Surfa billigt på semestern: Här är Sveriges billigaste kontantkort
Ett kontantkort för mobilt bredband kan vara en smart lösning under semestern – men prisskillnaden är stor. Det visar PC för Allas kartläggning.
Av Martin Appel
PC för Alla
Vi har blivit bortskämda. För alla som har bredband hemma är fri surf lika självklart som el i väggen och vatten i kranen. Och det är när vi är på semester som vi märker hur svårt det är att klara sig utan.
För den som har ett mobiltelefonabonnemang med ett generöst datatak är det här inget problem. Det går nämligen lätt att surfa via mobilen – från alla sina prylar. Har du däremot ett billigt mobilabonnemang ingår som regel väldigt lite data. Tittar du några minuter på webb-tv eller Netflix lär med andra ord telefonen säga att du har förbrukat din månadskvot. En smartare lösning för semestern kan därför vara att skaffa ett kontantkort för mobilt bredband.
Fördelen med kontantkort är förstås att du slipper månadsavgiften. Du behöver bara betala när du har ett behov av internet – till exempel när du är i sommarstugan eller i tältet.
Router passar alla Det du får när du skaffar ett kontantkort för mobilt bredband är ett sim-kort. För att kunna surfa kan du skaffa ett så kallat 4g-modem som du kopplar in i datorns usb-kontakt. Det här är en bra lösning om du bara vill surfa på en enda dator – men inte om du vill kunna använda flera prylar.
Dovado Tiny. En populär router för folk på resa. Det smidigaste är i stället att kombinera ett kontantkort för surf med en så kallad 4g-router (mobilrouter). Kontantkorten säljs numera ofta i så kallade startpaket med en router, men du kan även köpa dem separat. Du hittar routrar i alla prisklasser via prisjämförelsetjänsten Prisjakt.
En 4g-router fungerar precis som din trådlösa router hemma. Du kan alltså koppla upp dig trådlöst mot den – oavsett om du kör dator, surfplatta, mobil eller någon annan uppkopplad pryl. Det spelar inte heller någon roll om du har Windows, Mac Android eller IOS.
Och precis som hemma kan flera olika personer vara uppkopplade samtidigt. Hela familjen eller kompiskretsen kan med andra ord använda samma uppkoppling för att surfa i sommarstugan.
Skillnaden jämfört med wifi-routern hemma är dock att hastigheten som regel är betydligt lägre. För tidtabeller, mejl, bankärenden och liknande är det här sällan något problem, men om ni är många som vill titta på Netflix och olika webb-tv-kanaler lär ni snart få problem, eftersom alla delar på samma hastighet.
Ju fler användare desto högre blir förstås också förbrukningen. Och även om kontantkorten ofta har högre maxtak än många enkla mobilabonnemang är de inte obegränsade.
Nedan sammanfattar vi vad de olika operatörerna har att erbjuda oss inför semestern. Som du ser är flera av operatörerna inte med. Det beror helt enkelt på att de inte erbjuder några kontantkort. Flera av dem erbjuder dock abonnemang utan bindningstid. I vissa sammanhang kan det förstås vara en bra lösning – i alla fall om du inte glömmer att säga upp ditt abonnemang när semestern är slut.
Comviq är ett Tele2-företag, och deras nisch är billiga teletjänster för privatpersoner. Kontantkortsmarknaden är inget undantag. Comviq håller genomgående lägst priser – men de har tyvärr inga alternativ för de riktigt stora förbrukarna.
Comviq Kontant Surf 0,5 GB: 30 kr (giltig en månad) 1 GB: 50 kr (giltig en månad) 3 GB: 100 kr (giltig en månad) 10 GB: 200 kr (giltig en månad) Läs mer
Halebop – Dyrt alternativ för Telia-älskare
Halebop är ett av utmanarföretagen när det gäller mobilt bredband. De har inget eget närverk utan hyr in sig på Telias nät. Det här kan vara en fördel, eftersom det finns platser i Sverige där Telia är den enda operatören som har täckning. För storförbrukare är Halebop betydligt billigare än Telia, men om du bara surfar lite är originalet faktiskt billigare.
Halebop Rubbet 1 GB: 99 kr (giltig en månad) 2 GB: 169 kr (giltig en månad) 6 GB: 269 kr (giltig en månad) 12 GB: 369 kr (giltig en månad)
I likhet med Halepob är Hallon en virtuell operatör, som inte har ett eget nätverk. Hallon använder i stället mobiloperatören 3:s nät. Det kan vara en nackdel eftersom deras nätverk har något sämre täckning än konkurrenterna. Annars är Halebop framför allt intressant för storförbrukarna. Du får 20 GB till samma pris som 3 GB hos Telia.
Hallon Mobilt bredband kontantkort 5 GB: 89 kr (giltig en månad) 20 GB: 149 kr (giltig en månad) Läs mer
Mobiloperatören 3 – Störst valfrihet för surfarna
Mobiloperatören 3 erbjuder sina kunder störst valfrihet. Det finns kontantkort från allt från 29 kronor (1 GB) till 799 kronor (200 GB). Chansen att du ska hitta något som passar är med andra ord större än hos konkurrenterna. Nackdelen är att 3:s 4g-nät täcker en något mindre del av Sverige än konkurrenterna.
3Bredband Kontant 1 GB: 29 kr (giltig en dag) 5 GB: 99 kr (giltig en vecka). 199 kr (giltig en månad) 10 GB: 399 kr (giltig tre månader) 30 GB: 299 kr (giltig en månad) 40 GB: 599 (giltig tre månader) 60 GB: 499 kr (giltig en månad) 200 GB: 799 kr (giltig en månad) Läs mer
Telia – Längst hållbarhet bland kontantkorten
De flesta kontantkort måste förbrukas inom en ganska kort period. Som regel fryser pengarna inne efter en månad – och ibland ännu kortare. Telia erbjuder också den här sortens kontantkort, men man har även alternativ som håller i upp till ett år. Det här är förstås bra för dig som exempelvis regelbundet åker till sommarstugan. Däremot är maxtaket förhållandevis lågt.
Telia Ladda surf 1 GB: 49 kr (giltig en månad) 2 GB: 299 kr (giltig ett halvår). 599 kr (giltig ett år) 3 GB: 149 kr (giltig en månad) 5 GB: 599 kr (giltig ett halvår). 1 199 kr (giltig ett år) Läs mer