Jättetest: Nio hybrider som är både bärbar pc och surfplatta
Hybriddatorn levererar numera ordentliga prestanda i alla format. Vi har testat både delbara och vikbara varianter och hittar några riktiga guldkorn.
Av Mattias Inghe
PC för Alla
Surfplattorna har tappat i popularitet senaste åren, och förutom Ipad, som fortfarande säljer ganska bra, är suget efter en separat surfplatta inte så stort bland användarna. De är helt enkelt för begränsade som prylar.
Allt du kan göra på en surfplatta med Android eller IOS kan du också göra på en bra smartphone. Plus att du kan ringa med dem och använda internet överallt eftersom de alla har 4g inbyggt, vilket få plattor har.
Datorn tar över
Istället är det den bärbara datorn som krympt ned och tagit över surfplattans plats. Det är i alla fall ambitionen från Microsoft, som ända sedan Windows 8 har satsat hårt på att göra pc-datorn till den nya plattan, med fullskärmsgränssnitt för pek och egen appbutik med samma sorts appar som i Google Play och IOS App Store – om än fortfarande inte lika många.
Microsofts pc-platta Surface blev en lite oväntad succé, pekskärmen har blivit nästan lika vanlig som musplattan som kontrollmetod och numera ser vi ett ordentligt utbud av Windows-plattor från de flesta av de stora datortillverkarna.
Men eftersom de fortfarande är ”vanliga” pc-datorer vill vi ju även kunna använda dem som det, utnyttja traditionella Windowsprogram fullt ut på enklast och smidigast sätt. Därför är det vanligt att även lösa Windows-plattor kommer med tangentbord- och musplattedel, antingen på köpet eller som tillval. Och sedan har vi de flippbara datorerna, där skärmen kan vändas bakåt 360 grader, så att hela datorn vänds ut och in, och då bli till en surfplatta, Surfplattor med Windows säljs ibland precis som Apple Ipad eller Samsung Galaxy Tab, en lös platta och ingenting annat. Men oftast finns det tangentbord till. Här har vi testat plattor med en speciell typ av tangentbord; fasta dockor som gör plattorna till riktig, hopfällbar notebook.
Två olika sorter
I det här testet har vi tagit fasta på att en Windows-platta främst är just en liten bärbar dator, och att användare gör det mesta av sina mobila ärenden på sina smartphones istället. Men det kan finnas tillfällen då en lite större platta är välkommen, till exempel om du vill kolla på en Netflix-film eller bläddra igenom ett fotoalbum i soffan.
Därför har vi valt att testa två typer av prylar. Till att börja med lösa surfplattor med tangentbordsdocka. Här tittar vi bara på plattor där tangentbord ingår som standard och medföljer i paketet.
Det ska också vara en ”riktig” tangentbordsdocka med gångjärn, så att plattan ser ut och fungerar som en vanlig hopfällbar notebook när den är inkopplad. De här är för det mesta små och kompakta datorer med lite enklare processor i Atom eller Core m-klass, ingen fläktkylning och lite lägre pris.
Det finns ju också plattor där tangentbordet är ett löst tillbehör som pratar trådlöst med plattan eller hänger fritt i en ytkontakt på undersidan, som på just Microsoft Surface. De har vi valt att inte testa här, då de inte riktigt beter sig som traditionella bärbara pc. Du behöver ha fodral eller fälla ut inbyggda stöd för att fungera i skrivbordsläge. Det är rejält opraktiskt om du till exempel vill fälla upp den i knät eller på en ojämn yta. Foto: Lenovo Yoga 510Lenovo Yoga 510, en av testats fippbara datorer, där skärmen går att vrida tillbaka 360 grader, så att den blir till en surfplatta. Då har den tangentbordet på undersidan, men knapparna är inaktiva så du inte råkar skriva på dem av misstag.
Går att flippa
Den andra kategorin som vi testar här är de flippbara datorerna där hela datorn blir en surfplatta om du vänder den ut och in. De är givetvis inte lika lätta och smidiga som lösa surfplattor, men har istället andra fördelar. De är för det mesta större, mellan 12 och 15,6 tum (alla i vårt test råkade faktiskt bli 14-tummare) och har mer prestanda och större batteri.
