Vi sätter oss på Hötorget i centrala Stockholm och plockar fram en bärbar dator. Efter några sekunder dyker en siffra upp på skärmen, och det är knappt att vi tror våra ögon: ”72,3 megabit per sekund”.
När vi satt på samma plats för ett år sedan kom vi inte ens upp i 10 megabit per sekund.
För femte året i rad testar PC för Alla mobilt bredband, och för första gången på länge har något dramatiskt skett. Ja, på många platser har hastigheten tiodubblats sedan förra året! Förklaringen är ett tekniskt generationsskifte. 4g har tagit över efter 3g.
Skillnaden mellan de bägge teknikerna är att 4g är byggt för just datakommunikation medan 3g framför allt är byggt för att ringa. I teorin betyder det att 4g kan ge oss hastigheter på 200 megabit per sekund, men i våra tester kom vi som max upp i 70.
Snabbare än hemma
70 megabit per sekund är snabbare än de flesta av oss surfar hemma, och det gör att mobilt bredband på allvar börjar bli ett intressant alternativ till det fasta bredbandet. Med så höga hastigheter går det utan problem att titta på SVT Play, lyssna på Spotify, ringa via Skype och ladda hem program – samtidigt.
Utbyggnaden går dock snabbt. Tele2 och Telenor, som i dag bara har 4g-täckning i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlskrona, utlovar 15 nya städer inom bara några månader. Och till hösten väntas även den fjärde stora operatören 3 vara på banan.
När 4g-tekniken var ny fanns det inga modem som klarade av både 3g och 4g – och användaren var tvungen att välja. Nu är det problemet borta, och de modem vi har testat växlade snällt till 3g när vi inte hade 4g-täckning. Ibland var bytet lite krångligt och vi fick göra några omstarter, men det problemet är inte speciellt stort. Det stora problemet är i stället täckningen. Telia har 4g på ett 30-tal orter, och även om det täcker in merparten av befolkningen så är det en liten del av landets yta.
För att se hur snabbt man kan surfa i praktiken har PC för Alla testat mobilt bredband genom att resa Mälaren runt. Här har vi passerat både metropoler, mellanstora städer och ren landsbygd. Och vi bara behöver resa någon timme till exempelvis Mariefred för att vår supersnabba surf ska bli sirapsseg.
Du måste testa
Vårt test visar att Telia utklassar konkurrenterna. Men precis som tidigare år kvarstår det tråkigaste av råd: Testa det mobila bredbandet på den plats där just du ska surfa innan du gör ditt val.
Har du tur kommer du upp i samma svindlade siffror som vi gjorde i Stockholms innerstad.
Hitta rätt mobilt bredband för just dig
Snabba fakta om alla mobila bredband

Mobiloperatören 3 var länge tveksam till 4g-tekniken, och det får företaget lida för nu. 3 kunde inte erbjuda något 4g-abonnemang vid PC för Allas test (även om ett sådant är på gång och väntas lanseras till hösten). Deras snabb


Utmanaren Net1 har halkat efter


Tele2:s 4g är dyrt och dåligt


Telenor tappar vinstplatsen


Snabbt 4g ger Telia guldmedalj
Telia var först i världen med sitt



Klicka på tabellen för att se detaljer om testet i stort format (pdf)

