Windows 11: Största nyheterna i nya operativsystemet
Windows 11 är här, med ny design, en hel del nya funktioner, en kontroversiell placering av Start-menyn – och rejält tilltagna systemkrav. Här är allt du behöver veta.
Windows 11 är här, den första uppdateringen av Windows med nytt namn sedan Windows 10 släpptes 2015. Det var bara fyra månader sedan Microsoft visade upp systemet, men under dessa månader har det skrivits mycket om det – framför allt kring de höga systemkraven.
Funderar du på att uppdatera? Undrar du vad vitsen är, om din dator kommer bli bättre av att uppdatera? Eller om din dator ens kan uppdateras? I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om Windows 11.
Den 5 oktober påbörjas utrullningen av det nya operativsystemet, men det är inte säkert att du kommer att kunna ladda ner det direkt. För att se om du kan få uppdateringen nu måste du manuellt söka efter Windows 11 i Windows Update. Läs mer här (engelska). Microsoft beräknar att alla som kan uppdatera kommer att kunna göra så senast i mitten av 2022.
Windows 11 är måhända inte en lika stor uppdatering som Windows 10, 8 eller 7 var. Men systemet bjuder ändå på en hel del nyheter, både helt nya funktioner och ändringar i gränssnittet. Här är de största och viktigaste.
Nytt formspråk – Fluent Design
Det första du kommer märka efter att ha installerat Windows 11 är förmodligen designen. Microsoft har övergett Windows 11:s platta, kantiga design med skarpa linjer och enfärgade områden. Windows 11 är mjukare och mer färggrant, med rundade hörn på fönster, markeringar och annat. Ikonerna har blivit mer enhetliga och är mer lekfulla än tidigare. En del har även skuggor och en och annan svag övertoning. Titta till exempel på nya ikonen för Foton:
Inställningar
När du öppnar Inställningar för första gången på Windows 11 kan det bli en chock: Programmet ser nästan helt annorlunda ut, och gränssnitt och navigation är också nytt. Som tur är har Microsoft i princip bara gjort det bättre och mer lättanvänt, så det kommer inte ta lång tid att vänja sig.Den största enskilda skillnaden är att du nu kan navigera till de olika avdelningarna via en lista till vänster som alltid ligger där. Windows 10 följde i Windows 8:s fotspår med ett gränssnitt som verkade mer anpassat för surfplattor, men Windows 11 återgår här till ett gränssnitt huvudsakligen gjort för mus eller styrplatta.
I varje avdelning ser du underavdelningarna för olika inställningar i rutor som tydligare skiljer dem åt. En del inställningar måste du klicka på här för att komma åt de olika alternativen, men Microsoft har också valt att ha till exempel på/av-reglage direkt i de här listorna. Om du till exempel öppnar avdelningen Nätverk och Internet kan du se att både internetdelning och flygplansläge har den här typen av snabbreglage.
Det här gäller även inne i underavdelningar. I System -> Visningsalternativ finns till exempel snabbreglage för Nattläge men inte för Avancerad skärm. Det finns även snabbval för Skärmupplösning, som visar en liten rullgardinsmeny med olika tillgängliga upplösningar. Längst upp ser du sökvägen till den öppna inställningssidan, som även fungerar som genvägar tillbaka till kategorin och underkategorier. På bilden intill kan du till exempel se att vi har öppnat System > Visningsalternativ > HDR. Klicka på Visningsalternativ för att backa ett steg, eller på System för att gå hela vägen dit.Där Windows 10 har stora öppna ytor och få indikationer på var ett område slutar och ett annat börjar använder Windows 11 rutor med en annan färg än bakgrunden för att tydliggöra hur saker grupperas. I Inställningar visas till exempel underkategorier och inställningar i sina egna rutor. I ljust läge är rutorna vita och bakgrunden ljusgrå, medan det i mörkt läge är mellangrå rutor på mörkgrå botten.
Detta går igen på många håll i systemet. Startmenyn – som kontroversiellt har flyttat till mitten av Aktivitetsfältet – har en ljusgrå eller mellangrå bakgrund och visar vilken ikon du håller pekaren över genom att visa en ljusare ruta under den. Många inbyggda program har också uppdaterats med det nya designspråket, bland annat Foton, Paint (som även har en massa andra nyheter), E-post och Kalender. Tredjepartsprogram uppdateras inte automatiskt, även om till exempel de avrundade hörnen på fönster och den nya designen på stäng/minimera/maximera-knapparna syns överallt. Gamla program som inte har uppdaterats nämnvärt på många år ser ut som de alltid har gjort (öppna Enhetshanteraren till exempel).
