Trådlösa högtalare finns som bekant i en uppsjö varianter. Allt från simpla bluetooth-bollar för hundralappen till avancerade flerrumssystem för flera tusen – exempelvis från Sonos.

Minidator. Raspberry Pi blir den centrala delen i vår musikmottagare.
Adapter. Vi använder D-Link DWA-125.
Kort. Vi väljer ett micro sd-kort eftersom vi använder modellen Raspberry Pi B+.
Styrka. Strömadaptern är på två ampere.
Kablage. 3,5 millimeter aux till rca.
Valfritt. Bygg ett eget chassi eller köp ett färdigt.





att ansluta Raspberry Pi med vanlig nätverkskabel går wifi-nätverk och wifi-lösenord givetvis att lägga till i efterhand direkt via Pi Musicbox webbgränssnitt.

1 Vi börjar med att montera micro sd-kortet innehållandes Pi Musicbox i kortplatsen på undersidan av Raspberry Pi.
2 Vi pluggar sedan i vårt usb-nätverkskort i en av de lediga usb-portarna.
3 Sist ansluter vi vår micro usb-strömkontakt till uttaget på Raspberry Pi.
4 Svårare än så var det inte att montera ihop vår wifi-mottagare. Om du använder ett chassi till din Raspberry Pi ska detta givetvis också monteras runt om kortet. Likaså ska ett eventuellt usb-ljudkort monteras i detta steg. Här är vår nymonterade wifi-mottagare iklädd ett chassi för att bättre skydda elektroniken.


1 Vi börjar med att klicka på Settings för att ta oss till inställningsvyn för Pi Musicbox. Har du inte ställt in uppgifterna för ditt trådlösa nätverk än (utan använder nätverkskabel) hittar du inställningarna för nätverket högst upp under Network.
2 Vi klickar på MusicBox och under Device name fyller vi i vårt nya namn på mottagaren. Eftersom tanken är att den ska vara kopplad till hemmabion döper vi den till just Hemmabio. Vi passar även på att ändra reglagen under både AirPlay Streaming och DLNA/uPnP/OpenHome Streaming till On. Det här tillåter oss att skicka musik till vår Raspberry Pi både via Apples Airplay-teknik (från till exempel en Iphone/Ipod) samt via dlna (från till exempel en Android-telefon).
3 Vi klickar sedan på minustecknet framför MusicBox och väljer Spotify under Services. Här fyller vi i användarnamn och lösenord för vårt Spotify-konto. Det ger oss möjlighet att via Musicbox webbgränssnitt (det vi befinner oss i nu) direkt spela upp musik från vårt Spotify-konto från vilken enhet som helst i nätverket. Så länge enheten har någon form av webbläsare. Att spela upp Spotify direkt via Pi Musicbox kräver att du har ett Spotify Premium-konto.
4 Använder du flera musiktjänster är det bara att klicka på plustecknet framför tjänsten och välja att Pi Musicbox ska stödja den samt i de fall det efterfrågas också fylla i dina användaruppgifter för den aktuella tjänsten. Vi nöjer oss dock med Airplay, dlna och Spotify. För att spara ändringarna rullar vi ned i inställningsmenyn och klickar på Update settings (reboot). Det får vår Raspberry Pi att starta om.

2 Vi kopplar därefter in vår 3,5-millimeter aux till rca-kabel mellan vår Raspberry

3 Vi fortsätter med att klicka på Search i huvudmenyn. I listan över tjänster väljer vi Spotify. Vi fyller i vår sökning och klickar på Search! Efter ett par sekunder dyker resultaten från Spotify upp. För att starta en låt klickar vi, precis som i Spotify, på albumet vi vill åt följt av den låt vi vill börja lyssna från. På någon bråkdels sekund börjar sedan Raspberry Pi spela upp den låt vi valt direkt i våra högtalare. Magi!
4 Webbgränssnittet går att komma åt från vilken enhet som helst så länge den har en webbläsare. Öppnar vi webbläsaren i vår telefon och skriver in http://hemmabio.local i sökfönstret kommer vi direkt till vår wifi-mottagare och kan se både vad som spelas upp för tillfället samt även söka nya låtar och spela upp dem precis som om vi satt framför datorn.

