När vi testade Chromebook-datorer i höstas tittade vi på två klasser av dator, dels prispressade modeller under 5 000 kronor, dels dyrare premium-datorer. Förutom rena prestandaskillnader var det två saker som skiljde prisklasserna åt. Dels högre design- och byggkvalitet, dels att de flesta dyrare modeller hade pekskärm.
Chromebook X360 12b är en ny laptop med Googles operativsystem från HP som gör ett överraskande bra jobb med att sudda ut just dessa skillnader. Trots relativt lågt pris bjuder den på en gedigen byggkvalitet, snygg stil och flippbar 360-gradersdesign med pekskärm som håller god klass.
Chassit är slimmat och stiligt utformat, med grå aluminium och metallgrå plast i botten, stadig vitmatt plastkomposit i skärmlocket och enstaka kromglänsande detaljer. Det är fin klass på tangentbordet med bra svikt och respons i knapparna, och även bakbelysning, vilket man nästan aldrig ser i så här billiga laptops. HP Chromebook X360 12b ser snyggare ut än vad prislappen indikerar.
Stödjer pekpenna, om du kan hitta en
Skärmen täcks av en blank glasyta. Skärmpanelen är i 3:2-format, vilket tillsammans med tunna skärmkanter på sidorna ger datorn ett mer kvadratiskt intryck än de flesta laptops. Vi får inte med någon pekpenna, men skärmen ska ha stöd för usi, Universal Stylus Initiative, en standard som gör att du inte behöver proprietär penna. Tyvärr är det i dagsläget väldigt svårt att hitta pennor som stödjer det, men vi hoppas de blir vanligare framöver.
Trots den smala designen på bredden känns tangentbordet väl tilltaget som på en normalstor 13-tummare, och HP får plats med både en rejäl musplatta under och ett högtalargaller ovanför tangentbordet.
Ur dessa får du överraskande bra ljud. Det är kraftfullt, fylligt och med tydliga bastoner, och relativt rent och klart med gott om detaljer i diskanten. Vi pratar inte hifi-klass direkt, men bättre än i många laptops som är två eller tre gånger dyrare. HP Chromebook X360 12b har bakbelyst tangentbord och en stor, bekväm musplatta.
Inte full hd, men skarpt nog
Skärmen är inte högupplöst men dess 1366 x 912 bildpunkter ger ungefär samma känsla av punkttäthet som en 13,3 tums 1080p-skärm. Äkta full hd hade givetvis varit att föredra, men i de flesta vardagliga situationer duger det alldeles utmärkt. Vi får dock något mesig ljusstyrka och lite reflexproblem i skärmen. Färgomfånget är inte heller mer än grundläggande för kontorsjobb. Men den har neutral färgbalans och bra betraktningsvinklar.
Vi gillar också uppsättningen av externa anslutningar. Chromebook X360 12b har dubbla usb 3.1 typ c-portar, en på vardera sida. Bägge stödjer displayport och laddning av batteriet. Sedan hittar du också en stor usb 3.0 typ a på ena sidan. Samt givetvis hörlursuttag.
Så långt överträffar datorn förväntningarna för sin prisklass. Prestanda är en mer beskedlig historia, men inte heller den negativ. Chromebook X360 12b kommer i två versioner. Den första har modellnummer 12b-ca0002no, ett pris på 4 490 kronor och finns att köpa sedan strax efter årsskiftet.
Påtagligt dyr uppgradering
Den andra heter 12b-ca0810no och har ännu inte ett fastställt pris, men kommer att landa på någonstans mellan 5 990 och 6 490 kronor när den dyker upp, troligen i februari. Vi har haft tillfälle att testa bägge, men då det är en modell som finns tillgänglig precis nu väljer vi att fokusera på och ge betyg till den. Både stor och liten usb. Den lilla är dessutom ladd- och skärmport. Skillnaden på dem är inte enorm: Främst gäller det processorn, som är kraftfullare i den dyrare modellen. Det innebär också aningen vassare integrerad grafikkrets, men där är skillnaden mer marginell. Den dyrare Pentium-modellen har dock extra ramminne, 8 GB istället för 4 GB. De har annars samma 64 GB emmc-lagring. Det kan bli lite trångt med tiden om du installerar många Android-appar eller vill lagra mediafiler på datorn. Lyckligtvis kan du expandera med mikro sd-kort.
En positiv sak är att bägge processorerna är av Gemini Lake-typ. Det innebär att den identifierar sig som en “Google octopus”-dator för Android-appar och därmed fungerar som en Android 9-surfplatta. Tidigare Chromebooks vi testat har emulerat Android 7.1, så det kan innebära att en del appar med högre systemkrav går att köra.
Två eller fyra kärnor
Den hittills aktuella modellen med dubbelkärnig Celeronprocessor ger oss en 20- till 30-procentig ökning i prestanda jämfört med de budget-Chromebooks vi testade i höstas. Vi surfar på de flesta sidor utan påtaglig lagg, men till och från kan enstaka sidelement som tunga annonser ställa till med problem. Mer komplexa webbtjänster som webbaserat Office och en del Android-appar ger också en segare upplevelse, även om de utan problem fungerar att använda.
Kommande Pentium-modellen har fyra processorkärnor och även bättre prestanda på enskilda kärnor. Den tuggar sig igenom mer krävande webb och appar. Men i bägge fallen hindras sådant som Androidspel av svaga grafikkretsar. HP Chromebook X360 12b är inte direkt i gammal netbook-klass, men fortfarande kompaktare än de flesta ultrabooks. Den är dock inte extra minimal i vikten, utan väger 1,35 kilo. Är det värt de 1 500 till 2 000 kronor extra som du ser ut att få betala för den dyrare modellen? Kanske, men vi är ärligt talat lite tveksamma till det. Med extra processorkärnor i Pentium-modellen lyfter en del tyngre appar, men den är fortfarande långt efter Chrome OS-datorerna med riktig Core-processor. Celeron-datorn gör jobbet i de flesta situationer.
Omdöme
Ska du bara surfa och strömma lite media är den billigare varianten av Chromebook X360 12b ett riktigt klipp. Den levererar den prestanda du behöver, i ett snyggt paket med moderna funktioner och anslutningar. Det är egentligen bara den beskedliga ljusstyrkan i skärmen som vi är tveksamma till, men med tanke på prisklassen är set svårt att vara alltför kritisk.
Specifikationer
Produktnamn: HP Chromebook X360 12b-ca0002no Testad: Juni 2019 Tillverkare: HP Processor: Intel Celeron N4000, 1,1 GHz dual core Grafik: Intel UHD Graphics 600 Minne: 4 GB ddr4 Lagring: 64 GB emmc, plats för mikro sd Bildskärm: 12 tum blank ips, 1366 x 912 bildpunkter, multitouch Webbkamera: 720p Anslutningar: Usb 3.0 typ a, 2 st usb 3.1 typ c, headset Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2 Operativsystem: Chrome OS Batteritid: 10h 50min film (hög ljusstyrka), 12h 50min blandad användning (dämpad ljusttyrka) Storlek: 27,2 x 21,6 x 1,7 cm Vikt: 1,35 kg Rek. Pris: 4 490 kr Pris: 4 490 kr HP.se
Prestanda
Speedometer 2.0: 42,21 poäng Octane v1: 10 019 poäng Geekbench 5 (Android): 1 002 poäng Snygg och välbyggd. Alla viktiga anslutningar. Överraskande bra ljud. Bra pris. Ljussvag skärm. Svårt att hitta pekpenna.