Utöver ett märkligt val av bildskärm och lika märklig avsaknad av hörlursport har vi inga stora klagomål på detta lilla kompakta kraftpaket. Den håller hög kvalitetsnivå och är utmärkt bekväm att jobba på, så länge du ställer den på ett bord och inte i knät. Ett rent system, förutom ett litet gäng smarta bonusfunktioner och inställningar är ett plus. Stort test: 13 bärbara datorer i den lägsta viktklassen
AMD:s senaste generation mobila Ryzen-processorer har visat sig vara överraskande mångsidig. Vi har tidigare sett dem i en gaming-laptop med kraftfull Geforce-grafik, och i en prispressad 15-tummare. I bägge gav den oss den rätta prestandan till ett bra pris. Men kan den också passa i en laptop i ultrabook-klass? Ja, nästan alla fall.
Testad produkt: Zenbook 14 UM425IA-PURE3
Pris: 14 995 kr hos ElgigantenNya Asus Zenbook 14 är inte det absolut mest slimmade du kan få tag på, och det finns många lättare alternativ. Men 1,2 kilo i vikt och 1,5 centimeters tjocklek är inte så illa för en stadigt välbyggd 14-tummare. Speciellt en som inte har ett astronomiskt pris.
Denna modell med kraftfullare Ryzen 7-processor går på precis under 15 000 kronor, och en billigare modell med Ryzen 5 kostar 12 500 kronor. Den har också 8 GB ram mot de 16 GB i vår testade modell. Utöver det är det exakt samma dator. Om du tycker övriga kvaliteter verkar lockande och du inte ska ha den till extra krävande jobb, kan det vara ett plånbokssmart val.
Utöver dessa finns det sedan ett helt gäng varianter av datorn, med olika skärmtyper, minne, lagring, och Intel-processor, vissa även med Geforce MX-grafik. Hur snarlika dessa är den modell vi testat har vi ingen aning om, så var noga med att kolla det fulla modellnumret och specifikationerna om du ser den i butik.
Kvalitet och komfort
Till det yttre är datorn klädd i blåsvart och gråsvart matt metall, med matt plastram runt skärmen som enda undantag. Kanter och underrede har lite vassa kanter som inte gör den helt idealisk att bära runt på, men med tanke på dess relativt låga vikt blir det inget större problem. Skärmen öppnas enkelt med en hand och gångjärnet är följsamt. Fullt uppfälld lyfter den upp datorn några millimeter i bakkant, vilket ökar luftintaget från galler på undersidan och ger den en lite bekvämare arbetsställning. Dubbla snabba typ c-portar och klassisk hdmi är positivt, men av någon anledning har Asus plockat bort vanlig hörlursutgång. Med smala skärmkanter är inte yttermåtten överdrivet stora, och Asus utnyttjar undre delen med ett väl tilltaget tangentbord som täcker hela bredden. Det har aningen mjuk respons i knapparna, men är för övrigt välbyggt, bekvämt och har tydlig bakbelysning, ställbar i tre steg. Det enda vi har att klaga på är okonventionell placering av några navigeringsknappar samt en på/av-knapp, som gör att vi ofta trycker fel under en viss inskolningsperiod.
Musplattan är bekväm och bred, med god kontroll. Den har ett lite skramligt responsljud vid lättare touch, men känsligheten i den är det inget fel på. Musplattan dubbeljobbar som sifferknappsats. Med ett långtryck på en symbol i ena hörnet av den tänds den under pekytan och du kan skriva in siffror med pekkontroll.
Det går trots det bra att fortsätta använda den för musstyrning, fast bara med riktigt djuptryck i plattan om du vill klicka. Du kan även kontrollera ljusstyrka på mönstret, med långtryck på en symbol i andra hörnet av plattan. Det här är en funktion som vissa Zenbookmodeller haft i ett par år nu, men Asus verkar här ha förbättrat det hela så att den är bättre på att just skriva med och kontrollera musen på en gång.
Moderna portar, men något saknas
På sidorna hittar två 10 gigabits usb 3.2 typ c med dispalyportstöd, en stor usb 3-port och en hdmi-kontakt. Här sitter också en liten micro sd-kortläsare, om de 512 GB ssd datorn kommer med inte skulle vara nog. Lite överraskande har Zenbook 14 inget hörlursuttag. Det var mycket kontroversiellt när det en gång i tiden började försvinna på mobiltelefoner, men det här är nog första laptopen vi sett utan. Istället får du med en usb-c-adapter så du kan plugga in analoga lurar.
Vi är inte helt förtjusta i detta… Vi kan inte tänka oss att den kompromissats bort av utrymmesskäl i en dator i detta format. Är den kontakten verkligen så pass på väg ut? Hade det inte varit smartare med adapter för hdmi istället? Det innebär att vi snabbt ockuperar bägge thunderboltportarna, dels med strömkabel om vi behöver ladda batteriet, dels med hörlursadapter eller usb-c-lurar.
Ljudet i sig håller godkänd klass, både med hörlurar och med de inbyggda högtalarna, som har tillräckligt med tryck för att fylla ett mindre rum. Finessen är inte direkt i hi-fi-klass med en del detaljer som kommer bort, och på höga volymer kan det bli lite skränigt, men vi har hört klart värre.
