Egna poddar, avancerade musikmixningar och personliga mobilsignaler. Programmet Audacity förvandlar datorn till en proffsig ljudstudio – helt utan kostnad.
Av Martin Appel
PC för Alla
Ljudisolerade rum med blinkande lampor och gigantiska mikrofoner. Ja, det är så vi är vana att tänka oss en ljudstudio. Men numera räcker det faktiskt med en vanlig dator, surfplatta eller mobil.
Nästan alla prylar har i dag inbyggda ljudkort och mikrofoner, och för den som vill ha ännu bättre kvalitet är en separat mikrofon inte speciellt dyr.
Prisraset för ljudteknik är en av förklaringarna till de senaste årens explosion för poddsändningar. Det går enkelt att förvandla valfritt rum till en ljudstudio.
Förutom inspelningsutrustningen behöver du också ett ljudredigeringsprogram, och det är här Audacity kommer in. Audacity är gratisprogram som innehåller alla de funktioner du behöver för proffsig ljudredigering.
Som ordbehandling
Att redigera ljud är lite svårare än exempelvis ordbehandling, men grundprincipen är densamma. Du ser ljudet i form av ett vågmönster, och du kan radera, klippa och klistra – precis som du när du redigerar text. Du kan alltså enkelt ta en bit av ljudet från början av inspelningen och flytta den till slutet, eller helt ta bort den.
Är du mer avancerade kan du jobba med flera spår samtidigt. Du kan alltså lägga på bakgrundsmusik eller ljudeffekter, och du kan även göra snyggare ljudmixningar. Det finns förstås också funktioner för att tona in och ut, för att ändra hastigheten eller lägga på filter som förändrar ljudets karaktär.
Allt det här gör att Audacity även är ett bra verktyg för exempelvis kreativa musiker.
Och du är förstås inte hänvisad till att arbeta med egna inspelningar. Varför inte ta en mp3-fil med någon favoritlåt och klipp ihop den till en personlig mobilsignal eller använd en musiksnutt som ljudsignal på datorn.
Själv hämtningen sker via en separat nedladdningssida med reklam för andra program, så var noga så att du inte råkar installera dem av misstag. 2. Hur installerar jag? Dubbelklicka på installationsfilen och godkänn eventuella varningar. Välj Svenska som installationsspråk och klicka på Nästa några gånger. Starta installationen med Installera.
3. Krånglar Windows 10?
Audacity fungerar utmärkt för Windows 10, men för ett fåtal datorer kan ljudet krångla. Du måste då ladda hem en ny drivrutin. Hur det fungerar varierar beroende på dator, men du hittar mer information här.
4. Hur sparar jag mp3?
I tidigare versioner av Audacity var du tvungen att installera en tilläggsfil för att kunna spara mp3-filer. Det behöver du lyckligtvis inte göra längre. Numera är stöd för mp3 nämligen inbyggt i programmet.
Här finns också olika handböcker som kan komma till hjälp för detta ganska komplexa program.
Så funkar programmet
Klicka på bilden för att se i stort format 1. Spela upp Pausa, stoppa och spola i ditt ljud precis som i gamla tiders bandspelare.
2. Spela in Klicka här för att spela in ljud med mikrofonen. Du kan även välja Arkiv, Importera, Ljud för att lägga till en befintlig ljudfil.
3. Markera Förflytta dig i ljudet genom att klicka med det här verktyget. Håll musknappen nedtryckt och dra så gör du en markering.
4. Ändra volym Ändra volym på delar av ljudet genom att klicka på den blå linjen. Du skapar då en punkt som går att dra upp och ned. Pennan till höger är ännu mer detaljerad.
5. Zooma Zooma in i visningsläget med den här knappen. Skift+klick zoomar ut.
6. Flytta Flytta ett ljudspår i sidled. Stjärnan låter dig göra fler saker samtidigt.
7. Nivåer Ställ in nivåer (”volym”) på inspelning och uppspelning här.
8. Byt hårdvara Har du flera mikrofoner eller hörlurar? Du väljer vilka du ska använda här.
9. Styr spåret Ändra hela spåret här. Du kan exempelvis ändra volymen eller tysta det helt.
10. Visning Det ljud du arbetar med visas som en bild här. Ljudets början är längst till vänster och slutet längst till höger. För monoljud visas bara en rad.
11. Tid Här samlas all tidsinformation för din ljudredigering.