Test: 4 lysande 3d-skrivare för hemmet (den billigaste kostar bara 3 500 kronor)
Att köpa 3d-skrivare är inte längre en omöjlighet, tvärtom har marknaden för 3d-skrivare blivit rejält mycket större på senare tid. Vi har testat de fyra bästa skrivarna på konsumentmarknaden just nu
Av M3 Redaktion
PC för Alla
Är du sugen på att börja skriva ut i 3D? Här är fyra modeller som vi har testat under året i olika prisklasser och vi konstaterar att det hänt en hel del sedan de första modellerna dök upp. Det är mycket enklare att komma igång. Visserligen kräver fortfarande alla skrivarna att du justerar in byggplattformen mot munstycket. Men processen är mycket enklare numera, även om det kan ta en stund. Största skillnaden ser vi i programmen som har utvecklats rejält och blivit mycket mer lättjobbade och begripliga. Flera skrivare har plattor med uppvärmning vilket gör att det blir mycket enklare att skriva ut med abs-plast jämfört med t ex Replicator 2. Över huvud taget finns det numera ett stort utbud av filament, utskriftsmaterial, i olika färger och med olika egenskaper.
Utskriftskvaliteten är bättre än med de första varianterna som kom, men fortfarande är det svårt att få en riktigt slät yta. Det blir gärna en aning räfflat från lagren som skrivarna bygger med. Men för många typer av prylar spelar detta mindre roll.
För den som funderar på att prova 3d-utskrift vill vi påpeka att själva utskrifterna numera är den enklaste delen. Det som känns svårast att komma underfund med för de flesta är snarare att bygga upp de 3d-modeller som du vill skriva ut. Att rita i 3d är avsevärt mer komplext än att rita i 2d.
Programmen har blivit drastiskt mycket bättre och enklare att använda. Men var beredd på att lägga lite tid och inlärning här om du ska kunna skapa egna objekt och inte enbart skriva ut saker som andra har skapat.
Xyzprinting da Vinci Junior 1.0 – enkel och billig
Xyzprinting da Vinci Junior 1.0 är en billig modell, men intressant nog har den ungefär samma utskriftsnoggrannhet som sina mer än dubbelt så dyra konkurrenter. Den skriver dessutom i ungefär samma tempo som de gör. Den utger sig dessutom för att vara otroligt enkel att komma igång med, bara att packa upp, installera rullen med utskriftsmaterial och börja skriva. Du behöver inte kalibrera in plattan, det är gjort från fabrik.
Har den inga nackdelar alls? Jo, en är den jämförelsevis begränsade utskriftsvolymen på knappt 3,4 liter eller 150 x 150 x 150 mm. Många dyrare konkurrenter klarar mellan 6 och 12 liter. Utskriftsplattan har ingen uppvärmning vilket bland annat begränsar vilka material du kan skriva ut med.
Men du kan hur som helst inte välja utskriftsmaterial fritt: da Vinci Junior accepterar bara rullar med material som är märkta med deras eget chip. Du kan alltså inte köra vilken rulle med pla-plast som helst utan måste köpa originalrullar. Det här låter som ett eko från bläckstrålevärlden. Men till XYZprintings försvar kan sägas att deras rullar inte är speciellt dyra.
Första stegen enkla
Så hur fungerade alltihop i praktiken? Jodå, att komma igång var verkligen väldigt enkelt, fast det finns helt klart detaljer de kan förbättra. Med skrivaren medföljer en tryckt guide som visar hur du packar upp och tar bort allt skyddsmaterial från transporten. Den avslutar med tipset att du bör börja med att ladda ned senaste firmware. Det hade onekligen varit lite hjälpsamt om de skrivit ut länken till deras hemsida.
När vi besökte deras sajt passade vi på att installera drivrutinerna i vår testdator. Detta var superenkelt, sedan var det bara att ansluta skrivarens usb-kabel, starta skrivaren och sedan programmet Xyzware. Programmet kollade automatiskt firmware i skrivaren och vi accepterade en uppdatering. Den uppdateringen skötte sig själv och gick snabbt.
Brist i bruksanvisning Men ingenstans i den trycka installationsguiden berättar de hur du monterar och kopplar in rullen med filamentet, materialet du skriver med. Det känns lite som att noga berätta hur du packar upp din nya bläckstråleskrivare, men inte ens nämna att det kan vara en bra idé att sätta i bläckpatroner också.
Det finns en hjälplänk i programmet Xyzware, men att klicka på den ledde ingenstans. När vi går direkt till supportsidan för vår modell hos XYZprinting så hittar vi en länk till dess bruksanvisning, den länken slutar med ett felmeddelande att resursen saknas. Men när vi googlar oss fram till en annan sida med bruksanvisningar på deras sajt så hittar vi faktiskt en som går att ladda ned. I bruksanvisningen framgår hur du installerar filamentrullen. Nu listar nog en normalhändig person ut samma sak på en halvminut, så det är ingen stor fråga.
