Vi skrev tidigare om en undersökning där så många som trettio procent av de tillfrågade svarade att de betraktade sin PC som “en vän” (se nyheten den 25:e februari). Ytterligare ett bevis för hur känslomässigt fästa vi kan bli vid våra datorer är en ny undersökning vid ett universitet i USA, Pennsylvania State University.
The Register
Undersökningen gick ut på att iaktta hur studenterna använde de 800 likartade datorerna på universitetet för att se om det fanns några mönster i deras beteende. Det man kom fram till var att studenterna föredrog att använda samma dator, även om det fanns andra lediga. Vissa var till och med beredda att stå i kö för att få använda sin favoritdator.
Enligt professor Shyam Sundar beror detta på att vi har en tendens att tillskriva våra datorer mänskliga egenskaper. Att sitta framför samma dator skulle med andra ord vara jämförbart med att troget umgås med en vän. Shyam Sundar ser vissa problem med detta beteende. “Vi ser i allt högre grad datorer som informationskällor istället för informationsförmedlare.” Ett problem med detta är bland annat en övertro på att all information på Internet är sann, enligt professor Sundar.
Källa:
The Register