1: Det här är hemautomation
Det smarta hemmet har blivit ett modeuttryck, men faktum är att det som en gång var tekniskt väldigt avancerat har blivit relativt enkelt. Utan alltför mycket krångel kan du skapa ditt eget automatiska hem.Hur avancerat det behöver bli beror förstås på vad du vill åstadkomma. Hur mycket det kommer att kosta beror på vilken nivå av kontroll du vill ha över det hela. Att tända en lampa är billigt. Vill du också veta att den faktiskt tändes blir det dyrare.
Vad är egentligen hemautomation?
I de här sammanhangen pratar man ofta om ”hemautomation”. Det är ett ganska vitt begrepp som täcker in det mesta som har att göra med automatiska funktioner och fjärrstyrning i en bostad. Så här skriver Wikipedia:”Det är automatisering av hem, hushållsarbete- eller aktivitet. Hemautomation kan inkludera centraliserad styrning av belysning, vvs (uppvärmning, ventilation och luftkonditionering), apparater och andra system, för att underlätta, förbättra bekvämlighet, energieffektivitet och säkerhet.”

Några exempel på vad du kan göra i ditt hem:
- Tända och släcka belysning vid solnedgång respektive soluppgång.
- Tända belysning eller starta någon utrustning när något händer.
- Slå på motorvärmaren vid en viss temperatur och tidpunkt.
- Slå på värmen i sommarstugan innan du åker dit.
- Stänga av vattnet automatiskt om det är fuktigt på golvet.
- Få ett larm i telefonen om det är för varmt i frysen.
- Mäta din energiförbrukning.

Varför man behöver ett automatiserat hem går inte att besvara generellt, det är ju helt upp till dig. Du kanske inte behöver det alls, men förutom att det är spännande och roligt att pyssla med kan det ge dig kontroll och kanske minska din oro.
Vad du än väljer är det dock fortfarande långt till det helautomatiska huset från science fiction-filmerna, som du kan prata med och som lyder din minsta vink…
Hur är det med säkerheten?
Säkerhet är alltid viktigt och när det gäller ditt smarta hem vill du naturligtvis inte att det ska kunna hackas och att andra ska kunna styra dina prylar. Det kan till och med vara farligt om någon okänd kan låsa upp din dörr eller slå på ett värmeelement.Du kanske också har läst om att sakernas internet numera används för massattacker på nätet. Tusentals internetuppkopplade grejer utnyttjas av skurkar för att för att rikta angrepp mot datorer och webbplatser.
Läs mer: Därför slåss teknikjättarna om en plats i ditt vardagsrum
Säkra lösenord är därför A och O. Det gäller helt enkelt att inte ge någon chansen att komma åt dina anslutna saker – samma sak som alltid, med andra ord. Koppla aldrig in något till internet utan att omedelbart ändra det förinställda användarnamnet och lösenordet! Och se som vanligt till att välja ett långt lösenord och att inte använda samma lösenord överallt, så kan du känna dig ganska trygg.
Det finns också en annan liten säkerhetsrisk, nämligen om du väljer att använda de enklare och billigare enheter som utnyttjar 433 megahertzbandet. Exempel på sådana är de enkla fjärrströmbrytare du kan köpa i paket om tre med en liten fjärrkontroll på till exempel Clas Ohlson.
Dessa har nämligen ett begränsat antal frekvenser och systemet är helt öppet. Så om din granne också använder sådana enheter och har råkat välja samma kanal kan ni råka manövrera varandras prylar… Händer detta får ni väl komma överens om en kanaluppdelning.
Givetvis kan det också utnyttjas av utomstående, men att någon skulle orka stå utanför ditt hus med en fjärrkontroll och prova med olika kanaler för att se vad som händer är nog lite långsökt.
2: De olika systemen
Vad finns det för olika system?
Hemautomation har funnits och utvecklats ett tag och det finns en uppsjö olika system. En del av dem fungerar med varandra, andra gör det inte. De tidigaste varianterna finns inte längre kvar och en del är så små att de inte är intressanta.Det handlar dels om vilken metod som används för signalöverföringen mellan enheterna, dels om vilken kontrollenhet som används för att faktiskt styra dem. Vi börjar med signalerna och ett urval av de system som är aktuella i dag.