Inget i installationsprocessen är svårt och bortsett från de döda länkarna på deras hemsida fungerade allting. Men det känns onekligen som XYZprinting kan putsa lite på användarupplevelsen för rena nybörjare. Folk med vana med andra 3D-skrivare har nog inga som helst problem.
Svårt att få grepp Att sedan börja skriva ut är tokenkelt. Mata in sd-kortet, stega fram genom den mycket tydliga inställningsmenyn, välj testutskrift och du är igång. Eller, nå, våra fyra första utskriftsförsök slutade i att utskriften lossnade från byggplattan och började åka med skrivhuvudet. Standardmaterialet Xyzprinting skickar med för att skydda byggplattan är är stora (180×155 mm) bitar av vd som i praktiken känns som billig maskeringstejp. Det här materialet är uppenbarligen för halt för att utskrifter skall sitta still.
Ett klassiskt trick är att lägga på lite lim från ett limstift på byggplattan. Det fungerade bättre. När vi sedan klistrade dit ett extra lager av underlag och lade på rikligt med limstift fungerade det så till slut och utskriften gick galant. Men limstiftet hade den tråkiga bieffekten att skyddsmaterialet blev skadat när vi tog loss utskriften.
En skyddsmaterial för byggplattor i 3D-skrivare som många använder är lite mer påkostad målartejp, sådan där blå maskeringstejp som du hittar i måleributiker eller hos bra järnhandlare. Den har en lite strävare yta och är rimligt billig att köpa och det gör inte så mycket att laga om det blir skador när du lossar utskriften. Här skall Xyzprinting ha en eloge för att de skickar med en rejäl spackelspade, ett utmärkt verktyg för att lossa utskrifter.
Enkelt för färdiga modeller Vi provade även att ladda ned ett par mindre utskrifter från Thingiverse, www.thingiverse.com, som stl-fil och skrev ut från programmet Xyzware. Det här är ett mycket enkelt program, funkar för nybörjaren. Det är till exempel enkelt att skala upp eller ned en utskrift. Men programmet är rätt långsamt, känns lite buggigt och har inte speciellt mycket inställningar. Mer avancerade användare kommer troligen att prova med några av de alternativa programmen som finns på marknaden. Det kräver att du byter ut firmware i skrivaren, men hur du gör det finns väl dokumenterat på nätet.
Tittar vi på utskrifterna vi gjorde är kvaliteten ok, men det känns som det ibland blir lite ojämnt. Vi har en misstanke att skrivarhuvudet kanske svajar lite temperaturmässigt. Men det skiljer inte så mycket mot övriga skrivare för hemmabruk som vi testat.
Trevligt nog är da Vinci Junior hyfsat tyst när den skriver ut, den slutna lådan hjälper till där. Det kanske naturligaste sättet för många är att styra skrivaren från Xyzware i en dator via usb-kabeln. Men du kan också lägga utskrifter på ett sd-kort som du stoppar in i skrivaren och drar igång utskriften direkt på skrivarens egen meny. Fördelen med det är att skrivaren kan stå i ett eget rum utan kontakt med någon dator. I och med att utskrifter ibland tar ett par timmar eller mer så är det skönt att slippa ha maskinen på skrivbordet.
Sammanfattningsvis är Xyzprinting da Vinci Junior 1.0 en mycket positiv upplevelse. Visst, den har sina skönhetsfläckar, men för runt 4000 kronor är den ändå ett otroligt prisvärt första steg in i 3d-skrivandets värld. Glöm inte att det svårast med 3d-utskrifter inte är själva skrivaren, utan kommer när du vill börja skapa egna objekt att skriva ut. 3d-design har en inlärningströskel. Men det finns otroligt mycket färdiga modeller att hämta på sajter som Thingiverse eller alla dess efterföljare.
Utskriftsvolymen är måttlig, utskriftskvaliteten svajar lite och programvaran är lite begränsad och långsam. Men skrivaren är mycket enkel att komma igång med, den är hyfsat snabb, ganska tyst och priser är som sagt lockande. Det här är en kul pryl för hemmafixaren.
Mycket prisvärd Skriver snabbt Ingen kalibrering behövs Bra hantering Kan arbeta för sig själv
Liten byggvolym Utskrifter lossnar lätt Lite brister i dokumentationen
Betyg 8 av 10
Fakta: Xyzprinting da Vinci Junior 1.0
Tillverkare:XYZPrinting Funktion: 3d-skrivare Material: PLA Utskriftsvolym (x y z): 15 x 15 x 15 cm Antal skrivhuvuden: 1 Munstycke: 0,4 mm Lagertjocklek: 0,1-0,4 mm Plattform: Ouppvärmd glasplatta Anslutningar: usb och sd-kort Programvara: XYZware Systemkrav: Win 7 eller nyare, Mac OSX 10.8 eller nyare Yttermått: 42 x 43 x 38 cm Pris: 3 500 kronor
Ultimaker 2 – Gedigen och snabb
Ultimaker 2 är den bästa modellen i det här testet, den är gedigen och har bra prestanda, både sett till precision och till hastighet.
