I och med 4g har de mobila bredbanden kommit ikapp och seglat förbi de gamla tråduppkopplingarna i prestanda. Med hastigheter på upp till 200 megabit per sekund i teorin och upp till 70 megabit per sekund i praktiken (se vårt test i nummer 5/11) är en mobil 4g-uppkoppling en värdig konkurrent till det bredband du kan få hemma i telefonjacket eller tv-uttaget. Dessutom är du ju inte låst till hemmet utan kan använda ditt bredband nästan var som helst.
Den tidigare haken med mobilt 4g är borta. Förr kunde det nämligen bara utnyttjas av en person åt gången. För att komma åt det mobila bredbandet krävdes ett 4g-modem i form av en usb-pinne och ett sim-kort. Sim-kortet stoppades in i modemet som sedan anslöts till en enda dator. Med en 4g-router försvinner den här begränsningen, då den låter flera personer dela på en uppkoppling och surfa samtidigt.
En 4g-router fungerar i princip som en vanlig router. Skillnaden är att du i stället för att ansluta den till ett modem eller ett nätverksuttag via en nätverkssladd kopplar in ditt 4g-modem direkt i den (i ett par fall stoppar du bara sim-kortet direkt i routern). Eller rättare sagt, du kan koppla in ett 4g-modem också. Alla routrar i vårt test utom Huawei B593 är nämligen utrustade med en så kallad wan-port.
Du får både och
Precis som med en vanlig router kan du med 4g-routern välja om du vill ansluta datorer och andra enheter med en nätverkskabel eller trådlöst via wifi. Fyra av fem routrar i vårt test är utrustade med de fyra lan-portar som får anses vara standard (Dovado Tiny har dock bara en lan-port). Vill du ansluta fler enheter med nätverkskablar än det finns lediga portar på routern går det också bra, men i så fall måste du skaffa en separat nätverksswitch.Ansluter du datorer och enheter trådlöst har du inga fysiska begränsningar för antalet som ansluts. Däremot blir det, återigen precis som med en vanlig router, segare att surfa ju fler som är anslutna och delar på uppkopplingen samtidigt.
Tre av routrarna är dessutom utrustade med usb-portar med nas-funktion. Det innebär att du kan ansluta en usb-hårddisk eller ett usb-minne och låta alla i nätverket ta del av innehållet.
Obundet surfande
Förlåt att vi tjatar, men det är verkligen finemang det här att du inte är låst till hemmet om du har en mobil 4g-uppkoppling. Vill du och familjen surfa snabbt på sommarstället packar ni bara ned modemet och 4g-routern.
Alla routrar i det här testet hanterar för övrigt 2g, 3g och 4g, så ligger sommar-stället utanför 4g-täckningen kan ni fortfarande surfa och dela på uppkopplingen, även om det förstås kommer gå betydligt långsammare än med en 4g-anslutning.
Vill du surfa snabbt när du är ute på stan tar du bara med dig ditt 4g-modem när du går hemifrån. Kom bara ihåg att de i familjen som sitter kvar hemma och ugglar då inte kommer åt internet, även om routern fortfarande är kvar.
Tänk på att inte slå i surftaket
Den stora fördelen med en 4g-router är förstås att flera personer kan surfa samtidigt. Men ju fler som surfar desto större blir datatrafiken. Till skillnad mot hur det är för de flesta fasta uppkopplingar kan du med ett mobilt 4g-abonnemang inte surfa obegränsat. Exempelvis har Telia för sitt värsting-abonnemang en gräns på 30 gigabyte/månad och Telenor en gräns på 20 gigabyte/månad för ett liknande abonnemang (de har även abonnemang med fri surf).
Är du ensam om att surfa innebär de här gränserna vanligen inte något problem, men är ni många i familjen rasar kilobyten snabbt iväg. Når du månadens gräns tvingas du köpa mer data-volym för dyra pengar, annars stryps hastigheten på ditt bredband rejält.
Dovado Tiny
Minst av dem alla

Testets minsting Dovado Tiny visar sig snart vara liten på mer än ett sätt. Installationen på svenska går visserligen smidigt och gräns-snittet för att konfigurera routern är hyfsat enkelt, även om det är på engelska. Men sedan tar det roliga slut.
Dovado Tiny är funktionsfattigast av alla routrar i testet och har dessutom bara en enda lan-port. Den är även väldigt plastig och far runt på skrivbordet vid minsta beröring.
Inte heller prestandamässigt har Tiny något att sätta emot. Den är tillsammans med Draytek Vigorfly 200 långsammast i testet, har dålig räckvidd och tappade flera gånger uppkopplingen.
Att Dovado Tiny är så liten och därmed lätt att ta med är förstås poängen med den, men det räcker inte för att lyfta routern från testets bottenskikt. En förmildrande omständighet är det låga priset, lägst av alla routrar i vårt test.