Du kanske inte ligger med den och kollar på Youtube-klipp i sängen, men du kan i gengäld ställa upp den som interaktiv ”fotoram” på köksbordet och strömma lite frukost-tv från valfri play-kanal.
De här två datortyperna är givetvis ganska så olika, men vi tror ändå att de tilltalar ungefär samma typer av användbare – du som först och främst vill ha en bra vanlig notebook, men som då och då kan känna att det är skönare att bara peka.
Det vi mest har testat här är hur bra de är i datorläge. Men en smidig och praktisk konvertering till platta är givetvis ett rejält plus i kanten. Funkar de inte för det är det ju ingen vits, och då kan du lika gärna köpa en vanlig netbook eller ultrabook istället.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi bjöd in samtliga tillverkare av Windows-datorer som enligt Prisjakt.nu sålde datorer i de två kategorierna, och bad dem ställa upp med sin bästa modell i vardera kategori med ett maxpris 8 000 kr. Kompletterande testdatorer togs sedan in direkt från åretförsäljarna Elgiganten och Misco.se, och en sista kompletterande dator lånades från en privat ägare.
Samtliga datorer testades fabriksnya eller efter systemåterställning och komplett aktuell uppdatering från vardera tillverkare och Windows Update. Prestanda mättes med Cinebench 11.5, diskprestanda med HD Tune Pro, och batteritid med Imtec Battery Mark 1.1. Datorernas ljudnivå mättes med decibelmätare för studiobruk.
Datorerna testades för vardaglig användning med Microsoft Word 2016, surf på nyhetssajter med Microsoft Edge och Google Chrome, fotoredigering i Adobe Photoshop Elements och filmuppspelning i Windows Netflix-app.
Acer Switch 11 V – Behöver uppgraderas
Acers tidigare Windows-plattor har varit lite klumpiga och ojämna i kvalitet, men med Switch 11 V (eller Aspire SW5-173, hur Acer namnger sina datorer kan vara lite förvirrande) som kom tidigt 2016 hittade de rätt formatmässigt. Plattan är byggt med smarta materialval som gör den både bekväm och ger en viss lyxkänsla. Den är visserligen lite tung, men är annars utmärkt att bära runt på. Den går att docka i ett välbyggt tangentbord med skärmen både fram- och bakvänd – och den sitter smidigt och tryggt i bägge lägena.
Det har tidigare sålts flera varianter av plattan och även av tangentbordet. Det finns exempelvis en version med extra hårddisk inbyggd, men den säljs inte i Sverige. Numera hittar vi bara en version i butik, och tyvärr är den lite snålare tilltagen än andra modeller vi sett. Här får vi bara 60 GB lagring, vilket känns i snålaste laget.
Det är synd, för det här är annars en platta med många bra egenskaper: Core m-processor som ger stabila notebookprestanda, skönt ljusstark skärm (om än pixlig med sin 1366×768 bildpunkters upplösning) och bra ergonomi och kvalitet i mus och tangentbord och en extra usb-port i dockan. Ljudet ur dess inbyggda högtalare är inte så fylligt, men rent och detaljerat. Det funkar bra i de flesta sammanhang men kan upplevas som lite tunt om du vill kolla på film.
Acer hör till de tillverkare som syndar mest i att lasta sina datorer med mycket bloatware (skräpprogram) , och det märks verkligen här. Vi får rensa bort en hel del onödiga program och rena reklamlänkar innan det blir lugn och ro i systemet.
Switch 11 V är en välbyggd hybrid i ett snyggt format, men den hålls tillbaka av för liten disk och bitvis gammal hårdvara. Förhoppningsvis kommer det nya modeller som ersätter den snart.
Fakta Acer Aspire SW5-173 (NT.G74ED.004)
Processor: Intel Core m 5y10c, 0,8 GHz dual core Grafik: Intel HD Graphics 5300 Minne: 4 GB ddr3 Lagring: 60 GB ssd Minneskortläsare: Mikro sd/sdhc Bildskärm: 11,6 tum ips, 1366×768 bildpunkter Kameror: 5 megapixel bak, 1,9 Megapixel fram Anslutningar: Usb 3.0 (i docka), mikro usb 2.0, mikro hdmi, headset, dockning Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0 Operativsystem: Windows 10 Home Bakbelyst tangentbord: Nej Storlek: 30 x 20,7 x 2,1 cm Vikt: 1,46 kg Batteritid: 3h (hög belastning), 8h 10min (låg belastning) Fläktkylning: Nej Pris: 5 500 kr
Äldre hårdvara. Snål och seg lagring. Mycket bloatware som stör. Få anslutningar.
