Äntligen är de här, den nya generationens webbläsare som är betydligt mycket snabbare, smartare och mer kompakta än sina föregångare. Vi talar förstås om Mozilla Firefox 4, Internet Explorer 9 från Microsoft, Google Chrome 10 samt Safari 5 från Apple.
Gemensamt för dem alla är också att de har mängder med nya och spännande funktioner, och genom att hänga med i vår omfattande guide får du veta hur du drar nytta av alla innovationer. Därefter kan du förhoppningsvis bestämma dig för vilken webbläsare som fungerar bäst för dina behov.
Tilläggsprogrammen förgyller webbläsarna
Samtliga fyra webbläsare kan utrustas med tilläggsprogram vilket är små applikationer som bidrar med funktioner utöver det vanliga. Vare sig du behöver hjälp med att översätta text eller vill ha den senaste väderprognosen direkt i webbläsaren, så finns det i regel en passande applikation för ändamålet. Vilken webbläsare som har bäst tillägg är upp till var och en att avgöra, men utbudet för Firefox är i alla fall betydligt större än för konkurrenterna.

1. Snabbsurfa med Jägermonkey
Under skalet på Firefox 4 finns en ny Javascript-motor med det besynnerliga namnet Jäger-monkey. Fördelen jämfört med föregångaren är att prestanda ska ha förbättrats avsevärt, vilket innebär att det går snabbare att ladda webbsidor som har Javascript. Enligt Mozillas egna tester som har utförts med Windows 7 Professional är Firefox 4 upp till sex gånger kvickare än version 3.6.12. Testa själv att surfa runt och se om du märker någon skillnad.
2. Flikarna har flyttat
Tidigare fanns flikarna samlade under adressfältet men numera håller de till längst upp i programfönstret. Det kan kännas förvirrande i början, men Mozilla hävdar att det sparar tid och ger ett mer intuitivt gränssnitt. Vill du ändå ändra tillbaka till den gamla varianten så är det inga problem. Högerklicka bara på det tomma fältet längst upp och klicka sedan bort krysset framför Flikar högst upp.
3. Bättre ljud och video
Firefox 4 kan hantera märkspråket html 5, som bland annat ger nya möjligheter för ljud och video. Uppspelning av film fixas med Googles webm-format. För att demonstrera kraften hos html 5 har Mozilla tagit fram en demosida där de med videoklipp visar vad som är möjligt med den nya tekniken. (demos.mozilla.org)
4. Firefox-knappen

Samtliga inställningar i Firefox, bortsett från sådant som rör bokmärken, finns numera samlade under den orange Firefox-knappen som Mozilla har placerat längst upp till vänster. Genom att trycka på den kan du också skriva ut, starta privatsurfläget och hantera tillägg. Den gamla huvudmenyn kan lätt plockas fram vid behov. Tryck bara på Alt så dyker den upp.
5. Inbyggd synkronisering
Tidigare behövde du installera tillägget Weave för att få synkronisering i Firefox. Numera finns det inbyggt direkt i webbläsaren. Finessen kallas Sync och gör att du kan synkronisera bok-märken, lösenord, inställningar, historik och flikar mellan flera datorer. Klicka på Firefox-knappen och välj Ställ in Sync för att skapa ett konto och påbörja konfigureringen.
6. Lysande favoriter

Visst har du en handfull favoritsajter som du bara måste besöka varje dag? I Firefox kan du hedra dem med permanenta flikar, så kallade programflikar. Börja med att surfa in på en av dina favoritsajter och högerklicka sedan på dess flik och välj Fäst som programflik. Fliken förminskas och hamnar längst till vänster. Där ligger den kvar hela tiden oavsett om du stänger Firefox och startar programmet igen. Så snart den aktuella sidan uppdateras lyser fliken upp.
7. Ordning på flikarna
Brukar du öppna så många flikar i webbläsaren att du får svårt att hitta rätt bland dem? Då kan funktionen Panorama vara till hjälp. Håll ned Ctrl + Shift + E. Då visas ett fönster med dina öppna flikar där det är fritt fram att sortera dem i olika grupper. Skapa en ny grupp genom att dra en flik utanför fönstret och sedan placera ytterligare en flik ovanpå den. Grupperna kan också döpas.

