En surfplatta som också är en fullfjädrad spel-laptop. Och som kan bli extra kraftfull med extern grafik. Kan det vara något? Vi har testat Asus unika extrem-platta.
Formatet är minst sagt okonventionellt, så det kommer inte falla alla i smaken. Men vill du ha en Surface-liknande platta med maxade laptop-prestanda och en (nästan) kompromisslös spel-pc i ett, visar Asus att det faktiskt går att bygga. Och det till ett pris som inte är mycket högre än en motsvarande vanlig gaming-laptop. Stort test av bärbara datorer – kraftfulla laptops för kreativa jobb
ROG Flow är en ny serie laptops för gaming från Asus, där de första modellerna dök upp 2021. Det som gör dem extra intressanta är att de är ovanligt tunna och lätta för att vara speldatorer, men att Asus har gjort dem extra smidiga att para ihop med ett externt grafikkort. Nu har Asus släppt den mest uppseendeväckande modellen hittills, ROG Flow Z13. Det är en bärbar pc i surfplattedesign, och påminner mest om en Microsoft Surface, med sina räta vinklar och breda utfällbara stöd på nedre halvan av baksidan. Men givetvis med mer utstickande typisk gamingdator-design, komplett med mönstrade luftintag, stora fläktutblås på ovansidan, och ett glasfönster på baksidan som lyser upp en del av innanmätet med färgglada dioder när plattan är igång.
Är det gaming så är det. Det märks också på det medföljande tangentbordet som snäpps på i nederkant. Det har bakbelysning med rgb-dioder. Du får ingen individuell kontroll eller zoner, men kan kontrollera färgen via Asus Aura Sync-mjukvara. Tangentbordet håller mekaniskt sett god kvalitet i notebook-klass, men sviktar av naturliga orsaker en aning.
ROG Flow Z13 är nästan exakt lika bred och hög som senaste Surface Pro, men tjockare och tyngre. Det är inte så konstigt, då den innehåller klart kraftfullare hårdvara och behöver ha plats för både den och kylning. Vi pratar riktigt höga laptop-prestanda. Processorn är 12:e generationens Intel Core i7 eller i9, och alltså inte strömsnåla notebook-modeller utan de kraftfullaste för tunga produktivitets- och gaming-laptops.
Lägg till det snabbt minne, stor snabb ssd och inte minst riktig diskret grafik i form av RTX 3050ti och det finns inte mycket den inte kan göra. Är det något som känns underdimensionerat så är det minnet. 32 GB är vanligt i denna prisklass på större laptops.
Enormt med kraft på liten plats
Allt detta får plats i en platta som bara är marginellt större än en Surface. Att det ens går att bygga så kompakt hade vi inte gissat när vi såg de första bärbara Alder Lake-datorerna tidigare i vintras. Den modell vi testat är den kraftfullare med Core i9-processor, och den levererar nästan lika höga prestanda i cpu-tester som den massiva MSI-laptop vi först testade med samma processor. Som en Surface, men med detaljer som avslöjar att det är något helt annat under huven. Och det utan överdrivet högljudd kylning. Lite mer av den varan hade dock kanske behövts, för ett stresstest av processorn visar att den tappar 15-20 procent i prestanda vid långvarig hög processorlast. Men det är svårt att vara kritisk mot det, då det fortfarande är ett imponerande resultat med tanke på formatet.
Inbyggda Geforce RTX-grafiken räcker för att driva plattans 1080p-skärm för spelande i 30 bilder per sekund och uppåt även i de mest krävande spel, och ofta stabilt över 60. I alla fall så länge vi är försiktiga med strålspårningseffekter.
Just mobila varianterna av 3050 och 3050 ti har varit en viss besvikelse. Steget upp till RTX 3060 är mycket stort. Så förvänta dig inget mer än precis godkänd spelprestanda. Men att det går att få in ett RTX-kort i en surfplatta är något vi aldrig hade hoppats på, så det är svårt att se det som en nackdel.
Högfrekvent skärm bäst för spel
Skärmen är en 120 Hz-panel med srgb-färgomfång, god färgkontroll, och hög ljusstyrka på ungefär 500 cd/m2. Det finns också en 4k-modell på 60 Hz, men i Sverige är det 1080p-modellen som gäller. Vi får snabb och direkt pekrespons och trots helblank yta rätt så reflexfri upplevelse. Skärmen har stöd för G-Sync, så trots att den inte har snabbaste svarstiderna vi sett så finns det möjlighet till mycket snygg jämnhet i bilden. För det behöver du dock mer än ett RTX 3050 ti.