Betyg 6 av 10
Asus Transformer Book T100HA – Tunnis med bra batteritid
Asus har ett helt gäng delbara datorer i sortimentet, men många av dem börjar bli lite till åren. En relativt färsk platta med flera goda egenskaper är Transformer Book T100HA.
Det är en snyggt slimmad 10-tumsplatta i smålyxig metallegering med lika slimmad tangentbordsdel. Tillsammans väger de bara strax under 1,1 kilo och är lättast i testet. Plattan har lite vassa kanter, men är annars bekväm att hålla i. Dockan funkar överlag bra, men plattan sitter inte lika stadigt som de andra plattorna gör.
Tangentbord och musplatta håller godkänd kvalitet, men knapparna i tangentbordet är lite väl stumma för att det ska vara bekvämt att jobba på den en längre tid.
Under huven sitter en av de senaste Atom-processorerna, och den gör ett övertygande jobb prestandamässigt och kan nästan, men inte riktigt, matcha plattorna med Core m-processor. En bidragande orsak till det är att systemet är trivsamt rent från störande extraprogram. Det finns extra mjukvara som tillval, men väldigt lite är förinstallerat. Det uppskattas.
Lagringen är av emmc flash-typ, så den är inte lika snabb som en riktig ssd, men är på generösa 128 GB. Batteritiden på upp emot 12 timmar när vi snålkör är riktigt imponerande med tanke på att det inte kan få plats något jättebatteri i den tunna plattan.
Bildskärmen är visserligen lite pixlig med sina 1200 x 800 bildpunkter, men har bra stuns i färgerna och god ljusstyrka. Att titta på Netflix-film i 720p-format ser utmärkt ut. Ett par inbyggda stereohögtalare ger snyggt ljud. Men det tar ett tag av bökande med inställningar i ett medföljande equalizerprogram för att få till det rätt. Standardprofilen för musik är nämligen märkligt spretig och saknar bas.
Plattan har en usb c-port i 3.0-klass. Den används inte för strömförsörjning, utan plattan laddas istället via en mikro-usb-port på andra sidan. Förutom dessa får vi också en extra usb 2.0-port i tangentbordsdockan.
Fakta Asus Transformer Book T100HA-FU030T
Processor: Intel Atom x5-Z8500, 1,44 GHz quad core Grafik: Intel HD Graphics Minne: 4 GB ddr3 Lagring: 128 GB emmc Minneskortläsare: Mikro sd/sdhc/sdxc Bildskärm: 10,1 tum ips, 1280×800 bildpunkter Kameror: 5 megapixel bak 2 megpixel fram Anslutningar: Usb 3.0 typ c, mikro usb 2.0, usb 2.0 (i docka), mikro hdmi, headset, dockning Trådlöst: 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0 Operativsystem: Windows 10 Home Bakbelyst tangentbord: Nej Storlek: 26,5 x 18,2 x 2 cm Vikt: 1,08 kg Batteritid: 6h 10min (hög belastning), 12h 30min (låg belastning) Fläktkylning: Nej Pris: 4 000 kr
Slimmad och lätt. Bra ljud. Utmärkt batteritid. Hyfsat rent system.
Något ostadig dockning. Ingen ac-wifi.
Betyg 8 av 10
HP Pavilion x2 12 – Det bästa av två världar
De flesta delbara 2-i-1-datorer har små skärmar i storleken 10 till 11 tum. Det finns dock pc-plattor i större format, ända upp mot 15 tum. Vår testade HP Pavilion x2 12 är inte så extrem, men den har nästan samma format som en vanlig 13 tums ultrabook. Förklaringen är en12-tumsskärm (därav namnet, det finns även en Pavilion x2 10) och extra marginaler på vardera sida för rejäla framåtriktade och riktigt välljudande högtalare signerade B&O.