Widgetar
En av de nya knapparna du kan lägga märke till i Aktivitetsfältet är en blå ruta med ett vitt och ett ljusblått fält. Det öppnar en ny funktion kallad Widgetar som visar information av olika slag i en ruta som kommer in från vänster på skärmen.
Längst upp i rutan ser du det som faktiskt är widgetar: mindre rutor med till exempel väder, aktiekurser, sportresultat och bilder ur ditt fotobibliotek. Lägg till nya genom att klicka på knappen som heter just lägg till widgetar. Ta bort en widget genom att klicka på mer-knappen uppe till höger i widgeten och välj ta bort. I samma lilla meny kan du ändra storlek på widgeten för att visa mer eller mindre information.
Under widgetarna ser du nyhetsrubriker som kommer från Microsofts MSN-tjänst, insamlade från olika nyhetssajter. Du kan inte ta bort denna avdelning helt, men kan påverka innehållet. Klicka på mer-knappen på en av nyhetsrutorna så visas olika alternativ för att till exempel stänga av alla artiklar från den sajten.
Start-menyn har flyttat
Ända sedan Windows 95 har Windows haft en Start-meny längst ner till vänster på skärmen. Eller ok, Windows 8 hade en ”startskärm” som inte ens hade en permanent knapp där i hörnet, men det var inte många som körde den versionen av Windows frivilligt.
I Windows 11 har Microsoft flyttat knappen som öppnar Start-menyn till mitten av skärmen. Själva menyn ändrar också form och har nu en lista med ikoner för dina fästa program längst upp och rekommenderade program och filer därunder. Längst ner ser du ditt konto och en strömknapp som visar undermenyn för att starta om, vila och stänga av.
Aktivitetsfältet
Start-menyn är inte det enda nya med Aktivitetsfältet i Windows 11. Högerklicka någonstans i tomrummet på Aktivitetsfältet så ser du en stor skillnad: Det finns inte längre någon kontextmeny med olika alternativ för att visa skrivbordet och annat. Det enda som visas är istället en genväg till inställningarna. Flera av funktionerna som fanns i den gamla kontextmenyn är dock kvar, men har istället flyttat in i en ny meny som du kommer åt genom att högerklicka på Start-knappen. Här finns genvägar till bland annat Enhetshanteraren, Windows Terminal (nya kommandotolken), Aktivitetshanteraren och visa skrivbordet.
Tyvärr har Aktivitetsfältet i Windows 11 ytterligare ett par saknade funktioner. Det första är en liten detalj för vissa men irriterande för andra: Du kan inte längre aktivera klocka och datum på alla anslutna skärmar utan de syns enbart på huvudskärmen. Det andra gäller också bara vissa användare, men för dessa kommer det bli en stor omställning. Windows 11 har nämligen inte stöd för att dra och släppa dokument och annat på programikoner i Aktivitetsfältet för att öppna dem i det programmet.
Virtuella skrivbord
Windows 11 har hämtat ett par bra idéer från Apples Mac OS. Den kanske mest praktiska av dessa är den nya funktionen för virtuella skrivbord, som liknar Apples ”Spaces”. Windows 10 hade också virtuella skrivbord, men det fungerade annorlunda och var inte alls lika enkelt att hantera.
Klicka på ikonen med en överlappande vit och svart kvadrat i Aktivitetsfältet så öppnas gränssnittet för att hantera skrivborden. Innan du har börjat använda funktionen finns bara ”Skrivbord 1” och en knapp för att skapa ett nytt skrivbord. När du har öppnat två skrivbord kan du växla mellan dem genom att hålla pekaren över skrivbordsikonen och klicka på det skrivbord du vill visa. När du öppnar ett program på ett nytt skrivbord öppnar ett nytt fönster för programmet även om det är öppet på ett annat skrivbord. Om du till exempel har ett Edge-fönster med 10 flikar på Skrivbord 1 och öppnar Edge när du är på Skrivbord 2 öppnas ett nytt tomt Edge-fönster med bara en flik.
Du kan enkelt flytta fönster mellan skrivbord genom att visa skrivbordsgränssnittet, hålla pekaren över skrivbordet där fönstret ligger nu en liten stund så att det skrivbordets fönster visas i övre delen av skärmen, och sedan hugga tag i och dra fönstret till något av de andra skrivborden i listan längst ner.
