– Tillgången till Internet i skolan har avsevärt förändrat villkoren för utbildningen, företrädesvis i positiv riktning, säger Brian Flask, Nordenansvarig för undersökningsföretaget Websense.
De flesta åtgärder för filtrering av känsliga sajter, exempelvis porr och chatt-tjänster, verkar enligt undersökningen idag ske med hjälp av enkla manuella lösningar. Enligt undersökningen är dock trenden att allt mer sofistikerade filtreringsverktyg införskaffas.
Flera kommuner har dock enligt Flask också sett ett tilltagande missbruk av Internet från skolornas datorer, något som leder till att diskussioner om filtrering av innehållet blir allt mer aktuell.
Uppgifterna kommer från en nyligen genomförd undersökning av Websense. 75 slumpvis utvalda kommuner har intervjuats om Internetanvändningen i skolorna och om huruvida de filtrerar innehållet eller inte. Hela 64 procent av de tillfrågade kommunerna uppgav att de idag saknar möjlighet att filtrera Internetanvändningen.
36 procent av kommunerna uppger dock att de kan erbjuda enskilda skolor möjlighet att på ett eller annat sätt styra innehållet som eleverna kan komma åt från skolornas datorer. De flesta skolor verkar dock fortfarande företrädesvis vilja lösa eventuella problem genom en etisk diskussion med sina elever.