1 Efter att nu lyckats spela upp musik direkt från Pi Musicbox inbyggda uppspelningsklient ska vi även testa att skicka musik via Airplay-protokollet.
2 Vi börjar med att öppna Spotify-appen i vår Iphone. Givetvis fungerar det lika bra med till exempel en Ipad eller Ipod. Du behöver heller inte använda dig av Spotify för att skicka musik via Airplay då tekniken stöder i princip alla typer av ljudfiler som spelas upp på enheten.
3 Vi söker efter och startar en låt och sveper över skärmen nedifrån för att få fram inställningsmenyn. Här klickar vi på AirPlay och i listan som dyker upp ser vi vår Pi Musicbox-mottagare numera benämnd Hemmabio. Vi klickar på Hemmabio följt av Klar. Efter ett par sekunder börjar musiken spela från våra högtalare.
1 Pi Musicbox har även möjlighet att ta emot musik via dlna-protokollet som de flesta Android-enheter använder. Här använder vi en Samsung Galaxy S2. För att skicka musik via dlna behöver vi installera en app. Det finns en mängd sådana appar, men en populär variant är Bubbleupnp. Vi går till Play Store på vår Galaxy S2, söker efter BubbleUPnP och installerar appen (som är gratis).
2 Så snart appen installerats startar vi den och klickar på menyknappen längst upp till vänster för att komma åt inställningsmenyn. Vi klickar sedan på Renderer och i menyn ändrar vi Local Renderer (lokal uppspelningsenhet) till vår Hemmabio-mottagare som dyker upp i listan.
3 Vi går nu två steg åt höger i appen för att komma åt de musikfiler vi har lagrade på telefonen. Tyvärr fungerar det inte att skicka Spotify-musik via dlna (än) utan vi får nöja oss med att skicka de låtar vi har lagrade på telefonen.
Vi väljer nu en låt och startar den. Vips börjar musiken spela från våra hemmabiohögtalare
4 Om vi nu igen öppnar en webbläsare i exempelvis vår dator och skriver in adressen till vår wifi-mottagare (http://hemmabio.local) kan vi under Now Playing återigen se vad som spelas just nu. Vi kan även pausa musiken och höja och sänka volymen. Det går till och med byta till nästa låt i listan hos vår Samsung-telefon.

Fler möjligheter. Här har vi kopplat vår Raspberry Pi till en vanlig radio med aux-ingång – för att kunna strömma musik till den.
Här lär du dig hur du själv bygger ett riktigt kompetent mellanalternativ av de båda.
Som grund kommer vi i guiden att använda enkortsdatorn Raspberry Pi tillsammans med gratisprogrammet Pi Musicbox. Med hjälp av det och ett trådlöst nätverkskort kommer sedan vår Raspberry Pi att börja extraknäcka som trådlös musikmottagare. Du kan då koppla Raspberry Pi till vilken högtalare du vill (med rca eller 3,5-millimetersingång) och skicka musikfiler till den via både Airplay och dlna.
Du kan dessutom använda Pi Musicbox eget webbgränssnitt för att, från vilken enhet som helst, spela både Spotify, dina lokala musikfiler och många andra strömningstjänster för musik.
Del 1. Här är komponenterna du behöver
Raspberry Pi
Själva hjärtat i vår musikmottagare är enkortsdatorn Raspberry Pi. Den finns i några olika varianter, men vi rekommenderar antingen version B eller B+. De båda varianterna fungerar precis på samma sätt med skillnaden att B+-modellen har fler usb-portar, en bättre inbyggd ljudkrets samt använder micro sd-kort i stället för vanliga sd-kort. Vi använder oss av version B+ då de båda kostar ungefär lika mycket (cirka 300 kronor).