Z-wave
Detta är en mycket stor aktör med över tusen produkter från olika tillverkare på marknaden. Det handlar om ett trådlöst kommunikationsprotokoll som i Europa använder frekvenserna 868,42 och 869,85 megahertz och kan ha en räckvidd på upp till 20 meter inomhus. Finns flera enheter förlänger de automatisk varandras signaler.Protokollet medger att anslutna enheter svarar. Tänder du en lampa kan du alltså veta att signalen gått fram och att lampan faktiskt tänts. Före användning paras enheterna ihop ungefär som med bluetooth.
Det finns massor av produkter som alla passar ihop, från lampstyrning till termostatstyrning och temperaturmätning. Systemet är dock dyrt – enkel utrustning för att tända en lampa kan kosta 300 kronor och avancerade saker kan dra iväg rejält i pris.

Zigbee
En konkurrent till Z-wave som fungerar likartat, använder samma frekvenser och har samma för- och nackdelar. Systemet är mindre vanligt i Sverige.433 MHz
Protokollet kallas ibland Nexa eller Nexa-kompatibelt, eftersom detta företag var först att använda det. Som framgår av namnet utnyttjas frekvensen 433 megahertz. Räckvidden inomhus är 10 till 20 meter och signalerna kan inte förlängas.Systemet är enkelriktat och det går alltså inte att veta om en signal faktiskt gått fram till den mottagande enheten, vilket innebär att det ofta är lämpligt att skicka en signal flera gånger för säkerhets skull.
Kommunikationen sker helt öppet och systemet är därför inte särskilt säkert. Däremot är det mycket billigt. Brytare för att till exempel styra lampor brukar säljas i trepack för några hundralappar. Det finns också termometrar, fuktmätare, dörrkontakter och en hel del annat.
Philips Hue
Detta system består enbart av lampor med inbyggd styrning. Philips använder Zigbee-protokollet och lamporna kan styras från andra kontrollenheter än Philips egna. En lampa kostar ett par hundralappar. Räckvidden inomhus är 10 till 15 meter och varje lampa förstärker signalen.Ikea Trådfri
En produkt som har stora likheter med den föregående. Det handlar om glödlampor med inbyggd fjärrstyrning och även här utnyttjas Zigbee-protokollet. En lampa kostar ungefär 200 kronor.Homekit
Detta är för Apple-älskarna, deras egna produkter som utnyttjar en Ipad eller en Apple TV som hemmahubb för fjärrstyrning. Systemet använder bluetooth och räckvidden är därför ungefär tio meter. Systemet är ganska nytt och produktutbudet ännu lite begränsat, men det finns exempelvis magnetkontakter, rörelsedetektorer, termostater och vädermätare. En lampa eller en brytare kostar ungefär 500 kronor.X10
Ett gammalt system som ursprungligen använde husets elektriska ledningar för signalen, vilket kan innebära en del nackdelar. Det utökades så småningom till att även kommunicera över 433 megahertz. Systemet ersätts allt mer av andra alternativ.Wifi
Detta är precis vad det låter som: trådlöst nätverk. Det handlar om prylar som kommunicerar direkt med ditt trådlösa nätverk. Ingen särskild kontrollenhet behövs därför, vilket gör systemet både hyfsat billigt och enkelt. Det finns inget stort produktutbud, utan du är i princip begränsad till lampor och brytare för att slå av och på saker, vilket kostar ungefär 500 kronor.Gsm
Mobiltelefoni av klassiskt snitt för fjärrstyrning av utrustning där det inte finns internet, till exempel i sommarstugan. Kostnad för att komma igång är ungefär 1 500 kronor. Vi går inte närmare in på detta här, men några produktexempel kan du läsa om i denna artikel: pcforalla.se/overvakning.
Hur styr jag?
Till flera av ovanstående system finns det fjärrkontroller som ser ut och fungerar ungefär som den till tv:n. Att använda en sådan kanske inte riktigt är vad som rubriceras som hemautomation, men i många fall kanske det kan vara fullt tillräckligt.Annars behövs någon form av kontrollenhet som är ansluten till ditt nätverk och som också kan vara internetansluten. Detta gäller förstås inte för wifi-enheter, som redan är nätverksanslutna. Via en app eller ett webbgränssnitt kan du styra eller läsa av dina anslutna enheter och schemalägga tidsstyrning av dem.
