Det pratas mycket om hur ny teknik ska kunna ersätta de traditionella lösenorden. Ansiktsigenkänning, fingeravtryck och annan biometrisk teknik skulle kunna befria oss från krånglet.
Men än så länge är vi inte där, och i väntan på den nya tekniken finns det tips som kan göra hanteringen av lösenord smidigare.
Välj ett bra lösenord…
När du ska välja lösenord är det viktigt att det inte är för kort. Minst sex tecken är ofta ett grundkrav – och det bör ha åtta eller fler. Använd både stora och små bokstäver – och blanda siffror och bokstäver. Byt gärna ut bokstäver mot tecken, till exempel S mot $.
… och undvik de dåliga
För att ett lösenord ska vara svårt att knäcka bör du inte använda ord som finns i ordlistan. Felstavade ord är bättre! Undvik också ”vanliga” lösenord som 123456 och password liksom lösenord som kan kopplas till din person (till exempel ditt namn).
Variera lösenorden
Det är viktigt att inte använda samma lösenord på flera olika sajter. Gör du det riskerar du att hackare som kommer över ett av dina konton även kommer över andra. Du bör inte heller avslöja ditt lösenord för någon annan.
LÄS MER: Dölj dina spår på nätet – tips, appar och inställningar
Använd ett lösenordsprogram
Tycker du det är svårt att komma ihåg alla lösenord kan du skaffa ett lösenordsprogram. Det sparar dina lösenord och hjälper dig att skapa sådana som är säkra. Du kan alltså glömma alla lösenord förutom ”huvudlösenordet” till tjänsten.
HUR? Teckna en prenumeration för några hundralappar per år. 1Password och Lastpass är två populära tjänster, och i många säkerhetspaket ingår även en lösenordshanterare.

Foundry
Spara lösenord
De flesta webbläsare kan spara lösenord. Det är smidigt, även om du får bättre säkerhet i en fristående lösenordshanterare.
HUR? Öppna webbläsarens inställningsikon, och leta upp funktionen som brukar heta Lösenordshantering. Slå på eller av funktionen. Här kan du som regel också visa och radera dina sparade lösenord.
Kolla om ditt lösenord är kapat
Det händer att företag blir hackade och att lösenord hamnar på avvägar. Du kan kolla om du själv har drabbats.
HUR? Flera webbläsare har funktionen inbyggd i sin lösenordshantering (se ovan), men du kan också använda sajten Haveibeenpwned. Fyll i din mejladress så får då veta om den har läckt.

Foundry
Läsarnas 33 bästa tips: Så väljer jag rätt lösenord
Vid en undersökning om svenska folkets lösenordsvanor bad vi på PC för Alla om läsarnas bästa tips om hur man gör för att välja ett lösenord. Här är några av förslagen.
- Jag använder vissa historiska och personliga data med både siffror och bokstäver. Det får gärna bli så att siffrorna är en förkortning av texten, till exempel 7-bert för Schubert.
- Jag använder ett tema varje gång jag byter lösenord, det vill säga ett område som för närvarande är aktuellt för mig. Det använder jag som grund när jag skapar ett nytt lösenord.
- Min strategi är att använda en viss typ av lösenord för oviktiga sajter som forum och en annan typ för viktigare sajter och slutligen mycket säkra lösen för de viktigaste.
- Ibland använder jag ett vanligt ord, men translittererat från ett annat språk som ryska. Det kan exempelvis vara tjajka (mås) eller masjyna (bil).
- För att välja lösenord använder jag mina hundars namn. Jag har haft nio stycken!
- Jag brukar använda något säsongsbetonat eller något jag ser fram emot. Om det är december 2008 och vädret suger kan det bli VinterSlask08.
- Ofta använder jag saker som har betydelse för mig men kanske inte lika självklart som namn eller personnummer. Det kan vara kopplat till intressen eller händelser från barndomen.
- Att associera lösenord med udda händelser från barndomen är smart. Det minns man bombsäkert. Det kan vara ett telefonnummer från 1980 kombinerat med koden till ditt första bankomatkort eller det där bandet som du gillade.
- Associera till något i anslutning till skrivbordet eller arbetsplatsen.
- Baklängesstavning kompletterad med siffror.
- Jag baserar lösenordet på förkortningar av sådant jag är intresserad av – men få känner till.
- Blandar år och namn på kändisar
- En blandning av saker omkring mig till exempel ”katten” och ”stol”.

- Bondskurkar brukar jag använda som tema.
- Jag lägger ihop ord för två saker som jag kanske ser vid datorn, till exempel tapetpenna.
- De lösenord som jag använder mest är delar av låttexter. Typ: insideAbrokencl0ck!
- Favoritartistens bästa album blandat med lite siffror.
- Från någon händelse i mitt liv. Om jag har köpt en bil för 18 950 kronor kan koden bli 1895.
- Förkortningar av olika ord, till exempel skolbuss chaufför = skobuscha.
- Gör en egen förkortning av något du är intresserad av och kommer ihåg. Om du spelar elgitarr kan du ta fndrstrt-67, som då skulle betyda Fender Strata 1967 med bortplockade vokaler.
- Jag har en världskarta med ett antal färgade nålar på. Dessa sitter på den plats som är lösenordet. Olika färg för olika ingångar. Enkelt att flytta runt och byta.
- Ibland ändrar jag till ett lösenord beroende på vilken känsla jag har just vid det tillfället. Till exempel proppmätt24. Siffrorna kan ange dagens datum eller nåt annat.
- Koder jag hittar på exempelvis mina tågbiljetter.
- Jag kombinerar exempelvis förra flickvännens namn – med förförra flickvännens fyra sista i personnumret.
- Jag kör teman med exempelvis seriefigurers namn, till exempel KarlAlfred, Olivia och Frasse eller Bamse, Skalman och Lilleskutt).
- En gång i tiden lärde jag mig polska, så jag väljer lösenord på polska. Även om du får reda på mitt lösenord så kan du inte stava till det. Sedan skriver jag som jag stavar det, utesluter alla polacker som kan stava.
- Det blir ofta något skämtuttryck som någon här hemma råkar klämma. Detta blandar jag med siffror.
- Olika radiostationer runt om i världen, till exempel radiocaroline558.
- Platser jag varit på samt lägger till några siffror efter ett visst mönster jag själv skapat.

- Eftersom jag är flygintresserad så blir det helst olika flygtermer.
- Sätter ihop meningar, PC för alla är den bästa tidningen = Pfaaedbt.
- Jag tänker på någon filmstjärna
- Välj en sång, tag första bokstaven i varje ord så får du ett lösenord. Det är svårt att gissa men lätt att komma ihåg. Htgsig kommer exempelvis från Hej tomtegubbar slå i glasen. På jobbet kan man ha mmmosb (med mycket möda och stort besvär).