
1. Första kända snabel-a i skrift
Snabel-a må i dag vara synonymt med mejl och galningar på Twitter, men tecknet har en betydligt längre historia än så. Den första referensen till “@” har hittats i en bulgarisk översättning av ett grekiskt verk från år 1345 (se bild ovan). I detta verk används @ istället för stort A i “amen”.
2. Vem uppfann snabel-a?
Det finns flera teorier om var @-tecknet kommer ifrån. En gör gällande att det var munkar på medeltiden som använde @ för att förkorta det latinska ordet “ad”. Lite slappt kan tyckas, men i och med att tusen och åter tusen bibeltexter skulle kopieras, papyrus var svindyrt och ordet “ad” användes extremt mycket, så kunde de spara både plats, bläck och pengar.
3. Snabel-a i dag
År 1971 fick snabel-a den innebörd som vi är vana vid i dag. Ingenjören Ray Tomlinson jobbade med något som kallades SNDMSG vilket var en tidig form av e-post. Han valde @ eftersom det var ett tecken som ingen använde i sina användarnamn på datorn och på så sätt minimera risken att e-postadressen förväxlades med ett användarnamn. Den klassiska “användarnamn@namn”-adressen var född!
4. “@” är ett patenterat varumärke
Sedan 2012 har företaget @T.E.L.L. registrerat @ hos den tyska patentbyrån. Även om det skulle kunna innebära att inga företag får använda @ så har ingen hittills blivit anklagad för varumärkesintrång för att använda @. Skulle ett företag med en liknande affärsidé börja använda @ i sitt företagsnamn lär det få se på andra bullar (fun fact: Kanelbulle är slang för snabel-a).Nästa sida: Sniglar, bakverk och apor – så tolkar världen snabel-a

5. Spanska “hen”
I bland annat spanskan och portugisiskan skrivs maskulina ord med ett “o” på slutet och feminina ord med “a”. Någon könsneutral form finns inte. Ett sätt att göra om ord till könsneutral form är att peta dit ett @-tecken. Ett exempel är “amigos” som betyder vänner, men formen är maskulin. Om du inte bara vill referera till manliga vänner kan du istället göra ordet neutralt genom att skriva “amig@s”.
6. @narki!
Symbolen för anarki är ett A inuti ett O. A står för anarki och O står för ordning. För att skriva det på datorn används Unicode U+24B6 vilket blir Ⓐ. Ett enklare sätt för att snabbt representera det på datorn eller mobilen har blivit att helt enkelt, you guessed it, använda ett snabel-a istället.
7. Sniglar, bakverk och apor – så tolkar världen snabel-a
I Sverige heter det som bekant “snabel-a”; vi ser det som ett a med en snabel. Eller en kanelbulle. I andra länder ser de andra saker. Här är några exempel:- Sydafrika. På Afrikaans heter tecknet “aapstert” vilket betyder apsvans.
- Armenien. Här kallas tecknet “shnik” vilket betyder hundvalp.
- Israel. På hebreiska är tecknet känt som “shtrudel” eftersom tecknet ser ut som en strudel-bakelse i genomskärning.
- Ungern. Här liknas tecknet vid en mask, eller “kukac” som det heter på Ungerska.
- Grekland. På grekiska heter det “papaki” vilket betyder ankunge.
- Taiwan. Här heter snabel-a “xiǎo lǎoshǔ” och betyder “liten mus“.
- Vitryssland. Snabel-a heter här “ślimak” vilket betyder snigel.