Guide: Så bygger du ditt eget hemlarm
Vakthundar, elstängsel och vallgravar i all ära, men vill du skydda dig mot inbrott kommer du långt med ett hederligt hemlarm. Även om det så klart inte finns en garanti mot att någon försöker bryta sig i ditt hus har larmsystem statistiskt sett en avskräckande effekt på många tjuvar. Som bonus är de dessutom bra för den egna sinnesfriden när du är bortrest.Läs även: Jämförande test av hemlarm
Innan du kontaktar en larmleverantör eller tar dig till den lokala elektronikbutiken bör du dock bilda en uppfattning om vad du egentligen behöver för typ av larm. Det finns nämligen en diger uppsjö av olika sorter, från avancerade totallösningar till enkla gör-det-själv-byggen.

Ta en titt på din boendesituation och i plånboken. Hur ser ditt boende ut? Vilken budget har du? Vill du installera själv eller behöver du hjälp? Ska larmet vara uppkopplat mot en larmcentral eller räcker det med en övervakningskamera som skickar en notis till din mobiltelefonen om något händer?
Köpa larmpaket med abonnemang
Det enklaste och förmodligen mest klassiska tillvägagångssättet för att skaffa hemlarm är att köpa ett via en känd tillverkare eller larmcentral. Bland de stora drakarna hittar vi bland annat Verisure, Sector Alarm och Securitas. Hos dem får du ett grundpaket, ofta med eller utan abonnemang, som kan uppgraderas efter hur dina krav ser.Bor du i en större villa har du sannolikt behov av ett mer omfattade larmpaket än någon som bor i en lägenhet. Med ett abonnemang kommer larmet att vara kopplat mot en bemannad larmcentral som vid behov skickar ut väktare. Hos många leverantörer kan du välja mellan att antingen hyra eller friköpa larmet.

Det enklaste tillvägagångssättet är dock inte detsamma som det billigaste. Ett larmpaket med abonnemang från en leverantör som Verisure innebär både en startkostnad och en månadsavgift. Då priserna och alternativen varierar såpass mycket beroende på leverantörer är det svårt att säga exakt vad det kommer att kosta just dig men räkna med mellan 0-8 000 kronor för installation och 250-500 kronor i månadskostnad.
Bygg ditt eget hemlarm
Det finns också en del alternativ. I takt med att smarta hem blivit allt mer populära har utbudet av kontrollenheter, kameror och olika typer av sensorer för hemautomation ökat rejält hos återförsäljare som Claes Ohlsson och Kjell & Company. Prislappen varierar förstås även här beroende på hur avancerat larmsystem du är ute efter, men jämfört med att köpa hemlarm med abonnemang går det att spara en rejäl slant.
Så vad behöver du införskaffa? Här är ett förslag på några ganska grundläggande komponenter:
- En kontrollenhet. En kontrollenhet, eller controller som den också kallas, är själva navet i ditt larmsystem. Det är den som sköter all kommunikation mellan de anslutna komponenterna. I uppkopplade larm används normalt en mobilantenn för gsm och batteri-backup för att kunna fungera vid strömavbrott eller förlorad internetuppkoppling.
- En knappsats som oftast sätts i direkt anslutning till kontrollenheten. På den knappar du in din säkerhetskod för att larma av. I dag har de flesta knappsatser stöd för rfid-larmbrickor som du håller upp mot enheten för att larmet ska inaktiveras.
- Sensorer av något slag, exempelvis en rörelsedetektor kopplad till en siren. Har du husdjur kan du istället för rörelsedetektorer ha glaskrossdetektorer för att minska risken att larmet går igång i onödan.
- Magnetkontakter. Dessa installeras på ytterdörrarna och eventuellt fler dörrar. Magnetkontakter utlöser larmet så fort kontakten bryts.
- En eller flera övervakningskameror. De installeras vanligtvis som ett självständigt system men på senare tid har möjligheten att integrera dem i ett smart hem-system ökat.
- Automatiska lampor som slås på när någon rör sig intill huset eller stryker runt vid garaget. De behöver inte vara anslutna direkt till larmsystemet men de kan vara ett bra extratillval för avskräckande effekt.
- Sist men inte minst, en smart dörrklocka. Det här är absolut inget måste men det är ett bra komplement. Med en smart dörrklocka som Nest Hello eller Ring Doorbell Pro blir du meddelad när någon plingar på ytterdörren när du själv inte befinner dig i bostaden. Du får också möjlighet att via inbyggd kamera se och prata med personen som ringer på.
Välj kontrollenhet och kamera
Om du tänker hålla det hyfsat enkelt och inte har jättehöga krav finns det många billigare startpaket som kostar runt 1 500 kronor i butikerna, bland annat Panasonic Smart Home Control-startpaket och Denver HSA-120 (kan köpas för 1 599 kronor hos Kjell och Company). Det sistnämnda innehåller, utöver en huvudenhet med inbyggd siren, även två rörelsesensorer, två fönster-/dörrsensorer och två rfid-taggar.Det är dock viktigt att vara medveten om att kommunikationen mellan enheterna i systemet sker på frekvensen 433 MHz, vilket är en vanlig frekvens i många enklare teknikprylar och ej krypterad. Det är således ingen säker frekvens då en utomstående potentiellt skulle kunna ta sig in eller störa ut den.