8. Eget fält för tillägg
Längst ned i webbläsarfönstret finns ett fält där dina tilläggsprogram kan samlas. Om du inte använder något tillägg så syns fältet sannolikt inte, men du kan plocka fram det genom att trycka på Firefox-knappen och välja Inställningar, Tilläggsfältet (Ctrl + Å funkar också). Finessen med fältet är att du får snabb tillgång till tilläggens olika funktioner.
9. Snabbväxla till fliken
Om du börjar skriva in en adress till en webbsida som redan finns öppen i en annan flik så upptäcker Firefox det och frågar om du vill växla direkt till den fliken. Därmed behöver du inte ladda samma sida igen. Funktionen märker också om du exempelvis skriver in ett ord som förekommer i en artikel som sedan tidigare har öppnats i en annan flik.
10. Kraschskydd för Mac
I förra versionen av Firefox infördes ett skydd som ser till att Firefox fortsätter fungera även om något av tilläggen för Flash, Quicktime eller Silverlight skulle krascha i en flik. Därmed går det att ladda om fliken igen utan att hela webbläsaren behöver startas om. Skyddet fanns tidigare bara för Windows och Linux men i Firefox 4 kan även Mac-användare ta del av denna finess.
11. Full fräs i hårdvaran
Oavsett om du bläddrar på en grafikintensiv sida eller laddar ett videoklipp så ska Firefox 4 vara klart snabbare än sin föregångare, och det beror på att webbläsaren nu utnyttjar hårdvaruaccelerering. I Windows fixas detta via Direct3d och Direct2d, i Linux är det Xrender som gäller och för Mac används Opengl. Funktionen är aktiverad från början så du behöver inte göra några särskilda inställningar i Firefox 4.
12. Spela 3d-spel
Firefox 4 klarar webgl, en standard för rendering av interaktiv 3d-grafik på webben. Det betyder att du kan köra 3d-spel och andra 3d-program direkt i webbläsaren utan att installera något särskilt program eller tillägg. Än så länge finns det inte särskilt många sajter som använder sig av webgl, men Google och Mozilla har publicerat demoversioner som visar hur tekniken fungerar. Se ett Youtube-klipp på hur häftigt det kommer att bli här: surftips.se/webgl
13. Flera fingrar på samma gång
Många har väntat på att multitouch ska införas i Firefox och i version 4 finns det äntligen på plats. I praktiken betyder det att du som har en dator med pekskärm kan styra innehållet i webbläsaren med flera fingrar på samma gång. Det fungerar bara i Windows 7 och på sajter där utvecklarna har stoppat in funktionen.
14. Nytt gränssnitt för tillägg
Genom att trycka Ctrl + Shift + A får du fram det verktyg som håller koll på tillägg i webbläsaren, och den stora nyheten är att det visas i en vanlig webbflik samt att gränssnittet ser lite annorlunda ut. Där finns fyra olika menyval i form av Hämta tillägg, Tillägg, Utseende och Insticksmoduler. Klicka på den förstnämnda så kan du välja tillägg och ladda ned dem direkt.


15. Tanka filer smidigare
Internet Explorer har äntligen fått ett verktyg som håller koll på dina filer som laddas ned. Den kallas för Hämtningshanteraren och dyker upp när du trycker Ctrl + J. I funktionsrutan kan du pausa en nedladdning, köra filer och spara filer, och du får även en varning om webbläsaren anser att en fil har skadligt innehåll. Om du inte vill att andra användare ska se vad du har tankat hem trycker du på Rensa listan.
16. Färglagda favoriter
När du trycker på Ny flik uppe i kontrollisten visas en sida som listar de sajter du oftast besöker. Sajterna är färgkodade för att du ska hitta rätt och har staplar som visar hur ofta du surfar på varje sida. Om du inte vill att dina favoritsajter ska visas kan du dölja dem. Strax under sajtlistan finns en rad med ytterligare finesser, såsom en funktion för att öppna stängda flikar på nytt.