Alla de olika systemen ovan har egna kontrollenheter, även Ikea och Philips. Oftast ingår dessa i något startpaket, kombinerat med en eller flera lampor, brytare eller detektorer. En webbsida eller en app används sedan för att ställa in och välja olika åtgärder.
Om du vill kunna kombinera flera olika system, till exempel det billigare 433 MHz för enklare och mindre viktiga anslutningar och det dyrare Z-wave för sådana som du måste kunna lita på, bör du redan från början investera i en kontrollenhet som kan hantera båda.
Tellstick Znet Lite Ver 2
Telldus senaste kontrollenhet klarar både Z-wave och 433 MHz.Vera
Denna kontrollenhet finns i tre modeller: Edge, Plus och Secure. Vera Plus hanterar Z-Wave, Zigbee, bluetooth och wifi. Med tilläggsmodulen RFXtrx433E klarar den också 433 MHz. Samtliga protokoll knyts ihop i ett smidigt gränssnitt.
Hur installerar jag?
Installationen är ofta enkel. Att skruva i en glödlampa eller sätta i en stickpropp med inbyggd brytare klarar alla. De flesta kan också byta en termostat och sätta upp detektorer. Allt beror förstås på hur avancerad du vill vara.
Konfigurationen av scheman och åtgärder, samt vanliga från- och tillslag, görs sedan oftast i en app eller ett webbgränssnitt. Svårigheten varierar, men det är sällan särskilt komplicerat.
3: Vad kostar systemen?
Vad kostar systemen?
Priserna varierar oerhört, beroende på system, där 433 MHz är klart billigast. Men räkna med minst 1 500 kronor för en kontrollenhet som kan hantera flera system. Enkla brytare av Nexa-modell kostar runt hundralappen, medan du får räkna med 500 kronor om det handlar om Z-wave. Mer avancerade prylar kan dra iväg rejält i pris.
Så ska du automatisera hela ditt hem får du räkna ganska högt. Men börja med ett baspaket att leka med och testa om det är något för dig. Möjligheterna är oändliga.
Var handlar jag?
Många av prylarna och paketen kan du köpa i din närmaste hemelektronikbutik eller hos butiker som Kjell & Company, Clas Ohlson och Jula. Mer specialiserade försäljare finns på nätet. Några exempel:
Programmerbar hemassistent
Om du känner dig lite våghalsig, inte är rädd för krångliga programmeringsliknande inställningar och vill ha full kontroll över ditt automatiska hem i ett webbgränssnitt som du fixar till själv ska du kanske prova gratisprogrammet Home Assistant.Det är idealiskt att köra i en Raspberry Pi om du vill ha ett energisnålt system, men det går också att använda en dator som alltid är igång. Du kanske redan har en server eller mediedator som står på, eller en Home Assistant-kompatibel nas.

Det spännande med Home Assistant är att systemet automatiskt kan upptäcka och ansluta en hel del smarta produkter som du kanske redan har i ditt hem, som exempelvis Google Chromecast, Belkin Wemo, Philips Hue, Plex media server och några andra mediaservrar, Netgear-routrar och en massa annat.
En annan stor poäng med Home Assistant är att du kan använda det för att slå ihop en massa olika system i samma gränssnitt. I stället för att behöva sköta om Telldus i en app, Vera Plus i en annan, Nexa Bridge i en tredje, och så vidare, kan du styra allihop från ett enda ställe. Det kan ju vara värt lite besvär.
Du hittar information, instruktioner och nedladdningar här.
Conrad kopplar samman prylarna till lågpris
Postorderföretaget Conrad har nyligen gett sig in i internetbranschen och lanserat en molntjänst för det smarta hemmet. Med hjälp av tjänsten Conrad Connect kan sakernas internet-produkter från olika leverantörer kopplas ihop och fås att samverka.Tjänsten, som är gratis, finns på conradconnect.se och fungerar med ett hela tiden ökande antal olika varumärken, däribland Philips Hue, Osram, Logitech, Netatmo, Nest, Garmin, Telldus och Fitbit.