Som lös platta är den givetvis lite stor, men fortfarande hanterbar med hyfsat låg vikt. Och Pavilion x2 12 monterad i sin docka är en alldeles utmärkt bärbar dator i ultrabook-stil. Var uppmärksam när du snäpper dit plattan, det går faktiskt att montera den snett, något vi inte har problem med på de andra delbara modellerna. Träffar du rätt sitter den dock stensäkert.
Med den extra bredden får vi ett snyggt, välbyggt och bekvämt tangentbord med HP:s snygga indikationsdioder i caps lock-tangenten och ett par andra knappar. Den har också en generöst tilltagen musplatta med god kontroll. Tyvärr lyser bakbelyst tangentbord med sin frånvaro, precis som i testets alla fyra tangentbordsdockor. Vi hade gärna också sett någon extra usb-port, nu får vi nöja oss med totalt två, varav en även används för laddning.
En extra pluspoäng är att HP skickar med en riktigt bra pekpenna i solid metall. Det får vi inte med någon av de andra datorerna.
Skärmen är en 1080p-ips-panel med fin skärpa, snygga färger, bra betraktningsvinklar och duglig om än inte extremt hög ljusstyrka. Med en bra skärm vill vi ju kunna avnjuta 1080p-film och utnyttja skärmen för multitasking och jobba med media, och med senaste generationen Core m-processor levererar Pavilion x2 prestandan vi behöver. Här sitter också en riktig ssd, istället för de segare emmc-lagringslösningar de andra plattorna har.
Batteritiden är inte lika bra som de strömsnåla Atom-plattorna, men i godkänd notebook-klass. Du lär dock behöva strömuttag i närheten om du vill titta på flera avsnitt i sträck av favoritserien på Netflix. Trots det på minuskontot är HP Pavilion x2 den dator som bäst kombinerar det mobila och det traditionella. Den är helt ok som surfplatta, och riktigt bra som liten men fullfjädrad notebook. Då vinner man ett test som detta.
Fakta HP Pavilion x2 12-b000no
Processor: Intel Core m 6Y30, 0,9 GHz dual core Grafik: Intel HD Graphics 515 Minne: 4 GB ddr3 Lagring: 128 GB ssd Minneskortläsare: Mikro sd/sdhc/sdxc Bildskärm: 12 tum ips, 1920×1080 bildpunkter Kameror: 0,9 megapixel fram Anslutningar: Usb 3.0 typ c, usb 2.0, mikro hdmi, headset, dockning Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0 Operativsystem: Windows 10 Home Bakbelyst tangentbord: Nej Storlek: 30 x 22 x 1,9 cm Vikt: 1,44 kg Batteritid: 2h 40min (låg belastning), 9h 5min (hög belastning) Fläktkylning: Nej Pris: 6 000 kr
Goda prestanda. Riktig ssd. Högupplöst skärm. Utmärkt ergonomi.
Få usb-portar. Inte maxad batteritid.
Betyg 9 av 10
Lenovo Ideapad Miix 310 – Prisvärt miniplatta med mobilt bredband
Lenovos lilla platta är smidig att fästa och ta loss, och den är lätt och bekväm som surfplatta. Den fälls ihop till en minimal maskin, ett par centimeter tjock och bara 1,1 kilo tung. En liten nackdel är att plattan inte går att sätta bak och fram i tangentbordsdockan.
Det är den billigaste datorn i testet, och även den långsammaste. Här sitter en Atom-processor av samma typ som den i Asus Transformer Book, men aningen långsammare.
I våra tester underpresterar den dessutom en hel del, och det märks med ett lätt lagg i till exempel fönsterhantering och skroll i webbläsaren. Vad det beror på är svårt att säga. Kylning, minneshantering eller kanske bloatware i systemet är tänkbara orsaker. Men vi tycker att Lenovo gör ett bra jobb med att hålla systemet rent. De har blivit mycket bättre på det på senare tid.
Den är fortfarande helt ok som billig surf- och Office-dator och den klarar video i god kvalitet på sin 1280×800 bildpunkters skärm. Skärmen har bra färger och snygg kontrast, men är ganska ljussvag och har tveksamma betraktningsvinklar. Som notebook inomhus funkar den bra, i mer utmanande ljus kan den komma till korta. Plattans inbyggda högtalare är inte heller de något att skryta med, och levererar tunt och platt ljud.