17. Kompakt surfning
I Internet Explorer 9 har Microsoft fixat extra mycket plats åt den webbsida som visas för tillfället och därför är verktygslisten kompakt. Samtliga verktyg finns på samma rad, och de flikar som du har öppna ligger till höger om adressfältet. Favoriterna dyker upp när du trycker på den lilla stjärnan i högerkant och strax intill finns ett litet kugghjul som döljer webbläsarens alla övriga funktioner och inställningar. Du som inte trivs med det nya gränssnittet kan höger-klicka på det tomma fältet till höger om Ny flik och kryssa för de fält du vill lägga till.
18. Osynliga meddelanden
Längst ned i webbläsaren finns ett osynligt meddelandefält. Så snart webbläsaren har något viktigt att upplysa dig om eller fråga dig om, till exempel om du vill spara ett lösenord för en viss webbplats, så visas där en dialogruta. Du kan lugnt ignorera dialogrutorna om du vill vänta med att svara på en fråga.
19. Filtrera bort riskfyllda sajter
Genom att gå in i menyn Verktyg och välja Säkerhet, ActiveX-filtrering aktiverar du Internet Explorers Activex-filter. När det är igång och du surfar in på en webbsida med en Activex-kontroll får du ett meddelande om att kontrollen har blockerats. Du kan då ta ställning till om den ska få aktiveras eller inte. På så sätt bestämmer du vilka sajter som ska och inte ska få köra Activex-kontroller, och kan filtrera bort sådana som du anser vara störande eller som verkar utgöra någon form av risk.
20. Sök direkt i adressfältet
I Internet Explorer 9 görs alla sökningar direkt i adressfältet. Skriv ett sökord eller en del av en webbadress och den förvalda sökmotorn börjar genast arbeta. Vill du lägga till en ny sökmotor klickar du på förstoringsglaset och väljer Lägg till. Du kan också få förslag på passande sökord när du börjar skriva i fältet. Den funktionen aktiverar du genom att trycka på förstorings-glaset och sedan Aktivera förslag.
21. Chakra utnyttjar flera kärnor
Javascript-motorn i Internet Explorer 9 heter Chakra och är betydligt snabbare än motsvarigheten i version 8. Förklaringen är att den kan köra en separat bakgrundstråd där den kompi-lerar Javascript samtidigt som du håller på med annat, och detta i en separat processorkärna om det finns en sådan ledig. För att den här finessen ska fungera krävs det att du har en modern flerkärnig processor i datorn.
22. Favoriter i Aktivitetsfältet
I Aktivitetsfältet längst ned på Skrivbordet i Windows 7 kan du lägga till genvägar till sajter som du besöker särskilt ofta. Surfa in på en favoritsajt i webbläsaren, ta tag i sajtikonen som finns längst till vänster i adressfältet och släpp den i Aktivitetsfältet. När ikonen är på plats vänster-klickar du på den för att snabbt visa sajten i ett nytt fönster. Du kan också högerklicka för att få fram särskilda alternativ för just den sajten.

23. Stoppa spårhundarna
Hela tiden lämnar du spår efter dig när du surfar, eftersom webbläsaren har en tendens att läcka information om vilket operativsystem du använder. I Internet Explorer 9 kan du turligt nog minska läckaget med fiffiga funktionen Spårningsskydd som du kommer åt via Verktyg, Säkerhet, Spårningsskydd. Du kan redigera skyddslistan som redan finns och skapa egna listor.

24. Grafikkortet hjälper till
Internet Explorer 9 är hårdvaruaccelererat, vilket betyder att renderingen av video, text och grafik kan snabbas upp genom att webbläsaren tar hjälp av grafikprocessorn. Det är ett logiskt drag med tanke på att många grafikprocessorer ruvar på enormt mycket beräkningskraft som i vissa fall bara kommer till användning när det är speldags. Hårdvaruacceleration är framför allt till nytta när du kör riktigt krävande webbprogram med mycket rörlig grafik.
25. Ta bort det som bromsar
Stoppar du in för många tillägg i Internet Explorer 9 kan webbläsaren bli långsam. För att ta reda på vilka tillägg som drar ned hastigheten går du in under Verktyg, Hantera tillägg. Efter beskrivningen av respektive tillägg finns där siffror som visar laddtid och navigeringstid. Markera ett tillägg och tryck på Inaktivera nere i det högra hörnet för att snabbt stänga av det.

