Vilka är de tre viktigaste it-frågorna för ditt parti?
Göran Färm, (s)
Christofer Fjellner, (m)
Olle Schmidt, (fp)
Erik Josefsson, (v)
– Vänsterpartiet vill stoppa ACTA och IPRED2. De kommer att förstöra internet eftersom de angriper internetleverantörernas “mere conduit”-status och ger starka multinationella rättighetsinnehavare makt att kontrollera teknikutvecklingen genom till exempel mjukvarupatent och förbud mot fildelning. Internets innovationspotential ligger i alla medborgares sammankopplade kreativitet. Vi vill satsa på att öppna nätets infrastruktur för nya affärsmodeller för stora och små företag, kooperationer och användarföreningar.
Ella Bohlin, (kd)
Carl Schlyter, (mp)
Lena Ek, (c)
Christian Engström, (Piratpartiet)


- Att riva upp FRA-lagen. Grundkrav är att det bara är vid brottsmisstankar eller reella hot mot rikets säkerhet eller mot det demokratiska samhället som myndigheter skall kunna avlyssna datatrafik i syfte att utreda eller förhindra brott.
- Internet är grundläggande demokratisk infrastruktur. Det krävs en genomlysning av alla de lagar som drivits igenom, vad de innebär för vår integritet och för våra medborgerliga fri- och rättigheter. Det bör tillsättas ombudsmän för integritetsfrågor som får i uppdrag att se över de lagstiftningar som finns, men också bistå människor som känner att de fått sin integritet kränkt.
- Fortsätta driva kravet på domstolsprövning före avstängning av personer från nätet när kampen om telekompaketet går vidare. Vi får heller inte glömma den viktiga frågan om nätneutralitet.

- Värna om tillgängligheten och rättssäkerheten på internet, för samma rättsprinciper ska gälla på nätet som i vanliga livet.
- Mer konkurrens på telekommarknaden för starkare användarvillkor, bättre tjänster och lägre priser
- Bekämpandet av censur och filtrering av internet i världen och Europa, då censur av internet på ett ställe är censur av internet överallt. Värnar vi inte öppenheten i hela EU riskerar vi att få 27 intranät.

- Att förstärka skyddet för privatliv och integritet.
- Att öka Europas IT-mognad och framför allt forskning och utveckling så att vi kan ligga i framkant i den tekniska utvecklingen och konkurrensförmågan globalt.
- Att hitta en lösning på frågan om ersättning till artister och andra upphovsrättsinnehavare vid fildelning
Erik Josefsson, (v)


- Elektronisk infrastruktur; Allemansrätten på IT-området, väl utbyggt bredband åt alla.
- E-tjänster. Politiken ska understödja så att vi får ett bra användningsområde av Internet, som är samhällsnyttigt. När vi fått detta att fungera kan olika aktörer få ett kraftfullt verktyg i sina verksamheter, exempelvis att man kan rösta via nätet.
- Värna upphovsrätten på Internet. Marknaden måste också vara delaktig i att hitta system för smarta lösningar att ta betalt, ett exempel är sajten Spotify.

– Integritet, frihet och legalisering av fildelning för icke-kommersiellt bruk. Vi anser att ny teknik som möjliggör att kultur och annan information tex forskningsresultat kan spridas till fler på ett mer effektivt sätt är positivt. Det finns olika förslag för att säkra att artister och musiker får ersättning för sina verk och är öppen för flera av dessa förslag. Jag reformerar hellre upphovsrätten än har ett övervakat Internet av kinesiska mått.

- Att det tillsätts en utredning med uppdrag att se över hur framtidens upphovsrätt kan utformas.
- Att internet inte regleras för mycket- den personliga integriteten får inte omskäras mer på internet bara för att det är tekniskt möjligt att göra så.
- Att den så kallade 138:an genomförs- även om vi är principiellt emot möjligheten att stänga av människor från internet, så måste det ifall andra medlemsstater vill införa en sådan möjlighet, finnas regeln att ingen ska kunna stängas av från internet utan en rättslig prövning, vara allmänt gällande i EU.

- Att värna de medborgerliga rättigheterna på internet, speciellt brevhemlighet, informationsfrihet och yttrandefrihet.
- Att reformera upphovsrätten så att samhället kan ta tillvara den fantastiska potential som den nya tekniken erbjuder, exempelvis i form av fildelning och deltagarkultur.
- Att befria Europa från mjukvarupatent.

Sören Wibe, (Junilistan)
- Att EU inte stänger av fildelare från Internet utan domstolsprövning.
- Att inte upphovsrättsskyddet förlängs
- Att Internetanvändarnas integritet i stort stärks. EU ska vara ett samarbete för öppenhet och frihet, inte för övervakning och kontroll.
PC för Alla har valt att ta med de partier som enligt de senaste opinionsmätningarna från Sifo har en chans att komma in i EU-parlamentet. Partierna är:
Socialdemokraterna
Miljöpartiet
Vänsterpartiet
Moderaterna
Folkpartiet
Junilistan
Centerpartiet
Kristdemokraterna
Piratpartiet
Socialdemokraterna
Miljöpartiet
Vänsterpartiet
Moderaterna
Folkpartiet
Junilistan
Centerpartiet
Kristdemokraterna
Piratpartiet