Miix 310 har också en del intressanta pluspoäng. Trots det låga priset har vår modell inbyggt 4g-modem. Plattan har både usb- och hdmi-utgång, och i tangentbordet hittar vi två stora usb-portar, en på vardera sida. Plattan laddas med separat ac-adapter och inte via usb-port som en del andra mindre Windows-plattor.
Tangentbordet är litet men riktigt välbyggt med matta metallytor att vila händerna på, bra kontroll i musplattan och tydlig respons i tangenterna, trots låg slaghöjd. Vi får dock ingen bakbelysning. Det blir också lite trångt om utrymmet ibland, men det är att förvänta sig i det här formatet.
Fakta Lenovo Ideapad Miix 310 (80SG0017MX)
Processor: Intel Atom Z8350, 1,44 GHz quad core Grafik: Intel HD Graphics Minne: 4 GB ddr3 Lagring: 64 GB emmc Minneskortläsare: Mikro sd/sdhc Bildskärm: 10,1 tum ips, 1280×800 bildpunkter Kameror: 5 megapixel bak, 0,9 megapixel fram Anslutningar: 2st usb 2.0 (i tangentbordet), mikro usb, mikro hdmi, headset, dockning Trådlöst: 3g, 4g, 802.11b/g/n, bluetooth 4.0 Operativsystem: Windows 10 Home Bakbelyst tangentbord: Nej Storlek: 25,2 x 18,2 x 2,1 cm Vikt: 1,11 kg Batteritid: 5h 50min (hög belastning), 11h 50min (låg belastning) Fläktkylning: Nej Pris: 3 700 kr
Kompakt och lätt. 4g-modem. Bra batteritid. Lågt pris.
Tveksamma prestanda. Trångt tangentbord. Ingen ac-wifi.
Betyg 7 av 10
Acer Aspire R5 – Toppad prestanda med kompromisser
Senaste flippbara datorn från Acer, Aspire R5-471T, är en riktigt trevlig dator att vila ögonen på. Med relativt tunt chassi, snyggt mönstrade ytor och raka linjer med snygga avrundningar ger den ett intryck av en dyrare dator än de åtta tusen man får betala för den.
På nära håll förtas det intrycket lite när vi ser att det mestadels rör sig om räfflade plastytor och att den inte har en lika gedigen känsla att hålla i som att titta på. Den är också en av de tyngre datorerna i testet.
Vi får en dator med väldisponerat tangentbord och en generös stor musplatta med mycket god kontroll. Pekfunktionen i skärmen håller även den god klass. Själva skärmen är vi däremot mindre nöjda med. Den visar neutrala och till synes korrekta färger, men kontrasten i svarta partier är ovanligt blek.
Skärmytan är också påtagligt känslig för reflexer. Även med ljusstyrkan på max så upplever vi spegeleffekter.
Fläktutblåset är ett ovanligt litet galler rakt bakåt, som vi misstänker är orsaken till att Aspire R5 har relativt högljudd kylning. Till skillnad från de andra Core i5-datorerna i testet verkar den aldrig bli helt tyst, utan ger som minst fortfarande ifrån sig ett lätt susande. Men den har också testets bästa processorprestanda enligt våra tester. Det är visserligen bara marginell skillnad mellan Core i5-datorerna, men av dessa är Aspire R5 aningen vassare. En stor ssd och gott om usb-portar hör också till pluspoängen.
Aspire R5 har inte lika imponerande batteritid som en del av konkurrenterna. Dryga åtta timmar är godkänt, men inte exceptionellt. En orsak till det kan vara att datorn levereras med mängder av extraprogram som varierar från nyttiga och bra till okej men onödiga och rent bloatware (skräpprogram). Många tillverkare har rensat upp i programutbudet på senare tid för en renare enklare datorupplevelse, men Acer hör till de som ligger lite efter på den punkten.
Fakta Acer Aspire R5-471T (NX.G7WED.028)
Processor: Intel Core i5 6200U, 2,3 GHz dual core Grafik: Intel HD Graphics 520 Minne: 4 GB ddr3 Lagring: 256 GB ssd Minneskortläsare: Sd/sdhc/sdxc Bildskärm: 14 tum ips, 1920×1080 bildpunkter Kameror: 0,9 megapixel fram Anslutningar: Usb 3.1 typ c, usb 3.0, 2x usb 2.0, hdmi, headset Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0 Operativsystem: Windows 10 Home Bakbelyst tangentbord: Ja Storlek: 34,4 x 24,5 x 1,8 cm Vikt: 1,9 kg Batteritid: 3h 45min (hög belastning), 8h 30min (låg belastning) Fläktkylning: Ja, 30-40 dBa Pris: 8 000 kr
Slimmad och snygg. Stor ssd. Bra prestanda. Gott om usb-portar.
