DN kunde nyligen avslöja att bedragare i Kiev systematiskt lurat personer i Sverige och runtom i världen. Med falska Bitcoin-investeringar och löften om snabba pengar har de kommit över miljontals kronor genom att både lura till sig pengar och föra över dem själva via fjärrstyrning av offrens datorer.
Det finns några grundläggande knep för att upptäcka denna och liknande bluffar – innan det är försent. Fem varningsklockor att se upp för:
1. Falska annonser
I detta fall lurade Bitcoin-bedragarna in offren med falska annonser och artiklar där svenska kändisar påstods tjäna multum genom investeringar i Bitcoin. Visst var artiklarna ”välgjorda” för att vara en scam, men en snabb extra titt hade gjort det enkelt att förstå att det rör sig om en bluff.En av de falska annonser som cirkulerar. “Bli rik snabbt” är även i detta fall för bra för att vara sant. Titta bland annat på:
Språket. Annonserna innehöll inte bara massor av stavfel, det var även något med språket som kändes lite ”off”, troligtvis översatt eller skrivet av någon som inte har svenska som förstaspråk. Inget seriöst företag skulle släppa igenom så mycket konstigheter.
Vem står bakom annonsen? Bara det faktum att det är ett företagsnamn du aldrig hört talas om borde få dig att tänka till både en och två gånger innan du skickar iväg stora summor pengar. Gör research och kolla alltid vem som står bakom en annons eller ett budskap innan du agerar!
Url:en. Titta vilken webbadress annonssidan har. Är den oseriös kan det vara en indikation på att företaget också är det.
2. Oseriösa företag – Googla allt
En snabb sökning på rubriken i annonsen visar att det finns flera liknande annonser med samma rubrik, och nästan identiska texter, men med olika kändisar. Bara det är en varningsklocka. Dessutom får du upp artiklar som handlar om att just detta är en bluff.
Du kan också använda Google för att hitta info om företaget i fråga, eller om det har skrivits något om det. Innan du ens funderar på att investera i något så är en Google-sökning det minsta som kan begäras i research-väg.
3. Signering med Bank-ID eller bankdosa
Ombeds du av någon över telefon att signera lån eller andra överföringar via mobilt Bank-ID eller bankdosa bör du vara mycket vaksam. Inga banker kräver någonsin detta över telefon när de ringer upp dig. Att det dessutom är en person du aldrig träffat på ett företag du inte visste fanns som ber dig skicka massor av pengar borde få dig att tänka ett varv till.
4. Programinstallationer
Låt aldrig någon installera, eller övertala dig att installera, något på din dator – speciellt inte ett fjärrstyrningsprogram. Vi har lärt oss att inte öppna okända bilagor i mejl, det samma gäller alla typer av okända program. Och detta gäller inte bara i detta specifika fall, utan rent generellt: Vill någon som representerar ett företag installera något på din dator ska du vara mycket misstänksam.
Undantaget kan vara om du har en jobbdator och it-avdelningen på ditt företag behöver komma åt datorn (som ju faktiskt är företagets egendom) på distans.
5. Bitcoin är ingen bluff – men var medveten om riskerna
Bitcoin i sig är ingen bluff (här kan du läsa mer om kryptovalutor), men det är långt ifrån en enkel investering. Aktie-gurun Warren Buffet gick nyligen ut och sa att kryptovalutor är värdelösa och att han aldrig kommer att investera i dem. Andra menar att det är världens chans att tjäna stora pengar. Oavsett vem som har rätt så kan nog de flesta enas om att det är en högriskinvestering då kursen är så volatil.
Det är alltså omöjligt att ett företag kan ringa dig och ”garantera” ofantlig avkastning. När någon ringer och erbjuder något som är för bra för att vara sant… Lägg på luren!