Stor guide: Så gör du backup på din pc – enkelt och gratis
Med ett bra backup-program håller du dina filer säkra utan att lyfta ett finger. Men snåla inte med Windows inbyggda skräpvariant, ett bra betalprogram är klart överkomligt.
Om vi visar hur du enkelt och gratis kan göra säkerhetskopior på din Windows-dator, kommer du då äntligen göra det? Förutom att hårddiskar går sönder kan du förlora filer på grund av slarv, tjuvar, olyckor och skadeprogram. Det enda sättet att garantera att dina bilder och andra oersättliga filer inte går förlorade är att regelbundet säkerhetskopiera dem.
Att säkerhetskopiera dina filer kan vara så enkelt som att någon gång ibland kopiera alla viktiga filer till en extern hårddisk som du annars förvarar på en säker plats. Men det hjälper inte för alla situationer. En säkerhetskopia som kan hjälpa dig att återställa en viss fil kan vara minst lika viktigt.
Säkerhetskopiering måste vara enkelt, annars gör vi det inte. För säkerhets skull bör du dessutom ha mer än en säkerhetskopia, förvarade på olika platser. Om det låter som något du inte kommer få gratis har du delvis rätt.
Alla program vi rekommenderar i den här artikeln är gratis eller följer med Windows, men du måste skaffa lagringsmedia om du inte redan har det. Antingen externa hårddiskar eller molnlagring, och båda kostar en slant.
Windows inbyggda avbildningsverktyg skapar backup av allt du har på hårddisken, inklusive operativsystemet och alla program, inställningar och filer. En systemavbildning är det bästa sättet att skydda din Windowsinstallation.
Windows inbyggda verktyg är inte i närheten lika omfattande som en del betalprogram, men för en vanlig hemanvändare räcker det gott.
För att kunna använda systemavbildningar måste du ha en systemreparationsskiva. Det är ett usb-minne du kan starta från och som både kan försöka reparera Windows om det strular och återställa från en systemavbildning om det inte går. Anslut ett litet usb-minne (8 gigabyte räcker) och Återställning. I Windows 10 hittar du det genom att klicka i sökfältet och skriva in återställning. Välj Återställning och sedan Skapa en återställningsenhet så öppnas ett program som guidar dig igenom skapandet av usb-återställningsenheten.
När den är klar, testa att starta från den för att kontrollera att den fungerar som den ska. Sedan kan du starta om igen och lägga den på en säker plats. Dags att skapa avbildningen. Gå tillbaka till Säkerhetskopiera och återställ. Välj nu istället Skapa en systemvbildning. I fönstret som dyker upp ska du välja var du vill spara avbildningen. Du kan välja en intern eller extern hårddisk, eller en nätverksplats. När du har valt plats går du vidare, dubbelkollar att du backar upp din systemskiva till den skiva du har tänkt använda för backuperna, och går vidare. Hur lång tid det här tar beror på hur mycket data du har och hur snabba dina diskar är, och kan ta allt från några minuter till flera timmar.
Skapa en ny systemavbildning då och då, var eller varannan månad, och innan du gör drastiska saker med datorn (som att installera en ny version av Windows).
Om du skulle behöva återskapa från den här säkerhetskopian är det också enkelt. Starta från systemreparationsskivan du gjorde (usb-minnet) och gå till Alternativ för systemåterställning och sedan Återställning av systemavbildning. Programmet kommer skanna dina anslutna hårddiskar och visa alla existerande systemavbildningar. Välj rätt avbildning och gå vidare.
Filhistorik
Systemavbildningar är perfekta för att rädda dig från katastrofer, men du behöver inte skapa en hel avbildning varje dag när bara ett fåtal filer ändras. Här kommer inkrumentella säkerhetskopior in i bilden. Med dessa sparas alla ändringar du gör i alla dina filer, så länge det finns utrymme på för nya säkerhetskopior.
