Windows Movie Maker: Så redigerar du filmer med Microsofts gratisprogram
Så här använder du gratisprogrammet Windows Movie Maker för att redigera dina filmer. Ladda ner gratis från Microsoft.
Av Martin Appel
PC för Alla
I den här guiden: Sida 1: Så funkar Windows Movie Maker Sida 2: Så skapar och klipper du en film Sida 3: Så lägger du till text och bild i dina filmerEn vanlig mobil kan inte bara ta fotografier. Den är även en utmärkt videokamera, och de modeller som säljs i dag har som regel stöd för högupplösta hd-filmer.
Vill du ha ännu bättre kvalitet finns det även riktiga videokameror som både är små och billiga.
Det har med andra ord blivit enklare att filma på semesterresan, födelsedagsfesten – eller bara i vardagen. Problemet är att filmerna sällan är optimala från början. Det är lätt att ta för långa filmsekvenser, och att titta på dem kan bli rena sömnpillret.
Lösningen heter videoredigering. Genom att klippa bort alla tråkiga partier och lägga ihop flera filmer blir resultatet mycket bättre. Lägger du dessutom till musik och text och lite snygga övergångar mellan klippen kan din semesterfilm bli riktigt proffsig.
Gratisprogram räcker De som arbetar professionellt med video kör avancerade verktyg som Avid och Final Cut, men den här sortens dyra program är onödiga för dig som bara ska klippa dina semesterfilmer. Här räcker Microsofts gratisprogram Windows Movie Maker långt. Det innehåller visserligen bara några grundläggande funktioner, men för dig som är ovan är det här snarast en fördel.
Windows Movie Maker ingår i Windows Live Essentials, som är Microsofts programpaket med enkla gratisverktyg för vanliga hemanvändare. En av poängerna med Live-programmen är att de arbetar ihop. Du kan med andra ord redigera en bild i Photo Gallery, skapa ett bildspel i Movie Maker och sedan ladda upp det som en film på Live-tjänsten Skydrive.
Här tittar vi närmare på hur Windows Movie Maker fungerar.
Kom igång med Windows Movie Maker
1. Hämta programmen. Gå in på https://support.microsoft.com/sv-se/help/14220/windows-movie-maker-download och klicka på Hämta, Kör. Klicka på Välj de program du vill installera, markera Photo Gallery och Windows Movie Maker och klicka på Installera. Nu startar du ett en självförklarande installationsguide.
2. Registrera dig. Du behöver inte registrera dig men gör du det får du större nytta av programmet. Du kan exempelvis dela filmer via nätdisken Skydrive. Om du redan har en Hotmail- eller Live-adress för mejl kan du använda den, annars registrerar du dig på signup.live.com.
3. Starta. Öppna Windows Live Messenger genom att klicka på Start-knappen, skriv Movie Maker och tryck på Retur. Vill du logga in dig klickar du på Logga in högst upp till höger. Du kan låta programmet komma ihåg dina inloggningsuppgifter genom att kryssa i rutorna Kom ihåg mig och Spara mitt lösenord. Vill du slippa logga in manuellt kryssar du även i Logga in mig automatiskt.
Så funkar programmet
Windows Movie Maker. Klicka för att få upp en större bild. Flikar (A). Överst finns programmets sju huvudflikar. Den första heter Movie Maker, och här sparar, publicerar och öppnar du filer. Den andra heter Start och innehåller alla grundfunktioner. Animeringar använder du för övergångar mellan två filmklipp, Visuella effekter ändrar färg och lägger på andra effekter, Projekt styr ljud, format och hastighet medan Visa handlar om hur filmen ska visas. Redigera är fliken för att klippa i filmen liksom för att arbeta med ljud.
Urklipp (B). Precis som i andra program kan du klippa och klistra.
Lägg till film (C).Klicka här för att lägga till fler filmer eller stillbilder.
Ljud (D). Lägg till bakgrundsmusik eller ljudeffekter.
Spela in (E). Har du webbkamera kan du spela in film direkt från den.
Skärmbild (F). Förvandla en videobild till en stillbild.
Automovie (G). Låt programmet omvandla dina klipp och foton till filmer enligt valda mallar.
Redigera (H). Rotera filmen eller gör annan grundredigering.