Vill du att ett visst program ska synas oavsett vilket skrivbord som är öppet kan du högerklicka på programmets fönster i skrivbordsgränssnittet och välja Visa det här fönstret på alla skrivbord eller Visa fönster från den här appen på alla skrivbord.
Fästlayouter och fönstergrupper
Windows 10 införde ett smart sätt att dela upp skärmytan för olika program genom att fästa dem till halvor eller fjärdedelar av skärmen. Windows 11 bygger vidare på det med två närliggande funktioner som kallas fästlayouter och fönstergrupper. Fästlayouter är helt enkelt själva layouten på uppdelningen av fönster. Håll pekaren över maximeraknappen längst upp till höger i ett fönster så ser du de olika alternativ som finns. Precis som i Windows 10 kan du även dra fönstret till någon av skärmens sidor eller hörn för att snabbt välja antingen halva skärmen eller en kvadrant. På skärmar som är större än 24 tum med högre upplösning än 1920 x 1080 pixel finns ytterligare två layouter med tre fönster i bredd. Fönstergrupper är enskilda samlingar av fönster som fyller skärmen med en viss uppdelning. Om du till exempel har Edge på vänster halva och Word på höger bildar dessa tillsammans en fästlayout. Håll pekaren över en programikon i Aktivitetsfältet så ser du både enskilda öppna fönster för det programmet, och fönstergrupper där minst ett av programmets fönster ingår. Högerklicka på en fönstergrupp så kan du välja att minimera hela gruppen på en gång, och du visar den genom att helt enkelt klicka på dess förhandsvisning.
Android-appar
För en del användare kan det här bli en stor nyhet, för andra mest en axelryckning. Microsoft har de senaste åren integrerat Linux i Windows 10, främst för att underlätta för utvecklare. Men i Windows 11 utökas det genom att lägga till stöd för att köra Android-appar direkt i Windows. Tyvärr har funktionen skjutits upp och ingår inte från start.
Microsoft har valt att samarbeta med Amazon och apparna du kommer kunna installera kommer från Amazons appbutik, inte Google Play.
Utforskaren
Windows filhanterare har också ett nytt gränssnitt som visar ett designmönster du kommer se mer av framöver. Borta är det gamla systemet med menyer som visas i en bred remsa under den smala menyraden. Istället finns ett enklare verktygsfält som bara är något bredare än den gamla menyraden. Det kommer framför allt göra nytta på mindre skärmar där utrymmet är begränsat. En annan nyhet du ser här som också syns i en del andra program är den förenklade kontextmenyn som döljer ett antal alternativ bakom en ”visa mer”-knapp. Det är något en del användare lär störa sig på och i en senare del av Windows 11-skolan kommer vi visa hur du återställer den fullständiga menyn.
Desto trevligare för ”poweranvändare” är nyheten att du nu kan använda kortkommandona för att flytta markören eller radera ett ord i taget (ctrl+höger/vänster respektive ctrl+backsteg/delete), vilket snabbar upp ändringen av filnamn.Var har Byt namn tagit vägen? (Svar: Den mittersta knappen längst upp.) På tal om det: Byta namn är en av de sakerna som vid första anblick ser ut att ha tagits bort från kontextmenyn när du högerklickar på en fil eller mapp. Men så är det inte, funktionen har flyttat längst upp och blivit en av en handfull ikoner. Du kan även precis som tidigare snabbt byta namn genom att trycka på f2-tangenten eller klicka två gånger på filnamnet med en liten paus mellan klicken.
Åtgärdscenter, snabbinställningar och aviseringar
Klicka på klockan längst till höger i Aktivitetsfältet så visas som tidigare en enkel kalender men även aviseringar, som har flyttat hit och inte längre delar plats med snabbinställningar. De senaste har istället fått en egen liten meny som du kommer åt via en knapp med ikoner för ljudvolym, nätverk (wifi eller ethernet) och – på laptops – batterinivå.Designen i båda är väldigt annorlunda mot Windows 10, men det är ungefär samma funktioner. Snabbinställningarna visar färre inställningar som standard men du kan aktivera allt utom surfplatteläge eftersom Windows 11 saknar det.
Mycket bättre Microsoft-butik
Tillhör du de som sällan eller aldrig öppnar Microsoft-butiken i Windows? Då tycker vi det är dags att du ger det en ny chans. Att butiken tidigare inte var så populär berodde framför allt på en sak: Att det enbart fanns så kallade moderna Windows-appar (”Universal Windows Platform”, UWP). Traditionella skrivbordsprogram skrivna i win32, .net och java var portade och därmed kunde de flesta utvecklare inte släppa sina program i butiken. Ett exempel på hur det kunde bli är populära spelet Minecraft. Den ursprungliga datorversionen av spelet är skriven i java och måste hämtas via webbläsare, medan versionen i Microsoft-butiken kallas Bedrock Edition och har mer gemensamt med konsolversionerna av spelet.
