15 tips som hjälper dig komma igång med Windows 11
Snabbare, snyggare och säkrare. Windows 11 är Microsofts största uppdatering på länge, men hur kommer du igång med systemet? Här är tipsen du inte vill missa.
Av Martin Appel
PC för Alla
Somliga ser det som något onödigt ont – och skyr inga medel för att slippa undan. Andra gör allt de kan för att få bli först ut. Ja, vår syn på Windows-uppdateringar skiftar, men oavsett vad vi tycker påverkar de oss alla.
För ett år sedan släppte Microsoft sitt senaste operativsystem Windows 11, och nu har många redan bytt – eller funderar på att göra det.
Windows 11 är den senaste versionen av Microsofts operativsystem för datorer (och surfplattor). Det släpptes i oktober förra året och efterträdde Windows 10 – som funnits på marknaden sedan juli 2015.
2015 var Microsofts plan att Windows 10 skulle vara den sista versionen. I stället för att släppa helt nya versioner skulle systemet uppdateras lite grann ett par gånger per år.
Den här strategin höll man fast vid i sex år, men till sist lanserade man ett operativsystem som hade förändrats så mycket att det fick ett nytt namn.
Inget krav
I Windows 10 har uppdateringarna som bekant varit obligatoriska (för den som kör Home-versionen). Det har gått att skjuta upp dem, men inte att stoppa dem helt. Windows 11 är däremot en uppgradering, alltså en helt ny version med ett nytt namn. Den är inte obligatorisk.
Att uppgradera från Windows 10 till Windows 11 är med andra ord frivilligt, och du kan fortsätta använda Windows 10 fram till oktober 2025. Så länge har Microsoft nämligen lovat användarna fria uppdateringar.
Windows 11 ställer betydligt högre systemkrav än Windows 10. Förklaringen är att Windows 11 ska vara säkrare än tidigare versioner.
Är din dator några år gammal är risken med andra ord stor att du inte kan uppgradera, men som du ser nedan är det enkelt att testa vad din dator klarar av. Du behöver med andra ord inte fördjupa dig i den långa listan med systemkrav.
Om du har Windows 10 är uppgraderingen till Windows 11 gratis – och precis som tidigare brukar Windows ingå när du köper en ny dator. Bygger du däremot en egen dator från grunden måste du köpa Windows 11 för dryga tusenlappen.
Oavsett hur du skaffar Windows 11 ser programmet ut på samma sätt. I den här artikeln går vi igenom vad som är viktigt att tänka på – och hur du kommer igång.
Så styr du Windows 11
Windows 11 har ett något annorlunda utseende. Här är en snabbgenomgång till vad du ser på skärmen.
Startknappen (1) är den fyrkantiga knapp som tidigare har suttit längst ned till vänster på skärmen, men som nu har blivit centrerad. När du klickar på den öppnas Startmenyn (2).
Du lär också vilja hitta till Inställningar (3), alltså Windows 11:s inställningsmeny. Den ligger direkt på Startmenyn, men du kan också trycka på Alla appar (4) och leta i den alfabetiska listan. Du kan dessutom högerklicka på Startknappen och välja Inställningar – alternativt använda tangentbordskommandot Windows+I.
Ett annat viktigt verktyg är Sök (5) alltså det lilla förstoringsglaset bredvid Startknappen. Du kan starta den med tangentbordskommandot Windows+S.
De flesta lär vilja arbeta med mus och tangentbord i Windows 11, men det går även att använda pekskärm. Att klicka med musen är samma sak som att ”peta” på ett objekt med fingret – och gör du det två gånger motsvarar detta ett dubbelklick. För att högerklicka håller du kvar fingret på ett objekt.
Uppgradera till Windows 11
Har du en dator som kör Windows 10 och vill veta om den går att uppgradera till Windows 11? Det är lätt gjort!
HUR? Öppna Inställningar, Uppdatering och säkerhet, Windows Update. Tryck på Sök efter uppdateringar. Om din dator klarar av att köra Windows 11 står det nu Windows 11 är klar och genom att klicka på Ladda ned och installera sätter du igång en självförklarande installation. Dina privata filer ska inte påverkas, men för säkerhets skull är det klokt att ta en säkerhetskopia.
Att uppgradera till Windows 11 är inget måste. Du kan fortsätta köra Windows 10 genom att klicka på Behåll Windows 10 tills vidare.
Kontrollera datorn
Förklaringen till att alla datorer inte går att uppgradera till Windows 11 är att det har högre systemkrav än tidigare versioner. Vill du veta vad som saknas för att just din dator ska kunna köra Windows 11 kan du ta reda på det.
HUR? Tryck på Startknappen och öppna programmet Datorhälsokontroll. Högst upp står det Vi presenterar Windows 11. Tryck på Sök nu för att se vad som saknas i din dator.
Installera med tvång
Även om det inte går att uppgradera till Windows 11 via Windows Update så finns det en möjlighet att tvinga fram installationen genom att ladda hem ett installationsprogram från Microsofts sajt.
Observera att det inte rekommenderas för ovana användare – risken finns att saker kan gå fel.
HUR? Surfa till www.microsoft.com, tryck på Ladda ned nu, spara filen på datorns skrivbord och kör programmet. Nu startar en guide som steg för steg hjälper dig att installera.
Återställ datorn
Har du installerat Windows 11, men vill återgå till Windows 10? Var lugn! Du har tio dagars ångerrätt!
HUR? Öppna Inställningar, System och gå till Återställning. Här trycker du på Gå tillbaka och följer instruktionerna. Om det har gått längre tid än tio dagar måste du dock göra en fullständig fabriksåterställning av datorn, vilket är betydligt mer invecklat.