Asus kan dock inte utföra mirakel, och en sak har fått stryka på foten för att få ihop en så här kompakt kraftmaskin. Batteritiden är i kortaste laget, om du inte medvetet begränsar dig och kör den i extremt energisparläge. Även under vardaglig användning med surf, Office, ett par videosamtal och enkel fotoredigering räcker den inte mer än tre, fyra timmar. Det går att förlänga till upp till det dubbla, med minimal ljusstyrka, skärmen ställd till 60 Hz och Windows 11:s batterispar funktion aktiverad.
Men det här är ju en dator med prestanda, och prestanda ska utnyttjas. Därför bör du ha strömadaptern till hands. Den ansluter till plattans enda Thunderbolt 4-port, så vill du ha fler saker anslutna, som extern skärm eller lagring, får du välja. Eller ansluta ROG XG Mobile som docka. Läs ner om den nedan. Plattan har också en usb 2.0-port av stor typ a. Det känns lite udda att det inte är usb 3 i en så här dyr enhet. Syftet med den är antagligen att det ska vara lätt att plugga in en usb-mus eller kontroll att spela spel på språng. Plugga in XG Mobile och få både RTX 3080-grafik, och massor av extra anslutningar.
Från mobilt till mycket mer
Det här är en ROG Flow, och det innebär att du enkelt har möjlighet till mer grafikprestanda än vad som är inbyggt. På ena sidan bakom en borttagbar gummilucka sitter en specialport, en kombination av en Thunderbolt 4 och en proprietär pci express-port. Där pluggar du in Asus ROG XG Mobile, en kompakt dosa, 20 centimeter lång och tre centimeter tjock, som innehåller ett externt grafikkort, samt ett gäng extra usb-portar, fäst nätverksport, sd-kortläsare och extra bildutgångar.
Men huvudsaken är grafiken, och det faktum att bilden kan matas tillbaka in i plattan istället för att kopplas till en extern skärm, något som alla externa grafikkort inte klarar. Många av de som stödjer det via Thunderbolt 4 gör dessutom ett halvdant jobb med begränsad prestanda. Här får vi inte det problemet, tack vare de två parallella anslutningarna.
ROG Flow Z13 säljs både som separat platta och i paket tillsammans med ett sådant med ett mobilt RTX 3080-kort i. Givetvis är det kompletta paketet vi testat. Med plattan påslagen och externa grafikkortet försett med separat ström är det bara att plugga in det och trycka på en switch på dess breda kontakt. Systemet detekterar det nya kortet och byter till RTX 3080-grafik.
Det kan ta upp till en halv minut att växla över. Och man måste vara extra försiktig när man växlar tillbaka, genom att först avaktivera XG-läget som det kallas, och först därefter rycka ut kontakten. Är man bara tålmodig så funkar allt dock pålitligt. Den breda porten för grafikkortet består av en åttakanalig pci express och en thunderbolt. När den inte används täcks den av ett gummilock. Tyvärr ett som är löst, så det är lätt att tappa bort.
Mäter sig med de bästa, med reservation
Vi testar den ihopkopplade plattan med både grafikkort och platta inpluggade med extern ström. Det gör att plattan kan köras i ett högre prestandaläge, och eftersom du behöver vägguttag för grafiken finns det ingen anledning att köra plattan utan. Resultatet är en komplett och mycket snabb liten gaming-pc som kan mäta sig med de bästa laptopdatorerna för spel. Eller nästan, numera finns det ju också RTX 3080 ti för laptops, som är snäppet vassare.
Men i jämförelse med andra datorer med RTX 3080 som vi testat står den sig bra. Den slår en Razer Blade 15 Advanced med Intel Core i9-11900H med god marginal, och drar jämnt eller är aningen snabbare än en Asus ROG Zephyrus G15 med AMD Ryzen 9 5900HS. Många faktorer kan påverka, men kombinationen av Alder Lake-processorn och grafikkortet verkar göra susen. Kanske också det faktum att grafikkortet har helt separat kylning i eget chassi.
Det blir inte överdrivet högljutt, men precis som för processorn i datorn hade en extra växel i fläktintensitet varit välkommet. En viss del av prestandan tappas vid länge tid av maxbelastning av grafikkortet.