Minidator. Raspberry Pi blir den centrala delen i vår musikmottagare.
Trådlöst nätverkskort
Raspberry Pi har visserligen en inbyggd kontakt för nätverkskabel. Vi vill dock att vårt system ska vara trådlöst sånär som på strömadaptern till Raspberry Pi. Därför investerar vi i en trådlös nätverksadapter för att koppla upp enkortsdatorn mot vårt trådlösa nätverk. Vi använder adaptern DWA-125 från D-Link (140 kronor).Alla nätverksadaptrar fungerar dessvärre inte helt tillfredställande med Raspberry Pi. Är du osäker på om just den adapter du tänker använda fungerar rekommenderar vi att kolla den här listan från sajten Elinux. Där hittar du de flesta adaptrar samt information om de fungerar: surftips.se/elinux.

Adapter. Vi använder D-Link DWA-125.
Känner du att den trådlösa biten inte är något för dig och att du hellre använder en vanlig nätverkskabel kopplad direkt till din router går det givetvis också bra.
Micro sd-kort
För att vår Raspberry Pi ska kunna arbeta med något behöver den även lite minne. Pi Musicbox klarar sig alldeles utmärkt med minst ett tvågigabytes minneskort. Vi använder ett fyra gigabyte stort micro sd-kort, eftersom priset för de båda i princip är detsamma (från 40 kronor). Använder du Raspberry Pi modell B behöver du i stället ett vanligt sd-kort på minst två gigabyte.

Kort. Vi väljer ett micro sd-kort eftersom vi använder modellen Raspberry Pi B+.
Strömadapter
För att driva vår Raspberry Pi behöver vi även en strömadapter med kontakten micro usb (cirka 150 kronor). Till version B+ av Raspberry Pi rekommenderas en adapter som ger minst två ampere strömstyrka medan B-versionen klarar sig bra med en som ger runt 1,2 ampere.

Styrka. Strömadaptern är på två ampere.
Kablar
Beroende på vilken högtalare du ska koppla din Raspberry Pi till kommer du även behöva rätt kabel för detta.

Kablage. 3,5 millimeter aux till rca.
Vi tänker i första hand koppla vår wifi-mottagare direkt till vår hemmabioförstärkare (för att få ut ljudet i hela vardagsrummet). Därför behöver vi en kabel med 3,5-millimeters aux i ena änden och rca (höger/vänster) i andra. 3,5 millimeter aux är den utgång som finns i vår Raspberry Pi.
Chassi till Raspberry Pi
För att kapsla in vår Raspberry Pi använder vi ett simpelt chassi till den (80 kronor). Att ha Raspberry Pi i ett chassi skyddar den mot damm och förhindrar att elektroniken vidrörs och skadas då den är i drift. Självklart kan du tillverka ett eget chassi till din Raspberry Pi om du hellre vill.

Valfritt. Bygg ett eget chassi eller köp ett färdigt.
Usb-ljudkort (valfritt)
Eftersom det i den här artikeln uteslutande är ljud Raspberry Pi ska syssla med kan det vara mycket värdefullt att investera i ett usb-ljudkort (cirka 200 kronor).Detta gäller framför allt om du använder B-modellen av Raspberry Pi, som tyvärr inte har den bästa inbyggda ljudkretsen. Den fungerar utan problem att spela upp ljud från, men kvaliteten är inte riktigt på topp.
Modell B+ av Raspberry Pi (som vi använder i den här artikeln) har en betydligt bättre ljudkrets och vi har därför valt att skippa ett extra usb-ljudkort till vår musikmottagare.
Raspberry Pi fungerar utan problem med de allra flesta vanliga usb-ljudkort. För att vara extra säker på att just det ljudkort du tänker använda fungerar är det smart att först googla på kortets namn följt av Raspberry Pi.
Artikeln fortsätter på nästa sida.
Del 2. Förbered micro sd-kortet
1 Innan vi monterar ihop alla delarna installerar vi Pi Musicbox på vårt micro sd-kort. Börja med att surfa till surftips.se/pimusicbox, klicka på Download directly from this site (slower) och spara filen på din hårddisk. Nedladdningslänkens namn till trots är Pi Musicbox nedladdat på någon minut.2 Därefter pluggar vi in vårt micro sd-kort i datorns kortläsare. Har du ingen kortläsare i datorn behöver du inhandla en sådan för att kunna lägga till filer på minneskortet.
3 För att kunna skriva Pi Musicbox-programmet till vårt micro sd-kort behöver vi hämta ett ytterligare program. Vi surfar därför in på surftips.se/win32disk och klickar på Download för att hämta programmet Win32 Disk Imager.