Maxförbrukning. Tele2 och Telenor har numera ett annorlunda förbrukningstak på sina abonnemang. För Tele2 Large och Telenor Mobilt Bredband 16 Mbit/s ligger det på 10 gånger den svenska genomsnittsförbrukningen och för Tele2 4G på 20 gånger.
Genomsnittsförbrukningen, som mäts av Post- och Telestyrelsen, ligger för närvarande på cirka 2,4 gigabyte i månaden. Det betyder alltså ett maxtak på 24 respektive 48 gigabyte (SE FOTNOT NEDAN). Du som förbrukar mer än så riskerar att få hastigheten begränsad, men även operatörerna poängterar att det är mycket ovanligt.
24 gigabyte räcker till ungefär 24 timmars tittande på SVT Play i högsta kvalitet.
Fotnot: Efter testets publicering har vissa uppgifter ändrats:
* Svenskarnas genomsnittsförbrukning har ökat från 2,4 till 3,2 gigabyte – och det gör att maxtaket för ligger på 32 respektive 64 gigabyte.
* Tele2 har sänkt priset på sitt 4g-abonnemang från 499 till 399 kronor.
* Telenors billigaste abonnemang, som heter Bas, har ett maxtak på 3 megabit per sekund för att ta emot och 1,4 megabit per sekund för att skicka. För det kraftfullaste abonnemanget ligger maxhastigheten på 16/4,6 Mbit/s. Tillgång till surfzonerna ingår i abonnemangen Mobilt bredband Bas, 6 Mbit/s och 16 Mbit/s.
Tänk på det här när du väljer mobilt bredband
Kolla täckningskartan! Gå in på operatörens hemsida och kolla deras täckningskarta. Den ger en vägledning om vad du kan förvänta dig där just du bor.
Välj öppet köp! Varken täckningskartor eller tester säger speciellt mycket om hastigheten där just du vill använda ditt mobila bredband. Välj därför en butik som har öppet köp så att du kan byta operatör om du är missnöjd.
Tänk på placeringen! Mobilt bredband är väldigt känsligt. Du kan med andra ord öka hastigheten bara genom att flytta usb-modemet några meter. En lång usb-sladd är en bra investering.
Titta på maxförbrukningen! Hastigheten är inte allt. Om du tänker använda ditt mobila bredband för att titta på tv eller hämta stora filer slår du snabbt i operatörernas maxtak. Två gigabyte räcker exempelvis bara för att titta på SVT Play med högsta kvalitet i två timmar! Maxtaket här är extra viktigt om du har en router och låter flera användare dela på samma uppkoppling.
Undvik lång bindningstid! Marknaden för mobilt bredband förändras snabbt. Att binda upp dig för två år gör dig minde flexibel om det skulle dyka upp bättre erbjudanden.
Så gjorde vi testet
Urval. Vi har testat de fem operatörer som har egna nätverk för mobilt bredband. I testet ingick inte operatörer som använder andra operatörers nät, till exempel Glocalnet och Com Hem. Vårt test fokuserar på hastighet, och vi har därför testat de snabbaste abonnemang som varje operatör kunde erbjuda (i början av april), oavsett om det är 3g eller 4g.
Test. Vårt test genomfördes av Martin Appel och Fredrik Agrén, som åkte Mälaren runt i bil. Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning bor i Mälardalen.
Vi valde samma tio testpunkter som vid motsvarande test för ett år sedan. Testpunkterna finns i både city och på landet.
Vårt test genomfördes med fem identiska HP-datorer och den teknik och de inställningar som operatörerna rekommenderat. Hastigheten har vi mätt med Bredbandskollen. På varje testpunkt har vi gjort fem mätningar per operatör – och vi har aldrig testat två operatörer samtidigt. Vid uppseendeväckande dåliga värden har vi flyttat oss några meter.
Övriga faktauppgifter i tabellen på föregånde sida är hämtade från operatörerna själva.
Fotnot: Efter testets publicering har vissa uppgifter ändrats:
* Svenskarnas genomsnittsförbrukning har ökat från 2,4 till 3,2 gigabyte – och det gör att maxtaket för ligger på 32 respektive 64 gigabyte.
* Tele2 har sänkt priset på sitt 4g-abonnemang från 499 till 399 kronor.
* Telenors billigaste abonnemang, som heter Bas, har ett maxtak på 3 megabit per sekund för att ta emot och 1,4 megabit per sekund för att skicka. För det kraftfullaste abonnemanget ligger maxhastigheten på 16/4,6 Mbit/s.Tillgång till surfzonerna ingår i abonnemangen Mobilt bredband Bas, 6 Mbit/s och 16 Mbit/s.