Sedan kan du givetvis ansluta en större skärm på baksidan av externa grafikkortet och spela på den istället. Och ansluta bättre mus, tangentbord eller spelkontroll för ändamålet. Och om du vill ett par mer kraftfulla högtalare. De som sitter i plattan är riktigt bra, med fint tryck och god detaljåtergivning, men med det kompakta formatet ska du inte förvänta dig något direkt muller i basen. Tangentbord, platta och extern grafik. Utöver detta och strömadaptrar får du också ett bärfodral att stoppa dem i.
En del frågetecken
Det stora frågetecknet runt ROG Flow Z13 är vem som är tänkt att köpa den. Du behöver inte denna nivå på brutala prestanda för de flesta typer av jobb du kan tänkas göra på den, från kreativt penn-baserat jobb till surf. Och då skulle mer batteritid varit uppskattat. Fler pixlar i skärmen och större färgomfång också, även om den har vissa egenskaper som tilltalar, som Pantone-validerade färger.
Nej, det här är och förblir främst en gaming-maskin, och som sådan har den både sina begränsningar och öppna upp för nya möjligheter. Du kan spela både mobilt på bara plattan, eller på skrivbordet hemma med en rejäl extern skärm. Eller ta med dig hela kitet i en medföljande väska som rymmer både platta och grafikortsdosa, och med lite uppdukning och tålamod har du fullfjädrad laptop-gaming var du än går.
Allt är inte perfekt. De inbyggda kamerorna i ROG Flow Z13 är på sin höjd godkända, en konfiguration med mer än 16 gigabyte ramminne hade varit varmt välkommet och att jobba med krävande program eller spela spel utan ström inkopplad är inte på tal. Ett par små mindre genomtänkta designdetaljer irriterar också, en puckel på baksidan som bara är till för att visa innanmätet och diod-belysning men som gör att hela plattan ligger och vickar, och det faktum att kontakten för grafikkortet än ”bakvänd” så att det är svårt att nå switchen på den för att aktivera uppkopplingen.
Har du överseende med det så är det här dock både kvalitet och oförskämt coolt.
Specifikationer
Produktnamn: ROG Flow Z13 GZ301ZE + ROG XG Mobile GC31S-030 Testad: Mars 2022 Tillverkare: Asus Processor: Intel Core i9-12900H, 6st Performance upp till 5 GHz + 8st Efficient 2,5 GHz Grafik: Geforce RTX 3050ti Minne: 16 GB ddr5 Lagring: 1 TB ssd, plats för mikro sd Bildskärm: 13,4 tum blank ips, 1920 × 1080 bildpunkter, 16:9, 120 Hz, G-Sync Kameror: 1 megapixel (720p) fram, 2 megapixel (1080p) bak Anslutningar: Thunderbolt 4, usb 2 typ a, headset, tangentbordsdockning, XG Mobile-dockning Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Home Ljudnivå: 0-39 dBa Batteritid: 1 tim 10 min (hög belastning, 120 Hz), ca 15 tim 30 min (låg belastning, 60 Hz) Storlek, inkl tangentbord: 30,2 x 21 x 2 cm Vikt, inkl tangentbord: 1,54 kg Grafikkort, ROG XG Mobile: Geforce RTX 3080 Anslutningar, ROG XG Mobile: 4st USB 3 gen 1 typ a, usb 2.0, hdmi 2.0, displayport 1.4, ethernet, sd-kortläsare Storlek, ROG XG Mobile: 20,7 x 15,6 x 3,1 cm Rek. pris: 36 999 kr, 23 999 kr utan ROG XG Mobile Aktuellt pris: Från 36 990 kronor hos Prisjakt
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 15 024 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 908 poäng Geekbench 5, cpu: 13 082 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 843 poäng Disk, läsning: upp till 3 343,78 MB/s Disk, skrivning: upp till 3 257,92 MB/s
Grafikprestanda med ROG XG Mobile
Geekbench 5, grafik: 137 097 poäng 3dmark Fire Strike (DirectX 11): 24 503 poäng 3dmark Time Spy (DirectX 12): 11 075 poäng 3dmark Port Royal (Strålspårning): 6 497 poäng
Grafikprestanda, enbart plattan
Geekbench 5, grafik: 42 742 poäng 3dmark Fire Strike (DirectX 11): 6 550 poäng 3dmark Time Spy (DirectX 12): 2 875 poäng 3dmark Port Royal (Strålspårning):1 070 poäng