkort och extra lagring. Stora antenner på baksidan för wifi-mottagning.
…men inte med Radeon
Grafikprocessor i datorn är däremot inte AMD Radeon utan Nvidia Geforce. Ett RTX 3070-kort från Gigabyte för att vara exakt. Och vi klagar inte på det. Med det får vi faktiskt nästan samma mätresultat som en dator med kraftfullare RTX 3070 ti-kort vi testat.
Du kan med god marginal avnjuta bästa bildkvalitet och hög frekvens i de flesta populära spel på upp till en 1440p-skärm och kanske till och med 4k i enstaka mindre krävande spel. Kortet har tre fläktar och bra dynamisk fläktkontroll. Det håller sig för det mesta tyst, och är inte störande högljutt när kylning drar igång.
Du får 16 gigabyte ddr4-minnen och har lätt möjlighet att uppgradera det till det dubbla med två lediga dimm-platser. Du får också en ssd på en terabyte med väl godkända men inte bländande prestanda, och det går att installera en extra på m.2-plats på moderkortet samt upp till två extra hårddiskar via sata-kontakt. Det finns fyra sata-kontakter på moderkortet, men i chassit finns plats för en 2,5-tumsdisk och en 3,5-tumsdisk. En liten knapp på ovansidan kontrollerar ljus och färger på en del av datorns rgb-belysning, men inte på allt.
Rymligt inuti
Trots en stor processorfläkt som är lite i vägen är det hyfsat lätt att komma åt inuti för uppgraderingar och underhåll. Det enda som är osmart placerat är plats för extra m.2-ssd – för att nå den behöver vi lossa grafikkortet.
Två pci express-kortplatser är lediga, och på ett tredje sitter det ett wifi 6-kort installerat. Vi är lite tveksamma till att det får plats något i kortplatsen precis bredvid grafikkortet. Det kan behöva lite utrymme för kylning. Det gör att enda extrakortet vi kan montera in är ett av pcie x1-typ. Men med grafikkort och wifi redan på plats är det för det mesta enklare att lägga till extra funktion via usb. Och du har gott om snabba sådana i datorn.
Datorn kommer med Windows 11 Home, och inte så mycket mer. Bullguard Internet Security är dock förinstallerat, men bara gratis prova på-version som du lika gärna kan ladda hem själv. Utöver det finns bara Geforce Experience och redan nämnda AMD Ryzen Master.
Specifikationer
Produktnamn: PC Specialist Tornado R70 PCS-D2322222 Testad: Maj 2022 Kontakt: PC Specialist Processor: AMD Ryzen 7-5700X Minne: 16 GB ddr4 Lagring: 1 TB ssd Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB Anslutningar, fram: Usb 3 gen 1 typ a, 2 st usb 2.0, hörlur, mikrofon Anslutningar, bak: Usb 3 gen 2 typ c, usb 3 gen 2 typ a, 4st usb 3 gen 1 typ a, 2 st usb 2.0, lan, hdmi, 3 st displayport, s/pdif, 5.1 audio ut, audio in, mikrofon Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0 Expansionsplatser: 2 st dimm, 1 st pcie x16, 1 st pcie x1, 1 st pcie m.2, Kraftaggregat: 650 W Operativsystem: Windows 11 Home Ljudnivå: 34-42 dBa Strömförbrukning: 1,5 W standby, 60-374 W aktiv Storlek: 20,8 x 40 x 45,8 cm Pris: 18 490 kronor hos Elgiganten Garanti: 24 mån
Prestanda
Cinebench R23, en kärna: 1 523 poäng Cinebench R23, flera kärnor: 13 364 poäng Geekbench 5, en kärna: 1 645 poäng Geekbench 5, flera kärnor: 9 360 poäng Geekbench 5, grafik: 143 648 poäng 3dmark Fire Strike (Directx 11): 29 923 poäng 3dmark Time Spy (Directx 12): 12 734 poäng 3dmark Port Royal (Strålspårning): 8 039 poäng Lagring, läsning: 2 498,47 MB/s Lagring, skrivning: 1 878,22 MB/s