26. Du får skräddarsydd info
Redan Internet Explorer 8 kunde hantera html 5 och i version 9 har det byggts ut ytterligare. Html-element för video och ljud ingår förstås, men Internet Explorer 9 klarar också av en typ av positionering som gör att ett webbprogram på ett ungefär kan läsa av var du befinner dig. På så sätt har sajterna du besöker möjlighet att specialanpassa informationen på sidorna för just dina behov.
27. Stopp för skadliga länkar
Internet Explorer 9 har ett ökat skydd som stoppar användaren från att följa skadliga länkar och ladda ned farliga filer. Enligt ett test som har utförts av tjänsten NSS (network security services) blockerar det hela 99 procent av ohyran. Internet Explorer 8 klarar ”bara” 80 procent. Konkurrenterna är dock kritiska till testet då de anser att det inte utvärderar säkerhetsbrister i tilläggsprogram eller i själva webbläsaren.
28. Premiär för Woff-typsnitt
Tidigare kunde Internet Explorer inte helt klara av delar av css3-fontmodulen, men det har nu åtgärdats och den hanterar även typsnittsformatet Woff (web open font format). W3C, som arbetar med att standardisera formatet, räknar med att Woff så småningom blir det enda typsnittet som fungerar i alla stora webbläsare.
Woff är egentligen ett skal för typsnitten Truetype, Opentype och Open Font Format.

29. Upp till 66 procent kvickare
Självklart har Javascript-motorn V8 i Chrome 10 fått sig en uppfräschning och här handlar det om en prestandaförbättring på upp till 66 procent. Google hävdar att du märker skillnad även när du kör de mest komplicerade webbsidorna och programmen. Något som är viktigt att poängtera är att prestanda har uppmätts med Googles eget testverktyg, och att liknande tester som till exempel Sunspider ger långt ifrån samma goda resultat.

30. Synkronisera lösenord
Synkroniseringsfunktionen som låter dig använda samma inställningar på flera datorer har kompletterats med lösenordshantering. Lösenorden kan krypteras när de sparas på en dator. Sedan tidigare ingår webbapplikationer, bokmärken, tillägg, teman, inställningar samt data i ifyllda formulär i synkroniseringen. Funktionen hittar du genom att trycka på skiftnyckeln och därefter på Alternativ, Personligt, Konfigurera synkronisering.

31. Inställningar visas i en flik
När du klickar på skiftnyckeln uppe i det högra hörnet och väljer Alternativ visas ingen ruta som tidigare, utan inställningarna visas i stället i en webbflik. Fördelarna är att det är enklare att hålla reda på inställningsfönstret samt att du lätt kan göra snabba justeringar under tiden som du surfar. Inställningarna finns i kategorierna Grunderna, Personligt och Under huven.
32. Den tänkande sökrutan
I den vänstra menyraden på fliken för inställningar finns en bra sökruta. Om du till exempel vill ta fram inställningar som rör lösenord är det bara att skriva in lösenord i rutan, och vips så visas alla inställningar som är relaterade till detta. En nackdel är att det ibland kan hända att ett angett sökord täcker över vissa inställningar efter att en sökning har utförts, vilket gör det omöjligt att läsa vad som står där.
33. Sandlåda för Flash
Den populära Flash-tekniken som används på många sajter har en hel del säkerhetshål. Därför har Chrome fått så kallad sandbox-teknik. Det innebär att Flash-innehåll körs i en separat virtuell miljö, och att om det händer något oväntat som inte är önskvärt påverkar det inte datorn i övrigt. För att öka säkerheten ytterligare ser Chrome till att Flash uppdateras per automatik, en finess som säkert uppskattas av många.
34. Bättre video sparar batteri
Även Chrome 10 har försetts med hårdvaru-accelerering, men det är bara vid videouppspelning som webbläsaren kan ta hjälp av grafik-processorn. Om du spelar upp en film i fullskärmsformat kan belastningen på processorn sänkas med så mycket som 80 procent, vilket är särskilt bra för dig som har en bärbar dator då det förlänger batteritiden.
35. Föråldrade tillägg stängs av
Chrome 10 har en vass funktion för att rapportera om skadliga program som den upptäcker. En annan säkerhetsfiness är att den automatiskt stänger av tillägg som inte har uppdaterats på länge. Därmed behöver du inte oroa dig över att webbläsaren kör gammalt skräp som innehåller en massa säkerhetshål, vilket annars är lätt hänt om du har använt läsaren under en längre tid.
36. Bokmärke för inställningarna
När du klickar runt bland inställningarna som ligger i en egen flik kommer du att upptäcka att varje sida med inställningar har en egen url, det vill säga en sorts adress. Det gör att du kan skapa ett bokmärke för en inställningssida så att du enkelt hittar tillbaka, samt att du kan skicka adresser till vänner som behöver hjälp med att konfigurera Chrome.
37. Radera bara det senaste
Kakor (cookies), webbhistorik, lösenord och annan lagrad webbinformation kan precis som tidigare raderas från webbläsaren, men en nyhet är att du har möjlighet att välja hur långt tillbaka i tiden som raderingen ska utföras. Vill du bara ta bort sådant som har lagrats den senaste timmen eller det senaste dygnet är det inga problem.
38. Webbprogram i bakgrunden
Förutom att du kan installera tilläggsprogram i Chrome 10 går det också att installera små webbprogram. De körs i bakgrunden även om alla webbflikar stängs, och det är först när webbläsaren avslutas som webbprogrammen också stoppas. Vitsen är att programmen kan hämta in data och meddela dig om viktiga uppdateringar som ett nytt mejl eller att en kalenderpost har uppdaterats. Småprogrammen kan hämtas på chrome.google.com/webstore och är såklart gratis.