Det finns möjlighet att ställa ljudbilden med en equalizer i hårdvarans kontrollapp. Vi undviker dess rätt så extrema förinställda profiler, men lite extra bas och diskant gör susen. Här finns också en funktion för att slå på surround-effekt. Den låter dock allt annat än övertygande. Håller du dig till vanlig stereo kommer du långt. Zenbook 14 UM425IA har en snygg skärm, under rätt förutsättingar. Den ska inte utmanas med för mycket solljus.
Skärm med plus och minus
Bildskärmen, 1080p-panel med ips-teknik har en behagligt matt yta som minskar reflexer. Det finns två varianter på skärm till Zenbook 14: en med runt 250 cd/m2 i ljusstyrka, och en med 400 cd/m2. Enligt Asus ska det vara den nyare och ljusstarkare skärmen i denna konfiguration. Vi är dock i så fall lite tveksamma till om den kommer upp i den utlovade ljusstyrkan. Den fungerar som bäst för jobb inomhus eller om du hittar skugga.
I gengäld har den färgpalett som uppges matcha srgb-strandard och ger livfullt av våra testbilder. Kontrasten är god, men vi får en del påtagliga skriftningar i olika betraktningsvinkel. Färgkorrektheten sticker även iväg en hel del om du inte gör en egen kalibrering och inte heller då får vi den hålla rätt klass för till exempel noggrann fotoredigering. Det är synd, då det är just till sådant som vi ser att den här datorn annars hade passat bra. Det är helt enkelt upp till din ambitionsnivå på den punkten.
Med Ryzen 7 med sina åtta processorkärnor och höga kapacitet för tunga, multitrådade jobb, samt inbyggda RX Vega-grafiken är den annars en utmärkt kompakt maskin för just den sortens mer krävande sysslor. Men det piggar givetvis upp upplevelsen även i andra situationer, speciellt om du multitaskar mycket på datorn. Och som sagt, det finns en prisvärd Ryzen 5-modell av samma dator som kanske kan vara mer lockande om du har mer vardagliga ambitioner.
Processorn är bra på många sätt, men med höga prestanda kommer höjd värmeutveckling. Asus lyckas för det mesta hålla borta överskottsvärmen som pumpas ut via ett galler under skärmen. Övre raderna på tangentbordet blir lite ljumma efter ett tag. Men några centimeter baktill på datorn kan chassit bli obehagligt varm, så det är inte en laptop att ha i knät och jobba med.
Passiv kylning, men bara ibland
Datorn kan stundtals vara helt tyst, men det är inte så ofta. Även lite slösurfande eller att jobba i Word drar igång fläktarna till ett visst sus. Max brusnivå är inte överdrivet hög, men absolut påtaglig, och kan hålla igång rätt så länge. Det finns också möjlighet att ställa datorn i ”Viksläge”, vilket dämpar fläktarna, men också maximala prestandan.
Med ett rejält batteri på 67 Wh får vi godkänd batteritid, men inte så mycket mer. Ett par timmar intensiv drift, och upp till drygt 14 timmar när vi snålkör datorn. Är du försiktig kan den räcka en full arbetsdag, men räkna inte med det. Å andra sidan är medföljande laddaren en kompakt och behändig sak att ha med sig.
Smart extra siffertangentbord inbyggt i musplattan. Det fungerar förvånansvärt smidigt.
Rätt mjukvara, och inte mer
De flesta Zenbooks som säljs i Sverige, denna inkluderad, följer Asus Pure-koncept. Det innebär att det är en nästan helt ren Windows-installation utan onödigheter och bloatware. Det uppskattas. Helt rent är det dock inte, utan Asus har ett program kallat My Asus, som går att starta direkt med en funktionsknapp på tangentbordet. I det hittar vi lite behändiga funktioner som supportinformation, guidad felsökning och uppdateringsverktyg.
Här finns också ett gäng inställningar som inte hittas i Windows egna menyer, som de kontroller för skärm och fläkt vi nämnt. Vi kan även få extra kontroll över batteriladdning för att spara på dess laddcykler.
Zenbook 14 är en kvalitetsdator, men en som inte sticker ut och är extra lätt, extra snygg eller extra bra på någonting speciellt, förutom just prestandan i Ryzen-processorn som övertygar. Behöver du inte så pass mycket extra muskler kan det vara värt att fundera på om en av Intel-modellerna eller Ryzen 5-varianten är rätta valet för dig, då du sparar en slant. Kanske får du också då svalare chassi och lugnare kylning, men det har vi inte testat och kan bara spekulera om.
Specifikationer
Produktnamn: Zenbook 14 UM425IA-PURE3 Testad: September 2020 Tillverkare: Asus Processor: AMD Ryzen 7 4700U, 2,3 GHz octa core Grafik: Radeon RX Vega 7 Minne: 16 GB ddr4x Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd Bildskärm: 14tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello Anslutningar: 2 st usb 3.2 gen 2 med displayport, usb 3.0, hdmi Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0 Operativsystem: Windows 10 Home Övrigt: Touchknappsats i musplattan, adapter usb c till 3,5mm headset, ansiktsinloggning Batteritid: 1h 40min (hög belastning), 14h 20min (låg belastning) Ljudnivå: 0-38 dBa Storlek: 31,9 x 21 x 1,5 cm Vikt: 1,2 kg Rek. pris: 14 995 kr Pris: 14 995 kr hos Elgiganten