4 Vi sparar programmet och installerar det sedan utan att ändra några alternativ under installationen. Därefter startar vi programmet.

5 Väl inne i Win32 Disk Imager klickar vi på den lilla filikonen till höger och letar sedan upp filen innehållandes Pi Musicbox (musicbox0.5.3.img). Under Device väljer vi vårt micro sd-kort. Var noga med att du väljer rätt enhet under Device. Allt som finns på enheten kommer att raderas under installationen av Pi Musicbox. När allt är valt klickar vi på Write för att skriva Pi Musicbox till micro sd-kortet. Vi svarar Yes på frågan om vi är säkra på att vi valt rätt enhet.


6 Efter ett par minuter är allt klart. Innan vi plockar ut micro sd-kortet från datorn behöver vi dock lägga till uppgifter om vilket trådlöst nätverk vi vill att Raspberry Pi ska ansluta till när vi väl startar den. Vi går därför in på Dator och dubbelklickar på vårt minneskort. Vi klickar oss in i mappen config och öppnar filen settings.ini.

7 Väl inne i settings.ini fyller vi i uppgifterna för vårt trådlösa nätverk under wifi_network och wifi_password. Vi sparar sedan filen via Arkiv, Spara. Därefter plockar vi ut micro sd-kortet ur datorn. Skulle du välja att börja med
att ansluta Raspberry Pi med vanlig nätverkskabel går wifi-nätverk och wifi-lösenord givetvis att lägga till i efterhand direkt via Pi Musicbox webbgränssnitt.

Del 3. Dags för montering
Att montera ihop vår lilla wifi-mottagare är inte svårare än att bygga lego. Allt kontrolleras från valfri enhet kopplad till samma nätverk, så vi behöver inte bry oss om att ansluta varken mus, tangentbord eller ens en skärm till Raspberry Pi.

1 Vi börjar med att montera micro sd-kortet innehållandes Pi Musicbox i kortplatsen på undersidan av Raspberry Pi.

2 Vi pluggar sedan i vårt usb-nätverkskort i en av de lediga usb-portarna.

3 Sist ansluter vi vår micro usb-strömkontakt till uttaget på Raspberry Pi.

4 Svårare än så var det inte att montera ihop vår wifi-mottagare. Om du använder ett chassi till din Raspberry Pi ska detta givetvis också monteras runt om kortet. Likaså ska ett eventuellt usb-ljudkort monteras i detta steg. Här är vår nymonterade wifi-mottagare iklädd ett chassi för att bättre skydda elektroniken.
Artikeln fortsätter på nästa sida.
Del 4. Surfa in på Raspberry Pi
När allt till slut är monterat pluggar vi in vår strömadapter i väggen varpå Raspberry Pi startar. Eftersom det är den första starten efter hopsättningen och en del filer behöver läsas in ger vi den fem minuter att slutföra startprocessen.För att ansluta till vår nya wifi-mottagare öppnar vi valfri webbläsare och skriver in adressen http://musicbox.local och trycker Retur. Efter ett par sekunder dyker Pi Musicbox startsida upp. Nu ställer vi in vilka musikuppspelningsalternativ och tjänster vi vill att vår Pi Musicbox ska klara av.
Skulle det vara så att inget kommer fram när du försöker ansluta kan det antingen bero på att Pi Musicbox inte helt hunnit starta – vänta i så fall några minuter till och försök sedan ansluta igen. Det kan även bero på att ditt trådlösa nätverkskort inte är kompatibelt med Raspberry Pi eller att du skrivit fel i inställningarna för det trådlösa nätverket.