Spara (I). Lägg ut filmen på Youtube, Skydrive – eller spara den på hårddisken.
Logga in (J). Logga in för att exempelvis dra nytta av kopplingen till Skydrive.
Filmvisare (K). Visa upp filmen, spola eller pausa.
Filmklipp (L). Alla nya klipp hamnar här. Du kan navigera genom klippet genom att föra markören i sidled.
Storlek (M). Ändra miniatyrernas storlek.
Lätt att lägga till film i Windows Movie Maker
Du lägger till filmer eller stillbilder i Windows Movie Maker med knappen Lägg till videofiler och foton. Varje fil du har lagt till visas i form av en filmremsa i klippsamlingen i fönstret till höger. Ju längre filmen är desto längre blir filmremsan. För att din klippsamling inte ska bli för lång kan du styra visningsstorleken med hjälp av reglaget längst ned till höger. Lägger du till stillbilder visas de som miniatyrer.
Du kan när som helst lägga till nya filmer och bilder, och för att byta ordning är det bara att ta tag i filmklippet och flytta det till rätt position. Du kan lägga till både filmer och stillbilder i Movie Maker.
Enkelt att låta datorn skapa en film
Om du inte vill ägna tid åt att skapa en film kan du välja funktionen Automovie. Utifrån ett antal mallar skapar programmet automatiskt en film av de klipp som du lägger in. Du får lägga till text och kan musiksätta filmen.
För att använda Automovie lägger du till filmer enligt instruktionerna under Lätt lägga till film (ovan). Välj sedan ett tema under AutoMovie-teman. Genom att vila med musen ovanpå någon av knapparna ser du ett exempel. När du är nöjd klickar du på valfri knapp. Du får då frågan om du vill lägga till musik. Svarar du Ja får du leta upp en passande mp3-fil som tonas in automatiskt. Du ser nu din halvfärdiga film i din klippsamling, och som du ser saknas det nu bara lite text. Dubbelklicka på de ljusorange textremsorna och fyll i rubrik och vilka som har medverkat i filmen (läs mer om text nedan).’ För att se resultatet klickar du på uppspelningsknappen under videospelaren, och är nöjd är det bara att spara (se nedan). Låt programmet göra jobbet med funktionen Automovie.
Klipp i filmen så att allt oväsentligt försvinner
Ofta är våra videofiler för långa, och att klippa ned dem är enkelt fixat i Movie Maker. Klicka ett videoklipp, välj fliken Redigera och klicka på Trimningsverktyg. Nu ser du hur videospelaren till vänster har kompletterats med två markörer. Genom att föra den första till höger klipper du bort en del av inledningen medan du klipper från slutet genom att föra slutmarkören till vänster.
Du kan även välja att skriva in start och slutpunkt i sifferfältet ovan. När du är nöjd klickar du på Spara trimning. Observera att du bara kan klippa i början eller slutet. Vill du bli av med något ”i mitten” får du dela upp klippet för att skapa nya start- och slutpunkter.
Det gör du genom att klicka på fliken Redigera och förflytta dig till den punkt där du vill dela upp klippet. När du står på rätt plats klickar du på Dela, så klipps det isär. Du ser nu att du har två klipp och kan på så sätt klippa i början och slutet enligt ovan. Klippare. Dina filmer blir bättre om du klipper bort allt tråkigt.
Gör övergångar och panoreringar
Skarven mellan två olika videoklipp blir lätt ful, och en lösning är att lägga till en videoövergång. Det betyder att du låter de två klippen tonas in i varandra eller använder någon liknande effekt.
Du lägger till en övergång genom att markera ditt videoklipp och klicka på Animeringar. I Windows Movie Maker anses videoövergången vara starten på klippet, så du markerar alltså det andra klippet.
Längst till vänster ser du vilka videoövergångar du kan använda. Låt musen vila över en övergång för att se ett exempel eller klicka för att använda den.
Du kan också ange hur lång övergången ska vara genom att skriva in antalet sekunder under Längd. Vill du använda samma övergång för alla videoklipp klickar du Använd för alla.
Förutom videoövergångarna kan du även välja Panorera och zooma. Det betyder att Windows Movie Maker lägger till lite rörelse, och det passar bäst när du gör bildspel! Kamouflage. Med en videoövergång döljer du ett fult och hackigt klipp.