39. Egen aktivitetshanterare listar allt
I Windows håller den viktiga Aktivitetshanteraren koll på alla program, processer och tjänster som körs i systemet.
Motsvarande funktion finns nu i Chrome. Egentligen dök den upp redan i Chrome 9, men det är först i version 10 som du har fått full användning för den. Den listar flikar, tilläggsprogram och webbprogram som körs, och visar hur mycket resurser de roffar åt sig. Du når funktionen genom att trycka på skiftnyckeln och välja Visa bakgrundssidor.

40. Safari får Bing
Tidigare kunde du bara söka med Google eller Yahoo i sökrutan. Nu finns Microsofts sökmotor Bing som ett alternativ. För att välja den klickar du på förstoringsglaset och kryssar för den. Då söker du alltid med Bing, men kan byta till någon av de andra två. Varje gång du utför en sökning listas också de tre sökmotorerna under din söktext, och du har då möjlighet att snabbt göra ett byte.
41. Läs artiklar utan reklam

När du är inne och surfar på en nyhetssida och klickar dig in på en viss artikel visar Safari i vissa fall en lila-färgad ikon med texten Läsare i adressfältet. Klicka på den så visas artikeln i ett eget fönster utan reklam, och du har då tillgång till ett verktygsfält där du kan zooma i artikeln, mejla den till en kompis eller skriva ut den. Finessen är smidig, men funkar inte på alla sajter.
42. Safari vet var du är
Safari 5 klarar av 17 nya html 5-funktioner och Apple hävdar att deras webbläsare ligger i täten när det gäller html 5. För html 5-video finns ett helskärmsläge tillgängligt och dold textning kan plockas fram. Bland de nya funktionerna finns platsbestämning som gör att sajter exempelvis kan tipsa dig om butiker eller annat intressant i din närhet. Men lugn bara, det sker inte automatiskt. Innan någon platsinformation skickas frågar Safari alltid dig om det är okej.
43. 30 procent snabbare
Apples tester visar att Safari 5 är 30 procent snabbare än Safari 4 när det handlar om Javascript. Förklaringen är den nya Javascript-motorn Nitro. Apple menar att Nitro är kvickare än motsvarigheterna i Firefox, Opera och Chrome, men då har man jämfört med gamla versioner.
44. Orkar med tunga sidor
Vare sig du kör Safari 5 på Mac eller pc använder webbläsaren hårdvaruaccelerering. Precis som hos konkurrenterna innebär det att grafik-processorn då och då hoppar in och assisterar den vanliga processorn när belastningen är riktigt hög. Det kommer till nytta när det förekommer mycket grafik och animationer och när du surfar på webbsidor med krävande html 5- och css3-kommandon.