Del 5. Konfigurera Pi Musicbox

1 Vi börjar med att klicka på Settings för att ta oss till inställningsvyn för Pi Musicbox. Har du inte ställt in uppgifterna för ditt trådlösa nätverk än (utan använder nätverkskabel) hittar du inställningarna för nätverket högst upp under Network.
Eftersom vi redan har ställt in detta börjar vi i stället med att ge vår wifi-mottagare ett mer personligt namn, det görs under alternativ nummer två i listan, MusicBox.

2 Vi klickar på MusicBox och under Device name fyller vi i vårt nya namn på mottagaren. Eftersom tanken är att den ska vara kopplad till hemmabion döper vi den till just Hemmabio. Vi passar även på att ändra reglagen under både AirPlay Streaming och DLNA/uPnP/OpenHome Streaming till On. Det här tillåter oss att skicka musik till vår Raspberry Pi både via Apples Airplay-teknik (från till exempel en Iphone/Ipod) samt via dlna (från till exempel en Android-telefon).

3 Vi klickar sedan på minustecknet framför MusicBox och väljer Spotify under Services. Här fyller vi i användarnamn och lösenord för vårt Spotify-konto. Det ger oss möjlighet att via Musicbox webbgränssnitt (det vi befinner oss i nu) direkt spela upp musik från vårt Spotify-konto från vilken enhet som helst i nätverket. Så länge enheten har någon form av webbläsare. Att spela upp Spotify direkt via Pi Musicbox kräver att du har ett Spotify Premium-konto.

4 Använder du flera musiktjänster är det bara att klicka på plustecknet framför tjänsten och välja att Pi Musicbox ska stödja den samt i de fall det efterfrågas också fylla i dina användaruppgifter för den aktuella tjänsten. Vi nöjer oss dock med Airplay, dlna och Spotify. För att spara ändringarna rullar vi ned i inställningsmenyn och klickar på Update settings (reboot). Det får vår Raspberry Pi att starta om.
Artikeln fortsätter på nästa sida.
Del 6. Så spelar du upp musik …
… via den inbyggda uppspelningsklienten 1 Eftersom vi ändrade namnet på Musicbox blir även vår adress för att logga in annorlunda. Vi skriver därför in http://hemmabio.local i vår webbläsare och vips dyker Pi Musicbox web

2 Vi kopplar därefter in vår 3,5-millimeter aux till rca-kabel mellan vår Raspberry


3 Vi fortsätter med att klicka på Search i huvudmenyn. I listan över tjänster väljer vi Spotify. Vi fyller i vår sökning och klickar på Search! Efter ett par sekunder dyker resultaten från Spotify upp. För att starta en låt klickar vi, precis som i Spotify, på albumet vi vill åt följt av den låt vi vill börja lyssna från. På någon bråkdels sekund börjar sedan Raspberry Pi spela upp den låt vi valt direkt i våra högtalare. Magi!

4 Webbgränssnittet går att komma åt från vilken enhet som helst så länge den har en webbläsare. Öppnar vi webbläsaren i vår telefon och skriver in http://hemmabio.local i sökfönstret kommer vi direkt till vår wifi-mottagare och kan se både vad som spelas upp för tillfället samt även söka nya låtar och spela upp dem precis som om vi satt framför datorn.
… via Airplay

1 Efter att nu lyckats spela upp musik direkt från Pi Musicbox inbyggda uppspelningsklient ska vi även testa att skicka musik via Airplay-protokollet.