Fixa till videoklippen
Du kan redigera ett videoklipp på många olika sätt:
Rotera. För att vrida på filmer klickar du på startfliken och använder knappen Rotera. Det här är för dig som råkar ha vridit kameran fel.
Ändra färgtoner. Klicka på fliken Visuella effekter för att göra filmen svartvit eller på andra sätt ändra färger och ljus.
Byt format. Klicka på Projekt så kan du välja Standard-format eller Bredbild.
Hastighet. Öka eller minska hastigheten på en film under Redigera, Hastighet. Färgfixare. Visuella effekter gör filmen lite roligare.
Lägg till ljud och text
Ett enkelt sätt att göra en film proffsigare är att lägga till musik. Det här gör du genom att klicka på Lägg till musikfil och leta upp en mp3-låt. Den visas i form av ett grönt spår ovanför själva filmen.
Din film får två ljudspår: musiken och filmens bakgrundsljud. För att bestämma nivåerna klickar du på Projekt, Ljudmix. För reglaget till vänster för att höra mer bakgrundsljud och till höger för mer musik.
Om du klickar på Videoverktyg kan du tona in och ut bakgrundsljudet medan Musikverktyg låter dig göra samma sak med musiken. Här kan du också välja när musiken ska starta, och du kan dela upp låten i mindre delar. Ta bort musiken genom att högerklicka på det gröna fältet och välj Ta bort.Ljuv musik. Med Musikverktyg styr du dina låtar.
Lägg till text
Du kan komplettera din film med text. Gå till Start-fliken och välj Lägg till titel för att lägga text på svart platta i början av filmen, Lägg till text för att lägga in text ovanpå videoklippet eller Lägg till eftertexter för att lägga text i slutet av filmen.
Du ser en markeringstext och kan skriva in vad du vill. Nu dyker även alternativet Textverktyg upp och här kan du ändra typsnitt, storlek, färg, texteffekter och transparens. Dessutom väljer du själv när texten ska börja och hur länge den ska visas.
Ta bort texten genom att högerklicka på det ljusorange fältet och välja Ta bort. Tydligt. Med text blir din film eller ditt bildspel extra tydliga.
Gör ett bildspel
Windows Movie Maker kan skapa bildspel i form av filmer. Du gör på precis samma sätt som när du videoredigerar, fast du lägger in bildfiler i stället för filmer. Du kan också blanda filmer och stillbilder i en och samma film. För att bestämma hur länge varje bild ska visas markerar du den och klickar på Redigera. Under längd skriver du in antalet sekunder. Har du lagt in en låt och vill att bilderna visas så länge att bildspelet varar hela låtens längd klickar du på Projekt och sedan på Anpassa till musiken.
Även när det gäller bildspel kan du klicka på Start, AutoMovie-teman för att snabbt omvandla dina digitalbilder till en film.Orörlig. Du kan göra en film som bara består av stillbilder.
Spara din film
Så länge du håller på och arbetar med filmen ska du spara den som ett Movie Maker-projekt: klicka på fliken Movie Maker och välj Spara projekt som. Du kan nu fortsätta att redigera den i Movie Maker.
När du är redo att låta andra spela upp din film omvandlar du Movie Maker-filen till en filmfil genom att klicka på Spara film. Som du ser kan du välja många olika format beroende på hur du vill använda den. Gör ditt val och klicka på Spara. När filmen är klar kan du spara den i olika format.
… eller lägg ut på Youtube
Ett smidigt sätt är att publicera filmen på nätet och skicka länken till dem du vill visa den för. Välj själv om du vill lägga ut den på Youtube, Facebook, Skydrive eller någon liknande tjänst där du är registrerad.
Gör så här: Välj Movie Maker-fliken och klicka på Publicera film. Välj Skydrive, Facebook eller Youtube och bestäm vilken storlek filmen ska ha. Som regel kan du välja den som rekommenderas. Om du inte redan är inloggad fyller du i användarnamn och lösenord. Beroende på vilken tjänst du har valt får du ange i vilket album den ska placeras och vilka som ska få se din film. Klicka sedan på Publicera.
Nu sparas filmen och laddas upp på internet. Genom att välja Visa online får du se den på din näthårddisk. Här kan du få fram direktadressen till filmen – eller ändra sekretessinställningarna.