Pausa uppdateringarna
Precis som tidigare versioner kommer Home-versionen av Windows 11 att uppdatera sig själv med automatik. Du behöver med andra ord inte tänka på att du måste installera säkerhetsuppdateringar – men du kan inte heller slippa uppdateringar som du själv tycker är onödiga. Det enda du kan göra är att pausa uppdateringarna, vilket kan vara klokt om du har mycket jobb eller ska ut på en resa.
HUR? Öppna Inställningar, Windows Update. Klicka på knappen bredvid Pausa uppdateringar. Du kan nu välja en tidsintervall på mellan Pausa i 1 vecka och Pausa 5 veckor. När du har valt att sätta uppdateringarna i paus-läge ändras alternativen. Nu står det i stället Förläng i 1 vecka – och högst upp står det Uppdateringar pausade till (datum). Du har också fått en knapp som heter Återuppta uppdateringar. Genom att trycka på den avbryter du pausen.
Använd Aktiva timmar
Ytterligare ett sätt att slippa bli störd av en uppdatering är att använda funktionen Aktiva timmar. Detta är den tid på dygnet då du brukar använda datorn och inte vill starta en uppdatering (exempelvis 09.00-17.00).
Aktiva timmar har även funnits i tidigare Windows-versioner, men den ser annorlunda ut i Windows 11.
HUR? Öppna Inställningar, Windows Update, Avancerade alternativ. Tryck på pilen till höger om Aktiva timmar och välj Automatiskt om du vill att Windows på egen hand ska avgöra när du brukar använda datorn. Du kan även välja Manuellt för att själv ange klockslagen.
Styr omstarten
När datorn uppdateras brukar det betyda att den måste startas om. I Windows 11 kan du skräddarsy när detta ska ske.
HUR? Öppna Inställningar, Windows Update, Avancerade alternativ. Här kan du slå på Aktualisera mig (som startar om så snart som möjligt, även under aktiva timmar). Du kan även aktivera Meddela mig när en omstart krävs för att slutgöra uppdateringen, som ger dig en avisering före omstarten.
Navigera i inställningsmenyn
En välkommen nyhet i Windows 11 är att inställningarna har blivit smidigare. Tidigare var du tvungen att bläddra fram och tillbaka, men nu visas alla alternativ ständigt i vänstermenyn. När du går in i en undermeny ser du direkt de viktigaste funktionerna och du kan aktivera dem med ett av/på-reglage. För att se fler inställningar i samma ämne trycker du på pilen till höger.
Högst upp kan du se sökvägen till den underkategori du har gått in i – och du kan gå bakåt genom att klicka på rätt kategori. Det finns även ett sökfönster uppe till vänster.
HUR? Det enklaste sättet att öppna Inställningar är att trycka på snabbkommandot Windows+I, men det finns även fler sätt (se Så styr du Windows 11 ovan).
Sök snabbare…
Precis som i Windows 10 fyller sökrutan en viktig roll. Den hjälper dig att snabbt hitta en funktion eller ett program (vilket även kallas ”app” i Windows 11-världen) – men du kan även söka efter dokument. Till skillnad från i Windows 10 visas den här bara som ett förstoringsglas – aldrig som ett inmatningsfält.
HUR? Tryck på Sök och skriv en text. Får du många resultat kan du sortera dem efter exempelvis Appar eller Dokument.
… eller ta bort ikonen
Om du inte använder sökikonen går den förstås att ta bort. HUR? Högerklicka på ett tomt utrymme i Aktivitetsfältet och välj Inställningar för Aktivitetsfältet och flyttar reglaget vid Sök till höger.
Välj dina Snabbinställningar
Snabbinställningar är de knappar som visas när du klickar på utrymmet bredvid klockan (i nedre högerhörnet). Här hittar du exempelvis skärm- och volymkontrollen – och du väljer själv vilka övriga genvägar du ska ha här. Som du ser har dessa ett något förändrat utseende jämfört med Windows 10.
HUR? Klicka på volymkontrollen så öppnas Snabbinställningarna. Med hjälp av Redigera snabbinställningar (”pennikonen”) kan du anpassa snabbinställning. Använd krysset till höger för att ta bort en ikon eller tryck på knappen Lägg till om du vill ha nya.
Visa aviseringarna
Även Windows aviseringar ser lite annorlunda ut än i tidigare versioner.
HUR? Klicka på klockan nere till höger så öppnas fönstret för att visa dina aviseringar. Har du en pekskärm kan du också svepa med fingret från skärmens högra kant in mot mitten. Som du ser visas aviseringarna högst upp, och du väljer Rensa alla för att ta bort dem.
Ta fram dolda ikoner
Vissa appar vill visa sina egna ikoner nere till höger i Aktivitetsfältets. Några av dessa är dolda – och du kan själv behöva ta fram dem.
HUR? Klicka på uppåt-pilen för att tillfälligt visa alla dolda ikoner. Du kan också välja vilka som alltid ska vara synliga genom att högerklicka på det tomma utrymmet bredvid och öppna Inställningar för aktivitetsfältet. Här väljer du Överflöd i aktivitetsfältets hörn och slår på/av olika program för att bestämma om deras ikoner ska visas.
Styr musik och video
Windows 11 har fått en ny funktion som kallas för global mediakontroll. Den låter dig styra uppspelningen av ljud och video i program som stödjer funktionen, exempelvis Spotify och Microsoft Edge. Du ser vad det är som spelas upp och du kan bläddra framåt, bakåt och pausa.
HUR? Klicka på ikonen med volymkontrollen nere till vänster så ser du mediakontrollerna i en egen avdelning högst upp – om något spelas eller nyligen har spelats.Mer Windows 11