En del utvecklare kringgick den här begränsningen genom att bygga ett UWP-skal runt programmet, och med åren dök en del större program till slut upp, men i Windows 11 har Microsoft tänkt om. Den nya butiken har stöd för alla slags program – win32, .net, java, UWP och rent av webbappar (det vill säga inte mycket mer än en länk till en webbplats som fästs i Start-menyn och alternativt i Aktivitetsfältet).
Samtidigt har Microsoft ändrat reglerna för utvecklare och de som inte längre vill använda företagets kommersfunktioner behöver inte göra det och kan därmed behålla 100 procent av intäkterna (något till exempel Epic har efterfrågat).Många nya program har tillkommit i Microsoft-butiken, bland annat Epic Games Store.
Nya reglerna har redan fått effekt
Om du undrar om utvecklare faktiskt kommer dra nytta av öppenheten och börja släppa sina program i Microsoft-butiken kan vi ge ett rungande ja till svar. En lång rad utvecklare har redan släppt sina program. Här är bara ett litet urval:
Epic Games Store
Discord
Zoom
OBS Studio
Canca
Winzip
VLC
Microsofts egna Powertoys
Förbättrad sökfunktion
Sökfunktionen i nya butiken har blivit smartare och snabbare. Längst upp till höger hittar du filter, där du kan välja att begränsa resultaten utifrån avdelning (som tidigare), ålder och/eller pris (gratis, betal eller program på rea). Det här gör det mycket lättare att sålla bland potentiella köp, speciellt som du enkelt kan slippa se alla konstiga gratisresultat som kan dyka upp för många sökord.
Uppdateringar
Att butiken är mer öppen innebär också att det blir lite mer komplicerat för användare. Du kan inte längre räkna med att program du har hämtat från butiken hålls uppdaterade, och hur uppdateringar sköts kan variera.
Program som har distribuerats direkt av utvecklarna och har inbyggda uppdateringsfunktioner kan – och kommer förmodligen oftast – fortsätta använda dessa även när de distribueras via Microsoft-butiken. Utvecklare kan också lägga till uppdatering via butiken, men vi vet ännu inte hur vanligt det kommer bli. För de program som kan uppdateras via butiken är det enkelt. Klicka på ikonen med en boktrave längst ner till vänster för att öppna biblioteket med dina installerade program. Klicka på Hämta uppdateringar längst upp till höger för att leta efter och ladda ner tillgängliga uppdateringar.
De enda program som inte kan använda Microsofts uppdateringsfunktion är så kallade opackade win32-program. Det innebär program som inte har packeterats med det moderna .msix-formatet. Utvecklare kan välja att distribuera program som rena .exe-filer eller med andra installationsprogram och då måste de inkludera egna uppdateringsfunktioner.
Andra nyheter
Listan över nyheter slutar inte här. Det finns en hel del annat att utforska i det nya systemet – här ytterligare några av dem:
Teams inbyggt i systemet
Microsoft har byggt en miniapp för Teams som du hittar direkt i Aktivitetsfältet. Från denna kan du snabbt öppna dina senaste konversationer och starta nya samtal eller chatter. Allt här är genvägar till själva Teams-programmet, som öppnar när du klickar på något av alternativen.
Bättre stöd för laptops som ibland är anslutna till externa skärmar
Har du en laptop du använder med en extern skärm hemma på skrivbordet men ofta tar med dig och använder med enbart den inbyggda? Det har blivit mycket smidigare i Windows 11. En ny inställning kommer ihåg hur du placerar fönster för varje skärmuppsättning. När du kopplar in eller ur skärmen flyttar systemet automatiskt alla fönster till rätt plats. En annan inställning gör att fönster på den externa skärmen automatiskt minimeras när du kopplar ur den. De öppnar igen så fort du ansluter skärmen.
Bättre koll på batteri och strömförbrukning
Öppna Inställningar -> System -> Strömförsörjning och batteri (eller bara Strömförsörjning på stationära datorer). Här hittar du alla inställningar för strömsparläge, automatisk vila och batterisparläge. Det finns också en praktisk hälsokoll för batteriet som visar hur du använder det.