Halvdan bildskärm. Måttlig batteritid. Konstant fläkt. Mycket bloatware.
Betyg 7 av 10
Asus Vivobook Flip TP301UA – Pekskärmen fäller välbyggd hybrid
Asus Vivobook Flip imponerar på flera sätt. Den toppar visserligen inte i prestanda, utan underpresterar snarare lite på processorsidan och ligger några procent under de andra Core i5-datotrerna i processorresultat. Den hänger ändå med bra nog och i kombination med åtta gigabyte minne och en stor, snabb ssd så upplever vi den som pigg.
Det är en enkelt men redigt byggd dator med borstad metall i skärmlocket och för övrigt ett chassi i stabil silvrig plast med bekväma matta ytor. Med tre usb 3-portar varav en i usb c-format och ytterligare en usb 2-port är det här tillsammans med Acer Aspire R5 den mest generösa datorn vad gäller externa anslutningar.
Vi gillar däremot inte riktigt datorns tangentbord som har relativt korta knappar och lite vickighet i mekaniken. Kraftfull bakbelysning är dock ett plus.
Pekskärmen på Vivobook Flip har en konstig ytbeläggning som gör att den har hög friktion och är jobbig att göra fingersvepningar med. Men att bara peta funkar klockrent, och vi tycker nog att pekfunktion bara är ett komplement till den här sortens dator. Skärmen är annars ljusstark och har klara, fina färger. Högtalarna ger oss bra tryck men kanske inte den bästa finessen i diskanten.
Datorn är relativt fri från bloatware, i alla fall av den irriterande och resurskrävande sorten. Vi får med den handfull appar vi lika gärna kunde laddat ner från Windows Store själva, men även ett par nyttiga och Asus-specifika program för ljudprofiler och färginställning till skärmen liksom ett specialprogram som fixar blåljusfilter.
Vivobook Flip imponerar främst med två saker. För det första en ovanligt tyst drift. Fläktarna går igång mer sällan än i de andra kraftfulla datorerna i testet, och när de är igång är ljudet från dem behagligt dämpat. För det andra är batteritiden, med driftstid upp över 13 timmar i vissa lägen, riktigt övertygande.
Fakta Asus Vivobook Flip TP301UA-C4011T
Processor: Intel Core i5 6200U, 2,3 GHz dual core Grafik: Intel HD Graphics 520 Minne: 8 GB ddr3 Lagring: 256 GB ssd Minneskortläsare: Sd/sdhc/sdxc Bildskärm: 13,3 tum ips, 1920×1080 bildpunkter Kameror: 0,9 megapixel fram Anslutningar: Usb 3.0 typ c, 2st usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0 Operativsystem: Windows 10 Home Bakbelyst tangentbord: Ja Storlek: 32,2 x 22,6 x 2,2 cm Vikt: 1,66 kg Batteritid: 3h 40min (hög belastning), 13h 15min (låg belastning) Fläktkylning: Ja, 0-36 dBa Pris: 8 000 kr
Av de vikbara 14-tummarna är HP Pavilion x360 den lättaste med sina 1,58 kilo. Det är givetvis fortfarande för tungt som ren surfplatta, och dessutom är hör den till de mer otympliga att hantera i surfplatteläge tack vare rundad baksida som gör den lite extra tjock och ett kantigt grepp när den är vänt ut och in. Det är kort och gott ingen av dessa som funkar bra som platta.
Pavilion x360 har ett skal helt i plast, men det känns ändå solitt byggt med snygga ytor och lite kul mönstring på insidan under tangentbordet. Det är inte riktigt samma höga HP-kvalitet som vi är vana vid i knapparna, men de får ändå godkänt med tanke på prisklassen.
Ett klart minuspoäng är dock att vi inte får bakbelyst tangentbord, vilket alla de andra 14-tummarna har.