Hela skrivaren, inte bara programmet, är öppen källkod så är du entusiast och vill skruva själv är det här ett bra val. Ultimaker har byggt upp ett bra kvalitetsrykte bland 3d-entusiaster.
Det är inte svårt att komma igång och att justera in byggplattformen går smidigt. Prestanda är bra, om du står ut med långsam utskrift kan du få mycket fin ytfinish tack vare att Ultimaker 2 kan göra ovanligt tunna lager. Intressant nog kan du även justera ovanligt långt åt andra hållet, Ultimaker 2 kan också vara en ovanligt snabb 3d-skrivare.
Programmet, en variant av Cura, är enkelt för nybörjare, men har också alternativ för entusiaster, en bra kombination. Ultimaker driver sajten Youmagine där du kan hitta många färdiga 3d-modeller att skriva ut.
Stor byggvolym Kan skriva med hög ytfinish Minneskortsläsare.
Högt pris
Betyg 8 av 10
Fakta: Ultimaker 2
Tillverkare:Ultimaker Funktion: 3d-skrivare Material: PLA, ABS mm Utskriftsvolym (x y z): 23 x 22,5 x 20,5 cm Antal skrivhuvuden: 1 Munstycke: 0,4 mm Lagertjocklek: 0,02-0,3 mm Anslutningar: usb och sd-kort Yttermått: 35 x 34 x 39 cm Pris: 23 625 kronor
Makerbot Replicator 2 – Lätt att komma igång
Att komma igång med Makerbot Replicator 2 är enkelt. Programmet för att styra Replicator 2, Makerware, är lättanvänt och begripligt. Handboken är ovanligt bra och lätt att följa. Replicator 2 har en relativt liten utskriftsvolym, knappt sju liter jämfört med konkurrenterna. Plattan är inte uppvärmd, vilket gör den mindre lämplig för abs-plast.
Att skrivaren har läsare för sd-kort är praktiskt, det innebär att du kan ha skrivaren i ett annat rum än där du har datorn. Tänk på att en 3d- skrivare luktar lite smält plast och låter en hel del medan den skriver ut. Och att utskrifter ofta tar ett par timmar. Därför kan det vara skönt att ha den i ett annat rum.
Du kan göra justeringar av skrivaren via inställningsmenyn på panelen. I programmet kan du via Advanced options ändra precisionen, graden av fyllning, hur tjockt du ska skriva ut komplexa former med lutande släta ytor, arbetstemperatur om du kör annan plast, hastighet och så vidare.
Trevligt program. Minneskortsläsare Fläktkylning
Inte så stor volym. Ingen uppvärmd platta Högt pris
Betyg 7 av 10
Fakta: Makerbot Replicator 2
Tillverkare:Makerbot Funktion: 3d-skrivare Material: PLA mm Utskriftsvolym (x y z): 25 x 15,3 x 15,5 cm Antal skrivhuvuden: 1 Munstycke: 0,4 mm Lagertjocklek: 0,1-0,34 mm Anslutningar: usb och sd-kort Yttermått: 35 x 34 x 39 cm Pris: 27 827 kronor
XYZPrinting Da Vinci 1.0 – Lågt pris men dyr i drift
Det fantastiska med Xyzprinting Da Vinci är priset, är ungefär en tredjedel av konkurrenternas. Ett sådant pris förlåter mycket, men faktum är att den på det stora hela är en helt okej skrivare. Den saknar kortplats, så du kan enbart driva den från en dator. Men har du en gammal laptop att ställa bredvid löser det problemet.
Programmet Xyzware är enkelt och rättframt och skrivaren arbetar ungefär lika snabbt som konkurrenterna. Precisionen i utskrifterna kunde ha varit bättre, det blir både lite hål och överskottsmaterial här och var. Alla de övriga skrivarna kan matas med plaststrängar på vanliga rullar. Till Da Vinci måste du köpa speciella kassetter med utskriftsmaterialet, vilket ger ett nästan tre gånger högre pris än om du kan få det på rulle.
Xyzprinting har en annan modell, Da Vinci 1.0 Aio som är lite drygt 1 500 kronor dyrare, men då har den en inbyggd 3d-skanner.
Lågt pris Stor utskriftsvolym
Inte så hög precision Ingen kortplats Material i dyra specialkassetter
Betyg 6 av 10
Fakta: XYZPrinting Da Vinci 1.0
Tillverkare: XYZPrinting Funktion: 3d-skrivare Material: PLA, PLA Utskriftsvolym (x y z): 20 x 20 x 20 cm Antal skrivhuvuden: 1 Munstycke: 0,4 mm Lagertjocklek: 0,1-0,4 mm Anslutningar: usb Yttermått: 49 x 52 x 43cm Pris: 5 899 kronor Obs! Utågende modell, men kan fortfarande finnas i lager hos vissa handlare.