Normalt har jag mellan 20-300 besökare på min privata blogg Bakelit.com. Den 21 maj hade den över 38 000 besökare.
Ungefär en vecka innan mitt blogginlägg publicerades damp Sverigedemokraternas valreklam ner i brevlådan. Jag öppnade kuvertet och läste igenom broschyren. På omslaget fanns rubriken: ”Dags att sätta stopp för EU:s korruption och slöseri med våra skattepengar”. Det hela illustrerat av några personer som verkar sitta på ett styrelsemöte.
Vilken usel bild tänkte jag. Den måste jag kolla upp! Jag tog fram mobilen, fotade bilden som sedan synkades med mitt Google Drive-konto. Sedan satte jag mig vid datorn, tog upp bilden i ett bildredigeringsprogram och beskar den så att ingen av texten syntes. Sedan tog jag bildfilen och drog in den i webbläsaren Chrome. Där högerklickade jag på bilden och valde från menyn: Sök på Google efter den här bilden. (Vi illustrerar det med en katt här…)


Utvecklingschef på IDG, och hobbybloggare
Orsak: Jag hade gjort ett så kallat ”scoop” när jag med hjälp av enkla verktyg på internet kunde avslöja att bilderna Sverigedemokraterna använde i sitt principprogram inte var tagna i Sverige och att människorna som finns med på bild (exempelvis flickan på programmets omslag) aldrig tillfrågats om de vill vara med och representera deras politik. Du kan läsa inlägget här.
Här tänkte jag berätta lite mer om hur det hela gick till.
Ungefär en vecka innan mitt blogginlägg publicerades damp Sverigedemokraternas valreklam ner i brevlådan. Jag öppnade kuvertet och läste igenom broschyren. På omslaget fanns rubriken: ”Dags att sätta stopp för EU:s korruption och slöseri med våra skattepengar”. Det hela illustrerat av några personer som verkar sitta på ett styrelsemöte.


Upp kom en lista med sajter som använder sig av denna bild. Och därmed fick jag det bekräftat. Det här är en bildbyråbild, som kommer från någon av de bildbyråer som specialiserar sig på så kallade royalty-fria bilder med ”model-release”.

Dessa bilder köper du till en ganska låg kostnad och kan sedan använda på din sajt eller i din tidning utan att be fotografen eller modell om tillstånd. I alla fall så länge du håller dig till bildbyråns avtal (många byråer tillåter exempelvis inte att bilderna används för att illustrera politiska budskap).
Sökningen visade att de stackars människorna på bilden inte bara fått spela rollen av korrumperade EU-politiker de är även med en amerikansk andelslägenhetsstyrelse, jobbar på en amerikansk och en italiensk revisionsbyrå, de är controllers och jobbar med utvärdering av företags ”humankapital” i Polen.
Googles sökning på det här viset är inte helt komplett. För att få fler träffar gick jag in på artiklar som hade denna bild i andra beskärningar och gjorde om samma sak med dessa bilder. Jag använde också av en tjänst som heter Tineye (www.tineye.com). På deras sajt kan du ladda upp en bild och söka på den, eller ange url.

Själv använde jag mig av deras Chrome-plugin (ett tillägg till webbläsaren) som gör det möjligt att högerklicka på en bild och söka på den. Då måste man dock ha en bild som ligger ute på internet, en bild som har en url. Du kan inte klicka på en bild som du har dragit från din dators hårddisk till webbläsarfönstret.
Smidigaste sättet att jobba med detta var att först göra en google-sökning på bilden jag lagt in i webbläsaren, sedan klicka på ett av resultaten, leta efter rätt bild på sajten och göra en Tineye-sökning på denna.
Tineyes resultat skiljer sig från Googles träffar och sammanlagt får man en större träffbild. De är också duktiga på att visa vilka bildbyråer som har bilderna eftersom Tineye tjänar pengar på att skicka vidare potentiella bildköpare till dessa bilder. Skulle du vara sugen på att köpa en bild som du hittar på internet kan alltså detta vara ett bra sätt att hitta en återförsäljare.
När jag hade gjort sökningen på bilden med styrelsemedlemmarna slog det mig att jag några veckor tidigare kollat igenom Sverigedemokraternas principprogram och att det var fyllt med bilder som antagligen även de var från någon bildbyrå.
Fem kvällar senare med idogt googlande, tineye:ande, sökningar på Flickr, Facebook, Twitter, Instagram och Pinterest, hade jag mitt blogginlägg klart. Bara att lägga ut på bloggen, posta på Facebook (inställning offentligt) och Twitter, och vänta på att folk ska börja dela…
Hur det kan gå sedan kan du läsa här.
Anders Engström
Utvecklingschef på IDG, och hobbybloggare
Anders Engström är utvecklingschef på IDG och hobbybloggare. Han är en av dem som skriver på pcforalla.se/debatt