Med en stor nätverksdisk/NAS på flera terabyte kan du spara flera års filhistorik och gå tillbaka och återskapa äldre versioner av enskilda filer, inklusive filer du senare har raderat.
Med Windows 10 finns en inbyggd funktion för inkrementella säkerhetskopior, kallad Filhistorik. Den hittar du i Start -> Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Säkerhetskopiering. Tryck på plusknappen för att välja en hårddisk att säkerhetskopiera till. Sedan behöver du egentligen inte göra något alls mer.
Grundinställningarna är att säkerhetskopiera varje timme och behålla kopior för alltid. Om du väljer Fler alternativ kan du ändra hur ofta du ska göra detta och framför allt hur länge de ska sparas. Alternativet Tills det behövs utrymme gör att du slipper bekymra dig för att disken blir full efter hand.
Om du inte gillar Windows 10:s Filhistorik, eller fortfarande kör Windows 7 eller 8, kan du välja bland flera vettiga tredjepartsalternativ. De flesta är enklare gratisversioner av betalprogram, men räcker för de flesta. Easeus Todo Backup Free är ett utmärkt alternativ med många avancerade möjligheter. Det kan till exempel skapa egna systemavbildningar.
Programmet är inte riktigt lika enkelt att ställa in som Filhistorik, men inte jättekomplicerat. När du öppnar det väljer du File Backup-ikonen och kan sedan ställa in vilka mappar du vill säkerhetskopiera, var du vill lägga säkerhetskopian, och sedan ställa in schema och andra alternativ. Under Image-reserve strategy hittar du inställningarna för hur ofta äldre versioner ska behållas.
Lägg det i molnet
Att göra en säkerhetskopia till molnet har många fördelar. Själva säkerhetskopieringen sköts automatiskt i bakgrunden, utan något bekymmer med att behöva ansluta en disk som helst ska förvaras på annan plats. Inte ens en naturkatastrof som slår ut hela din hemstad kan rubba dina filer.
Om du har både en lokal säkerhetskopia (förslagsvis Filhistorik på en NAS eller stor extern disk) och onlinebackup har du dubbelt skydd som lagras på olika platser. Då ska det väldigt mycket till för att du ska bli av med mer än några timmars arbete ens vid en katastrof.
Molnlagringstjänster som Dropbox, Google Drive och Onedrive kan i nödfall användas för säkerhetskopiering, och har även stöd för filhistorik. Problemet är att du inte får speciellt mycket utrymme gratis, och att mer utrymme kostar mer än hos specialiserade tjänster.
Microsofts Office 365 kommer med en terabyte Onedrive-utrymme, vilket kan räcka för hela datorn. Problemet där är att du måste köpa ett program för att kunna göra säkerhetskopior av filer du inte lägger direkt i Onedrive-mappen, och Onedrive självt har bara filhistorik för Office-filer.
Betalversionen av Easeus som vi nämnde tidigare i artikeln kan använda Onedrive som mål för fullständiga säkerhetskopior (instruktioner finns här). Om du ändå redan prenumererar på Office 365 kan det faktiskt vara värt ett par hundralappar. Det är betydligt billigare än nästa alternativ.
Ett tips om du tänker satsa på Onedrive-backup och har standardversionen av Office 365: Din prenumeration ger dig upp till fem separata konton för familjemedlemmar, men det finns inget som hindrar dig från att använda mer än ett konto själv. Har du ett konto över kan du skapa ett nytt konto till dig själv som du enbart använder för säkerhetskopiering. Då kan du vara inloggad på ditt vanliga konto i Windows, som du använder som vanligtt.
Tjänster som Carbonite och Backblaze är enklare och kan säkerhetskopiera hela datorn inklusive externa diskar. Men de kostar också en slant varje månad och om du slutar betala så tas din säkerhetskopia bort. Har du väldigt mycket data och vill ha en ordentlig backup på annan plats kan det ändå vara det mest prisvärda alternativet.