Dovado 4GR
Snabb och prisvärd

Dovado Tinys storebror Dovado 4GR är minstingens motsats. Den smidiga installationen på svenska och det hyfsat enkla gränssnittet på engelska för att konfigurera routern har de gemensamt, men där upphör också likheterna.
För till skillnad mot Tiny är Dovado 4GR en riktigt bra och prisvärd router. Den är väldigt funktionsrik och samtidigt lätt-använd. Att koppla in en usb-hårddisk och använda den som nätverkshårddisk är exempelvis busenkelt.
Prestandamässigt hamnar också Dovado 4GR i toppen av

Det låga priset och den höga lägstanivån gör ändå Dovado 4GR svårslagen och den är den givna vinnaren i vårt test av 4g-routrar.


Draytek Vigorfly 200
Hänger inte med
I nummer 8/11 testade vi Draytek Vigorfly 200 som då var den första 4g-routern på marknaden och gav den en 8:a i betyg. Tyvärr har nu både tiden och konkurrenterna hunnit ikapp Vigorfly som i jämförelse med de andra routrarna blir sämst i vårt test.
Det är inte mycket som stämmer för Vigorfly den här gången. Installationen är krånglig och gränssnittet är (precis som tidigare) tekniskt och svåröverskådligt. Visserligen är routern funktionsrik, men att ställa in alla funktioner och finesser är svårt.
På prestandasidan bjuder Vigorfly inte heller på något positivt. Den ligger klart i botten tillsammans med Dovado Tiny och tappar också den uppkopplingen vid ett flertal tillfällen under testets gång. Inte heller räckvidden är bra.
Lägg till detta en dålig port-placering där usb-modemet krockar med nätverkssladdarna så får du testets stora förlorare.


D-link DWR-923
Bra men dyr
D-Link DWR-923 har ingen usb-port för 4g-modemet.
I stället har den ett inbyggt modem så det enda du behöver sticka in i routern är sim-kortet.
Det här är smidigt men medför också problem. Till exempel måste du ha routern stående i närheten av ett fönster om du har dålig mottagning hemma. Med ett anslutet usb-modem kan du använda en förlängningssladd och ha routern var du vill. Dessutom blir det lite bökigare om du vill ta med dig ditt bredband ut på stan, då du inte bara kan rycka loss usb-modemet ur routern.
Annars är D-Link DWR-923 lätt att installera, funktionsrik, snabb och har en bra räckvidd. Precis som Dovado 4GR och Huawei B593 har den en usb-port med nas-funktio


Huawei B593

Snabbast och med bäst räckvidd
Likheterna mellan Huawei B593 och D-Link DWR-923 är många. De är båda stora och klumpiga, har inbyggda modem, är funktionsrika och har usb-portar med nas-funktion. Dessutom är de båda riktigt dyra, de tilltagna prislapparna gör att de omöjligt kan bli testvinnare.
Hade det inte varit för priset hade Huawei B593 mycket väl kunnat testvinnaren. Det är den snabbaste routern av alla i vårt test och den har dessutom bäst räckvidd. Den är lättinstallerad och har ett helsvenskt gränssnitt som är lätt att förstå sig på. Dessutom är den mycket funktionsrik.
Under hela vårt test var det en ren njutning att använda Huawei B593, då allt flöt på smidigt och den tickade på som en klocka i hög fart.

En riktig kvalitetsrouter som tyvärr bara fungerar med Telias 4g-abonnemang i dagsläget.

Klicka på tabellerna för att se i stort format


Vi tog in alla 4g-routrar som fanns på marknaden vid tidpunkten för vårt test. Vi använde ett 4g-modem och abonnemang från Telia för att koppla upp oss eftersom samtliga routrar kunde hantera det.
Prestanda och räckvidd testades genom flera mätningar på Bredbandskollen.se. Förutom en mätning där routern var ansluten till datorn med en nätverkssladd mätte vi även trådlöst dels på ett kort avstånd (1 meter) med fri sikt, dels ett längre avstånd (5 meter) med en vägg mellan datorn och routern och dels på ett ännu längre avstånd (10 meter) med både en vägg och en ståldörr mellan datorn och routern. De värden vi redovisar är snitt-värdet efter fem mätningar, där extrema värden plockats bort.
Vi mätte dessutom tids-åtgången för en filöverföring mellan två trådlöst anslutna datorer (även här ett snittvärde efter fem mätningar) och tog fram ett snitt för responstiden när vi pingade (kontaktade) den från en trådlös dator.
Prestanda och räckvidd testades genom flera mätningar på Bredbandskollen.se. Förutom en mätning där routern var ansluten till datorn med en nätverkssladd mätte vi även trådlöst dels på ett kort avstånd (1 meter) med fri sikt, dels ett längre avstånd (5 meter) med en vägg mellan datorn och routern och dels på ett ännu längre avstånd (10 meter) med både en vägg och en ståldörr mellan datorn och routern. De värden vi redovisar är snitt-värdet efter fem mätningar, där extrema värden plockats bort.
Vi mätte dessutom tids-åtgången för en filöverföring mellan två trådlöst anslutna datorer (även här ett snittvärde efter fem mätningar) och tog fram ett snitt för responstiden när vi pingade (kontaktade) den från en trådlös dator.