2 Vi börjar med att öppna Spotify-appen i vår Iphone. Givetvis fungerar det lika bra med till exempel en Ipad eller Ipod. Du behöver heller inte använda dig av Spotify för att skicka musik via Airplay då tekniken stöder i princip alla typer av ljudfiler som spelas upp på enheten.

3 Vi söker efter och startar en låt och sveper över skärmen nedifrån för att få fram inställningsmenyn. Här klickar vi på AirPlay och i listan som dyker upp ser vi vår Pi Musicbox-mottagare numera benämnd Hemmabio. Vi klickar på Hemmabio följt av Klar. Efter ett par sekunder börjar musiken spela från våra högtalare.
… via dlna

1 Pi Musicbox har även möjlighet att ta emot musik via dlna-protokollet som de flesta Android-enheter använder. Här använder vi en Samsung Galaxy S2. För att skicka musik via dlna behöver vi installera en app. Det finns en mängd sådana appar, men en populär variant är Bubbleupnp. Vi går till Play Store på vår Galaxy S2, söker efter BubbleUPnP och installerar appen (som är gratis).

2 Så snart appen installerats startar vi den och klickar på menyknappen längst upp till vänster för att komma åt inställningsmenyn. Vi klickar sedan på Renderer och i menyn ändrar vi Local Renderer (lokal uppspelningsenhet) till vår Hemmabio-mottagare som dyker upp i listan.

3 Vi går nu två steg åt höger i appen för att komma åt de musikfiler vi har lagrade på telefonen. Tyvärr fungerar det inte att skicka Spotify-musik via dlna (än) utan vi får nöja oss med att skicka de låtar vi har lagrade på telefonen.
Vi väljer nu en låt och startar den. Vips börjar musiken spela från våra hemmabiohögtalare

4 Om vi nu igen öppnar en webbläsare i exempelvis vår dator och skriver in adressen till vår wifi-mottagare (http://hemmabio.local) kan vi under Now Playing återigen se vad som spelas just nu. Vi kan även pausa musiken och höja och sänka volymen. Det går till och med byta till nästa låt i listan hos vår Samsung-telefon.
Testa fler uppspelningsmöjligheter
Pi Musicbox har många fler uppspelningsmöjligheter. Du kan till exempel plugga in en hårddisk direkt i Raspberry Pi och spela upp musik från den med din telefon som fjärrkontroll via webbgränssnittet. Du kan även spela upp musik direkt från Youtube via webbgränssnittet. Det fungerar till och med att lägga till en vanlig nätverksutdelad hårddisk eller varför inte alla musikmappar du redan har på datorn och därefter styra uppspelningen av musiken från valfri trådlös enhet.Att koppla Raspberry Pi och Pi Musicbox direkt till hemmabion (som vi gjort) är också bara ett av många möjliga användningsområden för en trådlös wifi-mottagare. Varför inte bygga in Raspberry Pi helt och hållet i en vanlig högtalare och göra den hundra procent trådlös med hjälp av ett batteripack med usb-utgång (finns att köpa i de flesta elektronikaffärer)? Eller gör som vi gjort på bilden här nedan – koppla den till en liten radio med aux-ingång.

Fler möjligheter. Här har vi kopplat vår Raspberry Pi till en vanlig radio med aux-ingång – för att kunna strömma musik till den.
Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 2 timmar.
Det här lär du dig:
Tid: 2 timmar.
Det här lär du dig:
- Att bygga en egen trådlös wifi-mottagare för musik (högtalare).
- En Raspberry Pi (cirka 300 kronor).
- Usb wifi-adapter (cirka 140 kronor).
- Micro usb-strömadapter (cirka 150 kronor).
- Micro sd- eller sd-kort på minst 2 GB (cirka 40 kronor).
- 3,5 mm aux-kabel (cirka 40 kronor).
- Tillgång till ett trådlöst nätverk och en dator med möjlighet att läsa micro sd- och/eller sd-kort.