Processorn är den kanske viktigaste komponenten i din dator. Det är där huvudparten av alla beräkningar görs och program körs.
Den typ av processor som sitter i datorn avgör också hur snabb datorn är. För de flesta datoranvändare är det inte så viktigt att datorn har exakt rätt processor (det finns många modeller som är mycket snarlika), men du bör hålla koll på de olika processorfamiljerna och vilka som är de snabbare och de långsammare modellerna inom respektive grupp.
Mer än bara kärnor
För fem år sedan var det enklare att hålla koll på vilken processor som var bättre än en annan. Hade den en hög klockfrekvens så var den snabb. Visst, det har alltid funnits andra saker som spelat in, men grovt räknat var detta sant. Sedan började tillverkarna dela upp processorerna i olika kärnor som jobbade sida vid sida, vilket gjorde att en processor med låg klockfrekvens kunde vara snabbare än en med hög.
Förutom klockfrekvens och antal kärnor finns det andra saker som avgör hur snabb processorn är. Det sitter till exempel cache-minnen inbyggda i processorerna som den kommer åt snabbare än datorns ram-minne. Ju större och snabbare de här minnena är desto bättre. Nyare processorer kan även ha speciell teknik som gör att vissa typer av beräkningar går snabbare.
Det senaste är så kallad apu (advanced processing unit), där tillverkarna har byggt in ett litet grafikkort på processorchipset. Det sparar ström, ger snabbare grafik till en låg kostnad och den hjälper ibland till att göra processorns vanliga jobb snabbare. Nyare Intel-processorer i Core i5- och Core i7-serien är apu-enheter, liksom AMD:s senaste processorer med namnet Fusion.
Koll på sockeln
Har du en stationär dator och vill köpa en lös processor för att uppgradera den måste du hålla koll på vilken sockel (kontakten på datorns moderkort) processorn är byggd för, och exakt vilka processorer som ditt moderkort kan hantera. Det är tyvärr inte alltid något som datortillverkarna informerar om, men kommer moderkortet från en större komponenttillverkare (till exempel Asus, Gigabyte eller MSI) brukar det stå i medföljande dokumentation eller på företagets sajt.
7 aktuella processorer
Här är de vanligaste typerna av processorer i datorer just nu – och så här tolkar du processorernas modellbeteckning.

Ska du köpa en Atom-netbook i dag rekommenderar vi Atom N550.
Intel Core 2 är en serie processorer som är på väg att ersättas av Core i3, i5 och i7. Men de är fortfarande ganska vanliga i nya datorer, och säljs framför allt mycket separat för den som vill uppgradera sin stationära dator. De kallas Core 2, Core 2 duo eller Core 2 quad beroende på om de har en, två eller fyra kärnor (förutom en samling som heter Core 2 extreme som
har både två och fyra kärnor). Modellbeteckningen för övrigt består av en bokstav och fyra siffror (till exempel P8400). Här är det tyvärr inte klart vilken som är den snabbare processorn, då varje bokstavsserie har lite olika egenskaper och olika varianter. Ibland har de en extra bokstav som betecknar vissa egenskaper. L och U står för låg och extra låg spänning, vilket gör processorn strömsnål.
AMD C är en serie enkla

AMD C-50 är ett intressant alternativ till Atom N550, den är snabbare på video och 3d och snäppet billigare.
AMD E är snarlik C-serien men snabbare och med ännu bättre integrerad grafik, på bekostnad av högre strömförbrukning. Den finns i varianterna E-240 med en kärna och E-350 med två. E-serien är tänkt för ultraportabla och billiga bärbara i mellanformat.
AMD V är en lågprisprocessor för bärbara datorer. Den är enkelkärnig och relativt strömsnål, men har inte inbyggd grafik. Det finns bara tre varianter av den här processorn, där den bästa just nu heter V140. Troligen kommer den att fasas ut och ersättas av AMD E-processorer framöver.

AMD Phenom II är AMD:s bästa processor just nu, både för bärbara och stationära datorer. Den finns i versioner från två till sex processorkärnor och smarta interna funktioner som ökar prestanda och håller ned strömförbrukningen. De bästa Phenom II-processorerna är inte lika snabba som de bästa Intel Core i7, men är klart billigare.
AMD Athlon II är ett enklare alternativ till Phenom II. Den är baserad på samma grundteknik, men har mindre cache-minne och generellt lägre prisnivå. Bägge har relativt enkla modellnummer. För X2 till X6 för antalet kärnor och sedan en siffra som indikerar hastighet, ju högre desto snabbare. Ibland en extra bokstav, till exempel e för energisnål.
De bärbara Phenom II-processorerna är inte lika tydligt markerade. Ibland skriver datortillverkarna ut X2, X3 och X4 även här (någon X6 finns inte ännu), annars får du gå på modellnumret. 6xx är tvåkärnig, 8xx är trekärnig och 9xx är fyrkärnig. Det finns ännu en variant, Turion II, en mobil processor i samma serie, med extra låg strömförbrukning och måttliga prestanda.
Intel Pentium, Celeron, Core, Core duo, AMD Duron och Athlon. Äldre processorfamiljer som fortfarande tillverkas och säljs.
Det går att fortfarande hitta billigare bärbara datorer med de här processorerna i. Men köper du nytt är det inget vi rekommenderar. Det finns färskare, snabbare och mer strömsnåla processorer i samma prisklasser som dessa.
AMD Sempron. En serie

De senaste och snabbaste modellerna heter dock bara Sempron 140, 145 och 150.
Intel Core i3, i5 och i7 är den


I januari kom en ny omgång nya Core i-processorer med fler förbättringar. För att särskilja dem har de fyra siffror i modellnamnet, varav den första alltid är en tvåa för att visa att det är andra generationen av Core iX-processorn. Alla de nyaste har inbyggd grafikprocessor.