En månad kvar till valet: Här hittar du de bästa valkompasserna
Det är en månad kvar till valet, och för dig som är osäker kan en valkompass vara till hjälp. Vi hjälper dig att hitta de bästa – och andra nyttiga valsajter.
Av Martin Appel
PC för Alla
De senaste valen har så kallade valkompasser hjälpt många väljare hitta rätt parti. Genom att svara på ett antal politiska sakfrågor får du veta vilka partier som tycker som du.
Fokus ligger med andra ord på konkreta sakfrågor, och kritiker menar att de ideologiska aspekterna försvinner. Många tycker dock att en valkompass är till stor hjälp, och det finns en rad olika alternativ att välja bland.
Samma frågor på många sajter
TT Nyhetsbyrån har tagit fram en valkompass som används av många av Sveriges lokaltidningar – men även av Dagens Nyheter och Expressen.
TV4 använder också TT:s valkompass, men man har även kompletterat frågorna med korta videoinslag när kanalens politiska expert Marcus Oscarsson förklarar vad frågan handlar om och vad partierna tycker.
Aftonbladet har givetvis också en valkompass på sin sajt, och den har tagits fram tillsammans med statsvetare på Göteborgs universitet och Altinget. Det senare är en svensk/dansk nyhetstjänst som fokuserar på politiska frågor i hela EU.
Förutom riksdagsvalet ska vi även välja lokala politiker den 11 september. För många väljare hamnar kommun- och regionvalet i skuggan av den nationella politiken, men Sveriges Televisions valkompass handlar om alla tre valen. Du anger vilken region och vilken kommun du bor i – och får på så sätt även frågor som rör lokal politik.
Vissa tidningar har valt att bara göra valkompassen tillgänglig för de egna prenumerantarna. Svenska Dagbladet är en av dem. För att kunna använda en sådan valkompass krävs alltså att du loggar in på sajten.
Undrar du var din vallokal ligger och hur man gör för att rösta? På Valmyndighetens webbplats finns all praktisk information du behöver. Här hittar du även alla valresultat vartefter de kommer in. Missa inte heller verktyget Valsimulatorn som låter dig laborera med olika valresultat.
Det görs många opinionsundersökningar inför valet, och med hjälp av Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet sammanväger sajten Datastory dessa till något som kallas Mätningarnas mätning. Den kan (förhoppningsvis) redan nu avslöja vem som vinner valet.
I samband med val sprids många sorters vilseledande information på nätet. Innan du skickar vidare inlägg från nättroll – kolla in sajten Bli inte lurad. Här berättar Myndigheten för psykologiskt försvar mer om källkritik och hur man skyddar sig.