Prestanda går definitivt inte att klaga på, och med testets snabbaste ssd får den en extra skjuts i många situationer. Trots det är den trevligt tyst, nästan lika diskret i kylningen som Asus Vivobook Flip.
Skärmen är en skarp ips-panel, men den dras med relativt svag ljusstyrka och blek svärta. Den funkar som filmskärm på soffbordet (även om högre kontrast hade varit tacksamt) eller för surf och jobb vid skrivbordet, men vi skulle inte försöka oss på utomhusjobb i dagsljus.
Ett annat litet minus är högtalarna. Precis som i plattan Pavilion x2 så står det B&O på den, vilket ju borde innebära kvalitet. Och även här kan vi få detaljerat ljud, speciellt med ett medföljande equalizerprogram. Men det är eländigt tunt i bas och mellanregister och det kan inga inställningar råda bot på.
Slutligen övertygar inte batteritiden. Strax under nio timmar är inte fy skam, men ett par konkurrenter håller upp över 13 timmar med ungefär samma förutsättningar. Om det beror på all den extra mjukvara som HP lastat ner systemet med vet vi inte, men den har en del extra bakgrundsprocesser för sig som en ren Windows-dator slipper. Sedan är ett litet gäng andra onödigheter också instoppade, men inget som inte går att ta bort eller ignorera.
Fakta HP Pavilion x360 13-u003no
Processor: Intel Core i5 6200U, 2,3 GHz dual core Grafik: Intel HD Graphics 520 Minne: 8 GB ddr3 Lagring: 128 GB ssd Minneskortläsare: Sd/sdhc/sdxc Bildskärm: 13,3 tum ips, 1920×1080 bildpunkter Kameror: 0,9 megapixel fram Anslutningar: 2 st usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0 Operativsystem: Windows 10 Home Bakbelyst tangentbord: Nej Storlek: 32,6 x 22,1 x 2,2 cm Vikt: 1,58 kg Batteritid: 2h 45min (hög belastning), 8h 50min (låg belastning) Fläktkylning: Ja, 0-37 dBa Pris: 8 000 kr
Ljussvag skärm. Måttlig batteritid. Bökig form för surfplatteläge. Tveksamma högtalare.
Betyg 6 av 10
Lenovo Yoga 510-14 – Visar vägen med rent Windows
Lenovo Yoga 510 är vanligast i 15,6-tumsutfärande, men en smidigare version på 14 tum säljs i dagsläget exklusivt av Elgiganten i Sverige. Den är byggd i en blandning av matt metall och plast och känns överlag gedigen. Som alla vikbara datorer är den endast praktisk som surfplatta i nödfall och Yoga 510 lider också av att ha en välvd undersida vilket gör att den blir otymplig i ut- och invänt läge. Datorn har ingen modern usb typ c-port, men tre vanliga usb-portar. Den har också, som enda dator i testet, en fast nätverksport.
Det här är en så kallad Signature Edition-dator. Det innebär att den har en ren Windows 10-installation utan en massa extraprogram eller irriterande bloatware. Det gör att vi får en väldigt avskalat och snygg upplevelse i gränssnittet. Datorn har två förinstallerade extra program, ett för systemoptimering och uppdatering av vissa drivrutiner, och ett inställningsprogram för en del funktioner som inte Windows hanterar.
Yoga 510 har vad vi skulle vilja utse till testets bästa tangentbord, med stora knappar som har skön jämn mekanik, precis lagom slaghöjd och tydlig bakbelysning i flera steg. Det är inte heller något fel på musplattan, även om den gärna kunde varit lite större.
Skärmen ger oss behaglig skärpa och god kontrast, men möjligen lite kalla färgtoner. Den är inte heller så ljusstark som vissa andra i testet och dess blanka skärm kan orsaka påtagliga reflexer. Det är helt klart en skärm som passar bäst inomhus.
Högtalarna ger oss kristallklart ljud med fin detaljåtergivning, men väldigt svag bas, måttligt mellanregister och låg maxvolym.
Prestanda är precis vad vi förväntar oss av en dubbelkärnig Core i5, det vill säga snabbt nog för det mesta, och med det rena systemet upplevs allt vi tar oss an som riktigt smidigt. Datorn kan gå fläktlöst, men det krävs inte mycket för att fläktar ska gå igång. De låter dock inte överdrivet högt.