Utöver 433 Mhz finns det flera andra sätt för smarta hem-komponenter att kommunicera. Bland de mest populära har vi bland annat Z-wave, Zigbee, Bluetooth LE och wifi. Medan wifi används flitigt för kameror (då det möjliggör överföringar av större datamängder) är Z-wave extra intressant då vi pratar inbrottsövervakning. Z-wave är både krypterat och många Z-wave-produkter är kompatibla med varandra – oberoende av vem som är tillverkare.

Tänker du köpa dina produkter var för sig rekommenderar vi att du skaffar en kontrollenhet som stödjer flera olika kommunikationssätt. På så sätt kan du ansluta fler typer av enheter. Ett exempel på en sådan kontrollenhet är Athom Homey som kostar 3 389 kronor hos Kjell och Company. Homey är primärt en kontrollenhet för smarta hem men kommer även fungera utmärkt som kontrollenhet i ett larmsystem. Till den går det att ansluta flera produkter som passar bra för inbrottsövervakning, som rörelsedetektorer och fjärrstyrda lampor.
Läs mer: Test av Athom Homey

Vill du ha ett mer komplett paket som även det är Z-wave-baserat finns bland annat Fibaros startpaket, vilket kostar 3 990 kronor hos Netonnet. Utöver en kontrollenhet som kopplas till hemmets router ingår bland annat en rörelsedetektor med ljussensor, en magnetkontakt för dörr eller fönster, en brandvarnare och en läckagedetektor.
Notera att alla Z-wave-produkter inte är kompatibla med varandra. Det krävs fortfarande att kontrollenheten har stöd för den typen av tillbehör som du vill ansluta, så dubbelkolla alltid med butikspersonalen eller på produkttillverkarens hemsida att produkterna du köper fungerar med varandra. Annars kan det sluta med att din kontrollenhet identifierar produkten du anslutit men att den inte vet vad den ska göra med den.
Populär övervakningskamera
Om du primärt är ute efter en eller flera övervakningskameror finns det flera köpvärda alternativ hos återförsäljarna. En populär serie är Netgears Arlo-kameror och modellen Arlo Pro 2.
Det går att konfigurera så att kameran skickar en notis och videolänk till din mobil när den upptäcker rörelse. Det går också ställa in så att den aktiverar en siren. Arlo Pro 2 är även integrerbar med flera smarta hem-ekosystem såsom Amazon Alexa, Google Assistant, Samsung Smart Things och Wink. Baspaketet innehåller en styrkontroll och tre kameror (4 490 kronor hos Netonet) men det går att ansluta fler kameror (2 499 kronor hos Dustinhome).
Koppla ihop komponenterna
Börja alltid med att kolla manualen för den kontrollenhet eller det larmpaket du köper. Färdiga paket är normalt enklast att montera eftersom de vanligtvis innehåller en beskrivning som täcker alla inkluderade delar. Om du tänker plocka ihop dina egna produkter behöver de som vi nämnt tidigare fungera i samma ekosystem.Installation av just övervakningskameror är ofta väldigt rättfram. Rekommenderade Arlo Pro 2 kräver till exempel inte mer än att du ansluter den inkluderade basstationen till din router, laddar ner Arlo-appen och därefter följer appens steg-för-steg-instruktioner.

När det kommer till att fysiskt montera ditt hemlarm krävs det sällan några spektakulära hantverkarkunskaper. De flesta hemlarm kommer med monteringsanvisningar. Räkna med att du kan behöva en borrmaskin för att göra några hål och att det kan gå åt en och annan gips- eller betongplugg för vissa delar. Om du valt ett hemlarm som är trådbundet blir det ett extramoment där du behöver dra kablar.
När allt är på plats är det förstås viktigt att du kontrollerar att allting fungerar som det är tänkt. Kontrollera placeringen på kameror och sensorer så att du vet att de fångar upp det de är avsedda att täcka.
Tunt stöd för larmcentraler
Den största uppoffringen du får göra när du handlar utrustning hos vanliga återförsäljare är att majoriteten av produkterna inte går att koppla mot en larmcentral. Det är med andra ord inte möjligt att få väktarutryckningar ifall din Arlo Pro 2-kamera upptäcker att någon håller på att bryta sig in genom källarfönstret – istället kommuniceras larmet direkt till dig via mobiltelefonen.Med det sagt finns det ett antal produkter som går att koppla till larmcentraler, men då sticker priset snabbt iväg. Ett exempel på en sådan produkt är övervakningssystemet Agility 3 som finns i lite olika varianter. Baspaketet med kamera går loss på runt 6 000 kronor. För att koppla upp larmet mot en larmcentral finns gsm-/gprs-kort som tillval.

Hur pass effektivt väktarutryckningar är och om det motiverar stegringen i pris går förstås att diskutera. I slutändan är det så klart upp till dig själv att avgöra hur mycket pengar du vill lägga på ditt hemlarm, men då ett hemlarms primära syfte är att avskräcka och inte fysiskt fånga in tjuvar vågar vi påstå att man kommer rätt långt med hemautomation.