Lenovo får slutligen pluspoäng för bra strömsnål drift. När vi använder den försiktigt räcker den hela 13 timmar.
Fakta Lenovo Yoga 510-14 (80S70082MX)
Processor: Intel Core i5 6200U, 2,3 GHz dual core Grafik: Intel HD Graphics 520 Minne: 4 GB ddr4 Lagring: 128 GB ssd Minneskortläsare: Sd/sdhc/sdxc Bildskärm: 14 tum ips, 1920×1080 bildpunkter Kameror: 0,9 megapixel fram Anslutningar: 2 st usb 3.0, usb 2.0, lan, hdmi, headset Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0 Operativsystem: Windows 10 Home Bakbelyst tangentbord: Ja Storlek: 33,6 x 23,2 x 2,1 cm Vikt: 1,73 kg Batteritid: 3h 20min (hög belastning), 13h (låg belastning) Fläktkylning: Ja, 0-38 dBa Pris: 7 000 kr
Bra prestanda. Utmärkt tangentbord. Rent och snyggt med original-Windows. Bra batteritid.
Extra klumpig som surfplatta. Något ljussvag skärm.
Betyg 8 av 10
Toshiba Satellite Radius 14 – Ett mediokert avsked
Toshiba är på väg att helt lägga ned konsumentdelen av sin pc-verksamhet och satsa helt på företag, i alla fall i Sverige. Snart kommer vi få säga hej då till bland annat deras Satellite, Kira och Qosmio-modeller. Men än så länge finns de ute i butikerna, och vi fick tag på en av den för test.
Satellite Radius 14 är både tjockast och tyngst i testet, men den är faktiskt mest praktiska av de flippbara datorerna. Undersidan är plan vilket ger den ett snyggt format med skärmen på utsidan.
Satellite Radius 14 finns i flera konfigurationer, men vår modell sticker helt klart ut i detta test. För det första har den AMD-processor istället för Intel, vilket är sällsynt i handeln och ännu sällsyntare att vi får in till test på senare tid. Prestandamässigt kommer den inte upp i samma toppar som de andra fyra 14-tummarna, men har helt klart stabila prestanda.
Du kanske inte ska spela tunga spel eller redigera hd-video på den, annars räcker den bra. Det faktum att den har fyra kärnor där mobila Core i5 har två gör den hel i vissa lägen. Åtta gigabyte ram-minne gör också sitt till. Det här motsvarar ungefär en bra Core m-notebook. Vilket ju duger bra för många.
Den är enda datorn i testet som inte har en ips-skärm utan i stället är baserad på gammal tn-teknik. Den är dessutom bara i 1366×768 punkters upplösning, vilket ger en trist pixlig upplevelse. Bra ljusstyrka och relativt god färgbalans räddar upplevelsen, men bara delvis. Det är synd, för med kraftfulla högtalare av ganska hög kvalitet hade det här kunnat bli en bra Netflix-dator.
Toshiba har på gott och ont också valt att stoppa in en mekanisk hårddisk istället för en ssd i datorn. Det ger oss generöst med lagring, men segare hantering i många lägen. Det gör också att datorn aldrig blir helt tyst, även om processorn är dugligt sval. Särskilt högljudd blir den dock aldrig, ens när vi pressar hårdvaran hårt.
Den här modellen är en tusenlapp billigare än närmsta konkurrenten, men det hjälper inte riktigt. Vi kommer att sakna många av Toshibas konsumentdatorer i framtiden. Men inte just den här.
Fakta Toshiba Satellite Radius 14 L40DW-C-105
Processor: AMD A8-7410, 2,2 GHz quad core Grafik: Radeon R5 Graphics Minne: 8 GB ddr3 Lagring: 500 GB hdd, 5400 rpm Minneskortläsare: Sd/sdhc/sdxc Bildskärm: 14 tum blank tn, 1366×768 bildpunkter Kameror: 0,9 megapixel fram Anslutningar: 2st usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 4.0 Operativsystem: Windows 10 Home Bakbelyst tangentbord: Ja Storlek: 33,7 x 23,5 x 2,3 cm Vikt: 1,98 kg Batteritid: 3h (hög belastning), 9h 55min (låg belastning) Fläktkylning: Ja, 29-39 dBa Pris: 6 000 kr